Ρουτίνες της Καθημερινότητας

δράστης Irene Ragusini 14.4.2015

tags: σχέδιο

Ρουτίνες της Καθημερινότητας

Το έργο αποτελεί ένα μικρό απόσπασμα μιας ευρύτερης έρευνας πάνω στην ανθρώπινη κίνηση, και στα όρια χορού και χορογραφίας. Στην αγγλική γλώσσα η λέξη «routine», μπορεί να σημαίνει ρουτίνα αλλά και χορογραφία. Με αυτό τον τρόπο οι «Ρουτίνες της Καθημερινότητας» αποτελούν μια σειρά σχεδίων που δημιουργήθηκαν μετά από παρατήρηση, μελέτη και καταγραφή απλών, καθημερινών δραστηριοτήτων, εκτελούμενων από ανθρώπους και των δύο φύλων με διαφορετικές ηλικίες.

Πρόκειται για όλες εκείνες τις «χορογραφίες» που συνθέτουν την καθημερινότητά μας, τις οποίες εκτελούμε μηχανικά, διαφορετικές και χαρακτηριστικές για τον καθένα. Για την απεικόνιση αυτών των «χορογραφιών», χρησιμοποιείται εδώ, μερικώς παραλλαγμένο, το Labanotation, ένα σύστημα καταγραφής του χορού αλλά και της κίνησης γενικότερα. Το σύστημα αυτό δημιούργησε γύρω στα 1920, ο Rudolf Von Laban, χορευτής, χορογράφος, και ένας από τους πρώτους θεωρητικούς του χορού.

Λίγα λόγια για τον ''δράστη'' Irene Ragusini

Η Irene Ragusini γεννήθηκε το 1988 στο Desenzano del Garda (ΙΤ) και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και ζει σήμερα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας: Ζωγραφική με τους Μ. Σπηλιόπουλο, Π. Χανδρή και Ζ. Ξαγοράρη, Χαρακτική με τους Ι. Γουρζή και Μ. Σχοινά, καθώς και Σκηνογραφία με την Λ. Πεζανού.

Το 2011, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό 'Costume per lo Spettacolo' (Costume for Performance), με την P. Giorgi, στην Accademia di Belle Arti di Brera στο Milano στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus.

Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τον κλάσικο χορό ως το 2005, ενώ από το 2010 ξεκίνησε να ερευνά αφροαμερικάνικα είδη χορού των αρχών του 20ου αιώνα, με τα οποία στη συνέχεια ασχολήθηκε επαγγελματικά.

Στη συνέχεια του 2011, και ως το 2013 έζησε στη Γάνδη όπου και εργάστηκε ως χορεύτρια και δασκάλα χορού των παραπάνω ειδών, καθώς και μέλος της ομάδας The Dipsy Doodles, η οποία εστιάζει στην ίδια θεματική.

Το 2013, εμφανίστηκε στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, στα πλαίσια ενός από τα talks του ΤEDxAlbertopolis (Planet Swing, The Real Harlem Globetrotters), ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε την 1η θέση στο European Swing Dance Championships (κατηγορία Open Classic Showcase).

Στα τέλη του 2013, επέστρεψε στην Αθήνα όπου ίδρυσε το project Athens Authentic Jazz Dance, το οποίο στοχεύει τόσο στην εκμάθηση και την έρευνα σχετικά με το συγκεκριμένο χορό όσο και γενικότερα στον αυτοσχεδιασμό και την κίνηση.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, με αφορμή την παρουσίαση της διπλωματικής της εργασίας, εξέθεσε στην Α.Σ.Κ.Τ. το έργο με τίτλο 'Χωρογραφία', όπου ασχολήθηκε με θέματα όπως η κίνηση του σώματος στο χώρο, η σημειογραφία αυτής, αλλά και οι αυτοματοποιημένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους.

http://cargocollective.com/ireneragusini

tags / σχέδιο