Κύκλος

δράστης Natalia Soubina 3.4.2015

tags: installation

Κύκλος (1), 2014, πηλός

Το έργο συνδυάζει στοιχεία δύο πολιτισμών, του ελληνικού και του ρώσικου, και στόχος είναι να καταδείξει ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερα κοινά από αυτά που επιλέγουν να νομίζουν ότι έχουν.

Ο πρώτος κύκλος αποτελείται από πήλινες πλάκες, κάνοντας αναφορά στο έδαφος και στο πώς φαίνεται η Γη κάτω από την επιφάνεια (τεκτονικές πλάκες). Κάτω από αυτό που βλέπουμε, από τα σύνορα, από τις χώρες στο βάθος, όλα ταιριάζουν, είναι κομμάτια ενός κύκλου, ενός όλου.

Στον δεύτερο κύκλο, τα κομμάτια δεν ταιριάζουν ακριβώς. Κοιτάζοντας από μακριά, φαίνεται ότι η γραφή είναι ίδια σε όλα τα κομμάτια. Παρατηρώντας καλύτερα, όμως, θα δει κανείς ότι δεν είναι έτσι. Η σύγχυση δημιουργείται επειδή, οι παλιές γραφές που χρησιμοποιήθηκαν (η ρώσικη - glagolitsa και οι ελληνικές - γραμμική Α’ και Β’), όπως και πολλές άλλες, μοιάζουν μεταξύ τους. Η γλώσσα καταδεικνύει την καταγωγή κάποιου, τον ξεχωρίζει από άλλους, αλλά δεν τον κάνει διαφορετικό από αυτούς.

Ο τρίτος κύκλος αποτελείται από θραύσματα αναμνήσεων, εικόνων, πράγματων που βλέπει και χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος στην καθημερινότητα, όπως σκεύη, ρούχα και παιχνίδια. Πράγματα που επιλέγει να θυμάται και να κουβαλάει μαζί του, αυτά που τον κάνουν αυτό που είναι. Ο κύκλος αυτός είναι σε εξέλιξη και θα είναι πάντα, για αυτό υπάρχουν τα κενά κομμάτια.

Κύκλος (1), 2014, πηλός

Κύκλος (2), 2014, πολυστυρένιο, ακρυλικό χρώμα, μαρκαδόροι

Κύκλος (3), 2014, χαρτί, μαρκαδόροι

Λίγα λόγια για τον ''δράστη'' Ναταλία Σούμπινα

Η Σούμπινα Ναταλία γεννήθηκε το 1987 στο Ρζεβ της Ρωσίας. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλων Τεχνών από όπου αποφοίτησε με άριστα το 2014.Το διάστημα 2010-11 σπουδάζει με υποτροφία στο Universidad de Granada, Facultad de Bellas Artes.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και workshops σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ενδεικτικά: Studios 2014, metamatic:taf, Αθήνα (2014), Wear and tear(?), metamatic:taf, Αθήνα, (2014), Έκθεση του εργαστηρίου Χαλκοχυτικής - γυψοτεχνίας της Α.Σ.Κ.Τ., «Τεχνόπολις», Αθήνα.(2010) ,«Classic Creation Workshop in Unconventional Spaces», Cultural Centre Arcus, Saint George City, Rumania(2008), «Ημερολόγια Πυρκαγιάς» Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Αθήνα.(2008)
Workshop κεραμικής της Α.Σ.Κ.Τ. σε συνεργασία με τον κεραμίστα Ν.Σκλαβενίτη, «Γνωριμία με την τεχνική του Raku», Αθήνα.(2010), Workshop γλυπτικής. Α.Σ.Κ.Τ. σε συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρέρα. Δελφοί.(2008), Workshop Χαρακτικής σε συνεργασία με το National University of Arts of Bucharest, Faculty of Fine Arts, Graphic Department. Saint George City, Ρουμανία.(2008)

tags / installation