Ταπείνωση

δράστης Angeliki Tzortzakaki - Kostis Tzortzakakis 29.10.2014

Ο σχεδιαστής κόμικ Κωστής Τζωρτζακάκης με το έργο του 'Ταπείνωση' συμμετέχει στη ομαδική έκθεση κόμικ “ΔΙΑΨΕΥΣΕ ΤΟ”, η οποία φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του metamatic:taf από 23 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2014.

Ο καλλιτέχνης αναφέρει για το έργο του ότι μια πολύ, δυστυχώς, συνηθισμένη μορφή ταπείνωσης είναι να χάνεις το σπίτι σου, τις οικονομίες σου και να περιφέρεσαι σαν φάντασμα, για άλλους αόρατο και για άλλους απεχθές, μέσα στο πλήθος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αμέσως μετά τις απώλειες αυτές είναι να μην χάσεις και την ταυτότητά σου και να αφεθείς να ταυτιστείς με τα αδέσποτα του δρόμου. Ο Καουρισμάκι είχε περιγράψει κάτι ανάλογο πολύ ωραία στην ταινία του "the man without a past". Στο κόμικ ετούτο λοιπόν, ο χαρακτήρας προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα του αυτή κατάσταση, αλλά όντας πρωτάρης, είναι λίγο αδέξιος στη μετάβαση του αυτή.

Στα πλαίσια της έκθεσης συνεργάζεται με την Αγγελική Τζωρτζακάκη, η οποία επιμελήθηκε τον χώρο του δωματίου σε μια προσπάθεια να ζωντανέψει το κόμικ, αποδίδοντας με τρόπο βιωματικό την σύγχυση του νεοάστεγου πρωταγωνιστή της ιστορίας σε μια εγκαταλελλειμένη αποθήκη. Ένα μέρος στο οποίο θα προσπαθήσει να βρει μια προσωρινή φωλιά ελπίζοντας -με λίγη αφέλεια παραπάνω ίσως από όσο θα έπρεπε- πως κάποια μέρα ίσως θα τελειώσουν τα δεινά του. Τα αντικείμενα που χρησιμοποίησε τα μάζεψε από τον δρόμο όπως άλλωστε θα έκανε και ο ίδιος ο ήρωας.

Λίγα λόγια για τους "δράστες"

Ο Κωστής Τζωρτζακάκης γεννήθηκε το Δεκέμβριο του '83 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά προτίμησε να γίνει σκιτσογράφος. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2006 βραβεύτηκε στον διαγωνισμό “24 ώρες Κόμικ”.

Το πρώτο του κόμικ με τίτλο “ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ” εκδόθηκε το 2009 από την Ένατη Διάσταση σε σενάριο του Σταύρου Κιουτσιούκη. Ακολούθησαν από τον ίδιο εκδοτικό οίκο το 2010 το κόμικ “Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΙΑΣ” και το 2013 μία συλλογή από ασπρόμαυρες βινιέτες με τίτλο ”ΟΙ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ”.

Είναι ο blogger πίσω από το forgotten-neighborhood.blogspot.gr

Η Αγγελική Τζωρτζακάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ αλλα μέχρι τώρα έχει ασχοληθεί κυρίως με τη διακόσμηση καθώς και την κοινωνιολογική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής στα σύγχρονα αστικά κέντρα. Έχει εργαστεί ως συντάκτρια αλλά και ως βοηθός διακοσμητή σε έντυπο και ηλεκτρονικό περιοδικό διακόσμησης.

Είναι η blogger πίσω από το bohem47.tumblr.com