Σήψη

δράστης Panagiotis Tsaousis - Vera Kartalou 26.10.2014

Ο σχεδιαστής κόμικ Παναγιώτης Τσαούσης και η σεναριογράφος Βέρα Καρτάλου με το έργο τους 'Σήψη' συμμετέχουν στη ομαδική έκθεση κόμικ “ΔΙΑΨΕΥΣΕ ΤΟ”, η οποία φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του metamatic:taf από 23 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2014.

Οι καλλιτέχνες αναφέρουν για το έργο τους ότι προσεγγίσαν την έννοια μεταφορικά, εξετάζοντας τις ανθρωποκεντρικές προεκτάσεις. Τοποθετήσαν τους ήρωες της ιστορίας τους να ατενίζουν τη θέα κάποιας μεγαλούπολης, σύμβολο της σύγχρονης κοινωνίας.

Μελετώντας προσεκτικά τις κινητήριες δυνάμεις των μεταβιομηχανικών κοινωνιών, επέλεξαν κατά την γνώμη τους τους ακρογωνιαίους λίθους: Ψυχαγωγία, Ασφάλεια, Υγεία και Παιδεία οι οποίοι απεικονίζονται αρχετυπικά στα τέσσερα ένθετα καρέ. Kάθε καρέ αλλοιώνεται από στοιχεία που λειτουργούν παρασιτικά ή αποθαρρυντικά τόσο για τον αναγνώστη, όσο και για τους ήρωες.

Ως άμεση συνέπεια παρουσίασαν την άρρητη αλληλεπίδραση της κοινωνίας ως σύνολο σε σχέση με το άτομο ως προσωπικότητα. Επιλέγοντας την πεσιμιστική προσέγγιση οι ήρωες προβλήθηκαν σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, απόρροια της έλλειψης κριτικής ικανότητας, δημιουργικής σκέψης και ομαδικής δράσης.

Στα πλαίσια της έκθεσης παρουσίασαν επίσης το τρέιλερ της Νουάρ Γκράφικ Νουβέλας που ετοιμάζουν, την οποία σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το 2015. Η ιστορία διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα με φόντο τη Βόρεια Αμερική.

Ωστόσο οι χώροι, τα σχέδια και οι χαρακτήρες είναι πραγματικοί. Παράλληλα με εκείνους, καλλιτέχνες πολλών ειδικοτήτων φιλοτέχνησαν μοναδικά χειροποίητα αντικείμενα όπως κοσμήματα και ρούχα που συμπεριλαμβάνουν στο κόμικ τους.

Στην έκθεση “ΔΙΑΨΕΥΣΕ ΤΟ” παρουσίασαν για πρώτη φορά τους 12 ανθρώπους που ενέπνευσαν και μεταμορφώθηκαν σε ήρωες τους, καθώς και ορισμένα από τα χειροποίητα κοσμήματα.

Λίγα λόγια για τους ''δράστες''

O Παναγιώτης Τσαούσης από πολύ μικρός χρησιμοποιούσε τα μολύβια ως μέσο δημιουργίας και εξερεύνησης της φαντασίας του φτιάχνοντας κόμικς. Κάτα την ενηλικίωση του παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και το 2006 διακρίθηκε στον 6 ο διαγωνισμό νεών ταλέντων του ένθετου «9» της ελευθεροτυπίας με το κόμικ “ALIEN HORROR”.

Το 2009 δημοσίευσε σε ηλεκτρονική μορφή τη σειρά “ΜΑΤ ΣΕ 4 ΚΙΝΗΣΕΙΣ” με στριπάκια σε σενάριο Χρήστου Κουλαξίζη ,στην ιστιοσελίδα boom-bap.gr. Τρία χρόνια αργότερα παρουσίασε την πρώτη του αυτοέκδοση με θεματολογία επιστημονικής φαντασίας “THE LAST TERRESTRIAL ROMANCE” για να ακολουθήσει την επόμενη χρονιά η αυτοέκδοση “EXOTIC CITY CABARET”. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις και έχει συμμετάσχει με ιστορίες του σε πολλά sketchbooks και fanzines.

Το 2014 δημοσιεύσε από τις εκδόσεις Comicon shop-RENIERI το νουάρ κόμικ επιστημονικής φαντασίας “ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΑΝΔΡΑ”. Επίσης συμμετειχε στις ανθολογίες κόμικ ΤΣΟΦΛΙ 1 και ΤΣΟΦΛΙ 2 σε συνεργασία με την σεναριογράφο Χριστίνας Λεΐσου και στον κατάλογο της έκθεσης “Με Πενάκι και Σκαπάνη” σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Δημήτρη Γράνδή. Πρόσφατα η ιστορία του “ΦΡΙΚΤΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ” εκδόθηκε στο περιοδικό τρόμου «ΡΙΓΗ #1» των εκδόσεων comicon shop-RENIERI.

Η Βέρα Καρτάλου χρησιμοποιεί την συγγραφή ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας. Αγαπάει το αστυνομικό διήγημα, τις νουάρ πινελιές, τη λογοτεχνία του φανταστικού και τη σάτιρα.

Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής και κείμενα της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογές και ηλεκτρονικά περιοδικά. Το διήγημα της ”Οι Ράγες” εμπεριέχεται στη συλλογή Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΙΙ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και το βραβευμένο αστυνομικό της διήγημα με τίτλο “Ο νέος μου αδερφός” εμπεριέχεται στη συλλογή Ο Φόβος του Ξένου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

http://www.chalice.edu.gr/uncategorized/1122/

http://www.diavasame.gr/page.aspx?itemID=SPG2159

http://youwritethenovel.wordpress.com/λογοτεχνια/

http://120lekseis.wordpress.com/2014/09/22/το-ψοφιμι/

http://youwritethenovel.wordpress.com/διάβασε-το-βιβλίο-που-έχει-ήδη-γραφτεί/

http://120lekseis.wordpress.com/2014/10/22/%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b5%cf%82/

Vera Kartalou official facebook page