Η συναισθηματική γεωγραφία των βημάτων

δράστης Bill Psarras 8.10.2014

Η συναισθηματική γεωγραφία των βημάτων

Ο Βασίλης Ψαρράς (1985) είναι εικαστικός και υποψήφιος διδάκτορας στο Goldsmiths University of London (υπότροφος AHRC). Η καλλιτεχνική του πράξη και έρευνα εστιάζει στις συναισθηματικές γεωγραφίες της πόλης μέσα από το περπάτημα ως αισθητική πράξη, τις αισθήσεις και τις ενσωματωμένες τεχνολογίες. Κύρια μέσα έκφρασής του είναι τα οπτικό-ακουστικά installations, η βίντεο/ψηφιακή τέχνη, τα ηχοτοπία, οι χωρικές πρακτικές και η μουσική.

Τα έργα του εστιάζουν στην συναισθηματική και αισθητηριακή εμπειρία της ανθρώπινης φιγούρας στο αστικό τοπίο καθώς και στην ποιητική της μετάβασης και της καθημερινότητας σε χώρους μετάβασης (δρόμος, μετρό, αεροδρόμια). Η εικαστική του πράξη έχει εμφανείς αναφορές στις έννοιες του flaneur, της ψυχογεωγραφίας, του τόπου/μη-τόπου και της γεωγραφικής φαντασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιπατητικές του δράσεις στην πόλη συνδυάζουν την ποιητική ματιά του πρώιμου flaneur, τις πολιτικές προεκτάσεις των Καταστασιακών καθώς και την επιτελεστική προσέγγιση του Fluxus/Land Art. Ο Ψαρράς δημιουργεί ιστορίες και συναισθήματα ακροβατώντας μεταξύ πράξης, μεταφοράς και αισθητηριακής εμπειρίας. Χρησιμοποιεί το περπάτημα ως ένα καινούργιο λεξιλόγιο, μια μέθοδο μεγένθυσης της αστικής «χλωρίδας» και «πανίδας». Η πόλη στα έργα του αποτελεί τον τόπο και το σημείο έναρξης της πράξης του μέσα σε δρόμους, σταθμούς, πεζοδρόμια και διαβάσεις. Μέσα από τα στοιχεία της επανάληψης και της διάρκειας, επιτελεί το καθημερινό και το ασήμαντο, εξερευνώντας μια αναδυόμενη αστική ποίηση εν κινήσει. Στην περιπατητική του πράξη «βοτανολογεί», «υφαίνει» και «ενορχηστρώνει» τις διαφορετικές κλωστές τις εμπειρίας – θέτοντας την άσφαλτο, τις αισθήσεις και την φαντασία σε ένα δυναμικό αστερισμό. Για αυτόν, η πόλη είναι ο άνθρωπος – και ο άνθρωπος αποτελεί μια πολυεπίπεδη γεωλογία εμπειριών, συναισθημάτων και αδυναμιών – την οποία διασχίζει και χαρτογραφεί εν κινήσει.

Βασίλης Ψαρράς official website