De Omnibus Dubitandum

δράστης Yiannis Limnaios 7.12.2013

Untitled, oil and cassia on paper, 150cm x 180cm, 2009

Η δουλειά μου ήταν πάντα συνδεδεμένη με το σχέδιο και την ζωγραφική. Τα τελευταία χρόνια δουλεύω μια προσωπική τεχνική, χρησιμοποιώντας λάδια σε απλό χαρτί το οποίο έχει προετοιμαστεί με κάσσια. Με την χρήση του απλού χαρτιού, όπου είναι εύθραυστο υλικό και μπορεί να καταστραφεί εύκολα, και αφήνοντας τις ακατέργαστες γραφές της κάσσιας σε κοινή θέα, προσπαθώ, αφενός, να καταδείξω το εφήμερο της τέχνης και της ύπαρξης καθ' εαυτής και αφετέρου να στρεβλώσω τα όρια του ζωγραφικού έργου γενικότερα. Η κάσσια μου δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσω στο κενό, σε ένα μη-τοπίο και ταυτόχρονα λόγω της επίδρασης που έχει στο χαρτί, αναδύονται φώτα και σκιές, σχήματα και φόρμες, δίνοντας την εντύπωση ενός ανάγλυφου σκηνικού. 

Τα θέματά μου είναι κυρίως ανθρωποκεντρικά και αλληγορικά. Πλάσματα παραμορφωμένα ή κατακερματισμένα τα οποία περιβάλλονται  από  διάφορα αντικείμενα, συνήθως άσχετα μεταξύ τους – τουλάχιστον φαινομενικά – κατασκευάζοντας αμήχανες συνθέσεις εμποτισμένες με σουρρεαλιστικά στοιχεία και συμβολισμούς. Εικόνες βγαλμένες απ’ το υποσυνείδητο, με αφετηρία μια αυτόματη διαδικασία που οδηγεί το έργο στην ολοκλήρωση. 

Το αναπάντεχο, το άγνωστο και το παράλογο είναι έννοιες που πάντα με γοητεύουν και κατ’ επέκταση ευδοκιμούν στην δουλειά μου. Μέσω της αναζήτησης αυτών των εννοιών προσπαθώ να διερευνήσω μύχιες ανησυχίες, προσωπικές καθώς και αιώνια ανθρώπινες, όπως η ελπίδα, ο φόβος, η ιδεοληψία, ο θάνατος. Επιπλέον με ενδιαφέρει να μεταφράσω σε εικόνα την σχέση του ατόμου με την κοινωνία. Πώς αυτή η πάλη δύναται να απεικονιστεί μέσω του παραλόγου. Πώς το παράλογο τελικά προσπαθεί να εξηγήσει τον κόσμο και πώς η συνειδητότητα της θνησιμότητας λειτουργεί ως αφετηρία της ανάγκης για επικοινωνία και κατ’ επέκταση δημιουργία.

Ξεκινώντας απ’ το Μπαρόκ και την δραματικότητά του, περνώντας, με μια κλεφτή ματιά, στον ρομαντισμό του Συμβολισμού, βρίσκομαι αντιμέτωπος με την φράση «ο θεός πέθανε», τον μηδενισμό της, το αμείλικτο ηθικό κενό που μας κληροδοτεί, αλλά φυσικά και τα νέα ενδεχόμενα και δυνατότητες που μας παρέχει. Έτσι οδηγούμαι στην φράση του DaDa « η τέχνη πέθανε», όπου ο μηδενισμός παίρνει τα ηνία της τέχνης οδηγώντας την, τελικά, σε υποσυνείδητες αναζητήσεις, μέσω του Σουρρεαλισμού, προτείνοντας ένα ενδόμυχο βλέμμα – συμβαδίζοντας με την σχετικά νέα επιστήμη της ψυχολογίας. Επαναφέροντας την ανάγκη για την αποδοχή και εξήγηση του παραλόγου, του αδύνατου και του άδικου, τα οποία παραμένουν κρυμμένα σε κάθε πτυχή της ζωής αναζητώ τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνικοπολιτική διαμάχη μας οδηγεί -  ως η γενεσιουργός δύναμη κάθε τέχνης και κριτικής σκέψης – στα ριζοσπαστικά avant – garde κινήματα, όπως το CoBra και η Καταστασιακή Διεθνής.  

Όλες αυτές οι προσωπικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες διαμορφώνουν το περιεχόμενο της δουλειάς μου και, συγχρόνως, είναι το βασικό περιεχόμενο της επικοινωνίας που επιζητώ να πετύχω με το κοινό.

Λίγα λόγια για τον ''δράστη'' Γιάννη Λημναίο

Ο Γιάννης Λημναίος γεννήθηκε στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Μπρέντα της Ολλανδίας.​​

Education​

BA in Fine Arts, Athens School of Fine Arts (painting department), Greece. 

Erasmus Exchange Program at the Moholy-Nagy University of Art and Design, Budapest, Hungary. 

Diploma in Computer Graphics/ Animation at “DOMI” Private I.V.E.T. , Athens, Greece.​​​

Solo Exhibition

2013: ''De Omnibus Dubitandum'', Arch Window, London

Group Exhibitions

​2009: "Overview", Retrospective Group Exhibition in Kappatos Gallery, Athens, Greece.​

2009: “KLP”, Group Exhibition in Kappatos Gallery, Athens, Greece. 

2008: “Fizz to meet you”, Group Exhibition in Fizz Gallery, Athens, Greece.

​2008: Graduates’ exhibition, “Ergostasio-N. Kessanlis” Exhibition space, Athens School of Fine Arts, Greece.​

2007: “Kreat-ion”, Group Exhibition in Athens Central Meat Market, Greece.

​2006: “Δέβιση Κλιμάκιση”, Group Exhibition in the Municipal Kypseli’s Market, Athens, Greece.​

2006: “No name Exhibition”, Group Exhibition in the Athens School of Fine Arts Graduates' Association, Greece.

2006: Diploma Exhibition, "Ergostasio-N.Kessanlis" Exhibition space, Athens School of Fine Arts, Greece.

Yiannis Limnaios official website

tags / ζωγραφική