Ανταλλακτική βιβλιοθήκη

δράστης Ελευθέριος Αμπατζής & Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου 11.6.2013

Ανταλλακτική βιβλιοθήκη

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.

Η πρόταση αφορά στην τοποθέτηση μίας μοντέρνας κατασκευής στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης. Επιχειρεί να διαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αισθητικά και ταυτόχρονα υπόσχεται πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια πρωτοβουλία των αρχιτεκτόνων Ελευθέριου Αμπατζή και Ειρήνης-Αιμιλίας Ιωαννίδου, οι οποίοι σχεδίασαν και υλοποίησαν το εγχείρημα, Η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε στην Κηφισιά τον Ιούνιο του 2012. Το Νοέμβριο του 2012 τοποθετήθηκε η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, στην είσοδο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Επιπλέον μία ακόμα ανταλλακτική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση έχει κατασκευαστεί η οποία 'περιοδεύει' σε δια φιρετικές περιοχές της Αττικής κι εντάσσεται σε διαφιρετικές πολιτιστικές δράσεις ώστε να έρχεται 'κοντά' όλο και σε περισσότερους πολίτες.

Λίγα λόγια για τoν ''δράστη'' Ελευθέριο Αμπατζή

Ο Ελευθέριος Αμπατζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και στο Architectural Association στο Λονδίνο.Μετά την αποπεράτωση των σπουδών του εργάστηκε στα αρχιτεκτονικά γραφεία του Norman Foster, Paul Davis, και BrisacGonzalez architects. Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και δημιούργησε το αρχιτεκτονικό του γραφείο (eleftherios-art). Παράλληλα με την αρχιτεκτονική του σταδιοδρομία, δραστηριοποιείται στο χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού σε μορφή μοναδικών ή αριθμημένων δημιουργιών. Έργα του έχουν εκτεθεί στο Λονδίνο, το Πόρτο, το Τόκιο και την Αθήνα και έχουν δημοριευθεί σε εγχώριο και διεθνή τύπο.

Ελευθέριος Αμπατζής official website

Λίγα λόγια για την ''δράστη'' Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου

Η Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Ασχολείται ενεργά με τον χώρο του σχεδιασμού και την διαδραστικότητα της κατασκευής με εφαρμογές στον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο. Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών και επιβλέψεων από το 2009

www.meiconarch.com


www.poleonomia.blogspot.com

Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη official website

tags / αρχιτεκτονική