Α

δράστης Stathis Athanasiou 17.1.2013

Θα μπορούσαμε να έχουμε μια ιστορία που δεν ξέρει κανείς.
Επιλέγουμε να εμπνευστούμε από το μύθο της Αντιγόνης.

Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα μεγαλοπαραγωγό ή να περιμένουμε επιχορηγήσεις. Κεφαλαιοποιούμε τη δημιουργικότητά μας και επιλέγουμε το δρόμο του crowdfunding.

Θα μπορούσαμε να δούμε την ταινία μας σε multiplex.
Την προβάλουμε σε αρχαία θέατρα και χώρους τέχνης & πολιτισμού με ζωντανή ορχήστρα.

Θα μπορούσαμε να δουλέψουμε μόνο με επαγγελματίες του «χώρου».
Επιλέγουμε να συνεργαστούμε και με νέους καλλιτέχνες.

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια παλιά ιστορία για να μείνουμε στο παρελθόν.
Χρησιμοποιούμε μια παλιά ιστορία για να πάμε στο μέλλον...

Λίγα λόγια για τον ''δράστη''

Είμαι ο Στάθης Αθανασίου και είμαι μέλος της ομάδας ΒΑΚΙΣ, μιας ομάδας επαγγελματιών του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μουσικής και της επικοινωνίας, που δουλεύουμε πάνω σε ένα πολύπλευρο project το οποίο ξεκινά από τον κινηματογράφο και απλώνεται σε πολλές άλλες μορφές τέχνης και όχι μόνο.

Η «Α» είναι αρχικά μια κινηματογραφική ταινία που εμπνέεται από το μύθο της Αντιγόνης, και μιλά για όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα και που τα αποκαλούμε με μια λέξη «κρίση».

Με την ταινία αυτή θέλουμε να μιλήσουμε σαν καλλιτέχνες, αλλά και σαν ενεργοί πολίτες, για το πως βιώνουμε εμείς την «κρίση». Όχι απλά θέλουμε, αλλά οφείλουμε να το κάνουμε, γιατί αυτός είναι και ο ρόλος μας σαν συμμέτοχοι στην κοινωνία που ζούμε.

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για μια κινηματογραφική ταινία. Ο κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο, απλά δεν ισχύει πια. Έτσι και στο δικό μας χώρο του σινεμά, όχι μόνο πιστεύουμε ότι πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο, αλλά το κάνουμε ήδη πράξη με τον εξής τρόπο:

• Δουλεύουμε ανεξάρτητοι από κάθε είδους κρατικής επιχορήγησης και απευθυνόμαστε στον τελικό θεατή για να μας στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί, ξεκινώντας ένα crowdfunding campaign την 1η Φεβρουαρίου, το οποίο και επικοινωνούμε παγκοσμίως, σε όλους όσους πιστεύουμε ότι η θεματική ή/και ο τρόπος δουλειάς μας τους ενδιαφέρει.

• Συνεργαζόμαστε με φοιτητές και νέους καλλιτέχνες και δουλεύουμε μαζί σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

• Κινούμαστε εκτός του συνηθισμένου δρόμου διανομής και φέρνουμε την ταινία σε Αρχαία Θέατρα σε όλη τη Μεσόγειο, γιατί αυτός είναι ο κατεξοχήν χώρος που δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί διασκευές των μύθων. Προβάλουμε την ταινία με ζωντανή μουσική, με την ορχήστρα στο χώρο της ορχήστρας του αρχαίου θεάτρου και παντρεύουμε το «παλιό» με το «νέο».

• Φέρνουμε την ταινία στην πόλη σε χώρους τέχνης και πολιτισμού και σε εναλλακτικούς χώρους, δημιουργώντας μια ολόκληρη θεματική ενότητα που ξεκινά από τον κινηματογράφο και εξαπλώνεται σε πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης (φωτογραφία, video art, installation κλπ). Έτσι ξεκινάμε μια καλλιτεχνική αναζήτηση του τι σημαίνει η Αντιγόνη σήμερα και δίνουμε στο θεατή μια πολυδιάστατη «τροφή για σκέψη» πάνω στο τι σημαίνουν σήμερα έννοιες όπως δικαιοσύνη, αγάπη, θυσία, βια.

• Διοργανώνουμε καθημερινές συζητήσεις με σημαντικούς εισηγητές, ώστε να μην είναι ο θεατής ένα απλός δέκτης, αλλά ενεργός συμμέτοχος σε όλα αυτά τα θέματα που θέτει ο μύθος σήμερα.

Η εποχή στην οποία ζούμε απαιτεί νέους τρόπους παρουσίασης των έργων, αλλά και προσέγγισης του κοινού, και πάνω σε αυτή τη βάση δουλεύουμε.

Αναλυτικές παρουσιάσεις του project όλες τις λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στις σελίδες μας:

Επίσημη σελίδα alpha-movie.com, Το σχέδιο δράσης alpha-movie.com/plan, Facebook alpha-movie.com/facebook, Twitter alpha-movie.com/twitter

'Α' - Crowfunding Teaser - indiegogo.com/alpha.movie

Δείτε τη συνέντευξη του Στάθη Αθανασίου στην Τζωρτζίνα Κάππα

tags / κινηματογράφος