Ονειρεύομαι το νερό

δράστης Βασίλης Τσαρνάς 18.11.2012

γινόμενη μέρος

Φωτογραφίες τραβηγμένες με εσκεμμένη κίνηση της μηχανής

"Έτσι το νερό θα εμφανιστεί σαν ένα ολοκληρωμένο όν που διαθέτει σώμα, ψυχή, φωνή. Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, το νερό είναι μια πλήρης ποιητική αλήθεια." (Gaston Bachelard - "Το νερό και τα όνειρα" - εκδόσεις Χατζηνικολή - μετάφραση Έλσης Τσούτη)

"Όμως υπάρχουν και εικόνες (αποτυπώσεις) πανομοιότυπες με τα στερεά σώματα και ασύγκριτα πιο λεπτές από όλα τα ορατά αντικείμενα. (...) Τις αποτυπώσεις αυτές τις ονομάζουμε είδωλα (ομοιώματα)." - "Αν αντιμάχεσαι όλες τις αισθήσεις σου, δε θά'χεις πλέον τίποτα με βάση το οποίο να κρίνεις ακόμα κι εκείνες τις αισθήσεις που ισχυρίζεσαι ότι μας εξαπατούν. " (Επίκουρος - "Επιστολή προς Ηρόδοτο" και "Κύριαι Δόξαι" - από το "Επίκουρος" - εκδόσεις Θύραθεν - μετάφραση Γιάννη Αβραμίδη)

Το νερό πάντα με τραβούσε για τη διαφάνειά του. Γιατί όσο και αν υπάρχει απτά και δεν αμφισβητεί κανείς την ύπαρξή του, μπορεί και μεταμορφώνεται συνεχώς σε πάγο, σε σύννεφο, σε κύμα και σε καθρέφτη. Η φωτογραφία μου αρέσει σαν ένας τρόπος να ονειρεύομαι διαφορετικά επίπεδα της πραγματικότητας, να ανακαλύπτω φαντάσματα και σκιές. Όχι σαν μεταφυσική αναζήτηση αλλά σαν θέληση να δείξω, πρώτα στον εαυτό μου, πόσο πολυεπίπεδος είναι ο κόσμος και πόσες πολλές στιγμές ομορφιάς μπορούν να κρυφτούν πίσω από την κοινοτoπία.

Λίγα λόγια για τον "δράστη"

Ο Βασίλης Τσαρνάς γεννήθηκε το 1975. Είναι αυτοδίδακτος στη φωτογραφία (και εν μέρει στη ζωγραφική και στο μουσικό αυτοσχεδιασμό) από επιλογή. Εργάζεται στο χώρο του βιβλίου. Η πρώτη του ατομική έκθεση φωτογραφίας έγινε στο bartesera τον Απρίλιο του 2012 και η μόνη συλλογική έκθεση φωτογραφίας που συμμετείχε ήταν, μαζί με τον Φωκίωνα Γουρδουβέλη, πριν πολλά χρόνια στο τώρα γκρεμισμένο εργοστάσιο Φιξ της Πατησίων.

Για περισσότερες φωτογραφίες, επισκεφθείτε το official website του Βασίλη Τσαρνά

tags / φωτογραφία