platforms-services

Αυτή η ενότητα παρουσιάζει sites που απευθύνονται κυρίως σε καλλιτέχνες κι επαγγελματίες του χώρου των τεχνών και προσφέρουν διάφορων ειδών υπηρεσίες. Έτσι εδώ θα βρείτε εταιρίες κι οργανισμούς που ασχολούνται με την προώθηση καλλιτεχνών, sites όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να βρουν χρηματοδότηση ή άλλα όπου μπορούν να προβάλλουν και να πουλήσουν τα έργα τους, directories επαγγελματιών για επαφές ή βάσεις δεδομένων με στοιχεία πωλήσεων έργων για χιλιάδες καλλιτέχνες.

 • Wooloo

  Το Wooloo αφορά καλλιτέχνες που θέλουν να απευθύνουν ανοιχτές προσκλήσεις για διαγωνισμούς, εκθέσεις ή διάφορων ειδών εκδηλώσεις σε άλλους καλλιτέχνες. Ιδρύθηκε το 2002 από μια ομάδα δανών καλλιτεχνών και στα δέκα χρόνια λειτουργίας του περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα από 22.000 projects που έχουν φιλοξενηθεί στο site. Παράλληλα οργανώνονται δράσεις εκτός Διαδικτύου που έχουν ως σκοπό τη συμμετοχή καλλιτεχνών σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα η παρέμβαση στη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών το 2009 στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή.

  Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να φτιάξουν ένα προφίλ στο site με ενδεικτικά έργα τους, βιογραφικές πληροφορίες, εκθέσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει όπως και στοιχεία επικοινωνίας. Στη συνέχεια μπορούν να αναζητήσουν ανοιχτές προσκλήσεις για διάφορων ειδών δραστηριότητες που προβάλλονται στο site. Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης βάσει πολλαπλών κριτηρίων όπως το αντικείμενο ή το είδος της δραστηριότητας. Για κάθε μια υπάρχουν γενικές πληροφορίες όπως και στοιχεία επικοινωνίας ενώ παράλληλα μπορούμε να δούμε ποιοι άλλοι καλλιτέχνες από το site έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.

  URL: http://www.wooloo.org

 • Artfacts.net

  Το ArtFacts απευθύνεται σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τη σύγχρονη τέχνη όπως σύμβουλοι τέχνης, επιμελητές, συλλέκτες κ.α. κι ενδιαφέρονται για στατιστικά στοιχεία, τιμές έργων τέχνης, βιογραφίες καλλιτεχνών, καταλόγους δημοπρασιών κ.α. Το site έχει αναπτύξει έναν ειδικό αλγόριθμο ο οποίος ταξινομεί τους καλλιτέχνες με βάση την αξία των έργων τους στην αγορά και την επιτυχία των εκθέσεων τους και δίνει τη δυνατότητα γραφικής απεικόνισης της εξέλιξης της καριέρας τους.

  Οι υπηρεσίες που προσφέρει το site είναι συνδρομητικές, με τις συνδρομές να ξεκινούν από τα 200 ευρώ το χρόνο για ιδιώτες και να φτάνουν τα 800 για επαγγελματίες που μπορούν να ανεβάζουν έργα υψηλής ανάλυσης στο site και απευθύνεται κυρίως σε γκαλερί που θέλουν να προωθήσουν συνεργαζόμενους καλλιτέχνες. Ενδεικτικό της εξειδίκευσης του site αλλά και της απήχησης του στην κοινότητα της τέχνης είναι πως το clickthrough rate των διαφημίσεων που φιλοξενεί είναι στο 15%, μέγεθος σχεδόν εκατονταπλάσιο από το μέσο όρο στο Διαδίκτυο.

  URL: http://www.artfacts.net/

 • New York Foundation of Arts

  Το NYFA ιδρύθηκε το 1971 από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ως ένας ανεξάρτητος οργανισμός που θα παρείχε υποστηρικτικές υπηρεσίες στους καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής. Τα προγράμματα που προσφέρει ο οργανισμός εστιάζονται σε τρεις τομείς, την εύρεση χορηγιών και επιχορηγήσεων, την παροχή εκπαίδευσης για την επαγγελματική εξέλιξη των καλλιτεχνών και την υποστήριξη μέσω του Διαδικτύου. Μέσω των προγραμμάτων χορηγιών, ήδη από το 1984, ο οργανισμός στηρίζει εκατό καλλιτέχνες ετησίως προσφέροντας το ποσό των $7.000 στον καθένα οι οποίοι επιλέγονται μετά από διαγωνισμό. Παράλληλα μέσω των εκπαιδευτικών σεμιναρίων προσφέρεται βοήθεια σε περισσότερους από 5.000 καλλιτέχνες ετησίως, ενώ υπάρχουν και ειδικά προγράμματα για αλλοδαπούς καλλιτέχνες.

  Από το 2002 που δημιουργήθηκε ο δικτυακός τόπος θεωρείται ένα από τα καλύτερα κέντρα πληροφόρησης στο Διαδίκτυο με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες μηνιαίως. Κομβικό σημείο είναι το NYFA Source, μια βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες για περισσότερα από 9.000 χορηγικά προγράμματα, βραβεία, οργανισμούς και εκδόσεις για καλλιτέχνες. Άλλες ενδιαφέρουσες υπηρεσίες περιλαμβάνουν τις μικρές αγγελίες για κάθε είδους συνεργασίες, την περιγραφή όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρέχονται με αναλυτικό βιογραφικό των εκπαιδευτών, μια ενότητα με άρθρα επαγγελματικού προσανατολισμού που περιέχει εκατοντάδες άρθρα κ.α.

  URL: http://www.nyfa.org/

 • Fractured Atlas

  Το Fractured Atlas είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός παροχής υπηρεσιών τέχνης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο. Ιδρύθηκε το 1998 κι αρχικά λειτουργούσε ως εταιρία θεατρικών παραγωγών ενώ από το 2001 έχει τη σημερινή του μορφή. Υποστηρίζει καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών όπως εικαστικές τέχνες, ερμηνευτικές, λογοτεχνία, design, media όπως και οργανισμούς τέχνης παρέχοντας υπηρεσίες όπως χορηγικά προγράμματα ενώ ο οργανισμός λειτουργεί βασιζόμενος σε εισφορές μελών και αμοιβές από διάφορα προγράμματα που διοργανώνει. Συνολικά έχει περισσότερα από 24.000 μέλη ενώ στη δεκαετή λειτουργία του έχει προσφέρει υπηρεσίες σε 250.000 καλλιτέχνες και οργανισμούς.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε αναλυτικές πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει όπως χορηγίες, ασφάλειες υγείας, αποκλειστικά διαδικτυακές υπηρεσίες, ενοικίαση χώρων για καλλιτεχνικές πρόβες κ.α. Ειδικά το κομμάτι των διαδικτυακών υπηρεσιών έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς παρέχεται μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε τρίτους να πουλήσουν εισιτήρια μέσα από τα sites τους, να δέχονται δωρεές, να επεξεργάζονται πληρωμές από πιστωτικές κάρτες, να διαχειρίζονται τα e-mail και να φτιάχνουν newsletters κ.α. Επίσης στο site υπάρχει ένα blog με πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, newsletter, πρόγραμμα εκδηλώσεων, όπως και ενότητα με άρθρα που αφορούν τα δικαιώματα των καλλιτεχνών.

  URL: http://www.fracturedatlas.org

 • Dripbook

  Το DripBook απευθύνεται σε ανθρώπους με καλλιτεχνική διάθεση που θέλουν να δημιουργήσουν και να προωθήσουν ένα portfolio με τις δουλειές τους. Απευθύνεται σε όλο το φάσμα των δημιουργικών επαγγελμάτων από ζωγράφους και φωτογράφους μέχρι σχεδιαστές μόδα και μακιγιέζ. Μια από τις ιδιαιτερότητες του site είναι πως η εγγραφή σε αυτό γίνεται κατόπιν πρόσκλησης ακόμα κι αν κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει την απαιτούμενη συνδρομή. Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται πως διατηρούν ένα πολύ υψηλό επίπεδο στα portfolios που προβάλλονται στο site.

  Το site προσφέρει ένα φιλικό περιβάλλον μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να φτιάξει το portfolio του χωρίς να έχει τεχνικές γνώσεις και ανάλογα με το συνδρομητικό πακέτο που έχει επιλέξει μπορεί ακόμα και να διατηρεί ένα αυτόνομο δικτυακό τόπο. Υπάρχουν τρία μοντέλα χρέωσης με τιμές που ξεκινούν από τα $90 και φτάνουν έως τα $350. Η αναζήτηση γίνεται με τρία διαφορετικά κριτήρια τα οποία αφορούν το είδος, ανά tags όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί από τους διαχειριστές και ανά περιοχή όπου βρίσκουμε καλλιτέχνες από όλες τις χώρες με την πλειονότητα να βρίσκονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Για κάθε φωτογραφία που υπάρχει στο portfolio κάποιου περιλαμβάνεται μια μικρή περιγραφή.

  URL: http://www.dripbook.com/

 • ArtTactic

  Η ArtTactic είναι μια εταιρία που εδρεύει στο Λονδίνο και παρέχει αναλύσεις για την αγορά της τέχνης. Η εταιρία αξιοποιεί μεθοδολογία αντίστοιχη με αυτή που χρησιμοποιείται στις αναλύσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών με σκοπό την ανάλυση της αγοράς έργων τέχνης και την καταγραφή των τάσεων μέσω ποιοτικών και ποσοτικών ερευνών αγοράς. Οι ποιοτικές έρευνες περιλαμβάνουν μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες της διεθνής αγοράς τέχνης και αποτυπώνουν εκτιμήσεις για την εξέλιξη της αγοράς. Παράλληλα παρέχονται εβδομαδιαία podcasts με σημαντικές προσωπικότητες τα οποία μάλιστα δίνονται δωρεάν.

  Οι βασικές υπηρεσίες αφορούν την ανάλυση προκαθορισμένων αγορών που έχουν προσδιοριστεί με γεωγραφικά κριτήρια, όπως Κίνα, Λατινική Αμερική, ΗΠΑ και Ευρώπη κ.α., ή αντίστοιχη ανάλυση βάσει καλλιτεχνών με παρόμοια γεωγραφικά κριτήρια. Επίσης υπάρχουν υπηρεσίες που απευθύνονται σε συλλέκτες και δίνουν αναλυτικό προφίλ καλλιτεχνών και έργων με εκτίμηση κινδύνου για την απόδοση μιας επένδυσης, μελέτες σκοπιμότητας για ιδέες και επιχειρηματικά πλάνα που αφορούν την τέχνη κ.α. Η εταιρία παρέχει συνδρομητικά πακέτα με διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης στο site, όπως κι ένα δωρεάν το οποίο παρέχει πρόσβαση σε δέκα προκαθορισμένα reports, ενώ το ανώτατο πακέτο που παρέχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες κοστίζει €750 ετησίως.

  URL: http://www.arttactic.com/

 • ArtQuest

  Πως είναι η καλλιτεχνική σκηνή στην Κίνα; Ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος να συνταχθεί ένα δελτίο τύπου; Πως μπορώ να προστατεύσω τα πνευματικά μου δικαιώματα; Πως πρέπει να διαμορφώνονται οι αμοιβές βάσει εμπειρίας; Σε ερωτήματα όπως αυτά επιχειρεί να δώσει απαντήσεις το ArtQuest. Το site είναι μια πρωτοβουλία του “University of the Arts London” και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001. Το περιεχόμενο συντηρείται αποκλειστικά από καλλιτέχνες και ο σκοπός είναι να βοηθηθούν συνάδελφοι τους παρέχοντας τους τα κατάλληλα εργαλεία και τις απαντήσεις που θα τους χρησιμεύσουν στην εξέλιξη της καριέρας τους.

  Το site περιλαμβάνει ένα κατάλογο με καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις και φορείς που υπάρχουν στο Λονδίνο, μια βάση δεδομένων με θέματα νομικού ενδιαφέροντος, οδηγούς και συμβουλές για επαγγελματική εξέλιξη, όπως και μια ενότητα με αγγελίες για συνεργασίες με διάφορα ιδρύματα. Παράλληλα λειτουργεί ένας ξεχωριστός δικτυακός τόπος που δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να ανταλλάσουν τα διαμερίσματα ή τα ατελιέ τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα ιδιότυπο κοινωνικό δίκτυο. Αν και το περιεχόμενο εστιάζεται στη Βρετανική αγορά πιστεύουμε πως πολλά θέματα είναι χρήσιμα ανεξάρτητα από το που ζει κανείς.

  URL: http://www.artquest.org.uk/

 • Art bistro

  Το artbistro είναι ένα ιδιότυπο μείγμα μεταξύ ενός πληροφοριακού portal κι ενός site κοινωνικής δικτύωσης. Ανήκει στο δίκτυο του monster.com το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα διεθνή sites ευρέσεως εργασίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο πλήρη sites που έχουμε δει με αντικείμενο τον καλλιτεχνικό χώρο καθώς το εύρος του περιεχομένου και των υπηρεσιών που προσφέρει είναι εντυπωσιακό. Στον πυρήνα της λειτουργίας βρίσκεται η κοινωνική δικτύωση, με τα μέλη να φτιάχνουν προσωπικά δίκτυα και να κερδίζουν πόντους ανάλογα με τη συμμετοχή που έχουν στην κοινότητα όπως τα σχόλια που έχουν κάνει, οι παρουσιάσεις εργαλείων και οι απαντήσεις που δίνουν στις θεματικές συζητήσεις.

  Παράλληλα, λόγω και της συγγένειας με τον όμιλο του monster, μέσω του site μπορούμε να αναζητήσουμε θέσεις εργασίας στον καλλιτεχνικό χώρο-κάτι όμως που αφορά μόνο τις ΗΠΑ. Άλλες ενότητες αφορούν την παροχή συμβουλών μέσω εξειδικευμένων άρθρων κατηγοριοποιημένων ανά αντικείμενο όπως marketing, πνευματικά δικαιώματα, συνεργασίες με γκαλερί, σχέσεις με πελάτες, διαμόρφωση portfolio κ.α. Υπάρχει επίσης μια ενότητα που αφορά την εκπαίδευση όπου μπορούμε να βρούμε σχολές και πληροφοριακό υλικό για εκπαιδευτικούς, αλλά και να διαβάσουμε τα εκατοντάδες άρθρα από άλλα μέλη της κοινότητας.

  URL: http://artbistro.monster.com/

 • Visiting Arts

  Το Visiting Arts είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1977 στο Λονδίνο με σκοπό την παρουσίαση διεθνών καλλιτεχνών στο Βρετανικό κοινό. Αρχικά λειτουργούσε υπό την εποπτεία του British Council και το 2001 μετατράπηκε σε αυτόνομο οργανισμό. Οι δραστηριότητες εστιάζονται σε τρεις τομείς, την κοινοχρησία της γνώσης, τη διευκόλυνση της ανάπτυξης σχέσεων και επαφών μεταξύ επαγγελματιών του χώρου της τέχνης και διεθνών καλλιτεχνών και τέλος την εκπαίδευση και τη συμβολή στην επαγγελματική ανάπτυξη των καλλιτεχνών.

  Στο site μπορούμε να δούμε τα διάφορα projects που είναι διαθέσιμα και τα οποία περιλαμβάνουν προγράμματα συνεργασιών για καλλιτέχνες, εκδηλώσεις που διοργανώνονται όπως σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, αρχείο με projects που έχουν γίνει στο παρελθόν καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για τους καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν. Επίσης υπάρχει μια ειδική ενότητα με πληροφοριακό υλικό όπως έγγραφα που θα χρειαστούν όσοι αλλοδαποί καλλιτέχνες ενδιαφέρονται να εργαστούν στη χώρα. Το site προσφέρει κι ένα newsletter όπου μπορούμε να ενημερωθούμε για νέα προγράμματα, όπως και πληροφορίες για αναζήτηση χορηγιών.

  URL: http://www.visitingarts.org.uk/

 • res artis

  Το res artis είναι ένας οργανισμός που απευθύνεται σε καλλιτέχνες που αναζητούν συνεργασίες με πολιτιστικά ιδρύματα. Το site φιλοξενεί αναγγελίες για συνεργασίες από 400 οργανισμούς και κέντρα τέχνης που εδρεύουν σε 50 χώρες. Ιδρύθηκε το 1993 ως ένα δίκτυο εθελοντικής εργασίας και πληροφόρησης με σκοπό την αντιπροσώπευση κέντρων τέχνης που προσφέρουν προγράμματα συνεργασιών. Σύμφωνα με τον ιδρυτή η ιδέα για τη δημιουργία του οργανισμού προέκυψε σε μια επίσκεψη στους Δελφούς που διεξαγόταν ένα συνέδριο ευρωπαϊκών πολιτιστικών οργανισμών και όπου σε επαφή με άλλους ιδιώτες συζητήθηκε η ανάγκη ενός τέτοιου ιδρύματος.

  Η κεντρική λειτουργία του site είναι η αναζήτηση συνεργασιών όπου υπάρχουν πολλαπλά φίλτρα όπως χώρα, είδος τέχνης, διάρκεια συνεργασίας, τύπος οργανισμού, ομιλούμενη γλώσσα, είδος εξόδων που καλύπτονται από τον εκάστοτε οργανισμό κ.α. Για κάθε πρόγραμμα που φιλοξενείται στο site υπάρχει αναλυτική περιγραφή και στοιχεία επικοινωνίας. Επίσης μπορούμε να δούμε εκδηλώσεις όπως συναντήσεις μελών που διοργανώνονται σε διάφορες χώρες. Τέλος, υπάρχει μια ειδική ενότητα για μέλη όπου η πρόσβαση είναι περιορισμένη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν πληρώνοντας μια ετήσια συνδρομή.

  URL: http://resartis.org/