new concepts

Στην ενότητα new concepts αναδεικνύονται νέες μορφές διαχείρισης κοινωνικών θεμάτων και νέα μοντέλα ηθικής επιχειρηματικότητας: ηθικές τράπεζες, εγχειρήματα βιώσιμης ανάπτυξης, ηθικές διατροφικές συνήθειες, παραδοσιακές καλλιέργειες, ανταλλακτική οικονομία και πολλά άλλα. Παρουσιάζονται τάσεις που δύνανται να υποκαταστήσουν τον συμβατικό τρόπο κοινωνικής οργάνωσης και διαβίωσης και οι οποίες σταδιακά κερδίζουν έδαφος μεταβάλλοντας τον τρόπο που ζούμε και διαχειριζόμαστε την καθημερινότητά μας. Όλες αυτές οι προσπάθειες συνιστούν το επίκεντρο και τη βασική κατεύθυνση του metamatic:taf. Βρίσκονται δηλαδή πολύ κοντά στα ενδιαφέροντα και τις αξίες μας (όπως διατυπώνονται και στο προφίλ μας).

 • IC.org

  Η ιδέα των intentional communities βασίζεται στη λογική της συλλογικής συνεισφοράς στα κοινά ενός τόπου και συνήθως τη συναντάμε σε μικρούς οικισμούς όπου οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων είναι πιο ισχυροί. Τα μέλη μιας τέτοιας κοινότητας έχουν κάποιες κοινές αντιλήψεις οι οποίες μπορεί να αφορούν από κοινωνικά θέματα έως θρησκευτικά ή πολιτικά. Μια από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές τέτοιων κοινοτήτων αποτελούν τα οικολογικά χωριά (ecovillages).

  Ο δικτυακός τόπος ic.org βρίσκεται online από το 1996 και προσπαθεί να καταγράψει το σύνολο των εναλλακτικών κοινοτήτων που βρίσκονται διάσπαρτες στην υφήλιο. Αν και η κύρια χρήση του είναι ως directory παράλληλα προσφέρει πληροφοριακό υλικό σχετικά με τη φιλοσοφία πίσω από τη δημιουργία τέτοιων κοινοτήτων με καλύτερο παράδειγμα το αναλυτικότατο wiki που φιλοξενείται στο site. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δυνατότητα αγοράς βιβλίων από ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων όπως τρόποι οργάνωσης και διοίκησης παρόμοιων κοινοτήτων, πληροφορίες για την αειφόρο ανάπτυξη κ.α.

  URL: http://www.ic.org/ 

 • Helpx

  Το helpx απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για διακοπές με ανταλλαγή εργασίας, ένα αρκετά διαδεδομένο concept βάσει του οποίου αντί να πληρώνεις για να μείνεις σε ένα ξενοδοχείο μένεις στο σπίτι κάποιου και γι αντάλλαγμα για τη στέγη και τη διατροφή που σου παρέχονται βοηθάς στις δουλειές. Το πλεονέκτημα αυτού του είδους των διακοπών είναι πως έρχεσαι σε επαφή με την καθημερινότητα και έτσι αφομοιώνεις καλύτερα τα πολιτισμικά στοιχεία κάθε τόπου.

  Το site απευθύνεται τόσο σε ταξιδιώτες όσο και σε οικοδεσπότες. Κάθε οικοδεσπότης περιγράφει το είδος των εργασιών για τις οποίες χρειάζεται βοήθεια με τις εργασίες να αφορούν από αγροτικά θέματα μέχρι το χτίσιμο κάποιου κτιρίου ή την επισκευή ενός οχήματος καθώς και πληροφορίες για την περιοχή όπου βρίσκεται. Οι ενδιαφερόμενοι ταξιδιώτες μπορούν να δουν κριτικές από άλλους που φιλοξενήθηκαν στον εκάστοτε οικοδεσπότη, να δουν φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο ή να βρουν συνταξιδιώτες που ψάχνουν παρέα για να επισκεφτούν κάποιο μέρος.

  URL: http://www.helpx.net 

 • AirBnB

  Το airbnb (από το Air Bed and Breakfast) είναι ένα site που παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να ενοικιάσουν τα σπίτια τους ή μεμονωμένα δωμάτια αυτών. Οι επισκέπτες αφού ορίσουν τις ημερομηνίες για τις οποίες ψάχνουν διαμονή και το μέρος μπορούν να δουν τους διαθέσιμους χώρους και αν βρουν κάτι που τους ενδιαφέρει επικοινωνούν απευθείας με τον ιδιοκτήτη. Τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και οι επισκέπτες αξιολογούν ο ένας τον άλλο κι αυτές οι αξιολογήσεις χρησιμεύουν ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις. Το πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι πως μπορεί κάποιος να βρει αρκετά πιο φτηνές τιμές σε σχέση με ένα ξενοδοχείο και σημαντικά καλύτερες υπηρεσίες αφού ζεις μέσα σε ένα σπίτι που κατοικείται.

  Επιπλέον μετά από ένα πρόβλημα που προέκυψε τον Ιούνιο του 2011 με κάποιους ενοικιαστές, το site εφαρμόζει μια πολιτική ασφάλισης των ιδιοκτητών με το ποσό των πενήντα χιλιάδων δολαρίων. Μια ενέργεια που αίρει εν μέρει τους φόβους όσων έχουν δεύτερες σκέψεις για παραχώρηση των κατοικιών τους προς ενοικίαση.

  URL: http://www.airbnb.com/