CTRL + T
YOUR WORK IN PROGRESS @ TAF_GALLERYΗ επιμελητική ομάδα του ΤΑF / The Art Foundation καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς δέχεται προτάσεις συμμετοχής στο CTRL+T
Στην ενότητα new concepts αναδεικνύονται νέες μορφές διαχείρισης κοινωνικών θεμάτων και νέα μοντέλα ηθικής επιχειρηματικότητας: ηθικές τράπεζες, εγχειρήματα βιώσιμης ανάπτυξης, ηθικές διατροφικές συνήθειες, παραδοσιακές καλλιέργειες, ανταλλακτική οικονομία και πολλά άλλα. Παρουσιάζονται τάσεις που δύνανται να υποκαταστήσουν τον συμβατικό τρόπο κοινωνικής οργάνωσης και διαβίωσης και οι οποίες σταδιακά κερδίζουν έδαφος μεταβάλλοντας τον τρόπο που ζούμε και διαχειριζόμαστε την καθημερινότητά μας. Όλες αυτές οι προσπάθειες συνιστούν το επίκεντρο και τη βασική κατεύθυνση του metamatic:taf. Βρίσκονται δηλαδή πολύ κοντά στα ενδιαφέροντα και τις αξίες μας (όπως διατυπώνονται και στο προφίλ μας).
Γεννημένη από το πάθος μας για τη μόδα και την αγάπη μας για την πνευματικότητα και τη μεταφυσική, η TEOSOPHY αποτελεί το πρώτο spiritual fashion brand. Πρόκειται για ένα contemporary fashion label, του οποίου το στυλ και η αισθητική αντλούν έμπνευση από διάφορες πνευματικές σχολές, πεποιθήσεις, παραδόσεις και φιλοσοφίες, και στη συνέχεια “μεταφράζονται” σε edgy, “spiritual” συλλογές για τον άνδρα και τη γυναίκα.
Αποστολή της TEOSOPHY είναι να κάνει τη μόδα “όχημα” για τους ανθρώπους στο να στραφούν προς τα μέσα (ή προς τα πάνω!) και να εξευρενήσουν τις πνευματικές τους ανάγκες. Παράλληλα, φιλοδοξία μας είναι να γίνουμε η παγκόσμια αυθεντία στη spiritual μόδα, διαδίδοντας τη φιλοσοφία μας σε όλο τον κόσμο.
Η εθνική ένωση νέων αγροτών είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από τοπικές ομάδες νεαρών αγροτών που ασχολούνται με τη βιώσιμη ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφόρησης και υποστήριξης της προσπάθειας νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την αγροτική ανάπτυξη σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εκτός από το παρόν site στο ίδιο δίκτυο ανήκει και το Greenhorns που έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν.
Στο site μπορούμε να διαβάσουμε για τους σκοπούς του οργανισμού καθώς και πληροφορίες για διάφορα επιχορηγούμενα προγράμματα παρόμοιου χαρακτήρα. Υπάρχει ειδική ενότητα με νέα, δελτία τύπου και εκθέσεις του ιδρύματος, όπως και μια ενότητα με παραπομπές σε οργανισμούς που βοηθούν νέους αγρότες ανά πολιτεία. Η πιο ενδιαφέρουσα ενότητα του site είναι το blog όπου φιλοξενούνται άρθρα από δεκάδες μέλη του δικτύου όπου καταγράφουν τις εμπειρίες τους από τη νέα τους ενασχόληση όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια να προσαρμοστούν στο νέο τους ρόλο.
Το Wwoof είναι ένα διεθνές δίκτυο που προάγει τη συμμετοχή εθελοντών σε οργανικές φάρμες. Ιδρύθηκε το 1971 στην Αγγλία και η αρχική του ονομασία ήταν “Working weekends on organic farms”. Η ιδρύτρια εργαζόταν ως γραμματέας στο Λονδίνο κι έψαχνε έναν τρόπο να παράσχει στους κατοίκους της πόλης πρόσβαση στην εξοχή ενώ παράλληλα να υποστηρίξει το κίνημα της οργανικής καλλιέργειας. Έτσι προέκυψε η ιδέα η οποία στην αρχική της μορφή φιλοξενούσε τέσσερα άτομα σε μια βιολογική φάρμα στο Sussex. Στην πορεία οι εθελοντές άρχισαν να συμμετάσχουν για χρονικά διαστήματα πέραν του σαββατοκύριακου με ορισμένους να μένουν ως και χρόνια. Η εξέλιξη του μοντέλου το φέρνει πολύ κοντά σε αυτό των διακοπών με εθελοντική εργασία καθώς οι ενδιαφερόμενοι γαιοκτήμονες παράσχουν τροφή και στέγη στους εθελοντές που εργάζονται στους αγρούς τους.
Ο δικτυακός τόπος ουσιαστικά αποτελεί ένα directory αντίστοιχων ενεργειών που λειτουργούν σε 99 χώρες του πλανήτη. Κάθε τοπικός φορέας έχει δικό του site το οποίο έχει αυτόνομη λειτουργικότητα και εικαστικό χωρίς έτσι να καθορίζεται κάποιος γενικός κανόνας λειτουργίας. Στα τοπικά sites υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες για ενδιαφερόμενους όπως οι ενέργειες για έκδοση βίζας, καθώς και γενικής φύσεως συμβουλές για τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.
URL: http://wwoof.org/
Ο όρος «μεταβατικό κίνημα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει κοινότητες που προσπαθούν να υποστηρίξουν έναν πιο φιλικό για το περιβάλλον τρόπο ζωής με κύριο μέλημα τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την ανάπτυξη ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος. Θεμελιωτής αυτού του ιδεώδους ήταν ο Bill Mollison με το βιβλίο του “Permaculture: A designer’s value” που εκδόθηκε το 1988. Αν και οι βασικές αρχές είναι κοινές, κάθε επιμέρους κοινότητα είναι ελεύθερη να επιλέξει τον τρόπο που θα πετύχει τους στόχους και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν υιοθετηθεί μέχρι κι εναλλακτικά νομίσματα.
Σε αντίθεση με άλλες ενέργειες παρόμοιου χαρακτήρα που λόγω του ερασιτεχνικού ύφους η online παρουσία έχει περιορισμένη δυναμική, το συγκεκριμένο site παρέχει έναν εντυπωσιακό όγκο πληροφορίας. Υπάρχει μια ενότητα με νέα που περιέχει αρκετές ενημερώσεις ακόμα και στην ίδια μέρα, ένα μηνιαίο newsletter, blog που ενημερώνονται από μέλη του δικτύου, directory με όλες τις κοινότητες που λειτουργούν διεθνώς, εκπαιδευτικό υλικό για όσους θέλουν να υιοθετήσουν τις αρχές του κινήματος και μια πλούσια βιβλιοθήκη πόρων με κείμενα κι οπτικοακουστικό υλικό όπως έρευνες και μελέτες για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το Food Project είναι ένα δίκτυο στις ΗΠΑ που προσπαθεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά στην καλλιέργεια της γης και ταυτόχρονα να τα ενημερώσει σε αρχές όπως η οικολογική γεωργία, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο σεβασμός στο περιβάλλον κ.α. Τα παιδιά συμμετάσχουν στην καλλιέργεια των αγρών και τη συγκομιδή των προϊόντων, εκπαιδεύονται μέσω δημιουργικών εργαστηρίων, συνεργάζονται με φορείς που καταπολεμούν τον υποσιτισμό και βοηθούν να διανεμηθούν τα προϊόντα στις τοπικές κοινωνίες. Η διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι έξι εβδομάδες και διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι ενώ απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 14 έως 17 ετών. Ιδρύθηκε το 2001 και κάθε χρόνο στα προγράμματα του εκπαιδεύονται περισσότερα από εκατό παιδιά ενώ στην καλλιέργεια και συντήρηση των αγρών συμμετέχουν αρκετές χιλιάδες εθελοντών.
Στο site οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του οργανισμού, να δηλώσουν συμμετοχή ή να κάνουν δωρεές. Τα προϊόντα που παράγονται από τις φάρμες είναι διαθέσιμα προς πώληση σε λαϊκές αγορές με σκοπό να υποστηρίζονται οι τοπικές κοινότητες. Επίσης μπορούμε να βρούμε μια σειρά από βιβλία με θέματα σχετικά με τη γεωργία, πολλά από τα οποία διατίθενται δωρεάν προς κατέβασμα. Τέλος υπάρχει ένα newsletter με τα νέα του οργανισμού.
Το RuckusRoots είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που συνδυάζει την τέχνη με τον ακτιβισμό σε μια προσπάθεια να μάθει τους νέους έναν εναλλακτικό τρόπο έκφρασης και να αναδείξει το κίνημα του οίκο-ακτιβισμού. Μέσω εγκαταστάσεων που συνδυάζουν την τέχνη με τον ακτιβισμό και τη μουσική ενθαρρύνουν την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης σε νέους ανθρώπους εκπαιδεύοντας τους σε έναν τρόπο ζωής που προάγει τη βιωσιμότητα. Σύμφωνα με τους ιδρυτές του οργανισμού η δημιουργικότητα είναι υποτιμημένη στις σύγχρονες κοινωνίες καθώς μέσω αυτής επιτυγχάνεται η πολυπόθητη καινοτομία. Για να αντιστρέψουν αυτή την τάση χρησιμοποιούν την τέχνη ως μέσο εκπαίδευσης.
Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε τις συνεργασίες με διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα που συμμετέχουν στις δράσεις του οργανισμού, όπως και την ενότητα με τα διάφορα projects του οργανισμού με πληροφορίες για τους σκοπούς του καθενός μαζί με οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει διάφορες εγκαταστάσεις, όπως το bike-bash όπου καλούνται οι κάτοχοι ποδηλάτων σε ομάδες εργασίας για να μεταμορφώσουν εικαστικά τα ποδήλατα τους. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για συμμετοχή, όπως και η δυνατότητα δωρεών.
Οι τράπεζες χρόνου είναι ένα μοντέλο κοινωνικής εργασίας σύμφωνα με το οποίο όλες οι δουλειές είναι ίσης αξίας για μια κοινότητα. Είτε κάποιος είναι γιατρός, είτε δικηγόρος, είτε υδραυλικός, η εργασία του έχει την ίδια σημασία για το κοινωνικό σύνολο. Με βάση αυτή την αρχή, μια ώρα εργασίας εντός μιας συγκεκριμένης κοινότητας αντιστοιχεί με μια ανταλλακτική μονάδα, ένα μέσο που χρησιμοποιείται ως αντικατάσταση των χρημάτων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ανταλλαγή προϊόντων κι υπηρεσιών χωρίς την καταβολή χρημάτων παρά μόνο με τη προσωπική εργασία, ενώ παράλληλα αυξάνεται η εθελοντική προσφορά.
Το 65hours είναι ένα site που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο ανταλλακτικής εργασίας. Ο χρήστης αφού φτιάξει ένα προφίλ, διαδικασία που γίνεται δωρεάν, μπορεί να καταχωρήσει τις δεξιότητες του για τις οποίες ενδιαφέρεται να προσφέρει εθελοντική εργασία και στη συνέχεια να ψάξει για εργασίες ως αντάλλαγμα. Καθώς το δίκτυο είναι διεθνές γίνεται προφανές πως το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στην παροχή υπηρεσιών και λιγότερο σε εργασίες που απαιτούν φυσική παρουσία εκτός κι αν το τοπικό δίκτυο περιλαμβάνει αρκετά μέλη, κάτι που ισχύει για τη Μεγάλη Βρετανία που είναι και η πρωτοπόρος στη συγκεκριμένη πρακτική.
Ας υποθέσουμε πως ζείτε σε μια από τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις κι ενδιαφέρεστε για την υγιεινή ζωή και διατροφή. Θα θέλατε να παράγετε μόνοι σας τις τροφές που καταναλώνετε αλλά οι διαθέσιμοι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι που σημαίνει πως δεν έχετε την πολυτέλεια να φτιάξετε το δικό σας κήπο. Μια λύση είναι τα window farms που παρουσιάσαμε τον προηγούμενο μήνα. Μια άλλη είναι η αξιοποίηση της ταράτσας για καλλιέργεια τροφίμων. Το Eagle street rooftop farm είναι μια τέτοια προσπάθεια που αναπτύχθηκε στην κορυφή ενός κτιρίου εξακοσίων τετραγωνικών στις όχθες του East River στη Νέα Υόρκη.
Στο site μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για το εγχείρημα όπως φωτογραφίες που δείχνουν πως δεν πρόκειται απλά για μικρά μποστάνια αλλά πως ολόκληρη η ταράτσα έχει στρωθεί με χώμα αναπαράγοντας έτσι πλήρως τις συνθήκες ενός αγρού. Η φάρμα είναι προϊόν της συνεργασίας των εταιριών Broadway Stages και Goode Green και συντηρείται από μέλη της τοπικής κοινωνίας ενώ τα προϊόντα που παράγονται είναι διαθέσιμα προς πώληση.
Το Σεπτέμβριο του 2009 ο Scott Harrison, ιδρυτής του Charity:Water, είχε γενέθλια και διοργάνωνε ένα πάρτι για να υποδεχτεί τους φίλους του. Ζήτησε λοιπόν από τους καλεσμένους του αντί για δώρα να δώσουν συμβολικά είκοσι δολάρια ο καθένας για έναν φιλανθρωπικό σκοπό. Συγκεντρώθηκαν $14.000 τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστούν έξι πηγάδια στην Ουγκάντα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του οργανισμού ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε νερό στις υποσαχάριες χώρες.
Στα τρία χρόνια λειτουργίας του site ο οργανισμός έχει συγκεντρώσει περισσότερα από δέκα εκατομμύρια δολάρια από εξήντα χιλιάδες δωρητές και με αυτά τα χρήματα έχει προσφέρει βοήθεια σε εφτακόσιες χιλιάδες ανθρώπους από δεκαέξι χώρες της Αφρικής. Στο site οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του οργανισμού και να κάνουν δωρεές ή να αγοράσουν προϊόντα για να προωθήσουν το σκοπό όπως ένα μπρασελέ από καουτσούκ με τη φράση Charity:Water, ρούχα με τη λέξη νερό και το λογότυπο του οργανισμού, μέχρι και θήκες για το κινητό ή κοσμήματα.
Το Windowfarms είναι ένα πρωτότυπο project για την καλλιέργεια φυτών σε πολύ μικρούς χώρους που αξιοποιούν καινοτόμες τεχνικές. Όπως λέει και το όνομά του τα φυτά αναπτύσσονται σε εγκαταστάσεις που στήνονται δίπλα από παράθυρα ώστε να υπάρχει άπλετο φως ενώ γίνεται χρήση της υδροπονίας, μιας τεχνικής που θέλει οι ρίζες ενός φυτού να μην είναι μέσα σε χώμα αλλά σε ένα μίγμα από οργανικά στοιχεία και νερό που επιτρέπει στα φυτά να προσλαμβάνουν τα στοιχεία που χρειάζονται ενώ την ίδια στιγμή εξοικονομείται χώρος. Εμπνευστής του project είναι η Britta Riley η οποία ήθελε να δει αν μπορεί να αναπτύξει δικές της καλλιέργειες ζώντας σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη.
Ο δικτυακός τόπος ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα δίκτυο που φέρνει σε επαφή διαφορετικές ομάδες καλλιεργητών αλλά και εφευρετών που αναπτύσσουν νέες τεχνικές για τις καλλιέργειες. Υπάρχουν πληροφορίες για τα στάδια και τα υλικά που θα χρειαστούμε για να στήσουμε τέτοιες φάρμες, το είδος των φυτών που μπορούμε να καλλιεργήσουμε και την αναμενόμενη απόδοση ανά καλλιέργεια, τα λιπάσματα που απαιτούνται ανά καλλιέργεια, κ.α.