misc

Στην ενότητα διάφορα (miscellaneous) παρουσιάζονται δικτυακοί τόποι που δεν εντάσσονται σε κάποια από τις υπόλοιπες κατηγορίες και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ενδιαφερόντων και ανησυχιών. Για παράδειγμα, εδώ θα βρείτε -ή θα  προτείνετε- ένα directory καλλιτεχνών, ένα site που παρουσιάζει γκράφιτι από όλες τις γωνιές του κόσμου, ιστορικά αρχεία ενός πανεπιστημίου που περιγράφουν διάφορες πτυχές της καθημερινότητας στο πέρασμα του χρόνου, δικτυακούς τόπους οργανισμών που ασχολούνται με τη διατήρηση και διάδοση πολιτιστικών στοιχείων διαφόρων εθνοτήτων, το site μιας ενδιαφέρουσας καλλιτεχνικής έκθεσης ή ενός συνεδρίου κ.α.

  • NYC Municipal Archives Gallery

    Όπως περιγράφει κι ο τίτλος του, ο δικτυακός τόπος αφορά το αρχείο του Δήμου της Νέας Υόρκης που περιλαμβάνει περισσότερα από οκτακόσιες χιλιάδες ψηφιοποιημένα αντικείμενα από τις αρχές του εικοστού αιώνα μεταξύ των οποίων υπάρχουν φωτογραφίες, χάρτες, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό. Οι φωτογραφίες καταγράφουν διάφορες πτυχές της καθημερινότητας της πόλης όπως κατασκευές δημοσίων έργων, εγκληματικότητα, πολιτικές εκδηλώσεις, αθλητικά γεγονότα, διασημότητες, κ.α. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπήρχε για το site είναι πως λόγω της αυξημένης κίνησης τις πρώτες βδομάδες αρκετές φορές ήταν αδύνατη η πρόσβαση.

    Το υλικό είναι ταξινομημένο σε συλλογές και υπάρχει η δυνατότητα εξελιγμένης αναζήτησης όπου ο επισκέπτης μπορεί να ορίσει τιμές για διάφορα πεδία όπως ημερομηνία, δεκαετία, όνομα αρχιτέκτονα αν πρόκειται για κάποια κτίρια, τοποθεσία, αντικείμενο, τίτλος φωτογραφίας, υπογραφές αν πρόκειται για ιστορικά κείμενα κ.α. Οι επισκέπτες του site μπορούν αν ενδιαφέρονται να παραγγείλουν συμπληρώνοντας μια φόρμα αντίγραφα των φωτογραφιών τα οποία είναι διαθέσιμα σε διάφορες διαστάσεις. Ενδεικτικές παρουσιάσεις του υλικού μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ, κι εδώ.

    URL: http://nycma.lunaimaging.com/luna/servlet

  • Calishpere

    Το Calishpere είναι ένα site του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δίνει δωρεάν πρόσβαση στο αρχείο του ιδρύματος. Συγκεκριμένα υπάρχουν περισσότερα από διακόσιες χιλιάδες ψηφιοποιημένα αντικείμενα που περιλαμβάνουν φωτογραφίες, έγγραφα, αποκόμματα εφημερίδων, γελοιογραφίες, έργα τέχνης, ημερολόγια, διαφημίσεις και διάφορα πολιτισμικά αντικείμενα-όλα αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της πολιτείας. 

    Το περιεχόμενο είναι χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει θεματικές κατηγορίες όπως καθημερινότητα, περιβάλλον, οικιστική ανάπτυξη, τεχνολογία, διαφήμιση, πολιτικά γεγονότα κλπ όπου η ταξινόμηση γίνεται ανά χρονικές περιόδους. Η δεύτερη ενότητα αφορά τις βασικές εθνότητες που έζησαν στην περιοχή τους τελευταίους τρεις αιώνες, η τρίτη ιστορικά ντοκουμέντα για την ανταλλαγή πληθυσμών που έγινε με την Ιαπωνία με αφορμή τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και η τέταρτη ενότητα ιστορικούς χάρτες που αναπαριστούν διάφορες εξελίξεις όπως το χτίσιμο του σιδηροδρομικού δικτύου, την ανάπτυξη της ακτοπλοΐας, τα δημόσια μέσα μεταφοράς κ.α..

    URL: http://www.calisphere.universityofcalifornia.edu/about-cs.html  

  • Mural Conservancy

    Το Mural Conservancy είναι ένας οργανισμός που όπως υποδεικνύει το όνομα του ασχολείται με τη διατήρηση και καταγραφή των τοιχογραφιών στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες. Η διαφορά της τοιχογραφίας από το γκράφιτι είναι πως οι πρώτες συνήθως γίνονται για λογαριασμό κάποιου οργανισμού και ο καλλιτέχνης πληρώνεται για τη δουλειά του. Πολλές φορές δε, επειδή οι τοιχογραφίες γίνονται σε σχετικώς ελεγχόμενους χώρους είναι πιο εύκολη η διατήρηση τους σε βάθος χρόνου σε αντίθεση με το γκράφιτι το οποίο υπόκειται σε αλλαγές ή επικάλυψη από άλλα γκράφιτι.

    Στο site ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα αρκετά μεγάλο αρχείο από τοιχογραφίες που ξεπερνούν τις 500 σε αριθμό με πληροφορίες για την κάθε μία όπως το όνομα του καλλιτέχνη, το σημείο που βρίσκεται στην πόλη μέσω του Google Street View, τις διαστάσεις, την ημερομηνία δημιουργίας, καθώς και μια μικρή περιγραφή. Μια ενδιαφέρουσα υπηρεσία είναι πως ο οργανισμός προσφέρει art tours σε γνωστές τοιχογραφίες με τη συνοδεία καλλιτεχνών και ιστορικών τέχνης οι οποίοι αναλαμβάνουν να εξηγήσουν στο κοινό τα χαρακτηριστικά κάθε τοιχογραφίας.

    URL: http://muralconservancy.org 

  • Fatcap

    Αν σας αρέσουν τα γκράφιτι θα λατρέψετε το fatcap. Το site καταγράφει και παρουσιάζει γκράφιτι από διάφορες χώρες. Για κάθε κατηγορία έργων εμφανίζονται τα πιο πρόσφατα, τα καλύτερα όπως προκύπτουν από αξιολόγηση των μελών του site και αυτά που έχουν θεαθεί τις περισσότερες φορές. Για κάθε γκράφιτι υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες όπως το όνομα του καλλιτέχνη, η ημερομηνία που προστέθηκε στο site, η πόλη και η χώρα όπου αυτό βρίσκεται, το είδος κ.α. Επιλέγοντας έναν καλλιτέχνη μπορούμε να δούμε κι άλλα έργα του που υπάρχουν στο site.

    Η ταξινόμηση των έργων είναι εκπληκτική με αποτέλεσμα να μπορούμε να τα εντοπίσουμε βάσει τοποθεσίας όπως σε γέφυρες, σε τρένα, σε εσωτερικούς χώρους, σε φορτηγά, σε ταράτσες κτιρίων ή βάσει στυλ με κατηγορίες όπως κόμικ, τοπία, τρισδιάστατα, αφηρημένα κ.α. Επίσης στο site μπορούμε να δούμε βίντεο με συνεντεύξεις από δημιουργούς τα οποία είναι στα γαλλικά αλλά με αγγλικούς υπότιτλους, όπως και να διαβάσουμε νέα κι άρθρα από το χώρο.

    URL: http://www.fatcap.com/ 

  • Every Art

    Η ανάθεση σε έναν καλλιτέχνη της δημιουργίας ενός έργου βάσει συγκεκριμένης περιγραφής είναι μια αρκετά διαδεδομένη διαδικασία. Ο ενδιαφερόμενος πελάτης περιγράφει στο ζωγράφο την παράσταση που θέλει να αναπαραχθεί κι αφού συμφωνηθεί μια τιμή ο καλλιτέχνης αναλαμβάνει το έργο. Η αναπαράσταση μπορεί να είναι και μια φωτογραφία ή ένας άλλος πίνακας κάποιου άλλου δημιουργού. Συνήθως οι αναθέσεις γίνονται μέσω γκαλερί καθώς ένας ιδιώτης δεν έχει άμεση πρόσβαση σε κάποιον καλλιτέχνη.

    Το «Every Art» προσπαθεί να διευκολύνει την επικοινωνία των δύο μερών καταργώντας τυχόν μεσάζοντες. Ο πελάτης μπορεί να δει μια λίστα με τους συνεργαζόμενους με το site καλλιτέχνες καθώς κι ενδεικτικά έργα του καθενός. Στη συνέχεια αφού επιλέξει κάποιον συμπληρώνει μια φόρμα επικοινωνίας όπου περιγράφει το είδος του έργου που θέλει να αναπαραχθεί κι αν ο καλλιτέχνης ενδιαφερθεί στη συνέχεια η επικοινωνία γίνεται απευθείας. Οι καλλιτέχνες που έχουν προφίλ στο site δίνουν κι ένα εύρος τιμών για τις χρεώσεις που θα κάνουν αν αναλάβουν μια ανάθεση. Στο site μπορούμε επίσης να διαβάσουμε τις ιστορίες πελατών που έδωσαν μια ανάθεση καθώς και τις φάσεις για την ανάπτυξη του έργου.

    URL: http://www.everyart.com/  

  • dConstruct

    Το dConstruct είναι ένα ετήσιο συνέδριο που διοργανώνεται από το 2005 την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του απευθυνόταν σε επαγγελματίες του Διαδικτύου όπως προγραμματιστές και web designers. Με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε σε κάτι που δεν αφορά μόνο την τεχνολογία του Διαδικτύου αλλά κι άλλους τομείς όπως το design, η κοινωνία και ο πολιτισμός. Με άλλα λόγια η θεματολογία στο κεντρικό event έχει περάσει σε πιο θεωρητικά θέματα παρόλο που ένα μεγάλο μέρος των θεατών εξακολουθούν να προέρχονται από τους επαγγελματίες του web το οποίο δικαιολογείται από το γεγονός πως σε επιμέρους workshops τα θέματα είναι αμιγώς τεχνικά.

    Στο site μπορούμε να βρούμε ένα αρχείο με όλες τις ομιλίες περασμένων ετών όπου βλέπουμε και το εύρος της θεματολογίας που αφορά ζητήματα όπως επιχειρήν, πολιτισμός, συναισθήματα, video games, Διαδίκτυο κ.α. Οι ομιλίες υπάρχουν σε μορφή mp3 και είναι διαθέσιμες για download. Για κάθε ομιλία υπάρχουν πληροφορίες για τον ομιλητή καθώς και μια περίληψη των λεχθέντων.

    URL: http://dconstruct.org 

  • Askart

    Το directory ζωγράφων που υποσκελίζει όλα τα άλλα directories. Αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις όπου κάτι που βλέπουμε στο Διαδίκτυο μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Αν νομίζετε πως το παραπάνω είναι υπερβολή αρκεί ένα νούμερο. Το site παρέχει πληροφόρηση για περισσότερους από 230.000 καλλιτέχνες. Αν δαπανήσετε δύο λεπτά για να δείτε το προφίλ κάθε καλλιτέχνη θα χρειαστείτε ένα χρόνο για να περιηγηθείτε σε όλο το site. Ναι, είναι τόσο μεγάλο.

    Για κάθε καλλιτέχνη υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με μουσεία που φιλοξενούν τα έργα, ένα μικρό βιογραφικό, παραδείγματα των έργων, πληροφορίες για τωρινές ή παρελθούσες εκθέσεις συν μια σύνοψη για το πώς κατηγοριοποιούνται τα έργα, σε ποιο στυλ ανήκουν και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

    Επιπλέον, το site παρέχει συνδρομητικό περιεχόμενο κάτι αναμενόμενο αν συνεκτιμηθεί το κόστος συντήρησης του υλικού. Τα συνδρομητικά πακέτα ποικίλουν ανάλογα με το ποια υπηρεσία θα επιλεχθεί και το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται από το αν είστε απλά ιδιώτης, καλλιτέχνης ή κάποιος γενικότερος επαγγελματίας του χώρου. Για παράδειγμα ως ιδιώτης με $25 το μήνα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες όπως αρχεία δημοπρασιών έργων κάθε καλλιτέχνη, εκτεταμένο βιογραφικό προφίλ, ειδοποιήσεις μέσω e-mail για συγκεκριμένους καλλιτέχνες κλπ.

    URLl: http://www.askart.com  

  • Artquotes

    Το artquotes είναι ένα πολύ απλό site στη λειτουργία του κι όπως φαίνεται από το domain περιλαμβάνει φράσεις διάσημων καλλιτεχνών. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τις διασημότερες φράσεις που έχουν ειπωθεί από καλλιτέχνες ή να εντοπίσει έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη και να δει τι έχει ειπωθεί από αυτόν που έχει μείνει στην ιστορία. Για κάθε καλλιτέχνη το site περιλαμβάνει ένα μικρό βιογραφικό και μερικά ενδεικτικά έργα.

    Επίσης στο site μπορούμε να βρούμε ένα αρχείο από μηνιαίες συνεντεύξεις καλλιτεχνών το οποίο λειτουργούσε έως το 2007. Μια τέτοια βιβλιοθήκη δεν θα είχε κανένα νόημα βέβαια αν δεν προσέφερε ένα newsletter το οποίο τρεις φορές τη εβδομάδα στέλνει δύο επιλεγμένα quotes κάτι που αποτελεί μια ευχάριστη νότα στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας που κατακλύζει το inbox μας.

    URL: http://www.artquotes.net/  

  • Artcyclopedia

    Παρόλο που φαίνεται παρωχημένο και δίνει την εντύπωση πως έχει παραμεληθεί, το περιεχόμενο που παρέχει είναι εκπληκτικό. Το site περιλαμβάνει πληροφορίες για καλλιτέχνες του παρελθόντος. Βέβαια η λίστα των καλλιτεχνών δεν είναι πλήρης, είναι πρακτικά αδύνατο να έχεις μια πλήρη λίστα κάθε καλλιτέχνη της περασμένης χιλιετίας, αλλά είναι μια πολύ καλή αρχή αν ψάχνετε πληροφορίες σχετικά με παλαιότερες εποχές και χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων από συγκεκριμένα κινήματα τέχνης.

    Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως για κάθε καλλιτέχνη υπάρχει πληροφόρηση για το που μπορείτε να δείτε τα έργα του όπως σε μουσεία ή γκαλερί, αρχείο με εικόνες από τα έργα, sites με σχετικό περιεχόμενο, άρθρα στο web για τον καλλιτέχνη κ.α. Επιπλέον υπάρχουν παραπομπές για να αγοράσετε αφίσες από επιλεγμένα έργα κάθε καλλιτέχνη. Εν κατακλείδι, αν ο σχεδιασμός ενός δικτυακού τόπου δεν σας απασχολεί ιδιαίτερα σάς συστήνουμε ανεπιφύλακτα να το επισκεφθείτε.

    URL: http://www.artcyclopedia.com