misc

Στην ενότητα διάφορα (miscellaneous) παρουσιάζονται δικτυακοί τόποι που δεν εντάσσονται σε κάποια από τις υπόλοιπες κατηγορίες και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ενδιαφερόντων και ανησυχιών. Για παράδειγμα, εδώ θα βρείτε -ή θα  προτείνετε- ένα directory καλλιτεχνών, ένα site που παρουσιάζει γκράφιτι από όλες τις γωνιές του κόσμου, ιστορικά αρχεία ενός πανεπιστημίου που περιγράφουν διάφορες πτυχές της καθημερινότητας στο πέρασμα του χρόνου, δικτυακούς τόπους οργανισμών που ασχολούνται με τη διατήρηση και διάδοση πολιτιστικών στοιχείων διαφόρων εθνοτήτων, το site μιας ενδιαφέρουσας καλλιτεχνικής έκθεσης ή ενός συνεδρίου κ.α.

 • VoicePrints

  Η τέχνη είσαι εσύ. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του site και αφορά την εικαστική αναπαραγωγή του ηχητικού αποτυπώματος της φωνής μας. Το αν και κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί ένα γράφημα ως τέχνη σηκώνει πολύ συζήτηση αλλά σίγουρα είναι κάτι απόλυτα μοναδικό. Κανένα έργο δεν είναι το ίδιο με κάποιο άλλο καθώς καμία φωνή δεν είναι ακριβώς η ίδια με κάποια άλλη, αν και όλα τα γραφήματα έχουν κοινά στοιχεία. Οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν ένα ηχητικό αρχείο με τη φωνή τους το οποίο μπορεί να περιέχει από μία λέξη έως μια ολόκληρη φράση, όσο λιγότερες οι συλλαβές τόσο πιο ευδιάκριτο το τελικό αποτέλεσμα.

  Στο site μπορούμε να δούμε δείγματα έργων σε διάφορες χρωματικές αποχρώσεις. Οι τιμές για τους πίνακες ξεκινούν από τα $89 και φτάνουν μέχρι τα $459 ανάλογα με τις διαστάσεις του έργου και το υλικό στο οποίο τυπώνεται με τις επιλογές να είναι χαρτί και καμβάς. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει ένα preview του έργου ανεβάζοντας ένα ηχητικό αρχείο και το site θα αναπαράγει το γράφημα ώστε να δούμε κατά προσέγγιση πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα ή να δοκιμάσουμε διαφορετικές φράσεις-λέξεις.

  URL: http://voiceprintsart.com

 • Project HOPE Art

  Το Project HOPE Art είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2010 και επιχειρεί μέσω της τέχνης να βελτιώσει την ποιότητα ζωής παιδιών σε υποανάπτυκτες χώρες. Ο οργανισμός διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά τα οποία λαμβάνουν χώρα σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, σχολεία και τοπικές κοινότητες, χρησιμοποιώντας την τέχνη ως ένα όχημα για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να εκδηλώσουν το δημιουργικό τους ταλέντο. Οι περισσότερες αποστολές έχουν γίνει στην Αϊτή με μέση διάρκεια ανά αποστολή τον ένα μήνα, τέσσερις φορές το χρόνο.

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδράμουν χρηματικά στους σκοπούς του οργανισμού μέσω διαφορετικών προγραμμάτων δωρεών που περιλαμβάνουν από χρηματικά ποσά μέχρι την προσφορά προϊόντων όπως είδη ζωγραφικής, ενδυμάτων και τροφίμων. Οι χρηματικές δωρεές γίνονται απευθείας στο δικτυακό τόπο ενώ για τις δωρεές σε είδος παρέχεται μια ταχυδρομική διεύθυνση. Επίσης στο site μπορούμε να ενημερωθούμε για τα διάφορα project του οργανισμού και τους σκοπούς του καθενός, να δούμε φωτογραφικό υλικό από τις διάφορες αποστολές ανά έτος και να διαβάσουμε το blog με προσωπικές μαρτυρίες καλλιτεχνών που συμμετέχουν στις αποστολές.

  URL: http://projecthopeart.org/

 • More Europe

  Το More Europe είναι ένας οργανισμός για την ανάδειξη κι ενίσχυση του ρόλου του πολιτισμού στις διεθνείς σχέσεις χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης. Ιδρύθηκε το 2011 στις Βρυξέλλες που αποτελούν και την έδρα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Η σύγχρονη διπλωματία απαιτεί την ανάπτυξη ενός νέου τρόπου σκέψης για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων και προς αυτό το σκοπό ο οργανισμός επιχειρεί να συμβάλλει προωθώντας θεμελιώδεις αξίες όπως ο διάλογος και η αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών. Μέσω της διοργάνωσης συζητήσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο οργανισμός επιχειρεί να φέρει σε επαφή καλλιτέχνες, πολίτες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ανώτατο επίπεδο.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε τα πολιτιστικά ιδρύματα που αποτελούν ιδρυτικά μέλη του οργανισμού, τα προφίλ διακεκριμένων ομιλητών στα διάφορα συνέδρια που διοργανώνει ο οργανισμός, τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις καθώς και το αντικείμενο των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στην κάθε μια, ενότητα με κείμενα που αναλύουν τις θέσεις του οργανισμού, όπως και αρχείο με φωτογραφίες κι οπτικοακουστικό υλικό από εκδηλώσεις.

  URL: http://moreeurope.org

 • Billboard Art Project

  Το 2005 στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια η διαφημιστική εταιρία Lamar Advertising εγκατέστησε σε έναν αυτοκινητόδρομο μια πινακίδα διαφημίσεων τεχνολογίας LED. Την ημέρα που έκαναν κάποιους δοκιμαστικούς ελέγχους στην πινακίδα, ο David Morisson έτυχε να περνά από την περιοχή και του έκανε εντύπωση η ομοιότητα των εικόνων που εμφανίζονταν με διάφορα wallpapers που είχε εγκατεστημένα στον προσωπικό του υπολογιστή. Έτσι του προέκυψε η ιδέα να αγοράσει διαφημιστικό χρόνο και να προβάλλει στην πινακίδα κάποιες εικόνες και μηνύματα που δεν είχαν καμία σχέση με διαφήμιση. Σταδιακά στο project άρχισαν να συμμετέχουν κι άλλα άτομα με έντονο το στοιχείο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

  Στο site υπάρχει αρχείο με όλες τις ενέργειες που έχουν λάβει χώρα σε διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κάθε ενέργεια όπως και βίντεο. Επίσης υπάρχει και μια λίστα με τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε κάθε πόλη όπως και παραπομπές στα προσωπικά τους sites. Για ορισμένους καλλιτέχνες υπάρχουν συνεντεύξεις σε μορφή βίντεο όπου συζητούν το πώς αντιλαμβάνονται το project και τη συμβολή τους σε αυτό. Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν πως μπορούν να συμμετάσχουν ή και να κάνουν δωρεά στο project.

  URL: http://billboardartproject.org

 • Ask a curator

  Ποιο είναι το πιο ασυνήθιστο αντικείμενο που έχετε στο μουσείο σας; Από πού προέρχονται οι συλλογές σας; Ποια ήταν η αρχική χρήση του κτιρίου πριν γίνει μουσείο; Γιατί οι γκαλερί προσκαλούν καλλιτέχνες να μιλήσουν στο κοινό; Πως είναι μια μέρα από τη ζωή ενός επιμελητή; Ερωτήματα σαν αυτό προσπαθεί να απαντήσει το askacurator όπου επιμελητές από διάφορα μουσεία και γκαλερί απαντούν μέσω βίντεο περιγράφοντας τη δουλειά και τις γνώσεις τους δίνοντας μας έτσι μια εικόνα για το πώς λειτουργούν τα μουσεία. Το site είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και δημιουργήθηκε από μια εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες marketing σε πολιτιστικά ιδρύματα.

  Τα βίντεο είναι ταξινομημένα ανά αντικείμενο, όπως ιστορία, άνθρωποι, μέλλον, καλλιτέχνες κ.α. και ανά μουσείο με μουσεία από διάφορες χώρες όπως Αγγλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία. Αν και το site έχει πάψει να ανανεώνεται από το 2011 θεωρούμε πως έχει ενδιαφέρον γιατί τα θέματα που θίγει είναι πάντα επίκαιρα καθώς μας δίνουν μια γεύση από τα ενδότερα των μουσείων.

  URL: http://www.askacurator.com

 • Great Masters Gallery

  Το topofart είναι ένα site που πουλά αντίγραφα έργων διάσημων καλλιτεχνών. Η ιδιαιτερότητα είναι πως εκτός από τις συνήθεις μεθόδους αναπαραγωγής έργων που περιλαμβάνουν την εκτύπωση, υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσουμε αντίγραφα τα οποία έχουν ζωγραφιστεί στο χέρι από καλλιτέχνες που συνεργάζονται με την εταιρία. Οι τιμές βέβαια ενός χειροποίητου αντιγράφου είναι σχεδόν δεκαπλάσιες από αυτές ενός εκτυπωμένου αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.

  Στο site μπορούμε να βρούμε αντίγραφα έργων εκατοντάδων καλλιτεχνών ταξινομημένα ανά όνομα και ανά περίοδο. Για κάθε έργο υπάρχει πληροφόρηση σε ποιο μουσείο βρίσκεται το αυθεντικό, όπως και οι διαθέσιμες διαστάσεις που μπορούμε να αγοράσουμε το αντίγραφο. Τα χειροποίητα αντίγραφα δημιουργούνται κατά παραγγελία, αφού δηλαδή γίνει η αγορά τους από τον ενδιαφερόμενο και η αναπαραγωγή τους διαρκεί από 3 έως 10 εβδομάδες, ενδεικτικό της ποιότητας δουλειάς που γίνεται. Το site διατηρεί κι ένα κανάλι στο YouTube όπου μπορούμε να δούμε βίντεο από την αναπαραγωγή έργων.

  URL: http://www.topofart.com/

 • Phila Place

  Το Phila Place είναι ένα project του Ιστορικού Συλλόγου της Φιλαδέλφεια και αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ψηφιακής αφήγησης που προσπαθεί να δημιουργήσει έναν σύνδεσμο μεταξύ ιστοριών και τοποθεσιών. Το site προβάλει καθημερινές ιστορίες από απλούς πολίτες και τις αντιπαραβάλει με ιστορικά αρχεία σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει μια ερμηνευτική αφήγηση της ιστορίας και της κουλτούρας της πόλης. Η αφήγηση γίνεται σε διάφορες μορφές όπως κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα και podcasts. Το project εκτός από το site περιλαμβάνει δημιουργικά εργαστήρια, ειδικές εκδόσεις, εκθέσεις και περιηγήσεις, ενέργειες οι οποίες έχουν ως σκοπό την προβολή της πόλης και την ισχυροποίηση των δεσμών των κατά τόπους κοινοτήτων.

  Κεντρικό σημείο πλοήγησης στο site είναι ένας χάρτης πάνω στον οποίο υπάρχουν ενδείξεις με σημεία για τα οποία υπάρχει περιεχόμενο. Πατώντας σε ένα σημείο στο χάρτη εμφανίζεται ένα μικρό πάνελ με το ιστορικό στοιχείο για το οποίο υπάρχει πληροφόρηση, φωτογραφικό υλικό αλλά και παραπομπές σε άλλα sites που έχουν σχετική ενημέρωση. Οι τοποθεσίες του χάρτη μπορούν να φιλτραριστούν ανά περιοχή και ανά αντικείμενο ενδιαφέροντος. Υπάρχει επίσης ένα φωτογραφικό αρχείο με κάθε φωτογραφία να σχετίζεται με κάποια από τις ιστορίες που υπάρχουν στο site, όπως κι ένα blog με άρθρα που αφορούν τη λειτουργία του οργανισμού.

  URL: http://www.philaplace.org

 • Bloomberg New Contemporaries

  Το New Contemporaries είναι ένας οργανισμός που εργάζεται για την υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών στο ξεκίνημα της καριέρας τους προσφέροντας τους την ευκαιρία να προβληθούν στο γενικό κοινό μέσα από μια ποικιλία πλατφόρμων συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας έκθεσης. Οι καλλιτέχνες που μπορεί να είναι ακόμα σπουδαστές ή να έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει έχουν ευκαιρίες να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία πέρα από την ακαδημαϊκή. Ιδρύθηκε το 1949 με την ονομασία “Young Contermporaries” και τα πρώτα είκοσι χρόνια λειτουργίας του τα έργα που εκτίθενται στην ετήσια έκθεση επιλέγονταν από καταξιωμένους καλλιτέχνες και ειδικούς τέχνης, ενώ από το 1969 και μετά οι ίδιοι οι συμμετέχοντες κάνουν την επιλογή.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε ένα αρχείο με τις συμμετοχές ανά έτος το οποίο όμως φτάνει μέχρι το 1989, με τα έτη 1989 έως 2005 να έχουν προς το παρόν λειψή πληροφόρηση. Για κάθε έτος από το 2006 και μετά μπορούμε να δούμε ένα προφίλ των καλλιτεχνών όπως και που έχουν εκθέσει έργα τους. Υπάρχει επίσης μια ενότητα με εκδόσεις του οργανισμού όπου βρίσκουμε τον ετήσιο κατάλογο που εκδίδεται και φιλοξενεί πληροφορίες για τις συμμετοχές και τα έργα που προβάλλονται.

  URL: http://www.newcontemporaries.org.uk/

 • Inside Out

  Ο JR είναι ένας γάλλος καλλιτέχνης ο οποίος ασχολείται με τη φωτογραφία και το γκράφιτι. Το 2011 κέρδισε το βραβείο TED Prize που απονέμει ως έπαθλο $100.000 τα οποία ο νικητής πρέπει να αξιοποιήσει σε ένα έργο που θα στοχεύει να αλλάξει τον κόσμο. Το Inside Out Project είναι η προσπάθεια του JR να ανταποκριθεί σε αυτό το σκοπό. Οι συμμετέχοντες στο project βγάζουν φωτογραφίες του εαυτού τους τις οποίες ανεβάζουν στο site και στη συνέχεια ο καλλιτέχνης τις τυπώνει σε διαστάσεις 90x132 και τις ταχυδρομεί πίσω στον αρχικό αποστολέα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συστήσουν ομάδες και να συμμετάσχουν με ομαδικά projects που έχουν πιο γενικευμένη θεματολογία.

  Το site έχει σημαντικά προβλήματα στην πλοήγηση, πρέπει να είναι από τα πιο δύσχρηστα που έχουμε συναντήσει στο Διαδίκτυο, αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης HTML5 και η γενικότερη αίσθηση που αποπνέει είναι πως δεν είναι έτοιμο. Παρόλα αυτά και οπλισμένοι με αρκετή υπομονή μπορούμε να δούμε πλούσιο υλικό καθώς σύμφωνα με τους διαχειριστές συνολικά έχουν συμμετάσχει 75.000 ιδιώτες από 9.000 διεθνείς τοποθεσίες και έχουν δηλωθεί 4.000 projects.

  Περισσότερα για τον JR μπορείτε να διαβάσετε στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Βασιλικής Κοτζιά.

  URL: http://www.insideoutproject.net

 • The missing peace

  Το missing peace είναι μια πρωτοβουλία στην οποία καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας τον 14ο Δαλάι Λάμα ως πηγή έμπνευσης. Στην ενέργεια συμμετέχουν 88 καταξιωμένοι καλλιτέχνες από 30 χώρες. Τα έργα που προκύπτουν εκτίθενται σε ειδική εκδήλωση και η πρωτοβουλία είναι μια συνεργασία της «Επιτροπής των 100 για το Θιβέτ» και του «Ιδρύματος Δαλάι Λάμα», ενώ την επιμέλεια της έκθεσης είχε αναλάβει η Randy Jayne Rosenberg διευθύντρια του ιδρύματος “Art Works for Change”. Στους καλλιτέχνες που συμμετάσχουν συμπεριλαμβάνονται οι Marina Abramovic, Richard Avedon, Phil Borges, Rosemary Rawcliffe, Bill Viola κ.α.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε ένα μικρό βιογραφικό για κάθε καλλιτέχνη που συμμετάσχει με ενδεικτικά έργα, τα μουσεία όπου έχουν φιλοξενηθεί οι εκθέσεις των δημιουργιών, τη σχέση μεταξύ ειρήνης και τέχνης που αποτελεί και το εφαλτήριο για την πρωτοβουλία, εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται σε δασκάλους μέσης εκπαίδευσης και τέλος μια εικονική περιήγηση σε εκθεσιακό χώρο χιλίων τετραγωνικών όπου έχουν προβληθεί τα έργα.

  URL: http://gallery.tmpp.org/en/index.php