intellectual communities

Παρότι μεγάλο μέρος των κοινοτήτων που παρουσιάζουμε στην ενότητα Intellectual Communities ανήκουν στο χώρο της τέχνης, πολλές από αυτές αφορούν γενικότερα θέματα διανόησης, π.χ. κοινότητες φιλοσοφικών συζητήσεων, επιστημονικών θεμάτων ή ίσως κοινωνικά δίκτυα βιβλιόφιλων κλπ. Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε -και να παρουσιάσετε- δικτυακούς τόπους που καλλιεργούν την κριτική σκέψη μέσα από ένα δημόσιο διάλογο που επανερμηνεύει και διευρύνει τα όρια της γνώσης, της κατανόησης, της λογικής, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μεταφυσικής και των πολλαπλών εφαρμογών και πρακτικών τους. 

 • Artists Network

  Το Artists Network είναι ένα site για τη ζωγραφική που ανήκει σε έναν όμιλο επιχειρήσεων που εκδίδει δεκάδες περιοδικά από διάφορους χώρους όπως αυτοκίνητο, κατασκευές, design, αντίκες κ.α. Το brand “Artists Network” εκτός από το συγκεκριμένο site αφορά κι ένα δεύτερο που παρέχει εκπαιδευτικά βίντεο για διάφορες τεχνικές ζωγραφικής από καταξιωμένους καλλιτέχνες και τα οποία είναι διαθέσιμα υπό πληρωμή, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος υπάρχει κι ένα εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης ειδών ζωγραφικής.

  Στο site υπάρχει ένας εντυπωσιακός όγκος πληροφορίας με έμφαση σε εκπαιδευτικά κείμενα τα οποία επεξηγούν διάφορες τεχνικές βήμα-βήμα με πλήθος φωτογραφιών για όλες τις φάσεις της αναπαραγωγής και τα οποία αποτελούν τον κορμό του site καθώς σχεδόν όλο το περιεχόμενο εντοπίζεται εκεί. Το site διοργανώνει συχνά θεματικούς διαγωνισμούς με χρηματικά έπαθλα. Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο forum το οποίο λειτουργεί σε ξεχωριστό domain και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στο χώρο των τεχνών διεθνώς με περισσότερα από τριακόσιες χιλιάδες μέλη και δέκα εκατομμύρια δημοσιεύσεις.

  URL: http://www.artistsnetwork.com/

 • EBSQ

  Το EBSQ είναι μια κοινότητα δημιουργών που περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών, χειροτεχνών και φωτογράφων. Το site προσφέρει υπηρεσίες σε επαγγελματίες για να προβάλουν τη δουλειά τους όπως απεριόριστο χώρο για προσθήκη έργων, υπηρεσίες ψηφιακής πιστοποίησης έργων, πρόσβαση σε μηνιαίες εκθέσεις, blogs, ενότητα εκμάθησης και βέβαια μια πολύ δραστήρια κοινότητα μελών. 

  Στο site φιλοξενούνται περισσότερα από 300.000 έργα τα οποία κατανέμονται σε 61 κατηγορίες οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν πίνακες με νερομπογιά, ψηφιδωτά, έργα σε γυαλί, ασπρόμαυρες φωτογραφίες κλπ. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται θεματικοί διαγωνισμοί όπου τα μέλη καταθέτουν έργα τους και τα καλύτερα ψηφίζονται. Η πρόσβαση στο site είναι δωρεάν για τους επισκέπτες ενώ οι καλλιτέχνες για να εκμεταλλευτούν τις υπηρεσίες καταβάλουν χρηματικό αντίτιμο το οποίο ανέρχεται σε $89 ετησίως. Όπως κάθε community που σέβεται τον εαυτό του, το site φιλοξενεί forum το οποίο είναι αρκετά δραστήριο με περισσότερα από 43.000 μέλη και πάνω από 18.000 θέματα συζήτησης.

  URL: http://www.ebsqart.com/  

 • Economist Debates

  Όταν είσαι το κορυφαίο οικονομικό έντυπο στον κόσμο τότε η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας δημοσίου διαλόγου πρέπει να τηρεί πολύ υψηλά στάνταρτ ποιότητας. Όσοι έχουν επιχειρήσει να συμμετάσχουν σε κάποιο δημόσιο διάλογο στο Διαδίκτυο γνωρίζουν πως αργά ή γρήγορα μια κουβέντα μπορεί να εκτραχυνθεί με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι προσωπικές επιθέσεις και το επίπεδο του διαλόγου να κατακρημνιστεί. Αυτό είναι κάτι που συνήθως αποφεύγεται με τη συμμετοχή ενός μεσολαβητή ο οποίος επιβλέπει τα λεχθέντα.

  Πως όμως εξασφαλίζεις πως η συζήτηση θα είναι σε ένα υψηλό επίπεδο; Το economist δίνει τη λύση αφενός θέτοντας προς συζήτηση επίκαιρα θέματα, αφετέρου προσκαλώντας κορυφαίους διανοητές όπου ένας είναι υπέρ μιας άποψης κι ο άλλος κατά. Η συζήτηση γίνεται σε τρεις γύρους όπου οι δύο βασικοί ομιλητές καταθέτουν τα επιχειρήματα τους αντικρούοντας παράλληλα, στο δεύτερο και τρίτο στάδιο, αυτά του αντιπάλου τους. Το κοινό μπορεί να σχολιάσει κάθε άποψη και να ψηφίσει υπέρ ή κατά του θέματος που έχει αρχικά τεθεί λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των ομιλητών. Μέσω της ψηφοφορίας αποφασίζεται στο τέλος ποια άποψη υπερτερεί.

  URL: http://economist.com/debate/archive 

 • Edge.org

  Ο John Brockman είναι ένας λογοτεχνικός ατζέντης που το 1995 έγραψε το βιβλίο “The Third Culture” το οποίο ήταν εμπνευσμένο από μια διάσημη ομιλία του συγγραφέα κι επιστήμονα C. P. Snow που έλαβε χώρα το 1959 στη φημισμένη σειρά διαλέξεων “Rede Lecture” του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το βιβλίο αναφερόταν στο έργο διαφόρων διάσημων επιστημόνων οι οποίοι επικοινωνούσαν νέες κι ενίοτε προκλητικές ιδέες τους απευθείας με το κοινό. Προέκταση αυτού του βιβλίου είναι ο δικτυακός τόπος όπου συζητούνται ρηξικέλευθες απόψεις από μια ευρεία επιστημονική θεματολογία.

  Το site είναι μοναδικό από την άποψη πως τα άρθρα προέρχονται από μερικούς από τους σπουδαιότερους διανοητές της εποχής μας όπως ο βιολόγος Richard Dawkins, ο συγγραφέας Nicholas Carr, ο μουσικός Brian Eno, ο ανθρωπολόγος Jared Diamond, ο φυσικός Freeman Dyson  κ.α. Η θεματολογία των συζητήσεων είναι τεράστια, από επιστημονικά θέματα όπως η βιοτεχνολογία μέχρι φιλοσοφικά όπως η συνείδηση, ή κοινωνικά όπως ο καταναλωτισμός ή η τρομοκρατία.  

  URL: http://www.edge.org/  

 • Good Reads

  Αν είστε βιβλιοφάγος θα λατρέψετε αυτό το site. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δίκτυο που χτίζεται μέσα από τις προτιμήσεις βιβλίων. Η λειτουργία του site χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη αξιολογούμε κάποια βιβλία που έχουμε διαβάσει. Αναζητούμε τα βιβλία και αφού εμφανιστεί αυτό που ψάχναμε δίνουμε μια αξιολόγηση από ένα έως πέντε. Αν αξιολογήσουμε πάνω από είκοσι τίτλους το site χρησιμοποιεί αυτές τις αξιολογήσεις για να μας προτείνει νέους τίτλους.

  Οι προτάσεις προκύπτουν από συνδυασμό προτιμήσεων άλλων χρηστών. Το site γνωρίζοντας σε ποια βιβλία έχουμε δώσει υψηλή βαθμολογία ψάχνει να βρει άλλα μέλη που έχουν εξίσου υψηλή βαθμολογία στους συγκεκριμένους τίτλους. Αυτό σημαίνει πως όσοι βρεθούν ενδεχομένως να έχουν κοινά γούστα, οπότε μπορούν να προταθούν τίτλοι που έχουν λάβει υψηλή αξιολόγηση από κάποιους και εμείς δεν τους έχουμε στη συλλογή μας.

  Σε δεύτερο επίπεδο το site μπορεί να εισάγει δεδομένα που αφορούν το δίκτυο επαφών μας, μέσω Facebook, Twitter, Gmail κλπ, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα νέο δίκτυο πάνω στο site κι έτσι να βλέπουμε τις επιλογές σε τίτλους των φίλων και γνωστών μας.

  URL: http://www.goodreads.com/  

 • Icom Museum

  Συνήθως όταν αναφερόμαστε σε Διαδικτυακές κοινότητες το μυαλό μας πάει σε ομάδες ατόμων κι όχι σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς. Στην προκειμένη περίπτωση όμως έχουμε μια κοινότητα οργανισμών και συγκεκριμένα τη διεθνή κοινότητα μουσείων στην οποία περιλαμβάνονται περί τις 30.000 μέλη (2.000 μουσεία και 28.000 επαγγελματίες του χώρου) και ιδρύθηκε το 1947.

  Το site παρέχει πληροφόρηση για τους σκοπούς και την αποστολή της ένωσης, πληροφορίες για τις κατά τόπους αντιπροσωπείες του οργανισμού ο οποίος εκπροσωπείται σε 117 χώρες, έντυπους οδηγούς για διάφορες δραστηριότητες των μουσείων, βάση δεδομένων με εκτεταμένη βιβλιογραφία που σχετίζεται με μουσεία, καθώς και ενότητα νέων.

  Αν και δεν είναι το τυπικό community site έχει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο και σίγουρα αξίζει την προσοχή οποιουδήποτε ασχολείται με μουσεία.

  URL: http://icom.museum 

 • Skeptic

  Το Skeptic είναι ένας σύλλογος στον οποίο συμμετέχουν επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και ιστορικοί και σκοπός του είναι η προώθηση του ορθολογισμού και της επιστημονικής σκέψης μέσα από τη διερεύνηση και κατάρριψη ισχυρισμών που σχετίζονται με ψευδοεπιστήμες, μύθους και κάθε είδους ανοησία που προκαλεί την κοινή λογική. Ο σύλλογος εκδίδει από το 1992 το ομώνυμο περιοδικό που κυκλοφορεί τέσσερις φορές το χρόνο προέκταση του οποίου είναι ο δικτυακός τόπος.

  Στο site βρίσκουμε έναν ανεκτίμητο πλούτο πληροφορίας. Υπάρχει ένα forum με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιεύσεις με θεματολογία όπως θεωρίες συνομωσίας, δημιουργισμός, UFO, κλιματική αλλαγή, άρνηση του ολοκαυτώματος κ.α. Και βέβαια η σημαντικότερη ενότητα είναι το αρχείο των άρθρων ταξινομημένα ανά αντικείμενο όπου υπάρχουν χιλιάδες κείμενα για όποιο θέμα μπορεί να σκεφτεί κανείς. Αν κάποιος γνωστός σας ισχυρίζεται πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε αυτό το site για να οπλιστείτε με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να του απαντήσετε.

  URL: http://www.skeptic.com/