intellectual communities

Παρότι μεγάλο μέρος των κοινοτήτων που παρουσιάζουμε στην ενότητα Intellectual Communities ανήκουν στο χώρο της τέχνης, πολλές από αυτές αφορούν γενικότερα θέματα διανόησης, π.χ. κοινότητες φιλοσοφικών συζητήσεων, επιστημονικών θεμάτων ή ίσως κοινωνικά δίκτυα βιβλιόφιλων κλπ. Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε -και να παρουσιάσετε- δικτυακούς τόπους που καλλιεργούν την κριτική σκέψη μέσα από ένα δημόσιο διάλογο που επανερμηνεύει και διευρύνει τα όρια της γνώσης, της κατανόησης, της λογικής, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μεταφυσικής και των πολλαπλών εφαρμογών και πρακτικών τους. 

 • Anti-Researcher

  Καινούριο blog εκπαιδευτικού περιεχομένου κυρίως και παράλληλα παρουσίασης θεμάτων, όπως επιστήμες, τέχνες και περιβάλλον.

  Επιθυμεί να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση ενημέρωσης, όπου θα προβάλλονται απόψεις και στοιχεία από διαφορετικές πλευρές.

  Κύριος σκοπός από τη διαδικασία αυτή είναι η προαγωγή της κριτικής σκέψης.

  Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 και από τότε παρέχει συνεχή ενημέρωση.

  URL: http://anti-researcher.blogspot.gr/

 • Longreads

  Τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του Διαδικτύου ήταν κραταιά η άποψη πως τα κείμενα στα sites πρέπει να είναι μικρά καθώς η οθόνη του υπολογιστή δεν ενδείκνυται για ανάγνωση πολλών ωρών. Καθώς όμως με τα χρόνια οι τεχνολογίες εξελίχθηκαν και οι οθόνες έγιναν πιο ξεκούραστες ενώ παράλληλα βελτιώθηκε αισθητά η τυπογραφία στο web, η ανάγνωση μεγάλων κειμένων άρχισε να γίνεται όλο και πιο προσιτή. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια με την κυκλοφορία smartphones και ταμπλετών τα οποία έφεραν τη φορητότητα σε νέα επίπεδα, σχεδόν όλοι έχουν πλέον την άνεση να διαβάζουν μεγάλα κείμενα. Το Longreads ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009 εξυπηρετώντας αυτό το σκοπό, την επιλεκτική δηλαδή παρουσίαση μεγάλων κειμένων που υπάρχουν διάσπαρτα στο web.

  Το site αυτό καθεαυτό δεν έχει δικό του περιεχόμενο. Όλα τα κείμενα που παρουσιάζονται είναι παραπομπές σε άρθρα τρίτων. Αυτό όμως που το καθιστά ενδιαφέρον είναι η επιλογή που κάνουν ώστε όλα τα κείμενα να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το site υποστηρίζεται από μια μικρή κοινότητα επτά χιλιάδων μελών τα οποία φροντίζουν να ενημερώνουν με ό,τι πιο ενδιαφέρον κυκλοφορεί στο web και αφορά κείμενα μεγαλύτερα των 1.500 λέξεων.

  URL: http://longreads.com/

 • Ubu

  Το ubu είναι από τα sites που μας κάνουν να νοιώθουμε περήφανοι όταν δηλώνουμε «Ιντερνετάδες», κυρίως επειδή είχαμε την ευτυχία να δούμε το web στην πρώιμη εποχή του. Ο λόγος είναι πως πρόκειται για ένα site που εξυπηρετεί το περιεχόμενο και τίποτα περισσότερο. Το περιεχόμενο αφορά την αβάντ-γκαρντ σκηνή και περιλαμβάνει κείμενα, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα. Λειτουργεί σε καθαρά εθελοντική βάση και παρόλη τη απήχηση που έχει όλα αυτά τα χρόνια δεν φιλοξενεί διαφημίσεις ή οποιοδήποτε προωθητικό υλικό τρίτων-δεν έχουμε κάτι εναντίον των διαφημίσεων απλά είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ένα τόσο πλήρες site να συντηρείται εθελοντικά.

  Η πλοήγηση στο site δεν είναι κι ότι πιο εύκολο έχουμε συναντήσει καθώς όλη η κεντρική σελίδα είναι γεμάτη links σε υλικό και η ταξινόμηση δεν είναι ευδιάκριτη. Υπάρχει ένα μενού με τις πιο πρόσφατες προσθήκες, ένα top 10 επιλογών ανά μήνα όπως προκύπτει από τις θεάσεις των επισκεπτών, μια ενότητα με δείγματα εννοιολογικής γραφής κ.α. Ο μεγάλος όγκος του υλικού του site βρίσκεται καταχωρημένος σε τρεις ενότητες που αφορούν ταινίες και βίντεο, κείμενα και ηχητικά αρχεία, όλα ταξινομημένα ανά καλλιτέχνη. Αν και ο σχεδιασμός δείχνει την ηλικία του site και είναι κάπως κουραστικός, ο πλούτος του περιεχομένου θα ανταμείψει οποιονδήποτε έχει την υπομονή να ασχοληθεί.

  URL: http://ubu.com/

 • Pop! Tech

  To PopTech είναι μια διεθνής κοινότητα ατόμων που εργάζονται από κοινού σε καινοτόμες ιδέες με σκοπό τη βελτίωση της κοινωνίας. Τα μέλη της κοινότητας προέρχονται από διαφορετικά πεδία όπως τεχνολογία, design, ιατρική, κοινωνιολογία, οικολογία, τέχνες, ανθρωπιστικές επιστήμες, κ.α. Η φιλοσοφία του οργανισμού είναι πως οι πιο καινοτόμες λύσεις προκύπτουν όταν άτομα με διαφορετικές γνώσεις κι επαγγέλματα συνεργάζονται με έναν κοινό στόχο. Συνολικά ο οργανισμός εντάσσει στο ευρύτερο δίκτυο συνεργατών του περισσότερα από τετρακόσια άτομα.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να ενημερωθούμε για τις πρωτοβουλίες του οργανισμού μέσω των διάφορων προγραμμάτων που είναι ενεργά. Τα προγράμματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, επιστημονικά και κοινωνικά με το καθένα να φιλοξενεί οπτικοακουστικό υλικό από ομιλίες των μελών. Επιπλέον, μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για τα συνέδρια που διοργανώνονται και να δηλώσουμε συμμετοχή αν το επιθυμούμε, όπως και να διαβάσουμε το blog με νέα και περιλήψεις συνεδρίων.

  URL: http://poptech.org/

 • Brooklyn Art Project

  Αν αναρωτιέστε πως θα μπορούσε να είναι ένα κοινωνικό δίκτυο για καλλιτέχνες δεν έχετε παρά να κοιτάξετε στο Brooklyn Art Project το οποίο αποτελεί, κατά την γνώμη μας, μια από τις καλύτερες υλοποιήσεις που έχουμε δει στο αντικείμενο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 και εστιάστηκε σε καλλιτέχνες που είχαν την έδρα τους στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, εξ ου και το όνομα του site, παρόλο που με το πέρασμα του καιρού προσέλκυσε μέλη από όλο τον κόσμο. Το site είναι βασισμένο στην πλατφόρμα Ning που αποτελεί ένα εργαλείο για την ανάπτυξη έργων με λειτουργίες social networks, ιδρυτής του οποίου είναι ο πολύς Marc Andreessen, από τους πρωτοπόρους του web και δημιουργός της Netscape.

  Η κεντρική φιλοσοφία του site είναι αυτή της δικτύωσης. Κάποιος φτιάχνει ένα προφίλ και στη συνέχεια ακολουθεί και ακολουθείται από άλλα μέλη. Στην προσωπική του σελίδα κάθε μέλος μπορεί να αναρτήσει κείμενα υπό τη μορφή blog, φωτογραφίες από έργα ή οτιδήποτε άλλο θεωρεί ενδιαφέρον και βίντεο. Κάθε μέλος μπορεί να σχολιάζει το περιεχόμενο άλλων μελών και παράλληλα τα μέλη μπορούν να δημιουργούν θεματικά groups με σκοπό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον άλλων μελών.

  URL: http://www.brooklynartproject.com

 • Long Bets

  Το Long Bets είναι μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει προβλέψεις για μελλοντικά γεγονότα οι οποίες βασίζονται σε εκτιμήσεις τρίτων. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επιχειρήσει μια πρόβλεψη για το μέλλον η οποία μπορεί να αντικρουστεί από κάποιον άλλο και να τεθεί έτσι ένα είδος στοιχήματος, με τα χρήματα να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το site ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2003 από το Long Now Foundation ενώ έχει στηριχθεί οικονομικά από τον ιδρυτή του Amazon, Jeff Bezos.

  Το ενδιαφέρον του εγχειρήματος είναι πως κάθε πρόβλεψη δεν είναι απλά μια μαντεψιά, αλλά βασίζεται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα τα οποία μπορεί να αντικρούσει κάθε αντισυμβαλλόμενο μέρος. Με αυτό τον τρόπο το site αποτελεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών κι απόψεων σε διάφορα κοινωνικοπολιτικά θέματα με το χρηματικό μέρος να περνά σε δεύτερη μοίρα καθώς κανείς δεν κερδίζει χρήματα άμεσα μιας κι αυτά κατευθύνονται σε ιδρύματα κοινωνικού χαρακτήρα. Υπάρχουν περισσότερες από 500 προβλέψεις με τα χρηματικά έπαθλα να ποικίλουν από $500 έως $1.000.000. Αν και φαίνεται παράδοξο, μπορεί κάποιος να κάνει μια πρόβλεψη ακόμα και με ορίζοντα χιλιετίας.

  URL: http://longbets.org/

 • Art + Culture

  Το Art + Culture είναι ένα δύσκολο στο χαρακτηρισμό site καθώς αποτελεί ένα μείγμα κοινότητας με χαρακτηριστικά social networking και παράλληλα ένα site όπου φιλοξενούνται κείμενα γύρω από διάφορες μορφές τέχνης. Η δυσκολία στο χαρακτηρισμό του εν μέρει δικαιολογείται κι από το γεγονός πως βρίσκεται σε beta φάση κάτι που υποδεικνύει πως έχει μικρή διάρκεια ζωής. Το site απευθύνεται τόσο σε καλλιτέχνες όσο και στο κοινό με τους πρώτους να μπορούν να προβάλλουν τα έργα τους, ενώ όλοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα blog και να αναρτούν κείμενα.

  Όπως σε όλα τα sites με social στοιχείο, κάθε μέλος έχει followers και άλλα μέλη που κάνει follow. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους διαθέσιμους καλλιτέχνες που έχουν προφίλ στο site ταξινομημένους ανά αντικείμενο με κατηγορίες όπως ταινίες, εικαστικές τέχνες, design, χορός, λογοτεχνία, μουσική κ.α. Επίσης μπορούν να προσθέτουν έργα καλλιτεχνών στις προσωπικές τους προτιμήσεις διαφημίζοντας τα έτσι στους followers τους. Η ενότητα που κατά τη γνώμη μας παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτή των blog όπου μπορούμε να βρούμε μερικές χιλιάδες κείμενα από δεκάδες κατηγορίες.

  URL: http://www.artandculture.com/

 • The Philosopher’s Magazine

  Το TPM είναι ένα περιοδικό για τη φιλοσοφία που εκδίδεται τέσσερις φορές το χρόνο. Τα άρθρα γράφονται από επαγγελματίες που ασχολούνται με τη φιλοσοφία αλλά το ύφος τους δεν είναι τεχνικό ώστε να γίνονται κατανοητά και από ανθρώπους που δεν έχουν ειδικές γνώσεις. Στις σελίδες του έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς συνεντεύξεις από φιλοσόφους όπως οι Simon Blackburn, Daniel Dennett, Michael Dummett, Luce Irigaray, Hilary Putnam, T.M. Scanlon, John Searle, Peter Singer and Slavoj Zizek.

  Εκτός από το δικτυακό τόπο που αφορά το περιοδικό, ο δεύτερος που παρουσιάζουμε εδώ φιλοξενεί άρθρα υπό τη μορφή blog τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι επιπλέον αυτών που υπάρχουν στο περιοδικό. Αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο blog είναι η ποιότητα των σχολίων. Σε αντίθεση με τα καθιερωμένα στο Διαδίκτυο όπου τα σχόλια στην πλειονότητα των blog είναι από άσχετα έως υβριστικά, εδώ βρίσκουμε υψηλής ποιότητας σχόλια τα οποία συνεισφέρουν σε έναν υγιή δημόσιο διάλογο και την ανάπτυξη μιας ισχυρής κοινότητας διανοητών.

  URL: http://blog.talkingphilosophy.com/

 • Kurzeil Accelerating Intelligence

  Ο Ray Kurzweil είναι ένας αμερικανός συγγραφέας, εφευρέτης και μελλοντολόγος. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο αναλύει ιδέες όπως ο μετανθρωπισμός, η τεχνητή νοημοσύνη και η μελλοντολογία ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστός για το βιβλίο “The Singularity is Near” όπου εξετάζει την μετεξέλιξη του ανθρώπινου είδους σε μια νέα μορφή διάνοιας με τη συμβολή της τεχνολογίας και ειδικότερα τομέων όπως η νανοτεχνολογία, η γενετική και η ρομποτική. Ο δικτυακός τόπος δημιουργήθηκε το 2001 για να αναλύονται ιδέες γύρω από αυτά τα θέματα και φιλοξενεί κείμενα μερικών εκ των κορυφαίων διανοητών κι επιστημόνων.

  Στο site μπορούμε να βρούμε εκατοντάδες άρθρα και δοκίμια, νέα από το χώρο της τεχνολογίας και των επιστημονικών καινοτομιών καθώς κι ένα newsletter που αποστέλλεται σε ημερήσια κι εβδομαδιαία βάση, forum συζητήσεων αλλά κι οπτικοακουστικό υλικό με τη μορφή βίντεο και podcasts. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσφέρει η υπηρεσία συζήτησης με ένα εξελιγμένο chatbot το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία φυσικής επεξεργασίας της γλώσσας κι αντιδρά στο διάλογο με εκφράσεις του προσώπου.

  URL: http://www.kurzweilai.net

 • Red Bubble

  Το Red Bubble είναι μια κοινότητα δημιουργών και παράλληλα μια πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να πωλούν τα έργα τους. Αυτό που κάνει το site να ξεχωρίζει είναι η ισορροπία ανάμεσα στην κοινότητα και στην πώληση όπου το ένα συμπληρώνει το άλλο. Έτσι ενώ όλα τα έργα που προβάλλονται είναι διαθέσιμα προς πώληση, ταυτόχρονα το στοιχείο της κοινότητας είναι πολύ έντονο με τους δημιουργούς να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσουν χρήσιμες πληροφορίες ή να σχολιάζουν τις δημιουργίες τους. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο site προέρχονται από έξι διαφορετικές κατηγορίες, φωτογραφία, design και εικονογράφηση, ζωγραφική, σχέδιο, ψηφιακή τέχνη και λογοτεχνία.

  Τα μέλη μπορούν να δημιουργούν θεματικές ομάδες όπου άλλα μέλη συμμετέχουν προσθέτοντας έργα τους. Κάθε έργο που προβάλλεται έχει μια περιγραφή από τον δημιουργό της, το ύφος της οποίας είναι ενδεικτικό της αίσθησης παρέας που αποπνέει το site. Όλα τα έργα είναι διαθέσιμα προς πώληση σε προκαθορισμένες διαστάσεις. Ο επισκέπτης εκτός από διαστάσεις μπορεί να επιλέξει την ποιότητα και το φινίρισμα του χαρτιού όπως και το κάδρο και το χρώμα του. Πέρα από έργα τέχνης υπάρχει και μια τεράστια συλλογή από t-shirts προς πώληση, όπως και αυτοκόλλητα.

  URL: http://www.redbubble.com