art spaces

Στην ενότητα art spaces παρουσιάζονται χώροι τέχνης που ξεφεύγουν από τα στενά όρια των γκαλερί και χαρακτηρίζονται από πολυσυλλεκτικότητα, είτε αυτή αφορά τη δομή και τη λειτουργία τους (π.χ. artist run spaces) είτε τις χρήσεις των εγκαταστάσεων και το θεματικό εύρος των εκδηλώσεων που διοργανώνουν. Έτσι, εδώ θα βρείτε  -ή θα προτείνετε-  πολιτιστικά κέντρα που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις κλπ ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να συστεγάζουν βιβλιοπωλεία, μπαρ ή άλλους χώρους για διάλειμμα στο μέσο της ημέρας, χώρους σεμιναρίων ή ακόμα και εκτάσεις καλλιέργειας κλπ.

 • Werkstatten- und Kulturhaus

  Το WUT είναι ένα κέντρο τέχνης που εδρεύει στη Βιέννη και ιδρύθηκε το 1987. Εδρεύει σε ένα εντυπωσιακό κτίριο 12.000 τετραγωνικών το οποίο ήταν εργοστάσιο παραγωγής ατμομηχανών τρένου. Οι δραστηριότητες του κέντρου εστιάζονται σε τέσσερις τομείς, παραστατικές τέχνες, παιδικό θέατρο, εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά προγράμματα και συνεργασία με 130 ανεξάρτητες πολιτιστικές ομάδες οι οποίες φιλοξενούνται μόνιμα στις εγκαταστάσεις και διαμορφώνουν το πρόγραμμα του οργανισμού. Το κέντρο παρέχει τις υποδομές και την οργανωτική υποστήριξη για έργα που έχουν καλλιτεχνικό, πολιτικό ή κοινωνικό προσανατολισμό.

  Στο site, που είναι εντυπωσιακό από άποψη περιεχομένου και πληθώρας ενοτήτων που περιλαμβάνει, μπορούμε να ενημερωθούμε για την ιστορία και τη φιλοσοφία του ιδρύματος, να βρούμε ένα καλεντάρι με όλες τις εκδηλώσεις ανά αντικείμενο ενδιαφέροντος, να μάθουμε για τις διάφορες ομάδες με κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα που συνεργάζονται με τον οργανισμό καθώς κι ένα συνοπτικό προφίλ κάθε μιας, όπως και πρωτοβουλίες του οργανισμού με έντονο διαπολιτισμικό χαρακτήρα, καθώς και τις εκθέσεις έργων τέχνης που επίκεινται κι όσες έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν. Πολύ θετική εικόνα μας άφησε και το γεγονός πως το σύνολο του περιεχόμενου είναι διαθέσιμο και στην αγγλική, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά σε sites με τόσο όγκο περιεχομένου.

  URL: http://www.wuk.at/language/en-US/WUK

 • Locus+

  Το Locus+ είναι ένα πρακτορείο που συνεργάζεται με καλλιτέχνες για την παραγωγή και παρουσίαση έργων που φιλοξενούνται σε χώρους εκτός γκαλερί. Σε όλα τα έργα ο χώρος που παρουσιάζονται αποτελεί μέρος της εμπειρίας και δίνεται έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή και τη συνεργασία. Ιδρύθηκε το 1993 στο Νιουκάστλ και αποτελεί συνέχεια του “The Basement Group” και το Projects UK το οποίο ήταν το πρώτο πρακτορείο που εστιαζόταν στις εικαστικές τέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα δέκα χρόνια λειτουργίας του διοργάνωσε περισσότερες από 230 εκδηλώσεις. Το Locus+ εδρεύει στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου του Sunderland και διατηρεί το μεγαλύτερο αρχείο στην Ευρώπη με έργα οπτικοακουστικού χαρακτήρα (time-based media).

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να βρούμε ένα πλούσιο αρχείο με projects που έχουν διοργανωθεί το εκτείνεται από το 1976 έως σήμερα, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 90 διαφορετικά θέματα, μια λίστα με τους καλλιτέχνες με τους οποίους έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, καθώς και μια ενότητα με εκδόσεις κι αντίγραφα έργων σε περιορισμένα αντίτυπα τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν μέσα από το site. Τέλος υπάρχει ένα newsletter με νέα του οργανισμού.

  URL: http://www.locusplus.org.uk

 • littlefield

  Το littlefield είναι ένας χώρος τέχνης στο Μπρούκλιν και στεγάζεται σε μια παλιά αποθήκη συνολικής έκτασης 600 τετραγωνικών στη βιομηχανική περιοχή Gowanus. Ο σχεδιασμός του χώρου έχει γίνει με γνώμονα την οικολογία με τη χρήση για παράδειγμα παλιών ελαστικών για την ηχομόνωση των τοίχων, την κατασκευή του μπαρ από διασωθέντες διαδρόμους μπόουλινγκ, τη χρήση ανεμογεννητριών και ηλιακών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κι ένα σύστημα ανακύκλωσης του νερού που χρησιμοποιείται για πότισμα. Στο χώρο έχει εγκατασταθεί ένα προηγμένο σύστημα ηχητικής αναπαραγωγής που ευνοεί τη φιλοξενία εκδηλώσεων όπως μουσικές παραστάσεις, προβολή ταινιών και installations έργων τέχνης.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε ένα ημερολόγιο με όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και να αγοράσουμε εισιτήρια, να βρούμε πληροφορίες για τις εκθέσεις έργων τέχνης, ένα απρόσμενο faq που επεξηγεί διάφορα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του χώρου και τη συνεργασία με τους καλλιτέχνες, καθώς και κείμενα με σχεδιαγράμματα και τις προδιαγραφές των υπό παραχώρηση χώρων.

  URL: http://www.littlefieldnyc.com/

 • Center of Contemporary Art Znaki Czasu

  Το Center of Contemporary Art εγκαινιάστηκε το 2006 στο Torun της Πολωνίας και λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού της χώρας ενώ για την κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια. Το κέντρο στεγάζεται σε ένα κτίριο 8.000 τετραγωνικών μέτρων από τα οποία τα μισά είναι εκθεσιακοί χώροι. Στις εγκαταστάσεις του κέντρου περιλαμβάνεται ένας κινηματογράφος 136 θέσεων, ένα βιβλιοπωλείο, ένα καφέ, εστιατόριο, συνεδριακοί χώροι, καθώς και αίθουσες γενικών χρήσεων που είναι διαθέσιμες για ενοικίαση.

  Στο site υπάρχει μια ενότητα με τις εκθέσεις, κατηγοριοποιημένες στις τρέχουσες και τις παρελθούσες οι οποίες καλύπτουν μέχρι και το 2008, ενώ για κάθε μία υπάρχει αναλυτική περιγραφή και σε πολλές περιπτώσεις βίντεο. Επίσης θα βρούμε μια ενότητα με τις δραστηριότητες του κέντρου όπου ξεχωρίζουμε τα διάφορα φεστιβάλ που διοργανώνει, εκπαιδευτικά σεμινάρια για παιδιά κι ενήλικες, ένα αναγνωστήριο κ.α, μια ενότητα με εκδόσεις όπου βρίσκουμε πολλούς από τους καταλόγους εκθέσεων που είναι υψηλής ποιότητας και δίγλωσσοι. Τέλος υπάρχει ξεχωριστό site που φιλοξενεί την κοινότητα του κέντρου αλλά δυστυχώς είναι μόνο στα πολωνικά, όπως και μια εφαρμογή όπου μπορούμε να απολαύσουμε μια εικονική τρισδιάστατη περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους.

  URL: http://csw.torun.pl/

 • Creativity Explored

  Το Creativity Explored είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός στο Σαν Φραντσίσκο που προσφέρει σε καλλιτέχνες με κινητικές και νοητικές δυσκολίες ένα χώρο να εκφραστούν και να εκθέσουν τις δημιουργίες τους. Το κέντρο εκτός από τους χώρους φιλοξενίας παρέχει στους ενδιαφερόμενους καθοδήγηση και εκπαίδευση από καταξιωμένους καλλιτέχνες, δωρεάν υλικά που απαιτούνται για τα έργα τους και επαγγελματικό προσανατολισμό για να βελτιώσουν τις καριέρες τους. Όλες οι δημιουργίες προβάλλονται στην γκαλερί και είναι διαθέσιμες προς πώληση με τον οργανισμό να λαμβάνει μόνο το 5% από τις πωλήσεις και να συντηρείται κυρίως μέσω δωρεών από ιδιώτες και άλλους οργανισμούς. Ιδρύθηκε το 1983 και πλέον προσφέρει βοήθεια σε περίπου 130 καλλιτέχνες ετησίως, διοργανώνοντας έξι εκθέσεις το χρόνο τις οποίες επισκέπτονται περισσότερα από 10.000 άτομα.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε ένα ολιγόλεπτο βίντεο που παρουσιάζει τους σκοπούς του οργανισμού όπως κι ενδεικτικές περιπτώσεις καλλιτεχνών που αναδεικνύονται μέσω του κέντρου, να διαβάσουμε ένα σύντομο βιογραφικό για τους εκατοντάδες καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζεται το κέντρο όπως και ενδεικτικά έργα τους, αλλά και να περιηγηθούμε στην πολύ πλούσια συλλογή από έργα πολλά από τα οποία είναι διαθέσιμα προς πώληση μέσω του site. Υπάρχει επίσης ένα blog με εβδομαδιαία ενημέρωση.

  URL: http://www.creativityexplored.org

 • Art Space

  Το Art Space είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στο New Haven στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ και ασχολείται με την προβολή της σύγχρονης τέχνης. Από το 1997 που ιδρύθηκε έχει βοηθήσει περισσότερους από 3.000 καλλιτέχνες στην ευρύτερη περιοχή να αναπτύξουν τις καριέρες τους. Διοργανώνει εκθέσεις έργων τέχνης τόσο εντός των εγκαταστάσεων του ιδρύματος όσο και σε διάφορα σημεία της πόλης, ένα ετήσιο φεστιβάλ και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων. Οι εγκαταστάσεις εκτείνονται σε ένα κτίριο 460 τετραγωνικών σε ένα πρώην εργοστάσιο επίπλων όπου παρέχονται χώροι για παραστάσεις, επιχειρηματικά συνέδρια και γενικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε ένα αρχείο με όλες τις εκθέσεις που έχουν φιλοξενηθεί από το 2001, ένα directory καλλιτεχνών που εδρεύουν στη περιοχή με ενδεικτικά έργα του καθενός κι ένα μικρό βιογραφικό, πληροφορίες για συλλογές που έχουν προβληθεί, ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, προτάσεις συνεργασίας για καλλιτέχνες και ένα online shop όπου μπορούμε να αγοράσουμε διάφορα αντικείμενα όπως μπλουζάκια, αντίγραφα έργων κλπ. Τέλος υπάρχει ένα παράλληλο project που λειτουργεί σε αυτόνομο site και αφορά το άνοιγμα studios καλλιτεχνών στο κοινό για ένα διάστημα τριών εβδομάδων.

  URL: http://artspacenh.org/

 • Art Laboratory Berlin

  Το Art Laboratory Berlin ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2006 από μια διεθνή ομάδα ιστορικών τέχνης και καλλιτεχνών. Λειτουργώντας ως ένας μη-κερδοσκοπικός χώρος τέχνης εξελίχθηκε σε μια πλατφόρμα διεπιστημονικών εκθέσεων με διεθνές προφίλ. Ο κύριος σκοπός του ιδρύματος είναι η παρουσίαση σύγχρονης τέχνης σε σχέση με άλλα επιστημονικά πεδία, όπως τέχνη και μουσική, τέχνη και τεχνολογία, τέχνη και επιστήμη, τέχνη και νόμος κ.α. Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο “Artists in Dialog” δύο καλλιτεχνικές προτάσεις με κοινό αντικείμενο αποτελούν την αρχική μορφή μιας έκθεσης. Συγχρόνως το ίδρυμα προσπαθεί να αναπτύξει την επικοινωνία μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών και γι αυτό το σκοπό διοργανώνουν δημόσιες συζητήσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιμελητών, αλλά και ομιλίες και προβολή ταινιών.

  Στο δικτυακό τόπο που έχει μια μινιμάλ αν κι όχι απόλυτα λειτουργική παρουσίαση μπορούμε να δούμε ένα αρχείο με όλες τις εκθέσεις που έχουν διοργανωθεί με μια περιγραφή για το αντικείμενο κάθε μιας, ένα blog με φωτογραφικό υλικό από εκθέσεις, πληροφορίες για τα projects που λειτουργούν και τους σκοπούς του καθενός, όπως και τη δυνατότητα να κάνουμε μια χρηματική δωρεά.

  URL: http://artlaboratory-berlin.org

 • intersection

  Το Intersection είναι ένας χώρος τέχνης που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και αποτελεί μέρος του δικτύου 5M. Ιδρύθηκε το 1965 και στα σχεδόν πενήντα χρόνια λειτουργίας του είναι ένας χώρος που καλλιεργεί τη συμμετοχικότητα, βοηθά στην ανάπτυξη τοπικών κοινοτήτων και συνδράμει σε κοινωνικές αλλαγές μέσω της τέχνης. Αναπτύσσει και φιλοξενεί έργα από μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων όπως οι παραστατικές τέχνες, η λογοτεχνία, οι εικαστικές τέχνες και οι διεπιστημονικές συζητήσεις ενώ αναλαμβάνει και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσει στη διάδοση των τεχνών στο ευρύ κοινό.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να διαβάσουμε την ιστορία του κέντρου και το πώς οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από τα κοινωνικά κινήματα της δεκαετίας του ‘60, να δούμε πληροφορίες για τους διαθέσιμους προς ενοικίαση χώρους, να διαβάσουμε για το πολύ πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει βραδιές τζαζ, λογοτεχνικές συγκεντρώσεις, θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Το κέντρο προσφέρει ειδικές χορηγίες για ανερχόμενους καλλιτέχνες καθώς και υλικοτεχνική υποστήριξη. Τέλος, υπάρχει ένα blog με συχνή ενημέρωση και θεματολογία που αφορά ειδήσεις, εκδηλώσεις καθώς και άρθρα για διάφορα προγράμματα που αναπτύσσονται.

  URL: http://theintersection.org/

 • FurtherField

  Το Furtherfield είναι ένας χώρος τέχνης που ιδρύθηκε το 1997 στο Λονδίνο από τους καλλιτέχνες Ruth Catlow και Marc Garrett. Το 2009 μετατράπηκε σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό ενώ από το 2005 λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Η ιδιαιτερότητα του είναι πως λειτουργεί ως μια καλλιτεχνική κολεκτίβα με τις δραστηριότητες να εστιάζονται στην ψηφιακή τέχνη. Στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 26.000 εξελισσόμενο σταδιακά σε μια πλατφόρμα δημιουργικότητας που επικοινωνεί μια κουλτούρα συμμετοχής και συν-δημιουργικότητας σε τομείς όπως το λογισμικό, η μουσική, οι εικαστικές τέχνες και η video art.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε τους σκοπούς και το προφίλ του οργανισμού όπου υπάρχει κι ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο με τους συντελεστές να περιγράφουν το όραμα τους, μια ενότητα με τα διάφορα projects που εξελίσσονται, το πρόγραμμα εκθέσεων κι εκδηλώσεων, οι συνεργασίες που προσφέρονται σε καλλιτέχνες κ.α. Τέλος, υπάρχει ένα blog και μια ενότητα που αφορά την κοινότητα αλλά δυστυχώς δεν είναι όσο αναπτυγμένη θα θέλαμε αν κι υποθέτουμε πως αυτό ισορροπείται λόγω των offline δραστηριοτήτων.

  URL: http://www.furtherfield.org/

 • The Luggage Store

  Το Luggage Store είναι ένας χώρος τέχνης που λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε το 1987 στο Σαν Φρανσίσκο. Ο σκοπός του οργανισμού είναι η δημιουργία κοινότητας μέσω διαφορετικών μορφών τέχνης. Εξυπηρετώντας την πολυπολιτισμικότητα της τοπικής κοινωνίας, τα προγράμματα κι οι εκδηλώσεις που αναπτύσσει το κέντρο έχουν ως στόχο τη διεύρυνση των τοπικών κοινωνικών δικτύων και την ενθάρρυνση της διάχυσης της γνώσης και των ιδεών. Οι δραστηριότητες του κέντρου περιλαμβάνουν εκθέσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές συναυλίες κ.α. Επίσης το κέντρο διατηρεί έναν κήπο όπου δίνονται μαθήματα οικολογικής καλλιέργειας σε μια προσπάθεια να εκπαιδευτεί το κοινό στην βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

  Στο site υπάρχει μια πλούσια ενότητα με νέα για εκδηλώσεις που διοργανώνονται όπως και πρόγραμμα των εκδηλώσεων, πληροφορίες για τις εκθέσεις που φιλοξενεί κι αυτές που έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον, όπως κι ένα αρχείο με όλες τις εκδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν. Τέλος, υπάρχει μια ειδική ενότητα με οπτικοακουστικό υλικό που περιγράφει την ανάπτυξη του κήπου και τους σκοπούς που εξυπηρετεί. Για το μέλλον το site σκοπεύει να φιλοξενήσει κι ένα e-shop όπου θα πωλούνται αξεσουάρ για να ενισχυθούν τα έσοδα του οργανισμού.

  URL: http://www.luggagestoregallery.org/