art & technology

Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζουμε sites που εξερευνούν τον τρόπο που η τεχνολογία επηρεάζει την τέχνη. Αφενός υπάρχουν τα sites που προβάλλουν την ψηφιακή τέχνη, είτε αυτή είναι υπό τη μορφή installations, είτε ως προέκταση της επιστήμης των υπολογιστών με τεχνικές όπως το animation και η ψηφιακή ζωγραφική. Αφετέρου υπάρχουν τα διάφορα φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης και οι οργανισμοί που ασχολούνται με την έρευνα και την προώθηση καινοτόμων ιδεών στο κοινό.

 • boston cyberarts

  Το Boston Cyberarts είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης που διοργανώνονται στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 2007 και στην πρώτη του χρονιά το επισκέφτηκαν 22.000 άνθρωποι που παρακολούθησαν έργα από 200 καλλιτέχνες. Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και διαρκεί δύο εβδομάδες μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Η Μασαχουσέτη θεωρείται η πολιτεία που έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό ψηφιακών καλλιτεχνών και κατά προέκταση η Βοστόνη είναι το πολιτισμικό κέντρο υψηλής τεχνολογίας. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ φιλοξενούνται δραστηριότητες όπως animation, βίντεο, μουσική, installations, ομιλίες, συνέδρια, ανοιχτές συζητήσεις κ.α.

  Στο site βλέπουμε πως οι δραστηριότητες του οργανισμού χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Τα διαρκή projects που τελούν υπό την αιγίδα του φεστιβάλ, ένα κέντρο πειραματικής έκφρασης κι αναζήτησης νέων μορφών ψηφιακής τέχνης, μια πλατφόρμα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, οργανώσεων και ακαδημαϊκών ινστιτούτων και τέλος το ίδιο το φεστιβάλ. Κάθε μία από τις ανωτέρω δραστηριότητες φιλοξενείται σε ξεχωριστό site. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να λάβουν με e-mail το newsletter που εκδίδει ο οργανισμός.

  URL: http://bostoncyberarts.org/

 • Zero 1

  To 1995 η Andy Cunningham που ειδικευόταν στο marketing εταιριών υψηλής τεχνολογίας και που είχε συνεργαστεί με brands όπως η Cisco, η Apple και η HP, είχε την ιδέα να φέρει τους καλλιτέχνες σε επαφή με τεχνολόγους ώστε οι μεν να εμπνευστούν από τους δε, σε μια προσπάθεια να προκύψουν ιδέες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κοινωνία και τον κόσμο γενικότερα. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2001, δημιουργήθηκε ο οργανισμός zero 1, το όνομα του οποίου είναι εμπνευσμένο από το δυαδικό σύστημα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των υπολογιστικών συστημάτων. Καρπός αυτής της πρωτοβουλίας που αποτελεί και τον κεντρικό πυρήνα των δραστηριοτήτων του οργανισμού είναι η διεξαγωγή ενός φεστιβάλ το οποίο διοργανώνεται σε διετή βάση.

  Στο δικτυακό τόπο που έχει ένα πρωτότυπο και λειτουργικό μενού πλοήγησης μπορούμε να δούμε την ιστορία και τους βασικούς συντελεστές του οργανισμού, να μάθουμε για τα χορηγικά προγράμματα που προσφέρει σε συνεργασία με κολοσσούς της βιομηχανίας της πληροφορικής όπως η Google και η Adobe, να παρακολουθήσουμε το πολύ ενδιαφέρον blog με καθημερινή ανανέωση και να δούμε διάφορες εκδηλώσεις και projects που χρηματοδοτεί όπως το εντυπωσιακό “The Bay Lights”.

  URL: http://www.zero1.org/

 • SOSO

  Η Soso limited είναι μια εταιρία που ασχολείται με την δημιουργία έργων τέχνης υψηλής τεχνολογίας. Ιδρύθηκε το 2003 από τρεις πρώην φοιτητές του MIT οι οποίοι έχουν ειδίκευση σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική, η μουσική, οι τέχνες, η φυσική και η επιστήμη των υπολογιστών. Οι πρακτικές τους σήμερα εκτείνονται στα όρια της τέχνης, του design και στη διάχυση της πληροφορίας. Οι δραστηριότητες της εταιρίας περιλαμβάνουν διαδραστικές εγκαταστάσεις, εφαρμογές και ζωντανές παραστάσεις. Τα έργα αυτά ενσωματώνουν στοιχεία όπως δυναμική τυπογραφία, επεξεργασία βίντεο, τεχνολογίες αισθητήρων και ο ηχητικός σχεδιασμός.

  Στο site μπορούμε να δούμε τη γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρία, να διαβάσουμε παρουσιάσεις που έχουν γίνει στον τύπο για τα έργα τους,  να δούμε τη λίστα με τα βραβεία που έχει κερδίσει η εταιρία για δημιουργίες της και να κατεβάσουμε σε .pdf μορφή ένα δείγμα του portfolio της. Η πιο ενδιαφέρουσα ενότητα είναι αυτή που περιλαμβάνει δείγματα των δημιουργιών όπου ξεχωρίζουμε μια ειδική εγκατάσταση που έγινε για το μουσείο φυσικών επιστημών της Βόρειας Καρολίνας και είναι ένας συνδυασμός ψηφιακών πάνελ με αναπαραγωγή ήχου από το φυσικό περιβάλλον.

  URL: http://www.sosolimited.com/

 • OpenEndedGroup

  Η OpenEndedGroup είναι μια ομάδα καλλιτεχνών της ψηφιακής τέχνης που απαρτίζεται από τους Marc Downie, Shelley Eshkar και Paul Kaiser. Η πρωτοποριακή προσέγγιση τους στην ψηφιακή τέχνη βασίζεται σε τρεις διαφορετικές τεχνικές, το μη-φωτορεαλιστικό τρισδιάστατο rendering, την καταγραφή των κινήσεων του σώματος μέσω ειδικού λογισμικού και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης ώστε τα έργα να λειτουργούν αυτόνομα. Οι δημιουργίες τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μορφών που περιλαμβάνουν χορό, μουσική, ταινίες κ.α.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε δείγματα όλων των έργων που έχουν εκπονήσει ενώ για κάθε έργο εκτός από την περιγραφή μπορούμε να δούμε βίντεο με το πώς αλληλεπιδρούν με αυτό οι επισκέπτες της έκθεσης καθώς κι animations που αναπαριστούν τη λειτουργικότητα. Επίσης μπορούμε να πληροφορηθούμε για το που εκθέτει έργα η ομάδα και τις πρόσφατες δραστηριότητες και να διαβάσουμε διάφορα δοκίμια γραμμένα από τα μέλη της ομάδας.

  URL: http://openendedgroup.com/

 • Art is open source

  Το AOS είναι ένα προσωπικό site που παρουσιάζει καινοτόμα διεθνή projects και τάσεις από το χώρο της ψηφιακής τέχνης. Δημιουργός του είναι ο Salvatore Iaconesi ο οποίος είναι προγραμματιστής σε πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού εξ ου και το όνομα του site. Ιδρύθηκε το 2004 ως αποτέλεσμα ενός τετράμηνου φεστιβάλ με αντικείμενο την ψηφιακή τέχνη και τις σχετικές τεχνολογίες που έλαβε χώρα στη Ρώμη.

  Στο site μπορούμε να δούμε δείγματα από δεκάδες έργα με αναλυτικές περιγραφές στο καθένα σχετικά με τους σκοπούς και τις τεχνολογίες που αξιοποιεί, όπως και οπτικοακουστικό υλικό με τη μορφή βίντεο. Καθώς τα περισσότερα έργα ψηφιακής τέχνης είναι αλληλεπιδραστικά με τους θεατές, το site εστιάζει στις κοινωνικές προεκτάσεις του καθενός και πως φιλοδοξούν να αλλάξουν πτυχές της καθημερινότητας μας. Παράλληλα μπορούμε να πληροφορηθούμε για τις ομιλίες που δίνει η ομάδα που υποστηρίζει το project σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια και θεσμούς καθώς και να κατεβάσουμε το υλικό των παρουσιάσεων σε μορφή pdf.

  URL: http://www.artisopensource.net/

 • The Leonardo

  Το Leonardo είναι ένα μουσείο στη Γιούτα των ΗΠΑ που αποτελεί ένα σημείο συνάντησης των τεχνών με την επιστήμη και την τεχνολογία. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2011 και στεγάζεται σε ένα κτίριο που φιλοξενούσε τη δημόσια βιβλιοθήκη του Σολτ Λέικ Σίτι. Το όνομα του μουσείου όπως είναι φανερό είναι εμπνευσμένο από τον Leonardo Da Vinci και τον πολυπραγματισμό του καθώς εκτός από καλλιτέχνης ήταν παράλληλα κι εφευρέτης, επιστήμονας, μηχανικός, ανάτομος, κι αυτό συμβολίζει το χαρακτήρα του μουσείου που θέλει να είναι πολλά πράγματα συγχρόνως. Η έμφαση του μουσείου είναι σε αλληλεπιδραστικά εκθέματα που φέρνουν τον επισκέπτη σε άμεση επαφή με τα έργα.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να ενημερωθούμε για τις διάφορες δραστηριότητες του οργανισμού μεταξύ των οποίων είναι εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, δημόσιες συζητήσεις, δημιουργικά εργαστήρια και σεμινάρια για νέους, διανυκτερεύσεις εντός του μουσείου που απευθύνονται σε γονείς και παιδιά. Τέλος, υπάρχει ειδική ενότητα με όλες τις εκθέσεις που έχουν λάβει χώρα με περιγραφή κάθε μιας και παραπομπές σε συνεργαζόμενους φορείς.

  URL: http://theleonardo.org/

 • ImagineFX

  Το ImagineFx είναι ένα περιοδικό που ασχολείται με την ζωγραφική και το σκίτσο από τομείς όπως η ψηφιακή τέχνη και η λογοτεχνία του φανταστικού. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2006 και ανήκει στην εκδοτική Future Publishing η οποία είναι η έκτη μεγαλύτερη εταιρία media στη Βρετανία και εκδίδει περισσότερους από 150 τίτλους περιοδικών. Η Διαδικτυακή μεταφορά του περιοδικού έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κοινότητας με τα μέλη να παρουσιάζουν δημιουργίες τους και να ανταλλάσσουν απόψεις.

  Στο site μπορούμε να δούμε συλλογές με δημιουργίες μελών οι οποίες θεματικά αντλούν έμπνευση από τον κόσμο της φαντασίας, με δράκους, ξωτικά, κάστρα και εξωτικές γυναικείες φιγούρες. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα είναι αυτή των εργαστηρίων όπου προσφέρονται οδηγοί εκμάθησης διαφόρων τεχνικών και οι οποίοι είναι διαθέσιμοι σε μορφή .pdf. Επίσης μπορούμε να διαβάσουμε συνεντεύξεις με καλλιτέχνες, να δούμε κριτικές προϊόντων που όπως hardware και λογισμικό σχεδίασης και να συμμετάσχουμε στο πληρέστατο forum που φιλοξενεί περισσότερα από 45.000 μέλη.

  URL: http://www.imaginefx.com/

 • Gray Area Foundation for the Arts

  Το Gray Area είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που επιχειρεί φέρει το κοινό σε επαφή την ψηφιακή κουλτούρα μέσα από εξειδικευμένες εκθέσεις και projects που αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό την τεχνολογία. Ιδρύθηκε το 2009 στο Σαν Φραντσίσκο μια πόλη που έχει το μοναδικό προνόμιο να έχει την πρωτοπορία τόσο σε θέματα τεχνολογίας όσο και σε τέχνες καθώς αφενός είναι το θερμοκήπιο των εταιριών νέας τεχνολογίας με την περίφημη κοιλάδα της σιλικόνης ενώ αφετέρου έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιτεχνών στο σύνολο του εργατικού δυναμικού από οποιαδήποτε άλλη πόλη στις ΗΠΑ.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε τις εκθέσεις που διοργανώνονται καθώς κι ένα αρχείο με αυτές που έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν. Εκτός από εκθέσεις το ίδρυμα διοργανώνει και σεμινάρια όπως για παράδειγμα η εκμάθηση της μηχανής τρισδιάστατων γραφικών Unity σε συνδυασμό με την κονσόλα Xbox. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η ενότητα της έρευνας όπου μπορούμε να δούμε πρωτοποριακά projects με τη συμμετοχή εκτός από καλλιτεχνών κι επιστημόνων της πληροφορικής.

  URL: http://www.gaffta.org/

 • The Creators Project

  Τι κοινό έχει η Intel με την τέχνη; Φαινομενικά κανένα. Μέσω του “The Creators Project” όμως και με τη συνεργασία της εκδοτικής εταιρίας Vice, η Intel χρηματοδοτεί καινοτόμα projects ώστε να αναδείξει μια άλλη πτυχή της τεχνολογίας. Καθώς ορισμένα projects είναι ιδιαίτερα απαιτητικά η Intel ελπίζει να βελτιώσει την τεχνολογία που χρησιμοποιεί στους επεξεργαστές ώστε να κατασκευάσει μελλοντικά καλύτερα προϊόντα.

  Τα έργα που χρηματοδοτούνται ανήκουν σε έξι διαφορετικές κατηγορίες, μουσική, ταινίες, τέχνη, design, παιχνίδια και μόδα. Στο site φιλοξενούνται εκατοντάδες βίντεο που δείχνουν πληροφορίες για το κάθε project, συνεντεύξεις από τους δημιουργούς και ζωντανές παραστάσεις που έχουν δοθεί.

  Δείγμα της επιτυχίας του project είναι πως για το 2011 το site επισκέφτηκαν δεκαεννιά εκατομμύρια άνθρωποι και τα videos που αφορούν διάφορα projects που προέκυψαν από την πρωτοβουλία αναπαράχθηκαν περισσότερο από εκατό εκατομμύρια φορές στο Διαδίκτυο. Στα τρία χρόνια λειτουργία έχουν δαπανηθεί περισσότερα από σαράντα εκατομμύρια δολάρια για χρηματοδότηση έργων.

  URL: http://www.thecreatorsproject.com/

 • Rhizome

  Το Rhizome ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1996 ως μια mailing list που διανεμόταν σε μερικούς από τους πρωτοπόρους της ψηφιακής τέχνης και με τον καιρό εξελίχθηκε σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που καταγράφει και παρουσιάζει τη συνύπαρξη της τέχνης με την τεχνολογία ενώ παράλληλα διοργανώνει εκθέσεις και εκδηλώσεις. Ο οργανισμός στεγάζεται στους χώρους του New Museum στη Νέα Υόρκη το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την προβολή έργων μοντέρνας τέχνης.

  Στο site μπορούμε να βρούμε αρχειακό υλικό με διάφορα projects ψηφιακού χαρακτήρα τα οποία εκτείνονται από το 1994 έως τις μέρες μας. Το αρχείο περιλαμβάνει περισσότερα από 2.500 έργα για κάθε ένα από τα οποία υπάρχει μια περιγραφή κι ένα αντίγραφο. Καθώς μιλάμε για ψηφιακά έργα, η πλειονότητα των οποίων αναπαράγεται μέσω δικτυακών τόπων, αυτό που διασώζεται στο αρχείο είναι ένα πλήρες αντίγραφο στη μορφή που υπήρχε όταν ήταν online-σε αρκετές περιπτώσεις αυτό μεταφράζεται σε ένα minisite το οποίο έχει τον αυθεντικό πηγαίο κώδικα. Επίσης στο site θα βρούμε ένα πρόγραμμα με επικείμενες εκδηλώσεις, ένα forum με δεκάδες χιλιάδες δημοσιεύσεις, καθώς και μια κοινότητα που περιλαμβάνει άνω των 30.000 μελών.

  URL: http://rhizome.org/