art & technology

Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζουμε sites που εξερευνούν τον τρόπο που η τεχνολογία επηρεάζει την τέχνη. Αφενός υπάρχουν τα sites που προβάλλουν την ψηφιακή τέχνη, είτε αυτή είναι υπό τη μορφή installations, είτε ως προέκταση της επιστήμης των υπολογιστών με τεχνικές όπως το animation και η ψηφιακή ζωγραφική. Αφετέρου υπάρχουν τα διάφορα φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης και οι οργανισμοί που ασχολούνται με την έρευνα και την προώθηση καινοτόμων ιδεών στο κοινό.

 • Eyebeam

  Το Eyebeam είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το ιδρύθηκε το 1997 στη Νέα Υόρκη με σκοπό την προβολή έργων ψηφιακής τέχνης στο ευρύ κοινό και την εξερεύνηση νέων μορφών δημιουργικότητας που ενέχουν έντονα το στοιχείο της τεχνολογίας. Στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίος χώρους έκφρασης και φιλοξενίας projects ψηφιακής τέχνης κι έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες του σε εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους, σε υπηρεσίες ανάδειξης και προώθησης ανερχόμενων καλλιτεχνών, στη διοργάνωση συμποσίων και στη λειτουργία δημιουργικών εργαστηρίων. Το κέντρο εδρεύει σε έναν βιομηχανικό κτίριο 1.500 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Τσέλσι και διατηρεί σταθερή συνεργασία με περισσότερους από είκοσι καλλιτέχνες.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε ένα αρχείο με όλες τις εκδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα από το 2002 έως σήμερα. Επίσης υπάρχει ειδική ενότητα με τα τρέχοντα projects τα οποία εκπονούνται από τους καλλιτέχνες με τους οποίους το κέντρο έχει μόνιμες συνεργασίες, με κάθε project να φιλοξενείται σε ξεχωριστό site λειτουργώντας έτσι ημιαυτόνομα από το κέντρο. Κι εδώ όπως και στις εκθέσεις υπάρχει αρχείο με όλα τα projects που έχουν εκπονηθεί από το 2002 και μετά.

  URL: http://eyebeam.org/

 • Waag Society

  Το ινστιτούτο τεχνών, επιστήμης και τεχνολογίας Waag είναι ένα ίδρυμα στην Ολλανδία που ασχολείται με την ανάπτυξη δημιουργικών μορφών τεχνολογίας που αποσκοπούν σε κοινωνικές καινοτομίες. Μέσω της εκπόνησης μελετών, της ανάπτυξης πρωτότυπων και της υλοποίησης προτάσεων βοηθά διάφορα ανεξάρτητα ιδρύματα και ιδιώτες να εξερευνήσουν την εφαρμογή της τεχνολογίας σε καινοτόμες μεθόδους κοινωνικού προσανατολισμού σε μια σειρά από τομείς όπως η υγεία, οι μεταφορές, η βιοτεχνολογία, η ανάπτυξη ανοιχτών προτύπων διάχυσης της πληροφορίας, κ.α. Ο οργανισμός εδρεύει σε ένα ιστορικό κτήριο του 15ου αιώνα το οποίο αποτελούσε την πύλη της πόλης και τμήμα των τειχών που περιέκλειαν το Άμστερνταμ.

  Το περιεχόμενο του δικτυακού τόπου εντυπωσιάζει σε σχέση με τις δραστηριότητες του οργανισμού οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών-τεχνολογικών τομέων. Μπορούμε να δούμε πληροφορίες για τα διάφορα ερευνητικά εργαστήρια ανά αντικείμενο, τις εκδηλώσεις του οργανισμού όπως και τα projects που τρέχουν ή έχουν διοργανωθεί στο παρελθόν. Υπάρχει επίσης μια ενότητα με τις υπηρεσίες όπου ξεχωρίζουμε την παροχή τεχνολογικής υποδομής διαδικτύου σε πολιτιστικούς φορείς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκπαίδευση ηλικιωμένων στη δημιουργική έκφραση και παράλληλα τη χρήση της τεχνολογίας.

  URL: http://waag.org/en/

 • Renderosity

  Το Renderosity απευθύνεται στους σκληροπυρηνικούς της ψηφιακής τέχνης και συγκεκριμένα στα τρισδιάστατα γραφικά που αναπαράγονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1998 με το όνομα poserforum.com εστιαζόμενο στο πρόγραμμα δημιουργίας 3D γραφικών Poser. Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας και λόγω προτροπών της κοινότητας το όνομα άλλαξε στο σημερινό μετά από ψηφοφορία. Το site έχει περισσότερα από 700.000 μέλη και απευθύνεται τόσο στους ερασιτέχνες όσο και στους επαγγελματίες του χώρου. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια κοινότητα δημιουργών τρισδιάστατων γραφικών που παρουσιάζουν τα έργα τους αλλά και σε ένα marketplace όπου μπορούν να πουλήσουν τις δημιουργίες τους.

  Το site περιέχει έναν εκπληκτικό όγκο πληροφορίας, δείγμα του πόσο ενεργό είναι το community που υπάρχει. Υπάρχουν χιλιάδες tutorials για το πώς να δημιουργήσετε από ένα χαρακτήρα μέχρι ολόκληρες πόλεις, forum με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιεύσεις, galleries με δημιουργίες μελών ταξινομημένα ανά λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε ή είδος, διαγωνισμοί, ψηφοφορίες, άρθρα και blog μελών κ.α. Τέλος υπάρχει μια ενότητα όπου τα μέλη μπορούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν έργα τους με τις δημιουργίες να μην περιορίζονται μόνο σε συναφή με το 3D αντικείμενα αλλά και σε παρεμφερή όπως η φωτογραφία. Το site προσφέρει και συνδρομητικές υπηρεσίες που δίνουν προνομιούχα πρόσβαση στις υπηρεσίες.

  URL: http://www.renderosity.com

 • Moment Factory

  Σε κάποια από τα κείμενα για το urban art είχαμε παρουσιάσει μια εγκατάσταση που είχε γίνει στη Sagrada Familia στη Βαρκελώνη. Πίσω από αυτό το εντυπωσιακό έργο βρίσκεται η καναδέζικη εταιρία Moment Factory που ειδικεύεται σε εγκαταστάσεις ψηφιακής τεχνολογίας οι οποίες συνδυάζουν βίντεο, ειδικούς φωτισμούς, αρχιτεκτονική, ήχο και ειδικά εφέ. Ιδρύθηκε το 2001 και στα έντεκα χρόνια λειτουργίας της έχει περισσότερες από 300 εγκαταστάσεις για πελάτες όπως η Disney, η Microsoft, η Madonna κ.α.

  Όπως συμβαίνει βέβαια σε αντίστοιχες περιπτώσεις εταιριών με πλούσιο έργο, αυτό που μας ενδιαφέρει στο site είναι να δούμε δείγματα των εγκαταστάσεων. Κι εδώ το site δεν μας απογοητεύει. Οι δημιουργίες χωρίζονται σε αυτές που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους, σε συναυλιακούς χώρους και σε δημόσιους χώρους. Για κάθε μία κατηγορία παρουσιάζονται κάποια επιλεγμένα έργα με φωτογραφικό υλικό, περιγραφή και βίντεο από την τελική εγκατάσταση. Η εταιρία διατηρεί και κανάλι στο Vimeo όπου υπάρχουν δεκάδες videos από τις εγκαταστάσεις, αρκετά από τα οποία δείχνουν και αποσπάσματα από το στήσιμο δίνοντας μας ένα μέτρο του όγκου και της πολυπλοκότητας της δουλειάς που απαιτείται.

  URL: http://www.momentfactory.com/en

 • Factory of Art Rurality and Media

  Το FARM είναι ένα project που εξερευνά μεθόδους για την ανάπτυξη του πολιτιστικού πλούτου και του παραγωγικού περιβάλλοντος σε αγροτικές περιοχές. Η προοπτική που εξετάζει το FARM δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στην έννοια της εδαφικής ανάπτυξης, αλλά συνδέεται με την κριτική ανάλυση της οικονομίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας στις αγροτικές περιοχές με σκοπό να εντοπίσει καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογικές πρακτικές που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να ενσωματωθούν στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

  Λειτουργεί ως μια πλατφόρμα έκφρασης που έχει διάφορες μορφές δραστηριοποίησης όπως φεστιβάλ, μόνιμες συνεργασίες με καλλιτέχνες, εργαστήριο κι ένα ντοκιμαντέρ, και εστιάζει τις πρακτικές και τα συμπεράσματα στην περιοχή Partenio στην Ιταλία. Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις χρονιές που έχει λάβει χώρα το φεστιβάλ, τους καλλιτέχνες που συμμετάσχουν με μια μικρή περιγραφή του έργου του καθενός, όπως κι ένα αρχείο με φεστιβάλ του παρελθόντος όπου βρίσκουμε και αντίγραφα των ομιλιών των συμμετεχόντων.

  URL: http://www.interferenze.org/

 • interactive Media Art Laboratory

  Το iMAL είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1999 στις Βρυξέλλες με σκοπό να υποστηρίξει καλλιτεχνικές μορφές και δημιουργικές πρακτικές που χρησιμοποιούν ως μέσο έκφρασης τον υπολογιστή και δικτυακές τεχνολογίες. Το 2007 εγκαινιάστηκε ένας χώρος 600 τετραγωνικών που χρησιμοποιείται για τη διοργάνωση εκθέσεων κι εκδηλώσεων ψηφιακής και σύγχρονης τέχνης, όπως ομιλίες και συνέδρια, μουσικές συναυλίες και διάφορες μορφές ερμηνευτικών τεχνών. Το κέντρο έχει διαρκείς συνεργασίες με καλλιτέχνες προσφέροντας ένα Media Lab όπου γίνονται πειραματισμοί σε νέες μορφές έκφρασης κι επικοινωνίας ενώ παράλληλα διοργανώνονται δημιουργικά εργαστήρια που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών ανθρώπων όπως designers, προγραμματιστές υπολογιστών κ.α.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να διαβάσουμε ένα αναλυτικό προφίλ του οργανισμού και πως εξελίχθηκε με τα χρόνια προσθέτοντας νέες υπηρεσίες, να ενημερωθούμε για το πρόγραμμα εκδηλώσεων ανά δραστηριότητα, να δούμε πληροφορίες για τα projects και τις εκδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα όπως και αρχείο αυτών κ.α. Επίσης, υπάρχει ένα εκπληκτικό Wiki με συμβουλές και αναλυτικές οδηγίες για την αναπαραγωγή διαφόρων μορφών ψηφιακής τέχνης το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα αυτόνομο web site.

  URL: http://imal.org

 • Athens Video */Art Festival

  Το AVAF είναι το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ για τις ψηφιακές τέχνες και τα νέα μέσα στην Ελλάδα. Από το 2005 διοργανώνεται κάθε χρόνο την άνοιξη, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια σε περιοδείες σε διάφορες πόλεις της χώρας, αναλαμβάνοντας έτσι κι έναν εκπαιδευτικό ρόλο εξοικειώνοντας την κοινωνία με τις νέες τάσεις στην ψηφιακή τέχνη. Συνεργάζεται με διεθνείς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και φεστιβάλ παρόμοιου τύπου που διοργανώνονται στο εξωτερικό, ενώ αποτελεί το επίσημο φεστιβάλ Video Art της Ελλάδας. Το φεστιβάλ αν και δίνει το μεγαλύτερο βάρος στην Video Art παράλληλα προβάλει έργα κι από άλλους τομείς όπως animation, digital image, web art, installation art και performance art αλλά κι εκδηλώσεις όπως μουσικές συναυλίες και ακαδημαϊκά αφιερώματα. Στα επτά χρόνια λειτουργίας του έχει κερδίσει την υποστήριξη 7.000 καλλιτεχνών ενώ οι επισκέπτες έχουν ξεπεράσει τους 75.000.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε μεταξύ άλλων ένα αναλυτικό προφίλ του φεστιβάλ, τις κατηγορίες των έργων που φιλοξενούνται με περιγραφή της κάθε μιας, τους φορείς και τα ιδρύματα με τα οποία υπάρχουν συνεργασίες τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο καθώς κι ένα πλήρες αρχείο ταξινομημένο ανά κατηγορία έργων κι έτος με πλήθος φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού.

  URL: http://athensvideoartfestival.gr

 • ISEA

  Το ISEA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1990 στην Ολλανδία για την προώθηση του διεπιστημονικού διαλόγου μεταξύ διαφορετικών οργανισμών και ιδιωτών που ασχολούνται με την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία. Η κύρια δραστηριότητα του οργανισμού είναι η διεξαγωγή ενός διεθνούς ετήσιου συμποσίου για την ψηφιακή τέχνη, από όπου και το όνομα του (International Symposium of Electronic Arts). Στις δραστηριότητες του συμποσίου περιλαμβάνονται ακαδημαϊκά συνέδρια, εκθέσεις έργων ψηφιακής τέχνης, εικαστικές παραστάσεις και δημιουργικά εργαστήρια. Από το 2009 η έδρα του οργανισμού βρίσκεται στο Brighton όπου υπάρχει συνεργασία με το τοπικό πανεπιστήμιο.

  Στο site μπορούμε να μάθουμε τους σκοπούς και την ιστορία του οργανισμού, να διαβάσουμε νέα που αφορούν τις δραστηριότητες και τις εξελίξεις που αφορούν το επερχόμενο κάθε έτος συνέδριο, να δούμε συμπόσια του παρελθόντος όπου το καθένα έχει ξεχωριστό site, να δηλώσουμε συμμετοχή, αλλά και να περιηγηθούμε στο αρχείο που περιλαμβάνει μια σύνοψη όλων των ομιλιών-παρουσιάσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν.

  URL: http://www.isea-web.org/

 • Fonlad

  Το Fonlad είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ για τις ψηφιακές τέχνες που διοργανώνεται από το 2005 στην Πορτογαλία. Στην αρχική του σύλληψη λειτουργούσε ως ένα αμιγώς διαδικτυακό δρώμενο με μεγάλη αποδοχή από την online κοινότητα. Με τα χρόνια όμως έγινε αντιληπτό πως θα έπρεπε να επεκταθεί και σε offline παρουσία ώστε να γίνει προσιτό στο ευρύ κοινό το οποίο αγνοεί σε μεγάλο ποσοστό τεχνικές ψηφιακής τέχνης. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες και υπάρχει συνεργασία με αντίστοιχες εκδηλώσεις από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τα περισσότερα έργα αφορούν διάφορες μορφές video art.

  Στο web site μπορούμε να δούμε την ιστορία του θεσμού με μια έμφαση στη γέννηση και εξέλιξη της video art, ένα αρχείο με τα φεστιβάλ ανά έτος και μια σύνοψη των σημαντικότερων στιγμών κάθε μίας καθώς και εξωτερικές παραπομπές σε έργα καλλιτεχνών που ξεχώρισαν, πληροφορίες για δήλωση συμμετοχής, καθώς και μια λίστα με παρόμοιες εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπου το φεστιβάλ έχει παρουσία.

  URL: http://fonlad.net/

 • Transmediale

  Το Transmediale είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνεται το Φεβρουάριο στο Βερολίνο και παράλληλα ένα διαρκές project που εξερευνά τη σχέση μεταξύ τέχνης, πολιτισμού και τεχνολογίας. Ο σκοπός του φεστιβάλ δεν είναι απλά η αποτύπωση έργων ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και να ανιχνεύσει τους τρόπους που η τεχνολογία συμβαδίζει με τον πολιτισμό. Έτσι μπορεί να θεωρηθεί ως μια διεπιστημονική πλατφόρμα που προβάλλει δραστηριότητες από τον καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό χώρο. Ιδρύθηκε το 1988 αρχικά με την ονομασία VideoFilmFestival στο περιθώριο της Βερολινέζικης Μπιενάλε με σκοπό να φέρει στην επιφάνεια παραγωγές που δεν γίνονταν αποδεκτές από τα παραδοσιακά φεστιβάλ βίντεο και ταινιών και τελικά το 1998 πήρε τη σημερινή του μορφή.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να ενημερωθούμε για τα διάφορα projects που εξελίσσονται και τα οποία συνθέτουν το υλικό που παρουσιάζεται στο φεστιβάλ. Για κάθε project υπάρχει αναλυτική περιγραφή των στόχων όπως και ηχητικές παρουσιάσεις των συντελεστών του με ένα σύντομο βιογραφικό του καθενός. Τέλος, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον blog με συχνή ανανέωση σχετικά με την εξέλιξη διαφόρων συνεργασιών στα πλαίσια των επερχόμενων εκθέσεων.

  URL: http://www.transmediale.de/