κοινότητες

Σύντομες παρουσιάσεις και web διευθύνσεις (links), από μια σειρά δικτυακών τόπων που καλύπτουν όλο το φάσμα των online communities σε όλο τον κόσμο.

 • Culturebase.net

  Το Culturebase είναι ένα directory καλλιτεχνών που ζουν κι εργάζονται στην Ευρώπη. Καλλιτέχνες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη με κοινό τους γνώρισμα πως είχαν κάποια μόνιμη συνεργασία σε ευρωπαϊκή χώρα. Το site υποστηρίζεται από πέντε ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα, τα Baltic Sea Cultural Centre, Haus der Kulturen der Welt, Danish Center for Culture and Development, Intercult και Visiting Arts. Οι καλλιτέχνες που προβάλλονται στο site είναι αυτοί που έχουν συνεργαστεί με κάποιο από αυτά τα ιδρύματα την τελευταία δεκαετία.

  Η προβολή των καλλιτεχνών γίνεται βάσει πολλαπλών κριτηρίων όπως είδος τέχνης, χώρα στην οποία εργάστηκε, όνομα project, ίδρυμα με το οποίο συνεργάστηκε, όργανο στο οποίο ειδικεύεται στην περίπτωση που πρόκειται για μουσικούς. Για κάθε καλλιτέχνη υπάρχει μια αναλυτική σελίδα με πληροφορίες όπως το βιογραφικό σημείωμα, ένα κείμενο από τον ίδιο τον καλλιτέχνη για το αντικείμενο της έκθεσης η οποία αποτέλεσε αφορμή για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο, βραβεύσεις και διακρίσεις που τυχόν έχει λάβει, άλλες εκθέσεις που έχει οργανώσει, καθώς και παραπομπές στο Διαδίκτυο που αφορούν τα έργα του.

  URL: http://culturebase.net/

 • Charity:Water

  Το Σεπτέμβριο του 2009 ο Scott Harrison, ιδρυτής του Charity:Water, είχε γενέθλια και διοργάνωνε ένα πάρτι για να υποδεχτεί τους φίλους του. Ζήτησε λοιπόν από τους καλεσμένους του αντί για δώρα να δώσουν συμβολικά είκοσι δολάρια ο καθένας για έναν φιλανθρωπικό σκοπό. Συγκεντρώθηκαν $14.000 τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστούν έξι πηγάδια στην Ουγκάντα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του οργανισμού ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε νερό στις υποσαχάριες χώρες.

  Στα τρία χρόνια λειτουργίας του site ο οργανισμός έχει συγκεντρώσει περισσότερα από δέκα εκατομμύρια δολάρια από εξήντα χιλιάδες δωρητές και με αυτά τα χρήματα έχει προσφέρει βοήθεια σε εφτακόσιες χιλιάδες ανθρώπους από δεκαέξι χώρες της Αφρικής. Στο site οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του οργανισμού και να κάνουν δωρεές ή να αγοράσουν προϊόντα για να προωθήσουν το σκοπό όπως ένα μπρασελέ από καουτσούκ με τη φράση Charity:Water, ρούχα με τη λέξη νερό και το  λογότυπο του οργανισμού, μέχρι και θήκες για το κινητό ή κοσμήματα.

  URL: https://www.charitywater.org/

 • Window farms

  Το Windowfarms είναι ένα πρωτότυπο project για την καλλιέργεια φυτών σε πολύ μικρούς χώρους που αξιοποιούν καινοτόμες τεχνικές. Όπως λέει και το όνομά του τα φυτά αναπτύσσονται σε εγκαταστάσεις που στήνονται δίπλα από παράθυρα ώστε να υπάρχει άπλετο φως ενώ γίνεται χρήση της υδροπονίας, μιας τεχνικής που θέλει οι ρίζες ενός φυτού να μην είναι μέσα σε χώμα αλλά σε ένα μίγμα από οργανικά στοιχεία και νερό που επιτρέπει στα φυτά να προσλαμβάνουν τα στοιχεία που χρειάζονται ενώ την ίδια στιγμή εξοικονομείται χώρος. Εμπνευστής του project είναι η Britta Riley η οποία ήθελε να δει αν μπορεί να αναπτύξει δικές της καλλιέργειες ζώντας σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη.

  Ο δικτυακός τόπος ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα δίκτυο που φέρνει σε επαφή διαφορετικές ομάδες καλλιεργητών αλλά και εφευρετών που αναπτύσσουν νέες τεχνικές για τις καλλιέργειες. Υπάρχουν πληροφορίες για τα στάδια και τα υλικά που θα χρειαστούμε για να στήσουμε τέτοιες φάρμες, το είδος των φυτών που μπορούμε να καλλιεργήσουμε και την αναμενόμενη απόδοση ανά καλλιέργεια, τα λιπάσματα που απαιτούνται ανά καλλιέργεια, κ.α.

  URL: http://our.windowfarms.org/

 • Children & Nature Network

  Το Children & Nature Network είναι ένα κίνημα που επιχειρεί να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη φύση ώστε να μάθουν από μικρά τις αξίες της οικολογίας και να μεγαλώσουν σεβόμενα το περιβάλλον. Μέσω του δικτυακού τόπου προσφέρει σε γονείς, δημοσίους λειτουργούς και εκπαιδευτικούς νέα και έρευνες στο αντικείμενο καθώς και πρακτικές συμβουλές που θα τους βοηθήσουν στη γαλούχηση των παιδιών. Συγχρόνως αποτελεί μια κοινή πλατφόρμα για οργανισμούς, ιδρύματα κι επιχειρήσεις να προβάλουν πληροφοριακό υλικό που έχουν στο θέμα.

  Στο site αρχικά μπορούμε να βρούμε ένα αναλυτικό directory με οργανισμούς που ασχολούνται με την εκπαίδευση παιδιών. Υπάρχει μια ξεχωριστή ενότητα με έρευνες και μελέτες για το αντικείμενο όπως και οδηγούς για εκπαίδευση και παρουσιάσεις. Στην ενότητα με τις δραστηριότητες μπορούμε να δούμε το έργο που παράγει το κίνημα μέσω διαφορετικών πρωτοβουλιών με τους σκοπούς κάθε μιας. Παράλληλα με το υπάρχον site λειτουργεί σε beta μορφή ένα δεύτερο στο οποίο γίνεται προσπάθεια ενσωμάτωσης στοιχείων κοινωνικής δικτύωσης με πολύ πλούσια δραστηριότητα.

  URL: http://www.childrenandnature.org/

 • Culturenet

  Το Culturenet είναι ο επίσημος δικτυακός τόπος της Νορβηγίας για τον πολιτισμό. Είναι μια προσπάθεια καταγραφής όλων των πολιτιστικών φορέων της χώρας συμπεριλαμβανομένων οργανισμών, ιδρυμάτων, καλλιτεχνών, γκαλερί, κ.α. από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως χορός, ζωγραφική, κινηματογράφος, φωτογραφία, λογοτεχνία, θέατρο κλπ. Συνολικά περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερους από 10.000 καλλιτέχνες και 400 πολιτιστικά ιδρύματα.

  Η πληροφορία είναι προσβάσιμη με πολλούς τρόπους. Καταρχήν υπάρχει ένα tag cloud το οποίο ως δείγμα καλού σχεδιασμού περιλαμβάνει λίγα tags ώστε να είναι λειτουργικό. Επιπλέον, υπάρχει ένας χάρτης της χώρας ώστε να αναζητήσουμε βάσει συγκεκριμένης περιοχής, ενώ υπάρχουν και directories καλλιτεχνών και ιδρυμάτων καθώς και μια λίστα με εκθέσεις έργων τέχνης. Ένα μειονέκτημα που συναντάται συχνά σε διεθνή sites είναι πως η τοπική έκδοση είναι πολύ πιο πλούσια από την αγγλόφωνη, επομένως όποιος γνωρίζει νορβηγικά θα βρει πολύ περισσότερη πληροφόρηση από ό,τι στην αγγλική του εκδοχή.

  URL: http://kulturnett.no/

 • 20x200

  Το 20x200 είναι ένα site πώλησης αντιγράφων έργων τέχνης χαμηλού κόστους. Το όνομα του προέρχεται από την αρχική ιδέα διάθεσης διακοσίων αντιγράφων ενός έργου προς είκοσι δολάρια το καθένα. Στην αρχική της μορφή η ιδέα υλοποιήθηκε το 2003 μέσω μιας γκαλερί, ενώ το 2007 ξεκίνησε να λειτουργεί στο Διαδίκτυο. Το μοντέλο χαμηλής χρέωσης δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έρθουν σε επαφή με την τέχνη αποκτώντας κάποιο έργο ενώ παράλληλα προσφέρει μια πλατφόρμα σε νέους καλλιτέχνες να προβάλουν τη δουλειά τους.

  Όλα τα έργα είναι διαθέσιμα σε προκαθορισμένες τιμές και διαστάσεις. Οι τιμές ποικίλουν από $60 έως $5.000 κι εξαρτώνται τόσο από το μέγεθος, όσο κι από το πλήθος των αντιγράφων για κάθε έκδοση. Η αναζήτηση γίνεται βάσει κριτηρίων τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, θεματικό αντικείμενο, εύρος τιμής, βασικό χρώμα και διαθέσιμο μέγεθος. Για κάθε έργο υπάρχει μια μικρή περιγραφή από τον καλλιτέχνη καθώς και άλλα έργα του ίδιου που είναι προς πώληση καθώς και προτεινόμενα έργα που ταιριάζουν θεματικά με αυτό που βλέπουμε. Παράλληλα υπάρχει κι ένα ημερήσιο newsletter με ειδικές προσφορές που έχουν περιορισμένη διάρκεια.

  URL: http://www.20x200.com/

 • Science for kids

  Το Society for Science & the Public είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1921 και εκδίδει το περιοδικό Science News από το 1922 το οποίο θεωρείται ένα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά διεθνώς, ο δικτυακός τόπος του οποίου δέχεται περισσότερους από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό την εκπαίδευση του κοινού σε θέματα επιστήμης λάνσαραν το 2003 το Science News for Kids το οποίο έχει νέα για την επιστήμη αλλά σε μια πιο απλοϊκή μορφή ώστε να γίνονται εύκολα κατανοητά από παιδιά. Παράλληλα ο οργανισμός διοργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια όπου τα παιδιά συμμετέχουν σε πειράματα καθοδηγούμενα από επιστημονικό προσωπικό.

  Οι ειδήσεις που προβάλλονται στο site εντάσσονται σε έξι διαφορετικές κατηγορίες, υποατομική φυσική, περιβάλλον, υγεία, βιολογία, τεχνολογία και διάφορα. Παρόλο που η ενημέρωση είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση, δεν δίνεται βάρος στην καταγραφή όλων των εξελίξεων της επιστήμης όπως στο μεγαλύτερο αδερφάκι του, αλλά σε ένα πιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Έτσι σε κάθε άρθρο υπάρχει στο τέλος μια επεξήγηση βασικών εννοιών, όπως τι είναι ένα σωματίδιο, ποια ονομάζουμε ορυκτά καύσιμα, τι είναι το στρώμα του όζοντος κ.ο.κ.

  URL: http://www.sciencenewsforkids.org/

 • Artbook

  Το ArtBook είναι ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο που ειδικεύεται σε τίτλους που σχετίζονται με την τέχνη και συγκεκριμένα με τομείς όπως η αρχιτεκτονική, το design, η φωτογραφία, η μουσική, ο κινηματογράφος, η μόδα, η λογοτεχνία, η θεωρία της τέχνης κ.α. Το site ανήκει στην Distributed Art Publishers που είναι ο μεγαλύτερος αμερικανικός εκδοτικός οίκος με αντικείμενο την τέχνη του εικοστού αιώνα και ιδρύθηκε το 1990 στη Νέα Υόρκη. Η DAP είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος στις ΗΠΑ για βιβλία που εκδίδονται από μουσεία όπως τα MoMA, Guggenheim, Walker Art Center κ.α.

  Στο site, που έχει μια εξαιρετική για τα γούστα μας αισθητική, μπορούμε να αναζητήσουμε βιβλία με βάση το αντικείμενο όπου για κάθε κατηγορία υπάρχουν θεματικές ενότητες. Μια πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία είναι οι Curated Libraries όπου το site προτείνει διάφορους τίτλους ανά θεματική ενότητα όπως για παράδειγμα Σουρεαλιστές, Dada, γερμανικός εξπρεσιονισμός, ανεξάρτητος κινηματογράφος, το κίνημα Bauhaus, αρχιτεκτονική κ.α. και τα οποία αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με κάποιο αντικείμενο μέσα από προτάσεις ειδικών.

  URL: http://www.artbook.com/

 • Pop! Tech

  To PopTech είναι μια διεθνής κοινότητα ατόμων που εργάζονται από κοινού σε καινοτόμες ιδέες με σκοπό τη βελτίωση της κοινωνίας. Τα μέλη της κοινότητας προέρχονται από διαφορετικά πεδία όπως τεχνολογία, design, ιατρική, κοινωνιολογία, οικολογία, τέχνες, ανθρωπιστικές επιστήμες, κ.α. Η φιλοσοφία του οργανισμού είναι πως οι πιο καινοτόμες λύσεις προκύπτουν όταν άτομα με διαφορετικές γνώσεις κι επαγγέλματα συνεργάζονται με έναν κοινό στόχο. Συνολικά ο οργανισμός εντάσσει στο ευρύτερο δίκτυο συνεργατών του περισσότερα από τετρακόσια άτομα.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να ενημερωθούμε για τις πρωτοβουλίες του οργανισμού μέσω των διάφορων προγραμμάτων που είναι ενεργά. Τα προγράμματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, επιστημονικά και κοινωνικά με το καθένα να φιλοξενεί οπτικοακουστικό υλικό από ομιλίες των μελών. Επιπλέον, μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για τα συνέδρια που διοργανώνονται και να δηλώσουμε συμμετοχή αν το επιθυμούμε, όπως και να διαβάσουμε το blog με νέα και περιλήψεις συνεδρίων.

  URL: http://poptech.org/

 • Brooklyn Art Project

  Αν αναρωτιέστε πως θα μπορούσε να είναι ένα κοινωνικό δίκτυο για καλλιτέχνες δεν έχετε παρά να κοιτάξετε στο Brooklyn Art Project το οποίο αποτελεί, κατά την γνώμη μας, μια από τις καλύτερες υλοποιήσεις που έχουμε δει στο αντικείμενο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 και εστιάστηκε σε καλλιτέχνες που είχαν την έδρα τους στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, εξ ου και το όνομα του site, παρόλο που με το πέρασμα του καιρού προσέλκυσε μέλη από όλο τον κόσμο. Το site είναι βασισμένο στην πλατφόρμα Ning που αποτελεί ένα εργαλείο για την ανάπτυξη έργων με λειτουργίες social networks, ιδρυτής του οποίου είναι ο πολύς Marc Andreessen, από τους πρωτοπόρους του web και δημιουργός της Netscape.

  Η κεντρική φιλοσοφία του site είναι αυτή της δικτύωσης. Κάποιος φτιάχνει ένα προφίλ και στη συνέχεια ακολουθεί και ακολουθείται από άλλα μέλη. Στην προσωπική του σελίδα κάθε μέλος μπορεί να αναρτήσει κείμενα υπό τη μορφή blog, φωτογραφίες από έργα ή οτιδήποτε άλλο θεωρεί ενδιαφέρον και βίντεο. Κάθε μέλος μπορεί να σχολιάζει το περιεχόμενο άλλων μελών και παράλληλα τα μέλη μπορούν να δημιουργούν θεματικά groups με σκοπό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον άλλων μελών.

  URL: http://www.brooklynartproject.com