κοινότητες

Σύντομες παρουσιάσεις και web διευθύνσεις (links), από μια σειρά δικτυακών τόπων που καλύπτουν όλο το φάσμα των online communities σε όλο τον κόσμο.

 • Transmediale

  Το Transmediale είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνεται το Φεβρουάριο στο Βερολίνο και παράλληλα ένα διαρκές project που εξερευνά τη σχέση μεταξύ τέχνης, πολιτισμού και τεχνολογίας. Ο σκοπός του φεστιβάλ δεν είναι απλά η αποτύπωση έργων ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και να ανιχνεύσει τους τρόπους που η τεχνολογία συμβαδίζει με τον πολιτισμό. Έτσι μπορεί να θεωρηθεί ως μια διεπιστημονική πλατφόρμα που προβάλλει δραστηριότητες από τον καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό χώρο. Ιδρύθηκε το 1988 αρχικά με την ονομασία VideoFilmFestival στο περιθώριο της Βερολινέζικης Μπιενάλε με σκοπό να φέρει στην επιφάνεια παραγωγές που δεν γίνονταν αποδεκτές από τα παραδοσιακά φεστιβάλ βίντεο και ταινιών και τελικά το 1998 πήρε τη σημερινή του μορφή.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να ενημερωθούμε για τα διάφορα projects που εξελίσσονται και τα οποία συνθέτουν το υλικό που παρουσιάζεται στο φεστιβάλ. Για κάθε project υπάρχει αναλυτική περιγραφή των στόχων όπως και ηχητικές παρουσιάσεις των συντελεστών του με ένα σύντομο βιογραφικό του καθενός. Τέλος, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον blog με συχνή ανανέωση σχετικά με την εξέλιξη διαφόρων συνεργασιών στα πλαίσια των επερχόμενων εκθέσεων.

  URL: http://www.transmediale.de/

 • boston cyberarts

  Το Boston Cyberarts είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης που διοργανώνονται στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 2007 και στην πρώτη του χρονιά το επισκέφτηκαν 22.000 άνθρωποι που παρακολούθησαν έργα από 200 καλλιτέχνες. Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και διαρκεί δύο εβδομάδες μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Η Μασαχουσέτη θεωρείται η πολιτεία που έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό ψηφιακών καλλιτεχνών και κατά προέκταση η Βοστόνη είναι το πολιτισμικό κέντρο υψηλής τεχνολογίας. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ φιλοξενούνται δραστηριότητες όπως animation, βίντεο, μουσική, installations, ομιλίες, συνέδρια, ανοιχτές συζητήσεις κ.α.

  Στο site βλέπουμε πως οι δραστηριότητες του οργανισμού χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Τα διαρκή projects που τελούν υπό την αιγίδα του φεστιβάλ, ένα κέντρο πειραματικής έκφρασης κι αναζήτησης νέων μορφών ψηφιακής τέχνης, μια πλατφόρμα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, οργανώσεων και ακαδημαϊκών ινστιτούτων και τέλος το ίδιο το φεστιβάλ. Κάθε μία από τις ανωτέρω δραστηριότητες φιλοξενείται σε ξεχωριστό site. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να λάβουν με e-mail το newsletter που εκδίδει ο οργανισμός.

  URL: http://bostoncyberarts.org/

 • Zero 1

  To 1995 η Andy Cunningham που ειδικευόταν στο marketing εταιριών υψηλής τεχνολογίας και που είχε συνεργαστεί με brands όπως η Cisco, η Apple και η HP, είχε την ιδέα να φέρει τους καλλιτέχνες σε επαφή με τεχνολόγους ώστε οι μεν να εμπνευστούν από τους δε, σε μια προσπάθεια να προκύψουν ιδέες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κοινωνία και τον κόσμο γενικότερα. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2001, δημιουργήθηκε ο οργανισμός zero 1, το όνομα του οποίου είναι εμπνευσμένο από το δυαδικό σύστημα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των υπολογιστικών συστημάτων. Καρπός αυτής της πρωτοβουλίας που αποτελεί και τον κεντρικό πυρήνα των δραστηριοτήτων του οργανισμού είναι η διεξαγωγή ενός φεστιβάλ το οποίο διοργανώνεται σε διετή βάση.

  Στο δικτυακό τόπο που έχει ένα πρωτότυπο και λειτουργικό μενού πλοήγησης μπορούμε να δούμε την ιστορία και τους βασικούς συντελεστές του οργανισμού, να μάθουμε για τα χορηγικά προγράμματα που προσφέρει σε συνεργασία με κολοσσούς της βιομηχανίας της πληροφορικής όπως η Google και η Adobe, να παρακολουθήσουμε το πολύ ενδιαφέρον blog με καθημερινή ανανέωση και να δούμε διάφορες εκδηλώσεις και projects που χρηματοδοτεί όπως το εντυπωσιακό “The Bay Lights”.

  URL: http://www.zero1.org/

 • SOSO

  Η Soso limited είναι μια εταιρία που ασχολείται με την δημιουργία έργων τέχνης υψηλής τεχνολογίας. Ιδρύθηκε το 2003 από τρεις πρώην φοιτητές του MIT οι οποίοι έχουν ειδίκευση σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική, η μουσική, οι τέχνες, η φυσική και η επιστήμη των υπολογιστών. Οι πρακτικές τους σήμερα εκτείνονται στα όρια της τέχνης, του design και στη διάχυση της πληροφορίας. Οι δραστηριότητες της εταιρίας περιλαμβάνουν διαδραστικές εγκαταστάσεις, εφαρμογές και ζωντανές παραστάσεις. Τα έργα αυτά ενσωματώνουν στοιχεία όπως δυναμική τυπογραφία, επεξεργασία βίντεο, τεχνολογίες αισθητήρων και ο ηχητικός σχεδιασμός.

  Στο site μπορούμε να δούμε τη γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρία, να διαβάσουμε παρουσιάσεις που έχουν γίνει στον τύπο για τα έργα τους,  να δούμε τη λίστα με τα βραβεία που έχει κερδίσει η εταιρία για δημιουργίες της και να κατεβάσουμε σε .pdf μορφή ένα δείγμα του portfolio της. Η πιο ενδιαφέρουσα ενότητα είναι αυτή που περιλαμβάνει δείγματα των δημιουργιών όπου ξεχωρίζουμε μια ειδική εγκατάσταση που έγινε για το μουσείο φυσικών επιστημών της Βόρειας Καρολίνας και είναι ένας συνδυασμός ψηφιακών πάνελ με αναπαραγωγή ήχου από το φυσικό περιβάλλον.

  URL: http://www.sosolimited.com/

 • International Project Space

  Το IPS είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προβάλει έργα σύγχρονης τέχνης και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Τεχνών και Design του Birmingham. Επεκτείνοντας την εκπαιδευτική χροιά που εμπεριέχει η φιλοξενία στους χώρους μιας πανεπιστημιούπολης, ο οργανισμός λειτουργεί ως ένας χώρος πειραματισμών και συζητήσεων με αντικείμενο τη σύγχρονη τέχνη, ενώ πολλές από τις εκθέσεις προβάλλουν πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες. Παράλληλα στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται ερευνητικά προγράμματα με τη συμμετοχή ομάδων καλλιτεχνών και διαφόρων επαγγελματιών από το χώρο των τεχνών.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να ενημερωθούμε για τις τρέχουσες εκθέσεις αλλά κι αυτές που έχουν γίνει στο παρελθόν, για τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες, επιμελητές, συγγραφείς και designers, να αγοράσουμε ειδικές εκδόσεις έργων. Τέλος, στο site υπάρχει ένα blog το οποίο όμως δεν έχει συχνή ενημέρωση.

  URL: http://internationalprojectspace.org/

 • Storefront for Art and Architecture

  Το Storefront είναι ένα κέντρο τέχνης που ιδρύθηκε το 1982 στη Νέα Υόρκη και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έμφαση στην προώθηση καινοτόμων ιδεών στην αρχιτεκτονική, τις τέχνες και το design. Οι δραστηριότητες εκτός από εκθέσεις περιλαμβάνουν ανοιχτές συζητήσεις και ειδικές εκδόσεις με σκοπό να αποτελέσει ο οργανισμός ένα φορέα δημόσιου διαλόγου. Θεωρείται ως ένα από τα είκοσι ανεξάρτητα ιδρύματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στο χώρο των τεχνών στις ΗΠΑ. Καθώς ο εκθεσιακός χώρος είναι πολύ μικρός ορισμένα έργα εκτίθενται σε δημόσιους χώρους της πόλης όπως πάρκα.

  Στο δικτυακό τόπο που έχει ένα πολύ ιδιότυπο μενού πλοήγησης, μπορούμε να δούμε τις εκθέσεις που έχουν προγραμματιστεί, αρχείο με υλικό από τη δεκαετία του ογδόντα μέχρι σήμερα, πληροφορίες για διαγωνισμούς που οργανώνονται καθώς και το πώς μπορεί να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι, οπτικοακουστικό υλικό από διάφορες εκδηλώσεις. Το site επίσης προσφέρει ένα newsletter με νέα για επερχόμενες εκδηλώσεις.

  URL: http://storefrontnews.org/

 • Skulpturen park Koln

  Το Skulputren park είναι ένα ίδρυμα που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1997 στην Κολωνία και στεγάζεται μέσα σε ένα ανοιχτό χώρο εικοσιπέντε στρεμμάτων στον οποίο προβάλλονται γλυπτά. Η ένταξη των γλυπτών στο φυσικό περιβάλλον λειτουργεί ευεργετικά καθότι δίνει έναν εναλλακτικό τρόπο προβολής της τέχνης που συνδυάζει την ευχάριστη δραστηριότητα του περιπάτου σε ένα πάρκο με την εξερεύνηση των έργων. Το κέντρο δημιουργήθηκε από το ζεύγος Michael και Eleonore Stoffel οι οποίοι συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους συλλέκτες της Γερμανίας και μετά το θάνατο τους τα περισσότερα έργα της συλλογής τους δωρίστηκαν στο μουσείο Pinakotek der Moderne.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε τα έργα που εκτίθενται στο πάρκο καθώς κι αυτά που υπήρχαν στο παρελθόν, όπως κι έναν κατάλογο με τους καλλιτέχνες που έχουν προβληθεί από το ίδρυμα. Υπάρχει επίσης ένας διαδραστικός χάρτης με κάτοψη του πάρκου και την τοποθεσία των εκθεμάτων όπως και μια περιγραφή για το καθένα.

  URL: http://skulpturenparkkoeln.de/

 • Artsadmin

  Το Artsadmin είναι ένας χώρος τέχνης στο Λονδίνο που ασχολείται με την προβολή και την ανάδειξη του έργου νέων και ανερχόμενων καλλιτεχνών από τομείς όπως το θέατρο, ο χορός, η μουσική, ενώ παράλληλα αναζητεί νέους τρόπους έκφρασης που συνδυάζουν καινοτομίες από ένα διεπιστημονικό πεδίο δράσεων. Ιδρύθηκε το 1980 και ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λαμβάνει κρατική επιχορήγηση. Στεγάζεται στο Toynbee Hall, τμήμα του οποίου ανακαινίστηκε το 2006 και διαμορφώθηκαν έξι αίθουσές για πρόβες, οκτώ μικρότερες αίθουσες γενικής χρήσης και ένας χώρος που λειτουργεί ως μπαρ και καφέ.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε ένα αναλυτικό πρόγραμμα για τις παραστάσεις που λαμβάνουν χώρα, αυτές που έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον καθώς κι ένα αρχείο με όλες τις δραστηριότητες της τελευταίας τριακονταετίας. Επίσης μπορούμε να γραφτούμε συνδρομητές σε ένα πολύ ενδιαφέρον εβδομαδιαίο newsletter το οποίο περιλαμβάνει ευκαιρίες για συνεργασίες για καλλιτέχνες από διάφορους οργανισμούς που λειτουργούν στη Μεγάλη Βρετανία. Τέλος υπάρχει πληροφοριακό υλικό για όλους τους διαθέσιμους προς ενοικίαση χώρους με τα ειδικά χαρακτηριστικά του καθενός, αλλά κι ένα online βιβλιοπωλείο με βιβλία και dvd από το χώρο της τέχνης.

  URL: http://www.artsadmin.co.uk/

 • Longreads

  Τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του Διαδικτύου ήταν κραταιά η άποψη πως τα κείμενα στα sites πρέπει να είναι μικρά καθώς η οθόνη του υπολογιστή δεν ενδείκνυται για ανάγνωση πολλών ωρών. Καθώς όμως με τα χρόνια οι τεχνολογίες εξελίχθηκαν και οι οθόνες έγιναν πιο ξεκούραστες ενώ παράλληλα βελτιώθηκε αισθητά η τυπογραφία στο web, η ανάγνωση μεγάλων κειμένων άρχισε να γίνεται όλο και πιο προσιτή. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια με την κυκλοφορία smartphones και ταμπλετών τα οποία έφεραν τη φορητότητα σε νέα επίπεδα, σχεδόν όλοι έχουν πλέον την άνεση να διαβάζουν μεγάλα κείμενα. Το Longreads ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009 εξυπηρετώντας αυτό το σκοπό, την επιλεκτική δηλαδή παρουσίαση μεγάλων κειμένων που υπάρχουν διάσπαρτα στο web.

  Το site αυτό καθεαυτό δεν έχει δικό του περιεχόμενο. Όλα τα κείμενα που παρουσιάζονται είναι παραπομπές σε άρθρα τρίτων. Αυτό όμως που το καθιστά ενδιαφέρον είναι η επιλογή που κάνουν ώστε όλα τα κείμενα να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το site υποστηρίζεται από μια μικρή κοινότητα επτά χιλιάδων μελών τα οποία φροντίζουν να ενημερώνουν με ό,τι πιο ενδιαφέρον κυκλοφορεί στο web και αφορά κείμενα μεγαλύτερα των 1.500 λέξεων.

  URL: http://longreads.com/

 • Ubu

  Το ubu είναι από τα sites που μας κάνουν να νοιώθουμε περήφανοι όταν δηλώνουμε «Ιντερνετάδες», κυρίως επειδή είχαμε την ευτυχία να δούμε το web στην πρώιμη εποχή του. Ο λόγος είναι πως πρόκειται για ένα site που εξυπηρετεί το περιεχόμενο και τίποτα περισσότερο. Το περιεχόμενο αφορά την αβάντ-γκαρντ σκηνή και περιλαμβάνει κείμενα, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα. Λειτουργεί σε καθαρά εθελοντική βάση και παρόλη τη απήχηση που έχει όλα αυτά τα χρόνια δεν φιλοξενεί διαφημίσεις ή οποιοδήποτε προωθητικό υλικό τρίτων-δεν έχουμε κάτι εναντίον των διαφημίσεων απλά είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ένα τόσο πλήρες site να συντηρείται εθελοντικά.

  Η πλοήγηση στο site δεν είναι κι ότι πιο εύκολο έχουμε συναντήσει καθώς όλη η κεντρική σελίδα είναι γεμάτη links σε υλικό και η ταξινόμηση δεν είναι ευδιάκριτη. Υπάρχει ένα μενού με τις πιο πρόσφατες προσθήκες, ένα top 10 επιλογών ανά μήνα όπως προκύπτει από τις θεάσεις των επισκεπτών, μια ενότητα με δείγματα εννοιολογικής γραφής κ.α. Ο μεγάλος όγκος του υλικού του site βρίσκεται καταχωρημένος σε τρεις ενότητες που αφορούν ταινίες και βίντεο, κείμενα και ηχητικά αρχεία, όλα ταξινομημένα ανά καλλιτέχνη. Αν και ο σχεδιασμός δείχνει την ηλικία του site και είναι κάπως κουραστικός, ο πλούτος του περιεχομένου θα ανταμείψει οποιονδήποτε έχει την υπομονή να ασχοληθεί.

  URL: http://ubu.com/