κοινότητες

Σύντομες παρουσιάσεις και web διευθύνσεις (links), από μια σειρά δικτυακών τόπων που καλύπτουν όλο το φάσμα των online communities σε όλο τον κόσμο.

 • Submarine channel

  Ο όρος transmedia χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δημιουργία η οποία εξελίσσεται σε περισσότερα από ένα μέσο. Έτσι μπορούμε να έχουμε ένα ντοκιμαντέρ για παράδειγμα ένα τμήμα του οποίου είναι σε βίντεο κι ένα άλλο σε κείμενο. Ή ένα κόμικ το οποίο περιλαμβάνει κι ένα τμήμα με βίντεο από τον πραγματικό κόσμο. ‘Η ένα λογοτεχνικό κείμενο το οποίο έχει και ηχητικό υλικό. Το Submarine Channel είναι ένα site που ιδρύθηκε ως ένα μέσο που θα αποτελέσει το βήμα έκφρασης τέτοιας μορφής έργων και είναι η επέκταση του ομώνυμου στούντιο που βρίσκεται στο Άμστερνταμ και από το 2000 ασχολείται με την παραγωγή transmedia έργων.

  Στο site μπορούμε να βρούμε ένα προφίλ των καλλιτεχνών δημιουργίες των οποίων προβάλλονται, όπου υπάρχει ένα σύντομο βιογραφικό όπως κι ένα βίντεο με τους ίδιους να μιλάνε για τη δουλειά τους. Υπάρχει μια ενότητα με τα πέντε καλύτερα έργα από 22 διαφορετικές κατηγορίες που αποτελεί και την καλύτερη εισαγωγή στο είδος για τον αμύητο, όπως και μια που περιλαμβάνει όλα τα έργα κατηγοριοποιημένα ανά αντικείμενο. Επίσης υπάρχουν δύο minisites, ένα για τις ταινίες κι ένα για τη μουσική.

  URL: http://submarinechannel.com/

 • Anti-Researcher

  Καινούριο blog εκπαιδευτικού περιεχομένου κυρίως και παράλληλα παρουσίασης θεμάτων, όπως επιστήμες, τέχνες και περιβάλλον.

  Επιθυμεί να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση ενημέρωσης, όπου θα προβάλλονται απόψεις και στοιχεία από διαφορετικές πλευρές.

  Κύριος σκοπός από τη διαδικασία αυτή είναι η προαγωγή της κριτικής σκέψης.

  Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 και από τότε παρέχει συνεχή ενημέρωση.

  URL: http://anti-researcher.blogspot.gr/

 • intersection

  Το Intersection είναι ένας χώρος τέχνης που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και αποτελεί μέρος του δικτύου 5M. Ιδρύθηκε το 1965 και στα σχεδόν πενήντα χρόνια λειτουργίας του είναι ένας χώρος που καλλιεργεί τη συμμετοχικότητα, βοηθά στην ανάπτυξη τοπικών κοινοτήτων και συνδράμει σε κοινωνικές αλλαγές μέσω της τέχνης. Αναπτύσσει και φιλοξενεί έργα από μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων όπως οι παραστατικές τέχνες, η λογοτεχνία, οι εικαστικές τέχνες και οι διεπιστημονικές συζητήσεις ενώ αναλαμβάνει και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσει στη διάδοση των τεχνών στο ευρύ κοινό.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να διαβάσουμε την ιστορία του κέντρου και το πώς οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από τα κοινωνικά κινήματα της δεκαετίας του ‘60, να δούμε πληροφορίες για τους διαθέσιμους προς ενοικίαση χώρους, να διαβάσουμε για το πολύ πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει βραδιές τζαζ, λογοτεχνικές συγκεντρώσεις, θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Το κέντρο προσφέρει ειδικές χορηγίες για ανερχόμενους καλλιτέχνες καθώς και υλικοτεχνική υποστήριξη. Τέλος, υπάρχει ένα blog με συχνή ενημέρωση και θεματολογία που αφορά ειδήσεις, εκδηλώσεις καθώς και άρθρα για διάφορα προγράμματα που αναπτύσσονται.

  URL: http://theintersection.org/

 • FurtherField

  Το Furtherfield είναι ένας χώρος τέχνης που ιδρύθηκε το 1997 στο Λονδίνο από τους καλλιτέχνες Ruth Catlow και Marc Garrett. Το 2009 μετατράπηκε σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό ενώ από το 2005 λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Η ιδιαιτερότητα του είναι πως λειτουργεί ως μια καλλιτεχνική κολεκτίβα με τις δραστηριότητες να εστιάζονται στην ψηφιακή τέχνη. Στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 26.000 εξελισσόμενο σταδιακά σε μια πλατφόρμα δημιουργικότητας που επικοινωνεί μια κουλτούρα συμμετοχής και συν-δημιουργικότητας σε τομείς όπως το λογισμικό, η μουσική, οι εικαστικές τέχνες και η video art.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε τους σκοπούς και το προφίλ του οργανισμού όπου υπάρχει κι ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο με τους συντελεστές να περιγράφουν το όραμα τους, μια ενότητα με τα διάφορα projects που εξελίσσονται, το πρόγραμμα εκθέσεων κι εκδηλώσεων, οι συνεργασίες που προσφέρονται σε καλλιτέχνες κ.α. Τέλος, υπάρχει ένα blog και μια ενότητα που αφορά την κοινότητα αλλά δυστυχώς δεν είναι όσο αναπτυγμένη θα θέλαμε αν κι υποθέτουμε πως αυτό ισορροπείται λόγω των offline δραστηριοτήτων.

  URL: http://www.furtherfield.org/

 • The Luggage Store

  Το Luggage Store είναι ένας χώρος τέχνης που λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε το 1987 στο Σαν Φρανσίσκο. Ο σκοπός του οργανισμού είναι η δημιουργία κοινότητας μέσω διαφορετικών μορφών τέχνης. Εξυπηρετώντας την πολυπολιτισμικότητα της τοπικής κοινωνίας, τα προγράμματα κι οι εκδηλώσεις που αναπτύσσει το κέντρο έχουν ως στόχο τη διεύρυνση των τοπικών κοινωνικών δικτύων και την ενθάρρυνση της διάχυσης της γνώσης και των ιδεών. Οι δραστηριότητες του κέντρου περιλαμβάνουν εκθέσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές συναυλίες κ.α. Επίσης το κέντρο διατηρεί έναν κήπο όπου δίνονται μαθήματα οικολογικής καλλιέργειας σε μια προσπάθεια να εκπαιδευτεί το κοινό στην βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

  Στο site υπάρχει μια πλούσια ενότητα με νέα για εκδηλώσεις που διοργανώνονται όπως και πρόγραμμα των εκδηλώσεων, πληροφορίες για τις εκθέσεις που φιλοξενεί κι αυτές που έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον, όπως κι ένα αρχείο με όλες τις εκδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν. Τέλος, υπάρχει μια ειδική ενότητα με οπτικοακουστικό υλικό που περιγράφει την ανάπτυξη του κήπου και τους σκοπούς που εξυπηρετεί. Για το μέλλον το site σκοπεύει να φιλοξενήσει κι ένα e-shop όπου θα πωλούνται αξεσουάρ για να ενισχυθούν τα έσοδα του οργανισμού.

  URL: http://www.luggagestoregallery.org/

 • Visiting Arts

  Το Visiting Arts είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1977 στο Λονδίνο με σκοπό την παρουσίαση διεθνών καλλιτεχνών στο Βρετανικό κοινό. Αρχικά λειτουργούσε υπό την εποπτεία του British Council και το 2001 μετατράπηκε σε αυτόνομο οργανισμό. Οι δραστηριότητες εστιάζονται σε τρεις τομείς, την κοινοχρησία της γνώσης, τη διευκόλυνση της ανάπτυξης σχέσεων και επαφών μεταξύ επαγγελματιών του χώρου της τέχνης και διεθνών καλλιτεχνών και τέλος την εκπαίδευση και τη συμβολή στην επαγγελματική ανάπτυξη των καλλιτεχνών.

  Στο site μπορούμε να δούμε τα διάφορα projects που είναι διαθέσιμα και τα οποία περιλαμβάνουν προγράμματα συνεργασιών για καλλιτέχνες, εκδηλώσεις που διοργανώνονται όπως σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, αρχείο με projects που έχουν γίνει στο παρελθόν καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για τους καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν. Επίσης υπάρχει μια ειδική ενότητα με πληροφοριακό υλικό όπως έγγραφα που θα χρειαστούν όσοι αλλοδαποί καλλιτέχνες ενδιαφέρονται να εργαστούν στη χώρα. Το site προσφέρει κι ένα newsletter όπου μπορούμε να ενημερωθούμε για νέα προγράμματα, όπως και πληροφορίες για αναζήτηση χορηγιών.

  URL: http://www.visitingarts.org.uk/

 • res artis

  Το res artis είναι ένας οργανισμός που απευθύνεται σε καλλιτέχνες που αναζητούν συνεργασίες με πολιτιστικά ιδρύματα. Το site φιλοξενεί αναγγελίες για συνεργασίες από 400 οργανισμούς και κέντρα τέχνης που εδρεύουν σε 50 χώρες. Ιδρύθηκε το 1993 ως ένα δίκτυο εθελοντικής εργασίας και πληροφόρησης με σκοπό την αντιπροσώπευση κέντρων τέχνης που προσφέρουν προγράμματα συνεργασιών. Σύμφωνα με τον ιδρυτή η ιδέα για τη δημιουργία του οργανισμού προέκυψε σε μια επίσκεψη στους Δελφούς που διεξαγόταν ένα συνέδριο ευρωπαϊκών πολιτιστικών οργανισμών και όπου σε επαφή με άλλους ιδιώτες συζητήθηκε η ανάγκη ενός τέτοιου ιδρύματος.

  Η κεντρική λειτουργία του site είναι η αναζήτηση συνεργασιών όπου υπάρχουν πολλαπλά φίλτρα όπως χώρα, είδος τέχνης, διάρκεια συνεργασίας, τύπος οργανισμού, ομιλούμενη γλώσσα, είδος εξόδων που καλύπτονται από τον εκάστοτε οργανισμό κ.α. Για κάθε πρόγραμμα που φιλοξενείται στο site υπάρχει αναλυτική περιγραφή και στοιχεία επικοινωνίας. Επίσης μπορούμε να δούμε εκδηλώσεις όπως συναντήσεις μελών που διοργανώνονται σε διάφορες χώρες. Τέλος, υπάρχει μια ειδική ενότητα για μέλη όπου η πρόσβαση είναι περιορισμένη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν πληρώνοντας μια ετήσια συνδρομή.

  URL: http://resartis.org/

 • Arts Marketing Association

  Το AMA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που μέσα από μια ευρεία γκάμα εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων επιχειρεί να αναδείξει τη δουλειά των καλλιτεχνών και να τους κάνει γνωστούς στο κοινό παρέχοντας τους τα απαραίτητα εφόδια για να προωθήσουν τη δουλειά τους καλύτερα. Οι υπηρεσίες του οργανισμού είναι διαθέσιμες σε καλλιτέχνες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και για να απολαύσει κάποιος τις υπηρεσίες θα πρέπει να γίνει μέλος πληρώντας μια συνδρομή. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνουν δημιουργικά εργαστήρια, master classes, ένα ετήσιο συνέδριο, σεμινάρια ψηφιακού marketing κ.α. Επιπλέον διοργανώνονται συναντήσεις μελών με τοπικό χαρακτήρα ώστε να αναδεικνύονται οι κατά τόπους καλλιτεχνικές κοινότητες.

  Στο δικτυακό τόπο οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να δουν τη γκάμα των προσφερόμενων υπηρεσιών, να διαβάσουν εκθέσεις και case studies, να δουν τη θεματολογία του ετήσιου συνεδρίου όπως και τους ομιλητές κ.α. Για όσους κατοικούν στο εξωτερικό το site δίνει τη δυνατότητα μέσω μιας μικρής συνδρομής να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξειδικευμένο υλικό που βρίσκεται online. Τέλος, υπάρχει ένα blog με εβδομαδιαία ενημέρωση που περιλαμβάνει νέα από διάφορες δραστηριότητες του οργανισμού.

  URL: http://www.a-m-a.co.uk/

 • ISEA

  Το ISEA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1990 στην Ολλανδία για την προώθηση του διεπιστημονικού διαλόγου μεταξύ διαφορετικών οργανισμών και ιδιωτών που ασχολούνται με την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία. Η κύρια δραστηριότητα του οργανισμού είναι η διεξαγωγή ενός διεθνούς ετήσιου συμποσίου για την ψηφιακή τέχνη, από όπου και το όνομα του (International Symposium of Electronic Arts). Στις δραστηριότητες του συμποσίου περιλαμβάνονται ακαδημαϊκά συνέδρια, εκθέσεις έργων ψηφιακής τέχνης, εικαστικές παραστάσεις και δημιουργικά εργαστήρια. Από το 2009 η έδρα του οργανισμού βρίσκεται στο Brighton όπου υπάρχει συνεργασία με το τοπικό πανεπιστήμιο.

  Στο site μπορούμε να μάθουμε τους σκοπούς και την ιστορία του οργανισμού, να διαβάσουμε νέα που αφορούν τις δραστηριότητες και τις εξελίξεις που αφορούν το επερχόμενο κάθε έτος συνέδριο, να δούμε συμπόσια του παρελθόντος όπου το καθένα έχει ξεχωριστό site, να δηλώσουμε συμμετοχή, αλλά και να περιηγηθούμε στο αρχείο που περιλαμβάνει μια σύνοψη όλων των ομιλιών-παρουσιάσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν.

  URL: http://www.isea-web.org/

 • Fonlad

  Το Fonlad είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ για τις ψηφιακές τέχνες που διοργανώνεται από το 2005 στην Πορτογαλία. Στην αρχική του σύλληψη λειτουργούσε ως ένα αμιγώς διαδικτυακό δρώμενο με μεγάλη αποδοχή από την online κοινότητα. Με τα χρόνια όμως έγινε αντιληπτό πως θα έπρεπε να επεκταθεί και σε offline παρουσία ώστε να γίνει προσιτό στο ευρύ κοινό το οποίο αγνοεί σε μεγάλο ποσοστό τεχνικές ψηφιακής τέχνης. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες και υπάρχει συνεργασία με αντίστοιχες εκδηλώσεις από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τα περισσότερα έργα αφορούν διάφορες μορφές video art.

  Στο web site μπορούμε να δούμε την ιστορία του θεσμού με μια έμφαση στη γέννηση και εξέλιξη της video art, ένα αρχείο με τα φεστιβάλ ανά έτος και μια σύνοψη των σημαντικότερων στιγμών κάθε μίας καθώς και εξωτερικές παραπομπές σε έργα καλλιτεχνών που ξεχώρισαν, πληροφορίες για δήλωση συμμετοχής, καθώς και μια λίστα με παρόμοιες εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπου το φεστιβάλ έχει παρουσία.

  URL: http://fonlad.net/