CTRL + T
YOUR WORK IN PROGRESS @ TAF_GALLERYΗ επιμελητική ομάδα του ΤΑF / The Art Foundation καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς δέχεται προτάσεις συμμετοχής στο CTRL+T
Σύντομες παρουσιάσεις και web διευθύνσεις (links), από μια σειρά δικτυακών τόπων που καλύπτουν όλο το φάσμα των online communities σε όλο τον κόσμο.
Το AVAF είναι το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ για τις ψηφιακές τέχνες και τα νέα μέσα στην Ελλάδα. Από το 2005 διοργανώνεται κάθε χρόνο την άνοιξη, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια σε περιοδείες σε διάφορες πόλεις της χώρας, αναλαμβάνοντας έτσι κι έναν εκπαιδευτικό ρόλο εξοικειώνοντας την κοινωνία με τις νέες τάσεις στην ψηφιακή τέχνη. Συνεργάζεται με διεθνείς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και φεστιβάλ παρόμοιου τύπου που διοργανώνονται στο εξωτερικό, ενώ αποτελεί το επίσημο φεστιβάλ Video Art της Ελλάδας. Το φεστιβάλ αν και δίνει το μεγαλύτερο βάρος στην Video Art παράλληλα προβάλει έργα κι από άλλους τομείς όπως animation, digital image, web art, installation art και performance art αλλά κι εκδηλώσεις όπως μουσικές συναυλίες και ακαδημαϊκά αφιερώματα. Στα επτά χρόνια λειτουργίας του έχει κερδίσει την υποστήριξη 7.000 καλλιτεχνών ενώ οι επισκέπτες έχουν ξεπεράσει τους 75.000.
Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε μεταξύ άλλων ένα αναλυτικό προφίλ του φεστιβάλ, τις κατηγορίες των έργων που φιλοξενούνται με περιγραφή της κάθε μιας, τους φορείς και τα ιδρύματα με τα οποία υπάρχουν συνεργασίες τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο καθώς κι ένα πλήρες αρχείο ταξινομημένο ανά κατηγορία έργων κι έτος με πλήθος φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού.
Το Sputnik Observatory είναι ένας εκπαιδευτικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με τη μελέτη της σύγχρονης κουλτούρας. Ο οργανισμός καταγράφει, αρχειοθετεί και διαδίδει ιδέες που διαμορφώνουν τη μοντέρνα σκέψη. Το site έχει δημιουργηθεί από τον Jonathan Harris, ο οποίος είναι ένας από τους πιο πετυχημένους web designers καθώς έχει κερδίσει για διάφορα έργα του τρία Webbys-τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία για το Διαδίκτυο. Οι ιδέες που εξετάζονται προκύπτουν από ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων όπως η κβαντική φυσική, η νευροεπιστήμες, η βιολογία, η οικονομία, η αρχιτεκτονική, η ψηφιακή τέχνη, η μουσική κ.α. Οι συζητήσεις που γίνονται περιλαμβάνουν μερικούς από τους σημαντικότερους διανοητές της εποχής μας όπως μεταξύ άλλων οι Freeman Dyson, Will Wright, Lynn Margulis, Vint Cefg.
Στο site φιλοξενούνται περισσότερες από πεντακόσιες συζητήσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες δωρεάν υπό τη μορφή βίντεο και στις οποίες μπορούμε να περιηγηθούμε με κριτήρια όπως το αντικείμενο. Οι επισκέπτες του site μπορούν αφού φτιάξουν ένα προφίλ να σχολιάζουν τα βίντεο και να αποθηκεύουν τα αγαπημένα τους. Παρόλο που το site έχει εντυπωσιακό όγκο υλικού δεν έχει μεγάλη συμμετοχή από το κοινό και υποθέτουμε πως αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα βίντεο είναι πολύ μικρής διάρκειας.
URL: http://sptnk.org/
Αν και δεν συνηθίζουμε να παρουσιάζουμε blog στα sites που προτείνουμε, θα κάνουμε μια εξαίρεση για το overcoming bias γιατί είναι κατά τη γνώμη μας ένα από τα καλύτερα δείγματα εξαιρετικής κριτικής σκέψης και γόνιμου διαλόγου. Αν και η έννοια των blog είναι άμεσα συνυφασμένη με το σχολιασμό τρίτων, σπάνια βλέπουμε τα σχόλια να συμβάλουν σε δημιουργικό διάλογο και γι αυτό θεωρούμε πως τις ελάχιστες φορές που συναντούμε κάτι αντίστοιχο αξίζει να το προωθούμε. Ιδρυτές του blog είναι οι Robin Hanson και Eliezer Yudkowsky, με τον δεύτερο να είναι ο ιδρυτής του lesswrong που έχουμε παρουσιάσει παλιότερα και το οποίο προέκυψε για να καλύψει την ανάγκη για συζητήσεις που έχουν μεγαλύτερη έμφαση σε λογικά θέματα.
Η λειτουργικότητα του site είναι αρκετά απλή, σε κάθε κείμενο που αναρτά ο ιδρυτής υπάρχει σχολιασμός από την κοινότητα η οποία παράλληλα μπορεί να ψηφίζει τα άρθρα που θεωρεί πιο ενδιαφέροντα. Τα περισσότερα σχόλια είναι μικρά ενώ μια φορά το μήνα διοργανώνονται ανοιχτές συζητήσεις με ελεύθερη θεματολογία όπου τα μέλη μπορούν να διατυπώσουν μακροσκελείς απόψεις. Η κεντρική θεματολογία έχει μεγάλο εύρος, από θρησκεία και πολιτική μέχρι μελλοντολογία και οικονομία. Τέλος, υπάρχει ένα εξαιρετικό αρχείο με τα άρθρα ταξινομημένα ανά έτος, ψήφους και θέμα.
Ζώντας σε μια χώρα όπου η έννοια του δημόσιου διαλόγου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις βαφτίζουμε δημόσιο διάλογο διάφορους γελοίους που φωνάζουν ο ένας στον άλλο μπροστά από μια τηλεοπτική κάμερα, έχει σημασία να δούμε πως αυτό το μοντέλο έχει εφαρμοστεί σε πραγματικά ανεπτυγμένες κοινωνίες. To ΙQ2 είναι ένας οργανισμός που διοργανώνει δημόσιες συζητήσεις οι οποίες βασίζονται στο πρότυπο των Oxford-Style Debates. Η πρωτοβουλία έλαβε χώρα για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 2002 και από τότε έχει εξαπλωθεί σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων προς έκπληξη μας και η Αθήνα, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχουν ορισμένοι από τους κορυφαίους διανοητές από τομείς όπως οι επιστήμες, η πολιτική, οι τέχνες, η δημοσιογραφία κ.α.
Στο site μπορούμε να βρούμε ένα αρχείο με όλες τις συζητήσεις που έχουν διοργανωθεί στο παρελθόν. Για κάθε μία υπάρχουν βίντεο με τις θέσεις των συμμετεχόντων τα οποία συνήθως φιλοξενούνται σε ειδικό κανάλι στο Youtube. Στην αμερικάνικη εκδοχή της πρωτοβουλίας, υπάρχει πολύ πιο πλούσιο υλικό για κάθε συζήτηση όπου βλέπουμε βιογραφικά των συμμετεχόντων, άρθρα κι έρευνες για κάθε θέμα, φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις, καθώς και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών του κοινού το οποίο με αυτό τον τρόπο βγάζει και την τελική ετυμηγορία κάθε διλλήματος.
Πως θα είναι η ζωή στη Γη μετά από 100 χρόνια; Ή μετά από μια χιλιετία ή και περισσότερο; Πως θα εξελιχθεί το σύμπαν μετά από ένα εκατομμύριο χρόνια. Ποιες θα είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις στις δεκαετίες ή τους αιώνες που έρχονται και ποιες οι κοινωνικές τους διαστάσεις; Απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αυτά επιχειρεί να δώσει το Future Timeline το οποίο όπως υποδεικνύει και το όνομα του ασχολείται με την πρόβλεψη μελλοντικών εξελίξεων. Οι προβλέψεις βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και αναλύσεις που έχουν γίνει από την επιστημονική κοινότητα αλλά και προτάσεις διαφόρων ιδρυμάτων που αφορούν μελλοντικά σχέδια για την εξέλιξη διαφόρων πτυχών της ζωής όπως οι κτιριακές υποδομές, οι μεταφορές, η υγειονομική περίθαλψη κ.α.
Μια διαφορά που έχει το συγκεκριμένο site σε σχέση με άλλα μελλοντολογία είναι πως το περιεχόμενο είναι κατηγοριοποιημένο και βάσει χρονολογιών εκτός από αντικείμενο. Για τον τρέχοντα 21ο αιώνα οι προβλέψεις μέχρι το 2039 είναι ανά έτος κι από εκεί και πέρα ανά δεκαετία, ενώ για τους επόμενους αιώνες είναι ανά πενήντα χρόνια. Σε πολλές από τις προβλέψεις υπάρχουν παραπομπές σε άρθρα όπου αναφέρονται λεπτομερώς στοιχεία για κάθε εκτίμηση ενώ υπάρχει κι ένα εξαιρετικό forum με χιλιάδες δημοσιεύσεις και αναλυτικές συζητήσεις για τα θέματα του site.
Θα μπορούσε σύμφωνα με τους νόμους της λογικής να υπάρξει ένας παντογνώστης και παντοδύναμος κι αν ναι σε ποιο βαθμό; Γιατί είναι ηθικά σωστό να τρώμε ζώα όπως βοοειδή ή χοιρινό αλλά όχι τα κατοικίδια μας; Γιατί υπήρξε σκλαβιά; Είναι η επιστήμη των υπολογιστών επιστήμη με την κλασσική έννοια; Αν υπάρχει Θεός τότε γιατί επιτρέπει να γεννιούνται άνθρωποι με ψυχικά ασταθείς; Τι σημαίνει πως ο Θεός υπερβαίνει το χρόνο; Ερωτήματα όπως αυτά αλλά και χιλιάδες άλλα προσπαθεί να απαντήσει η κοινότητα του AskPhilosophers. Σύμφωνα με το μανιφέστο του site, στην εποχή μας υπάρχει ένα παράδοξο σχετικά με τη φιλοσοφία-παρόλο που οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι διαρκώς με φιλοσοφικά διλήμματα, ελάχιστοι ασχολούνται σε βάθος με τη φιλοσοφία σε βάθος.
Οποιοσδήποτε μπορεί να καταθέσει μια ερώτηση στο site, δεν χρειάζεται καν να γίνει μέλος. Υπάρχει μια φόρμα όπου μπορούμε να περιγράψουμε το ερώτημα μας όπως και μια λίστα με κάποιες οδηγίες για το πώς πρέπει να εκφραζόμαστε. Τα ερωτήματα απαντώνται από μια προκαθορισμένη ομάδα ειδικών συνεργατών όπου μπορούμε να δούμε ένα μίνι βιογραφικό του καθενός καθώς και ένα tag cloud με τα αντικείμενα των ερωτήσεων στις οποίες έχει δώσει απαντήσεις.
Το ArtWEEN είναι ένα κοινωνικό δίκτυο για την τέχνη που απευθύνεται εξίσου σε ιδιώτες και ιδρύματα. Κάθε μέλος μπορεί όπως είναι αναμενόμενο να δημιουργήσει προσωπικά δίκτυα με άλλα μέλη ή ομάδες μελών και να συνομιλήσει μαζί τους, ενώ με τη δημιουργία του προφίλ δηλώνουμε και ποιο είδος τέχνης είναι αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο, όπως σύγχρονη τέχνη, αναγέννηση, μοντέρνα, φωτογραφία, κ.ο.κ. Το site ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2008.
Εκτός από καλλιτέχνες, στο site έχουν προφίλ γκαλερί οι οποίες μπορούν να αναρτούν πληροφορίες για εκθέσεις που φιλοξενούν ή έχουν φιλοξενήσει στο παρελθόν, πολιτιστικά ιδρύματα όπως μουσεία, σπουδαστές και απλοί ιδιώτες που ενδιαφέρονται για την τέχνη. Αν και ο εικαστικός σχεδιασμός δείχνει ερασιτεχνικός, το site έχει αρκετά μεγάλη κοινότητα που περιλαμβάνει περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα και εβδομήντα χιλιάδες έργα, με νέα να προστίθενται διαρκώς. Υπάρχει επίσης μια ενότητα με αγγελίες όπου πωλούνται έργα, αναζητούνται συνεργασίες ή γίνονται ανταλλαγές.
Το topofart είναι ένα site που πουλά αντίγραφα έργων διάσημων καλλιτεχνών. Η ιδιαιτερότητα είναι πως εκτός από τις συνήθεις μεθόδους αναπαραγωγής έργων που περιλαμβάνουν την εκτύπωση, υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσουμε αντίγραφα τα οποία έχουν ζωγραφιστεί στο χέρι από καλλιτέχνες που συνεργάζονται με την εταιρία. Οι τιμές βέβαια ενός χειροποίητου αντιγράφου είναι σχεδόν δεκαπλάσιες από αυτές ενός εκτυπωμένου αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.
Στο site μπορούμε να βρούμε αντίγραφα έργων εκατοντάδων καλλιτεχνών ταξινομημένα ανά όνομα και ανά περίοδο. Για κάθε έργο υπάρχει πληροφόρηση σε ποιο μουσείο βρίσκεται το αυθεντικό, όπως και οι διαθέσιμες διαστάσεις που μπορούμε να αγοράσουμε το αντίγραφο. Τα χειροποίητα αντίγραφα δημιουργούνται κατά παραγγελία, αφού δηλαδή γίνει η αγορά τους από τον ενδιαφερόμενο και η αναπαραγωγή τους διαρκεί από 3 έως 10 εβδομάδες, ενδεικτικό της ποιότητας δουλειάς που γίνεται. Το site διατηρεί κι ένα κανάλι στο YouTube όπου μπορούμε να δούμε βίντεο από την αναπαραγωγή έργων.
Το Phila Place είναι ένα project του Ιστορικού Συλλόγου της Φιλαδέλφεια και αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ψηφιακής αφήγησης που προσπαθεί να δημιουργήσει έναν σύνδεσμο μεταξύ ιστοριών και τοποθεσιών. Το site προβάλει καθημερινές ιστορίες από απλούς πολίτες και τις αντιπαραβάλει με ιστορικά αρχεία σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει μια ερμηνευτική αφήγηση της ιστορίας και της κουλτούρας της πόλης. Η αφήγηση γίνεται σε διάφορες μορφές όπως κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα και podcasts. Το project εκτός από το site περιλαμβάνει δημιουργικά εργαστήρια, ειδικές εκδόσεις, εκθέσεις και περιηγήσεις, ενέργειες οι οποίες έχουν ως σκοπό την προβολή της πόλης και την ισχυροποίηση των δεσμών των κατά τόπους κοινοτήτων.
Κεντρικό σημείο πλοήγησης στο site είναι ένας χάρτης πάνω στον οποίο υπάρχουν ενδείξεις με σημεία για τα οποία υπάρχει περιεχόμενο. Πατώντας σε ένα σημείο στο χάρτη εμφανίζεται ένα μικρό πάνελ με το ιστορικό στοιχείο για το οποίο υπάρχει πληροφόρηση, φωτογραφικό υλικό αλλά και παραπομπές σε άλλα sites που έχουν σχετική ενημέρωση. Οι τοποθεσίες του χάρτη μπορούν να φιλτραριστούν ανά περιοχή και ανά αντικείμενο ενδιαφέροντος. Υπάρχει επίσης ένα φωτογραφικό αρχείο με κάθε φωτογραφία να σχετίζεται με κάποια από τις ιστορίες που υπάρχουν στο site, όπως κι ένα blog με άρθρα που αφορούν τη λειτουργία του οργανισμού.
Το New Contemporaries είναι ένας οργανισμός που εργάζεται για την υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών στο ξεκίνημα της καριέρας τους προσφέροντας τους την ευκαιρία να προβληθούν στο γενικό κοινό μέσα από μια ποικιλία πλατφόρμων συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας έκθεσης. Οι καλλιτέχνες που μπορεί να είναι ακόμα σπουδαστές ή να έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει έχουν ευκαιρίες να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία πέρα από την ακαδημαϊκή. Ιδρύθηκε το 1949 με την ονομασία “Young Contermporaries” και τα πρώτα είκοσι χρόνια λειτουργίας του τα έργα που εκτίθενται στην ετήσια έκθεση επιλέγονταν από καταξιωμένους καλλιτέχνες και ειδικούς τέχνης, ενώ από το 1969 και μετά οι ίδιοι οι συμμετέχοντες κάνουν την επιλογή.
Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε ένα αρχείο με τις συμμετοχές ανά έτος το οποίο όμως φτάνει μέχρι το 1989, με τα έτη 1989 έως 2005 να έχουν προς το παρόν λειψή πληροφόρηση. Για κάθε έτος από το 2006 και μετά μπορούμε να δούμε ένα προφίλ των καλλιτεχνών όπως και που έχουν εκθέσει έργα τους. Υπάρχει επίσης μια ενότητα με εκδόσεις του οργανισμού όπου βρίσκουμε τον ετήσιο κατάλογο που εκδίδεται και φιλοξενεί πληροφορίες για τις συμμετοχές και τα έργα που προβάλλονται.