κοινότητες

Σύντομες παρουσιάσεις και web διευθύνσεις (links), από μια σειρά δικτυακών τόπων που καλύπτουν όλο το φάσμα των online communities σε όλο τον κόσμο.

 • Fractured Atlas

  Το Fractured Atlas είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός παροχής υπηρεσιών τέχνης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο. Ιδρύθηκε το 1998 κι αρχικά λειτουργούσε ως εταιρία θεατρικών παραγωγών ενώ από το 2001 έχει τη σημερινή του μορφή. Υποστηρίζει καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών όπως εικαστικές τέχνες, ερμηνευτικές, λογοτεχνία, design, media όπως και οργανισμούς τέχνης παρέχοντας υπηρεσίες όπως χορηγικά προγράμματα ενώ ο οργανισμός λειτουργεί βασιζόμενος σε εισφορές μελών και αμοιβές από διάφορα προγράμματα που διοργανώνει. Συνολικά έχει περισσότερα από 24.000 μέλη ενώ στη δεκαετή λειτουργία του έχει προσφέρει υπηρεσίες σε 250.000 καλλιτέχνες και οργανισμούς.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε αναλυτικές πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει όπως χορηγίες, ασφάλειες υγείας, αποκλειστικά διαδικτυακές υπηρεσίες, ενοικίαση χώρων για καλλιτεχνικές πρόβες κ.α. Ειδικά το κομμάτι των διαδικτυακών υπηρεσιών έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς παρέχεται μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε τρίτους να πουλήσουν εισιτήρια μέσα από τα sites τους, να δέχονται δωρεές, να επεξεργάζονται πληρωμές από πιστωτικές κάρτες, να διαχειρίζονται τα e-mail και να φτιάχνουν newsletters κ.α. Επίσης στο site υπάρχει ένα blog με πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, newsletter, πρόγραμμα εκδηλώσεων, όπως και ενότητα με άρθρα που αφορούν τα δικαιώματα των καλλιτεχνών.

  URL: http://www.fracturedatlas.org

 • Dripbook

  Το DripBook απευθύνεται σε ανθρώπους με καλλιτεχνική διάθεση που θέλουν να δημιουργήσουν και να προωθήσουν ένα portfolio με τις δουλειές τους. Απευθύνεται σε όλο το φάσμα των δημιουργικών επαγγελμάτων από ζωγράφους και φωτογράφους μέχρι σχεδιαστές μόδα και μακιγιέζ. Μια από τις ιδιαιτερότητες του site είναι πως η εγγραφή σε αυτό γίνεται κατόπιν πρόσκλησης ακόμα κι αν κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει την απαιτούμενη συνδρομή. Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται πως διατηρούν ένα πολύ υψηλό επίπεδο στα portfolios που προβάλλονται στο site.

  Το site προσφέρει ένα φιλικό περιβάλλον μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να φτιάξει το portfolio του χωρίς να έχει τεχνικές γνώσεις και ανάλογα με το συνδρομητικό πακέτο που έχει επιλέξει μπορεί ακόμα και να διατηρεί ένα αυτόνομο δικτυακό τόπο. Υπάρχουν τρία μοντέλα χρέωσης με τιμές που ξεκινούν από τα $90 και φτάνουν έως τα $350. Η αναζήτηση γίνεται με τρία διαφορετικά κριτήρια τα οποία αφορούν το είδος, ανά tags όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί από τους διαχειριστές και ανά περιοχή όπου βρίσκουμε καλλιτέχνες από όλες τις χώρες με την πλειονότητα να βρίσκονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Για κάθε φωτογραφία που υπάρχει στο portfolio κάποιου περιλαμβάνεται μια μικρή περιγραφή.

  URL: http://www.dripbook.com/

 • ArtTactic

  Η ArtTactic είναι μια εταιρία που εδρεύει στο Λονδίνο και παρέχει αναλύσεις για την αγορά της τέχνης. Η εταιρία αξιοποιεί μεθοδολογία αντίστοιχη με αυτή που χρησιμοποιείται στις αναλύσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών με σκοπό την ανάλυση της αγοράς έργων τέχνης και την καταγραφή των τάσεων μέσω ποιοτικών και ποσοτικών ερευνών αγοράς. Οι ποιοτικές έρευνες περιλαμβάνουν μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες της διεθνής αγοράς τέχνης και αποτυπώνουν εκτιμήσεις για την εξέλιξη της αγοράς. Παράλληλα παρέχονται εβδομαδιαία podcasts με σημαντικές προσωπικότητες τα οποία μάλιστα δίνονται δωρεάν.

  Οι βασικές υπηρεσίες αφορούν την ανάλυση προκαθορισμένων αγορών που έχουν προσδιοριστεί με γεωγραφικά κριτήρια, όπως Κίνα, Λατινική Αμερική, ΗΠΑ και Ευρώπη κ.α., ή αντίστοιχη ανάλυση βάσει καλλιτεχνών με παρόμοια γεωγραφικά κριτήρια. Επίσης υπάρχουν υπηρεσίες που απευθύνονται σε συλλέκτες και δίνουν αναλυτικό προφίλ καλλιτεχνών και έργων με εκτίμηση κινδύνου για την απόδοση μιας επένδυσης, μελέτες σκοπιμότητας για ιδέες και επιχειρηματικά πλάνα που αφορούν την τέχνη κ.α. Η εταιρία παρέχει συνδρομητικά πακέτα με διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης στο site, όπως κι ένα δωρεάν το οποίο παρέχει πρόσβαση σε δέκα προκαθορισμένα reports, ενώ το ανώτατο πακέτο που παρέχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες κοστίζει €750 ετησίως.

  URL: http://www.arttactic.com/

 • ArtQuest

  Πως είναι η καλλιτεχνική σκηνή στην Κίνα; Ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος να συνταχθεί ένα δελτίο τύπου; Πως μπορώ να προστατεύσω τα πνευματικά μου δικαιώματα; Πως πρέπει να διαμορφώνονται οι αμοιβές βάσει εμπειρίας; Σε ερωτήματα όπως αυτά επιχειρεί να δώσει απαντήσεις το ArtQuest. Το site είναι μια πρωτοβουλία του “University of the Arts London” και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001. Το περιεχόμενο συντηρείται αποκλειστικά από καλλιτέχνες και ο σκοπός είναι να βοηθηθούν συνάδελφοι τους παρέχοντας τους τα κατάλληλα εργαλεία και τις απαντήσεις που θα τους χρησιμεύσουν στην εξέλιξη της καριέρας τους.

  Το site περιλαμβάνει ένα κατάλογο με καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις και φορείς που υπάρχουν στο Λονδίνο, μια βάση δεδομένων με θέματα νομικού ενδιαφέροντος, οδηγούς και συμβουλές για επαγγελματική εξέλιξη, όπως και μια ενότητα με αγγελίες για συνεργασίες με διάφορα ιδρύματα. Παράλληλα λειτουργεί ένας ξεχωριστός δικτυακός τόπος που δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να ανταλλάσουν τα διαμερίσματα ή τα ατελιέ τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα ιδιότυπο κοινωνικό δίκτυο. Αν και το περιεχόμενο εστιάζεται στη Βρετανική αγορά πιστεύουμε πως πολλά θέματα είναι χρήσιμα ανεξάρτητα από το που ζει κανείς.

  URL: http://www.artquest.org.uk/

 • Art bistro

  Το artbistro είναι ένα ιδιότυπο μείγμα μεταξύ ενός πληροφοριακού portal κι ενός site κοινωνικής δικτύωσης. Ανήκει στο δίκτυο του monster.com το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα διεθνή sites ευρέσεως εργασίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο πλήρη sites που έχουμε δει με αντικείμενο τον καλλιτεχνικό χώρο καθώς το εύρος του περιεχομένου και των υπηρεσιών που προσφέρει είναι εντυπωσιακό. Στον πυρήνα της λειτουργίας βρίσκεται η κοινωνική δικτύωση, με τα μέλη να φτιάχνουν προσωπικά δίκτυα και να κερδίζουν πόντους ανάλογα με τη συμμετοχή που έχουν στην κοινότητα όπως τα σχόλια που έχουν κάνει, οι παρουσιάσεις εργαλείων και οι απαντήσεις που δίνουν στις θεματικές συζητήσεις.

  Παράλληλα, λόγω και της συγγένειας με τον όμιλο του monster, μέσω του site μπορούμε να αναζητήσουμε θέσεις εργασίας στον καλλιτεχνικό χώρο-κάτι όμως που αφορά μόνο τις ΗΠΑ. Άλλες ενότητες αφορούν την παροχή συμβουλών μέσω εξειδικευμένων άρθρων κατηγοριοποιημένων ανά αντικείμενο όπως marketing, πνευματικά δικαιώματα, συνεργασίες με γκαλερί, σχέσεις με πελάτες, διαμόρφωση portfolio κ.α. Υπάρχει επίσης μια ενότητα που αφορά την εκπαίδευση όπου μπορούμε να βρούμε σχολές και πληροφοριακό υλικό για εκπαιδευτικούς, αλλά και να διαβάσουμε τα εκατοντάδες άρθρα από άλλα μέλη της κοινότητας.

  URL: http://artbistro.monster.com/

 • Waag Society

  Το ινστιτούτο τεχνών, επιστήμης και τεχνολογίας Waag είναι ένα ίδρυμα στην Ολλανδία που ασχολείται με την ανάπτυξη δημιουργικών μορφών τεχνολογίας που αποσκοπούν σε κοινωνικές καινοτομίες. Μέσω της εκπόνησης μελετών, της ανάπτυξης πρωτότυπων και της υλοποίησης προτάσεων βοηθά διάφορα ανεξάρτητα ιδρύματα και ιδιώτες να εξερευνήσουν την εφαρμογή της τεχνολογίας σε καινοτόμες μεθόδους κοινωνικού προσανατολισμού σε μια σειρά από τομείς όπως η υγεία, οι μεταφορές, η βιοτεχνολογία, η ανάπτυξη ανοιχτών προτύπων διάχυσης της πληροφορίας, κ.α. Ο οργανισμός εδρεύει σε ένα ιστορικό κτήριο του 15ου αιώνα το οποίο αποτελούσε την πύλη της πόλης και τμήμα των τειχών που περιέκλειαν το Άμστερνταμ.

  Το περιεχόμενο του δικτυακού τόπου εντυπωσιάζει σε σχέση με τις δραστηριότητες του οργανισμού οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών-τεχνολογικών τομέων. Μπορούμε να δούμε πληροφορίες για τα διάφορα ερευνητικά εργαστήρια ανά αντικείμενο, τις εκδηλώσεις του οργανισμού όπως και τα projects που τρέχουν ή έχουν διοργανωθεί στο παρελθόν. Υπάρχει επίσης μια ενότητα με τις υπηρεσίες όπου ξεχωρίζουμε την παροχή τεχνολογικής υποδομής διαδικτύου σε πολιτιστικούς φορείς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκπαίδευση ηλικιωμένων στη δημιουργική έκφραση και παράλληλα τη χρήση της τεχνολογίας.

  URL: http://waag.org/en/

 • Renderosity

  Το Renderosity απευθύνεται στους σκληροπυρηνικούς της ψηφιακής τέχνης και συγκεκριμένα στα τρισδιάστατα γραφικά που αναπαράγονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1998 με το όνομα poserforum.com εστιαζόμενο στο πρόγραμμα δημιουργίας 3D γραφικών Poser. Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας και λόγω προτροπών της κοινότητας το όνομα άλλαξε στο σημερινό μετά από ψηφοφορία. Το site έχει περισσότερα από 700.000 μέλη και απευθύνεται τόσο στους ερασιτέχνες όσο και στους επαγγελματίες του χώρου. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια κοινότητα δημιουργών τρισδιάστατων γραφικών που παρουσιάζουν τα έργα τους αλλά και σε ένα marketplace όπου μπορούν να πουλήσουν τις δημιουργίες τους.

  Το site περιέχει έναν εκπληκτικό όγκο πληροφορίας, δείγμα του πόσο ενεργό είναι το community που υπάρχει. Υπάρχουν χιλιάδες tutorials για το πώς να δημιουργήσετε από ένα χαρακτήρα μέχρι ολόκληρες πόλεις, forum με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιεύσεις, galleries με δημιουργίες μελών ταξινομημένα ανά λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε ή είδος, διαγωνισμοί, ψηφοφορίες, άρθρα και blog μελών κ.α. Τέλος υπάρχει μια ενότητα όπου τα μέλη μπορούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν έργα τους με τις δημιουργίες να μην περιορίζονται μόνο σε συναφή με το 3D αντικείμενα αλλά και σε παρεμφερή όπως η φωτογραφία. Το site προσφέρει και συνδρομητικές υπηρεσίες που δίνουν προνομιούχα πρόσβαση στις υπηρεσίες.

  URL: http://www.renderosity.com

 • Moment Factory

  Σε κάποια από τα κείμενα για το urban art είχαμε παρουσιάσει μια εγκατάσταση που είχε γίνει στη Sagrada Familia στη Βαρκελώνη. Πίσω από αυτό το εντυπωσιακό έργο βρίσκεται η καναδέζικη εταιρία Moment Factory που ειδικεύεται σε εγκαταστάσεις ψηφιακής τεχνολογίας οι οποίες συνδυάζουν βίντεο, ειδικούς φωτισμούς, αρχιτεκτονική, ήχο και ειδικά εφέ. Ιδρύθηκε το 2001 και στα έντεκα χρόνια λειτουργίας της έχει περισσότερες από 300 εγκαταστάσεις για πελάτες όπως η Disney, η Microsoft, η Madonna κ.α.

  Όπως συμβαίνει βέβαια σε αντίστοιχες περιπτώσεις εταιριών με πλούσιο έργο, αυτό που μας ενδιαφέρει στο site είναι να δούμε δείγματα των εγκαταστάσεων. Κι εδώ το site δεν μας απογοητεύει. Οι δημιουργίες χωρίζονται σε αυτές που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους, σε συναυλιακούς χώρους και σε δημόσιους χώρους. Για κάθε μία κατηγορία παρουσιάζονται κάποια επιλεγμένα έργα με φωτογραφικό υλικό, περιγραφή και βίντεο από την τελική εγκατάσταση. Η εταιρία διατηρεί και κανάλι στο Vimeo όπου υπάρχουν δεκάδες videos από τις εγκαταστάσεις, αρκετά από τα οποία δείχνουν και αποσπάσματα από το στήσιμο δίνοντας μας ένα μέτρο του όγκου και της πολυπλοκότητας της δουλειάς που απαιτείται.

  URL: http://www.momentfactory.com/en

 • Factory of Art Rurality and Media

  Το FARM είναι ένα project που εξερευνά μεθόδους για την ανάπτυξη του πολιτιστικού πλούτου και του παραγωγικού περιβάλλοντος σε αγροτικές περιοχές. Η προοπτική που εξετάζει το FARM δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στην έννοια της εδαφικής ανάπτυξης, αλλά συνδέεται με την κριτική ανάλυση της οικονομίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας στις αγροτικές περιοχές με σκοπό να εντοπίσει καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογικές πρακτικές που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να ενσωματωθούν στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

  Λειτουργεί ως μια πλατφόρμα έκφρασης που έχει διάφορες μορφές δραστηριοποίησης όπως φεστιβάλ, μόνιμες συνεργασίες με καλλιτέχνες, εργαστήριο κι ένα ντοκιμαντέρ, και εστιάζει τις πρακτικές και τα συμπεράσματα στην περιοχή Partenio στην Ιταλία. Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις χρονιές που έχει λάβει χώρα το φεστιβάλ, τους καλλιτέχνες που συμμετάσχουν με μια μικρή περιγραφή του έργου του καθενός, όπως κι ένα αρχείο με φεστιβάλ του παρελθόντος όπου βρίσκουμε και αντίγραφα των ομιλιών των συμμετεχόντων.

  URL: http://www.interferenze.org/

 • interactive Media Art Laboratory

  Το iMAL είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1999 στις Βρυξέλλες με σκοπό να υποστηρίξει καλλιτεχνικές μορφές και δημιουργικές πρακτικές που χρησιμοποιούν ως μέσο έκφρασης τον υπολογιστή και δικτυακές τεχνολογίες. Το 2007 εγκαινιάστηκε ένας χώρος 600 τετραγωνικών που χρησιμοποιείται για τη διοργάνωση εκθέσεων κι εκδηλώσεων ψηφιακής και σύγχρονης τέχνης, όπως ομιλίες και συνέδρια, μουσικές συναυλίες και διάφορες μορφές ερμηνευτικών τεχνών. Το κέντρο έχει διαρκείς συνεργασίες με καλλιτέχνες προσφέροντας ένα Media Lab όπου γίνονται πειραματισμοί σε νέες μορφές έκφρασης κι επικοινωνίας ενώ παράλληλα διοργανώνονται δημιουργικά εργαστήρια που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών ανθρώπων όπως designers, προγραμματιστές υπολογιστών κ.α.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να διαβάσουμε ένα αναλυτικό προφίλ του οργανισμού και πως εξελίχθηκε με τα χρόνια προσθέτοντας νέες υπηρεσίες, να ενημερωθούμε για το πρόγραμμα εκδηλώσεων ανά δραστηριότητα, να δούμε πληροφορίες για τα projects και τις εκδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα όπως και αρχείο αυτών κ.α. Επίσης, υπάρχει ένα εκπληκτικό Wiki με συμβουλές και αναλυτικές οδηγίες για την αναπαραγωγή διαφόρων μορφών ψηφιακής τέχνης το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα αυτόνομο web site.

  URL: http://imal.org