κοινότητες

Σύντομες παρουσιάσεις και web διευθύνσεις (links), από μια σειρά δικτυακών τόπων που καλύπτουν όλο το φάσμα των online communities σε όλο τον κόσμο.

 • VoicePrints

  Η τέχνη είσαι εσύ. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του site και αφορά την εικαστική αναπαραγωγή του ηχητικού αποτυπώματος της φωνής μας. Το αν και κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί ένα γράφημα ως τέχνη σηκώνει πολύ συζήτηση αλλά σίγουρα είναι κάτι απόλυτα μοναδικό. Κανένα έργο δεν είναι το ίδιο με κάποιο άλλο καθώς καμία φωνή δεν είναι ακριβώς η ίδια με κάποια άλλη, αν και όλα τα γραφήματα έχουν κοινά στοιχεία. Οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν ένα ηχητικό αρχείο με τη φωνή τους το οποίο μπορεί να περιέχει από μία λέξη έως μια ολόκληρη φράση, όσο λιγότερες οι συλλαβές τόσο πιο ευδιάκριτο το τελικό αποτέλεσμα.

  Στο site μπορούμε να δούμε δείγματα έργων σε διάφορες χρωματικές αποχρώσεις. Οι τιμές για τους πίνακες ξεκινούν από τα $89 και φτάνουν μέχρι τα $459 ανάλογα με τις διαστάσεις του έργου και το υλικό στο οποίο τυπώνεται με τις επιλογές να είναι χαρτί και καμβάς. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει ένα preview του έργου ανεβάζοντας ένα ηχητικό αρχείο και το site θα αναπαράγει το γράφημα ώστε να δούμε κατά προσέγγιση πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα ή να δοκιμάσουμε διαφορετικές φράσεις-λέξεις.

  URL: http://voiceprintsart.com

 • Project HOPE Art

  Το Project HOPE Art είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2010 και επιχειρεί μέσω της τέχνης να βελτιώσει την ποιότητα ζωής παιδιών σε υποανάπτυκτες χώρες. Ο οργανισμός διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά τα οποία λαμβάνουν χώρα σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, σχολεία και τοπικές κοινότητες, χρησιμοποιώντας την τέχνη ως ένα όχημα για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να εκδηλώσουν το δημιουργικό τους ταλέντο. Οι περισσότερες αποστολές έχουν γίνει στην Αϊτή με μέση διάρκεια ανά αποστολή τον ένα μήνα, τέσσερις φορές το χρόνο.

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδράμουν χρηματικά στους σκοπούς του οργανισμού μέσω διαφορετικών προγραμμάτων δωρεών που περιλαμβάνουν από χρηματικά ποσά μέχρι την προσφορά προϊόντων όπως είδη ζωγραφικής, ενδυμάτων και τροφίμων. Οι χρηματικές δωρεές γίνονται απευθείας στο δικτυακό τόπο ενώ για τις δωρεές σε είδος παρέχεται μια ταχυδρομική διεύθυνση. Επίσης στο site μπορούμε να ενημερωθούμε για τα διάφορα project του οργανισμού και τους σκοπούς του καθενός, να δούμε φωτογραφικό υλικό από τις διάφορες αποστολές ανά έτος και να διαβάσουμε το blog με προσωπικές μαρτυρίες καλλιτεχνών που συμμετέχουν στις αποστολές.

  URL: http://projecthopeart.org/

 • More Europe

  Το More Europe είναι ένας οργανισμός για την ανάδειξη κι ενίσχυση του ρόλου του πολιτισμού στις διεθνείς σχέσεις χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης. Ιδρύθηκε το 2011 στις Βρυξέλλες που αποτελούν και την έδρα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Η σύγχρονη διπλωματία απαιτεί την ανάπτυξη ενός νέου τρόπου σκέψης για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων και προς αυτό το σκοπό ο οργανισμός επιχειρεί να συμβάλλει προωθώντας θεμελιώδεις αξίες όπως ο διάλογος και η αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών. Μέσω της διοργάνωσης συζητήσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο οργανισμός επιχειρεί να φέρει σε επαφή καλλιτέχνες, πολίτες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ανώτατο επίπεδο.

  Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε τα πολιτιστικά ιδρύματα που αποτελούν ιδρυτικά μέλη του οργανισμού, τα προφίλ διακεκριμένων ομιλητών στα διάφορα συνέδρια που διοργανώνει ο οργανισμός, τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις καθώς και το αντικείμενο των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στην κάθε μια, ενότητα με κείμενα που αναλύουν τις θέσεις του οργανισμού, όπως και αρχείο με φωτογραφίες κι οπτικοακουστικό υλικό από εκδηλώσεις.

  URL: http://moreeurope.org

 • Billboard Art Project

  Το 2005 στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια η διαφημιστική εταιρία Lamar Advertising εγκατέστησε σε έναν αυτοκινητόδρομο μια πινακίδα διαφημίσεων τεχνολογίας LED. Την ημέρα που έκαναν κάποιους δοκιμαστικούς ελέγχους στην πινακίδα, ο David Morisson έτυχε να περνά από την περιοχή και του έκανε εντύπωση η ομοιότητα των εικόνων που εμφανίζονταν με διάφορα wallpapers που είχε εγκατεστημένα στον προσωπικό του υπολογιστή. Έτσι του προέκυψε η ιδέα να αγοράσει διαφημιστικό χρόνο και να προβάλλει στην πινακίδα κάποιες εικόνες και μηνύματα που δεν είχαν καμία σχέση με διαφήμιση. Σταδιακά στο project άρχισαν να συμμετέχουν κι άλλα άτομα με έντονο το στοιχείο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

  Στο site υπάρχει αρχείο με όλες τις ενέργειες που έχουν λάβει χώρα σε διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κάθε ενέργεια όπως και βίντεο. Επίσης υπάρχει και μια λίστα με τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε κάθε πόλη όπως και παραπομπές στα προσωπικά τους sites. Για ορισμένους καλλιτέχνες υπάρχουν συνεντεύξεις σε μορφή βίντεο όπου συζητούν το πώς αντιλαμβάνονται το project και τη συμβολή τους σε αυτό. Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν πως μπορούν να συμμετάσχουν ή και να κάνουν δωρεά στο project.

  URL: http://billboardartproject.org

 • Ask a curator

  Ποιο είναι το πιο ασυνήθιστο αντικείμενο που έχετε στο μουσείο σας; Από πού προέρχονται οι συλλογές σας; Ποια ήταν η αρχική χρήση του κτιρίου πριν γίνει μουσείο; Γιατί οι γκαλερί προσκαλούν καλλιτέχνες να μιλήσουν στο κοινό; Πως είναι μια μέρα από τη ζωή ενός επιμελητή; Ερωτήματα σαν αυτό προσπαθεί να απαντήσει το askacurator όπου επιμελητές από διάφορα μουσεία και γκαλερί απαντούν μέσω βίντεο περιγράφοντας τη δουλειά και τις γνώσεις τους δίνοντας μας έτσι μια εικόνα για το πώς λειτουργούν τα μουσεία. Το site είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και δημιουργήθηκε από μια εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες marketing σε πολιτιστικά ιδρύματα.

  Τα βίντεο είναι ταξινομημένα ανά αντικείμενο, όπως ιστορία, άνθρωποι, μέλλον, καλλιτέχνες κ.α. και ανά μουσείο με μουσεία από διάφορες χώρες όπως Αγγλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία. Αν και το site έχει πάψει να ανανεώνεται από το 2011 θεωρούμε πως έχει ενδιαφέρον γιατί τα θέματα που θίγει είναι πάντα επίκαιρα καθώς μας δίνουν μια γεύση από τα ενδότερα των μουσείων.

  URL: http://www.askacurator.com

 • Hacker News

  Το Hacker News δεν είναι το τυπικό community που θα περίμενε κανείς να βρει σε αυτά που παρουσιάζουμε εδώ. Κι αυτό, γιατί εκ πρώτης όψεως είναι μια κοινότητα κομπιουτεράδων. Ιδρύθηκε το 2007 από τον Paul Graham ως υποστηρικτικό του επενδυτικού fund που διατηρεί και το οποίο χρηματοδοτεί διαδικτυακές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, τα γνωστά και ως startups. Το site αρχικά είχε ως σκοπό το σχολιασμό διαφόρων θεμάτων τεχνολογικού ενδιαφέροντος που άπτονται της επιστήμης των υπολογιστών. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια κοινότητα που αναλύει μια πληθώρα θεμάτων από τεχνολογία μέχρι επιστήμη και κοινωνικά θέματα.

  Η λειτουργία του site είναι αρκετά απλή κι αυτό είναι που το κάνει τόσο εύχρηστο. Οι χρήστες μπορούν να φτιάξουν ένα απλό προφίλ και μετά να καταχωρούν παραπομπές σε άρθρα που βρίσκονται διάσπαρτα στο web. Στη συνέχεια η κοινότητα σχολιάζει τα άρθρα στο hacker news και τα μέλη ψηφίζουν τις απόψεις που θεωρούν πιο ενδιαφέρουσες. Κάθε μέλος έχει ένα δημόσιο προφίλ στο οποίο φαίνεται το πλήθος των δημοσιεύσεων που έχει κάνει και μια μέση βαθμολογία που δείχνει πόσο ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις του για τα υπόλοιπα μέλη.

  URL: http://news.ycombinator.com/

 • LessWrong

  Ο Eliezer Yudkowsky είναι ένας αμερικανός συγγραφέας που ασχολείται με θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το singularity. Το 2009 δημιούργησε το LessWrong ως ένα site που θα προωθούσε ιδέες που ασχολούνται με τον ορθολογισμό. Το site έχει τη μορφή blog όπου εμφανίζονται άρθρα με χρονολογική σειρά στα οποία παρουσιάζεται ένα θέμα και τα μέλη της κοινότητας συμβάλλουν μέσω σχολίων. Εκτός από το site το project περιλαμβάνει και δια ζώσης συναντήσεις των μελών σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως κι ένα ιδιότυπο forum όπου τα μέλη συζητούν και ψηφίζουν θέματα που θεωρούν ενδιαφέροντα.

  Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε τα περιεχόμενα του site είναι από την ενότητα “Sequences”, η οποία παρουσιάζει σε συγκεντρωτική μορφή μια σειρά από δημοσιεύσεις ταξινομημένες ανά αντικείμενο-σκεφτείτε το ως έναν πίνακα περιεχομένων. Για κάθε αντικείμενο της ενότητας υπάρχουν δεκάδες άρθρα, με το καθένα να έχει εκατοντάδες σχόλια. Σε θέματα όπως η κβαντική φυσική, ένα από τα αγαπημένα όσων ενδιαφέρονται για την επιστήμη, τα άρθρα είναι ταξινομημένα ανά γνωστικό επίπεδο καθώς ορισμένες πτυχές του αντικειμένου απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις, ενώ παράλληλα προτείνονται άρθρα από άλλες κατηγορίες που έχουν συναφές περιεχόμενο.

  URL: http://lesswrong.com/

 • devianART

  Μπορούν οι ψηφιακές δημιουργίες σε υπολογιστή να θεωρηθούν τέχνη; Οι σκληροπυρηνικοί της τέχνης μάλλον θα απαντούσαν αρνητικά. Αρκεί όμως μια ματιά σε ορισμένα έργα να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Καθώς οι υπολογιστές εξελίσσονται, τεχνικές που μέχρι πριν ορισμένα χρόνια θεωρούνταν από αδύνατες έως ημιτελής, όπως ο φωτορεαλισμός, σήμερα αποτελούν κοινό τόπο με αποτέλεσμα οι δημιουργίες μέσω υπολογιστή να μην έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την κλασσική ζωγραφική. Το devianART αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινότητα ψηφιακής τέχνης στο Διαδίκτυο, με περισσότερα από 22 εκατομμύρια μέλη, 45 εκατομμύρια επισκέπτες μηνιαίως και 100 εκατομμύρια έργα και με τα χρόνια έχει εξελιχθεί και περιλαμβάνει και παρεμφερείς τομείς όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία, η λογοτεχνία κ.α.

  Ο δικτυακός τόπος έχει όλα τα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικτύωσης με τα μέλη να μπορούν να ανεβάσουν δημιουργίες τους, να σχολιάσουν τις δημιουργίες τρίτων, να ψηφίσουν έργα που θεωρούν ενδιαφέροντα και να συζητήσουν στο forum ή σε chat. Τα έργα είναι ταξινομημένα σε 20 βασικές κατηγορίες με κάθε μία να έχει αρκετές υποκατηγορίες σε μια προσπάθεια να οργανωθεί ο απίστευτος πλούτος δημιουργιών που έχουν φιλοξενηθεί στο site στα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Πολλά από τα έργα είναι διαθέσιμα προς αγορά σε διάφορες διαστάσεις.

  URL: http://www.deviantart.com/

 • big think

  Το big think ιδρύθηκε το 2007 ως ένας δημόσιος χώρος διαλόγου μεταξύ κοινού και ορισμένων κορυφαίων διανοητών από διάφορους κλάδους των επιστημών και των γραμμάτων. Είναι γνωστό και ως “Youtube των ιδεών” κι αυτό γιατί τα βίντεο έχουν πρωτεύοντα ρόλο καθώς μέσω αυτών παρουσιάζονται απόψεις που αποτελούν εφαλτήριο για το δημόσιο διάλογο. Στους χρηματοδότες του site συμμετέχει ο Peter Thiel, ένας εκ των ιδρυτών της πολύ γνωστής υπηρεσίας διαδικτυακών πληρωμών PayPal κι από τους αρχικούς χρηματοδότες του Facebook.

  Η βασική λειτουργία του site είναι αρκετά απλή. Κάποιος διανοούμενος θέτει ένα θέμα μέσα από μια ολιγόλεπτη παρουσίαση που προβάλλεται με τη μορφή βίντεο και κειμένου. Στη συνέχεια το κοινό συμβάλει στο διάλογο καταθέτοντας απόψεις μέσω σχολίων ενώ παράλληλα τα μέλη του site αξιολογούν τις αντιπαραβαλλόμενες απόψεις μέσω ψήφων. Αν και η λειτουργικότητα θυμίζει αρκετά διάφορα blog, αυτό που ξεχωρίζει είναι αφενός η ποιότητα των σχολίων, αφετέρου το πλήθος των θεμάτων που συζητούνται και τα οποία αφορούν κατηγορίες όπως η τέχνες, το περιβάλλον, οι επιχειρήσεις, η πολιτική, η ιστορία, τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο, η επιστήμη και η τεχνολογία, η ιατρική κ.α.

  URL: http://bigthink.com

 • New York Foundation of Arts

  Το NYFA ιδρύθηκε το 1971 από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ως ένας ανεξάρτητος οργανισμός που θα παρείχε υποστηρικτικές υπηρεσίες στους καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής. Τα προγράμματα που προσφέρει ο οργανισμός εστιάζονται σε τρεις τομείς, την εύρεση χορηγιών και επιχορηγήσεων, την παροχή εκπαίδευσης για την επαγγελματική εξέλιξη των καλλιτεχνών και την υποστήριξη μέσω του Διαδικτύου. Μέσω των προγραμμάτων χορηγιών, ήδη από το 1984, ο οργανισμός στηρίζει εκατό καλλιτέχνες ετησίως προσφέροντας το ποσό των $7.000 στον καθένα οι οποίοι επιλέγονται μετά από διαγωνισμό. Παράλληλα μέσω των εκπαιδευτικών σεμιναρίων προσφέρεται βοήθεια σε περισσότερους από 5.000 καλλιτέχνες ετησίως, ενώ υπάρχουν και ειδικά προγράμματα για αλλοδαπούς καλλιτέχνες.

  Από το 2002 που δημιουργήθηκε ο δικτυακός τόπος θεωρείται ένα από τα καλύτερα κέντρα πληροφόρησης στο Διαδίκτυο με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες μηνιαίως. Κομβικό σημείο είναι το NYFA Source, μια βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες για περισσότερα από 9.000 χορηγικά προγράμματα, βραβεία, οργανισμούς και εκδόσεις για καλλιτέχνες. Άλλες ενδιαφέρουσες υπηρεσίες περιλαμβάνουν τις μικρές αγγελίες για κάθε είδους συνεργασίες, την περιγραφή όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρέχονται με αναλυτικό βιογραφικό των εκπαιδευτών, μια ενότητα με άρθρα επαγγελματικού προσανατολισμού που περιέχει εκατοντάδες άρθρα κ.α.

  URL: http://www.nyfa.org/