κοινότητες

Σύντομες παρουσιάσεις και web διευθύνσεις (links), από μια σειρά δικτυακών τόπων που καλύπτουν όλο το φάσμα των online communities σε όλο τον κόσμο.

 • Riverford

  Η Riverford είναι μια εταιρία που παραδίδει πακέτα με ποικιλία αγροτικών προϊόντων κατ’ οίκον. Ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ενώ πλέον παραδίδει περισσότερα από σαράντα χιλιάδες πακέτα την εβδομάδα. Τη δεκαετία του ’70 ήταν η πρώτη φάρμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που εγκαινίασε το μοντέλο ανοιχτής λειτουργίας όπου το κοινό μπορεί να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις και να παρακολουθήσει ή και να συμμετάσχει στην συγκομιδή των προϊόντων. Η εταιρία συνεργάζεται με οργανικές φάρμες ώστε όλα τα προϊόντα να είναι βιολογικής καλλιέργειας και να έχουν την μέγιστη δυνατή ποιότητα. Τα προϊόντα διανέμονται μέσω δικτύου της εταιρίας διατηρώντας έτσι μια προσωπική σχέση με τους πελάτες.

  Στο δικτυακό τόπο ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την πληθώρα των προϊόντων που είναι διαθέσιμα και το συνδυασμό αυτών σε πακέτα που παραδίδονται σε ημερήσια βάση. Εκτός από λαχανικά και φρούτα η μονάδα παραδίδει και κρέατα που παράγονται από ζώα που τρέφονται με βιολογικές τροφές. Επίσης υπάρχει μια ενότητα με συνταγές καθώς και η δυνατότητα να κλείσει κάποιος μια επίσκεψη στη φάρμα όπου μπορεί να δει δια ζώσης τις μεθόδους καλλιέργειας.

  URL: http://www.riverford.co.uk/  

 • Local Harvest

  Το Local Harvest είναι ένα e-marketplace αγροτικών προϊόντων και τροφίμων γενικότερα το οποίο συνεργάζεται με μικρές οικογενειακές φάρμες στις ΗΠΑ. Η πλειονότητα των προϊόντων που διατίθενται μέσω του site είναι οικολογικής καλλιέργειας και δίνεται έμφαση στη συνεργασία με φάρμες που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη. Στις ΗΠΑ, όπως και σε άλλες χώρες, τα αγροτικά προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ χρειάζονται τέσσερις έως εφτά ημέρες από τη συγκομιδή μέχρι να φτάσουν στα ράφια το οποίο σημαίνει δραματική μείωση της ποιότητάς τους. Επίσης από την τιμή πώλησης μόνο το 18% πηγαίνει στον παραγωγό.

  Το site ιδρύθηκε το 1998 και ήδη αριθμεί είκοσι χιλιάδες συνεργαζόμενες φάρμες. Ο επισκέπτης μπορεί να δει έναν αναλυτικό χάρτη ανά περιοχή η ταχυδρομικό κώδικα με τις πλησιέστερες συνεργαζόμενες φάρμες όπου για κάθε μία παρέχονται πληροφορίες καθώς και κριτικές από πελάτες που έχουν αγοράσει προϊόντα. Τα δε προϊόντα προέρχονται από μια τεράστια γκάμα που περιλαμβάνει από φρούτα και λαχανικά μέχρι ροφήματα, σπόρους για καλλιέργεια, γαλακτοκομικά, σαπούνια, γλυκά κ.α. Στο site υπάρχει ένα forum στο οποίο συμμετέχουν κυρίως οι παραγωγοί, καθώς και εκατοντάδες blog με άρθρα από τους παραγωγούς.

  URL: http://www.localharvest.org/  

 • Living Routes

  Το Living Routes είναι ένας οργανισμός που προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές και φοιτητές να συμμετέχουν εθελοντικά σε αγροτικές εργασίες που γίνονται σε οικολογικά χωριά. Ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το περιβάλλον από την ανθρώπινη παρέμβαση και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πόλεων και παράλληλα να εκπαιδευθούν στις αρχές της ηθικής επιχειρηματικότητας. Μέσω των οικολογικών χωριών οι εκπαιδευόμενοι έρχονται σε επαφή με έννοιες όπως η οικολογική γεωργία, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο οικολογικός σχεδιασμός κτιρίων, η υγιεινή διατροφή, η συναινετική λήψη αποφάσεων κ.α.

  Ο επισκέπτης του site μπορεί να ενημερωθεί για τα διάφορα διαθέσιμα προγράμματα και σε ποιες εποχές και χώρες λαμβάνουν χώρα με αναλυτικές πληροφορίες για κάθε πρόγραμμα όπως το είδος των δραστηριοτήτων που συμβαίνουν και τους σκοπούς κάθε προγράμματος αλλά και τη διάρκειά τους που φτάνει έως και τις 14 εβδομάδες, να δηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα, ή να διαβάσει τις εμπειρίες άλλων σπουδαστών που συμμετείχαν σε προγράμματα μέσα από εξειδικευμένα blog

  URL: http://www.livingroutes.org/  

 • IC.org

  Η ιδέα των intentional communities βασίζεται στη λογική της συλλογικής συνεισφοράς στα κοινά ενός τόπου και συνήθως τη συναντάμε σε μικρούς οικισμούς όπου οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων είναι πιο ισχυροί. Τα μέλη μιας τέτοιας κοινότητας έχουν κάποιες κοινές αντιλήψεις οι οποίες μπορεί να αφορούν από κοινωνικά θέματα έως θρησκευτικά ή πολιτικά. Μια από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές τέτοιων κοινοτήτων αποτελούν τα οικολογικά χωριά (ecovillages).

  Ο δικτυακός τόπος ic.org βρίσκεται online από το 1996 και προσπαθεί να καταγράψει το σύνολο των εναλλακτικών κοινοτήτων που βρίσκονται διάσπαρτες στην υφήλιο. Αν και η κύρια χρήση του είναι ως directory παράλληλα προσφέρει πληροφοριακό υλικό σχετικά με τη φιλοσοφία πίσω από τη δημιουργία τέτοιων κοινοτήτων με καλύτερο παράδειγμα το αναλυτικότατο wiki που φιλοξενείται στο site. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δυνατότητα αγοράς βιβλίων από ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων όπως τρόποι οργάνωσης και διοίκησης παρόμοιων κοινοτήτων, πληροφορίες για την αειφόρο ανάπτυξη κ.α.

  URL: http://www.ic.org/ 

 • Helpx

  Το helpx απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για διακοπές με ανταλλαγή εργασίας, ένα αρκετά διαδεδομένο concept βάσει του οποίου αντί να πληρώνεις για να μείνεις σε ένα ξενοδοχείο μένεις στο σπίτι κάποιου και γι αντάλλαγμα για τη στέγη και τη διατροφή που σου παρέχονται βοηθάς στις δουλειές. Το πλεονέκτημα αυτού του είδους των διακοπών είναι πως έρχεσαι σε επαφή με την καθημερινότητα και έτσι αφομοιώνεις καλύτερα τα πολιτισμικά στοιχεία κάθε τόπου.

  Το site απευθύνεται τόσο σε ταξιδιώτες όσο και σε οικοδεσπότες. Κάθε οικοδεσπότης περιγράφει το είδος των εργασιών για τις οποίες χρειάζεται βοήθεια με τις εργασίες να αφορούν από αγροτικά θέματα μέχρι το χτίσιμο κάποιου κτιρίου ή την επισκευή ενός οχήματος καθώς και πληροφορίες για την περιοχή όπου βρίσκεται. Οι ενδιαφερόμενοι ταξιδιώτες μπορούν να δουν κριτικές από άλλους που φιλοξενήθηκαν στον εκάστοτε οικοδεσπότη, να δουν φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο ή να βρουν συνταξιδιώτες που ψάχνουν παρέα για να επισκεφτούν κάποιο μέρος.

  URL: http://www.helpx.net 

 • AirBnB

  Το airbnb (από το Air Bed and Breakfast) είναι ένα site που παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να ενοικιάσουν τα σπίτια τους ή μεμονωμένα δωμάτια αυτών. Οι επισκέπτες αφού ορίσουν τις ημερομηνίες για τις οποίες ψάχνουν διαμονή και το μέρος μπορούν να δουν τους διαθέσιμους χώρους και αν βρουν κάτι που τους ενδιαφέρει επικοινωνούν απευθείας με τον ιδιοκτήτη. Τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και οι επισκέπτες αξιολογούν ο ένας τον άλλο κι αυτές οι αξιολογήσεις χρησιμεύουν ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις. Το πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι πως μπορεί κάποιος να βρει αρκετά πιο φτηνές τιμές σε σχέση με ένα ξενοδοχείο και σημαντικά καλύτερες υπηρεσίες αφού ζεις μέσα σε ένα σπίτι που κατοικείται.

  Επιπλέον μετά από ένα πρόβλημα που προέκυψε τον Ιούνιο του 2011 με κάποιους ενοικιαστές, το site εφαρμόζει μια πολιτική ασφάλισης των ιδιοκτητών με το ποσό των πενήντα χιλιάδων δολαρίων. Μια ενέργεια που αίρει εν μέρει τους φόβους όσων έχουν δεύτερες σκέψεις για παραχώρηση των κατοικιών τους προς ενοικίαση.

  URL: http://www.airbnb.com/