κοινότητες

Σύντομες παρουσιάσεις και web διευθύνσεις (links), από μια σειρά δικτυακών τόπων που καλύπτουν όλο το φάσμα των online communities σε όλο τον κόσμο.

 • Fatcap

  Αν σας αρέσουν τα γκράφιτι θα λατρέψετε το fatcap. Το site καταγράφει και παρουσιάζει γκράφιτι από διάφορες χώρες. Για κάθε κατηγορία έργων εμφανίζονται τα πιο πρόσφατα, τα καλύτερα όπως προκύπτουν από αξιολόγηση των μελών του site και αυτά που έχουν θεαθεί τις περισσότερες φορές. Για κάθε γκράφιτι υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες όπως το όνομα του καλλιτέχνη, η ημερομηνία που προστέθηκε στο site, η πόλη και η χώρα όπου αυτό βρίσκεται, το είδος κ.α. Επιλέγοντας έναν καλλιτέχνη μπορούμε να δούμε κι άλλα έργα του που υπάρχουν στο site.

  Η ταξινόμηση των έργων είναι εκπληκτική με αποτέλεσμα να μπορούμε να τα εντοπίσουμε βάσει τοποθεσίας όπως σε γέφυρες, σε τρένα, σε εσωτερικούς χώρους, σε φορτηγά, σε ταράτσες κτιρίων ή βάσει στυλ με κατηγορίες όπως κόμικ, τοπία, τρισδιάστατα, αφηρημένα κ.α. Επίσης στο site μπορούμε να δούμε βίντεο με συνεντεύξεις από δημιουργούς τα οποία είναι στα γαλλικά αλλά με αγγλικούς υπότιτλους, όπως και να διαβάσουμε νέα κι άρθρα από το χώρο.

  URL: http://www.fatcap.com/ 

 • Every Art

  Η ανάθεση σε έναν καλλιτέχνη της δημιουργίας ενός έργου βάσει συγκεκριμένης περιγραφής είναι μια αρκετά διαδεδομένη διαδικασία. Ο ενδιαφερόμενος πελάτης περιγράφει στο ζωγράφο την παράσταση που θέλει να αναπαραχθεί κι αφού συμφωνηθεί μια τιμή ο καλλιτέχνης αναλαμβάνει το έργο. Η αναπαράσταση μπορεί να είναι και μια φωτογραφία ή ένας άλλος πίνακας κάποιου άλλου δημιουργού. Συνήθως οι αναθέσεις γίνονται μέσω γκαλερί καθώς ένας ιδιώτης δεν έχει άμεση πρόσβαση σε κάποιον καλλιτέχνη.

  Το «Every Art» προσπαθεί να διευκολύνει την επικοινωνία των δύο μερών καταργώντας τυχόν μεσάζοντες. Ο πελάτης μπορεί να δει μια λίστα με τους συνεργαζόμενους με το site καλλιτέχνες καθώς κι ενδεικτικά έργα του καθενός. Στη συνέχεια αφού επιλέξει κάποιον συμπληρώνει μια φόρμα επικοινωνίας όπου περιγράφει το είδος του έργου που θέλει να αναπαραχθεί κι αν ο καλλιτέχνης ενδιαφερθεί στη συνέχεια η επικοινωνία γίνεται απευθείας. Οι καλλιτέχνες που έχουν προφίλ στο site δίνουν κι ένα εύρος τιμών για τις χρεώσεις που θα κάνουν αν αναλάβουν μια ανάθεση. Στο site μπορούμε επίσης να διαβάσουμε τις ιστορίες πελατών που έδωσαν μια ανάθεση καθώς και τις φάσεις για την ανάπτυξη του έργου.

  URL: http://www.everyart.com/  

 • dConstruct

  Το dConstruct είναι ένα ετήσιο συνέδριο που διοργανώνεται από το 2005 την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του απευθυνόταν σε επαγγελματίες του Διαδικτύου όπως προγραμματιστές και web designers. Με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε σε κάτι που δεν αφορά μόνο την τεχνολογία του Διαδικτύου αλλά κι άλλους τομείς όπως το design, η κοινωνία και ο πολιτισμός. Με άλλα λόγια η θεματολογία στο κεντρικό event έχει περάσει σε πιο θεωρητικά θέματα παρόλο που ένα μεγάλο μέρος των θεατών εξακολουθούν να προέρχονται από τους επαγγελματίες του web το οποίο δικαιολογείται από το γεγονός πως σε επιμέρους workshops τα θέματα είναι αμιγώς τεχνικά.

  Στο site μπορούμε να βρούμε ένα αρχείο με όλες τις ομιλίες περασμένων ετών όπου βλέπουμε και το εύρος της θεματολογίας που αφορά ζητήματα όπως επιχειρήν, πολιτισμός, συναισθήματα, video games, Διαδίκτυο κ.α. Οι ομιλίες υπάρχουν σε μορφή mp3 και είναι διαθέσιμες για download. Για κάθε ομιλία υπάρχουν πληροφορίες για τον ομιλητή καθώς και μια περίληψη των λεχθέντων.

  URL: http://dconstruct.org 

 • Askart

  Το directory ζωγράφων που υποσκελίζει όλα τα άλλα directories. Αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις όπου κάτι που βλέπουμε στο Διαδίκτυο μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Αν νομίζετε πως το παραπάνω είναι υπερβολή αρκεί ένα νούμερο. Το site παρέχει πληροφόρηση για περισσότερους από 230.000 καλλιτέχνες. Αν δαπανήσετε δύο λεπτά για να δείτε το προφίλ κάθε καλλιτέχνη θα χρειαστείτε ένα χρόνο για να περιηγηθείτε σε όλο το site. Ναι, είναι τόσο μεγάλο.

  Για κάθε καλλιτέχνη υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με μουσεία που φιλοξενούν τα έργα, ένα μικρό βιογραφικό, παραδείγματα των έργων, πληροφορίες για τωρινές ή παρελθούσες εκθέσεις συν μια σύνοψη για το πώς κατηγοριοποιούνται τα έργα, σε ποιο στυλ ανήκουν και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

  Επιπλέον, το site παρέχει συνδρομητικό περιεχόμενο κάτι αναμενόμενο αν συνεκτιμηθεί το κόστος συντήρησης του υλικού. Τα συνδρομητικά πακέτα ποικίλουν ανάλογα με το ποια υπηρεσία θα επιλεχθεί και το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται από το αν είστε απλά ιδιώτης, καλλιτέχνης ή κάποιος γενικότερος επαγγελματίας του χώρου. Για παράδειγμα ως ιδιώτης με $25 το μήνα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες όπως αρχεία δημοπρασιών έργων κάθε καλλιτέχνη, εκτεταμένο βιογραφικό προφίλ, ειδοποιήσεις μέσω e-mail για συγκεκριμένους καλλιτέχνες κλπ.

  URLl: http://www.askart.com  

 • Artquotes

  Το artquotes είναι ένα πολύ απλό site στη λειτουργία του κι όπως φαίνεται από το domain περιλαμβάνει φράσεις διάσημων καλλιτεχνών. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τις διασημότερες φράσεις που έχουν ειπωθεί από καλλιτέχνες ή να εντοπίσει έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη και να δει τι έχει ειπωθεί από αυτόν που έχει μείνει στην ιστορία. Για κάθε καλλιτέχνη το site περιλαμβάνει ένα μικρό βιογραφικό και μερικά ενδεικτικά έργα.

  Επίσης στο site μπορούμε να βρούμε ένα αρχείο από μηνιαίες συνεντεύξεις καλλιτεχνών το οποίο λειτουργούσε έως το 2007. Μια τέτοια βιβλιοθήκη δεν θα είχε κανένα νόημα βέβαια αν δεν προσέφερε ένα newsletter το οποίο τρεις φορές τη εβδομάδα στέλνει δύο επιλεγμένα quotes κάτι που αποτελεί μια ευχάριστη νότα στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας που κατακλύζει το inbox μας.

  URL: http://www.artquotes.net/  

 • Artcyclopedia

  Παρόλο που φαίνεται παρωχημένο και δίνει την εντύπωση πως έχει παραμεληθεί, το περιεχόμενο που παρέχει είναι εκπληκτικό. Το site περιλαμβάνει πληροφορίες για καλλιτέχνες του παρελθόντος. Βέβαια η λίστα των καλλιτεχνών δεν είναι πλήρης, είναι πρακτικά αδύνατο να έχεις μια πλήρη λίστα κάθε καλλιτέχνη της περασμένης χιλιετίας, αλλά είναι μια πολύ καλή αρχή αν ψάχνετε πληροφορίες σχετικά με παλαιότερες εποχές και χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων από συγκεκριμένα κινήματα τέχνης.

  Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως για κάθε καλλιτέχνη υπάρχει πληροφόρηση για το που μπορείτε να δείτε τα έργα του όπως σε μουσεία ή γκαλερί, αρχείο με εικόνες από τα έργα, sites με σχετικό περιεχόμενο, άρθρα στο web για τον καλλιτέχνη κ.α. Επιπλέον υπάρχουν παραπομπές για να αγοράσετε αφίσες από επιλεγμένα έργα κάθε καλλιτέχνη. Εν κατακλείδι, αν ο σχεδιασμός ενός δικτυακού τόπου δεν σας απασχολεί ιδιαίτερα σάς συστήνουμε ανεπιφύλακτα να το επισκεφθείτε.

  URL: http://www.artcyclopedia.com 

 • EBSQ

  Το EBSQ είναι μια κοινότητα δημιουργών που περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών, χειροτεχνών και φωτογράφων. Το site προσφέρει υπηρεσίες σε επαγγελματίες για να προβάλουν τη δουλειά τους όπως απεριόριστο χώρο για προσθήκη έργων, υπηρεσίες ψηφιακής πιστοποίησης έργων, πρόσβαση σε μηνιαίες εκθέσεις, blogs, ενότητα εκμάθησης και βέβαια μια πολύ δραστήρια κοινότητα μελών. 

  Στο site φιλοξενούνται περισσότερα από 300.000 έργα τα οποία κατανέμονται σε 61 κατηγορίες οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν πίνακες με νερομπογιά, ψηφιδωτά, έργα σε γυαλί, ασπρόμαυρες φωτογραφίες κλπ. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται θεματικοί διαγωνισμοί όπου τα μέλη καταθέτουν έργα τους και τα καλύτερα ψηφίζονται. Η πρόσβαση στο site είναι δωρεάν για τους επισκέπτες ενώ οι καλλιτέχνες για να εκμεταλλευτούν τις υπηρεσίες καταβάλουν χρηματικό αντίτιμο το οποίο ανέρχεται σε $89 ετησίως. Όπως κάθε community που σέβεται τον εαυτό του, το site φιλοξενεί forum το οποίο είναι αρκετά δραστήριο με περισσότερα από 43.000 μέλη και πάνω από 18.000 θέματα συζήτησης.

  URL: http://www.ebsqart.com/  

 • Economist Debates

  Όταν είσαι το κορυφαίο οικονομικό έντυπο στον κόσμο τότε η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας δημοσίου διαλόγου πρέπει να τηρεί πολύ υψηλά στάνταρτ ποιότητας. Όσοι έχουν επιχειρήσει να συμμετάσχουν σε κάποιο δημόσιο διάλογο στο Διαδίκτυο γνωρίζουν πως αργά ή γρήγορα μια κουβέντα μπορεί να εκτραχυνθεί με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι προσωπικές επιθέσεις και το επίπεδο του διαλόγου να κατακρημνιστεί. Αυτό είναι κάτι που συνήθως αποφεύγεται με τη συμμετοχή ενός μεσολαβητή ο οποίος επιβλέπει τα λεχθέντα.

  Πως όμως εξασφαλίζεις πως η συζήτηση θα είναι σε ένα υψηλό επίπεδο; Το economist δίνει τη λύση αφενός θέτοντας προς συζήτηση επίκαιρα θέματα, αφετέρου προσκαλώντας κορυφαίους διανοητές όπου ένας είναι υπέρ μιας άποψης κι ο άλλος κατά. Η συζήτηση γίνεται σε τρεις γύρους όπου οι δύο βασικοί ομιλητές καταθέτουν τα επιχειρήματα τους αντικρούοντας παράλληλα, στο δεύτερο και τρίτο στάδιο, αυτά του αντιπάλου τους. Το κοινό μπορεί να σχολιάσει κάθε άποψη και να ψηφίσει υπέρ ή κατά του θέματος που έχει αρχικά τεθεί λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των ομιλητών. Μέσω της ψηφοφορίας αποφασίζεται στο τέλος ποια άποψη υπερτερεί.

  URL: http://economist.com/debate/archive 

 • Edge.org

  Ο John Brockman είναι ένας λογοτεχνικός ατζέντης που το 1995 έγραψε το βιβλίο “The Third Culture” το οποίο ήταν εμπνευσμένο από μια διάσημη ομιλία του συγγραφέα κι επιστήμονα C. P. Snow που έλαβε χώρα το 1959 στη φημισμένη σειρά διαλέξεων “Rede Lecture” του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το βιβλίο αναφερόταν στο έργο διαφόρων διάσημων επιστημόνων οι οποίοι επικοινωνούσαν νέες κι ενίοτε προκλητικές ιδέες τους απευθείας με το κοινό. Προέκταση αυτού του βιβλίου είναι ο δικτυακός τόπος όπου συζητούνται ρηξικέλευθες απόψεις από μια ευρεία επιστημονική θεματολογία.

  Το site είναι μοναδικό από την άποψη πως τα άρθρα προέρχονται από μερικούς από τους σπουδαιότερους διανοητές της εποχής μας όπως ο βιολόγος Richard Dawkins, ο συγγραφέας Nicholas Carr, ο μουσικός Brian Eno, ο ανθρωπολόγος Jared Diamond, ο φυσικός Freeman Dyson  κ.α. Η θεματολογία των συζητήσεων είναι τεράστια, από επιστημονικά θέματα όπως η βιοτεχνολογία μέχρι φιλοσοφικά όπως η συνείδηση, ή κοινωνικά όπως ο καταναλωτισμός ή η τρομοκρατία.  

  URL: http://www.edge.org/  

 • Good Reads

  Αν είστε βιβλιοφάγος θα λατρέψετε αυτό το site. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δίκτυο που χτίζεται μέσα από τις προτιμήσεις βιβλίων. Η λειτουργία του site χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη αξιολογούμε κάποια βιβλία που έχουμε διαβάσει. Αναζητούμε τα βιβλία και αφού εμφανιστεί αυτό που ψάχναμε δίνουμε μια αξιολόγηση από ένα έως πέντε. Αν αξιολογήσουμε πάνω από είκοσι τίτλους το site χρησιμοποιεί αυτές τις αξιολογήσεις για να μας προτείνει νέους τίτλους.

  Οι προτάσεις προκύπτουν από συνδυασμό προτιμήσεων άλλων χρηστών. Το site γνωρίζοντας σε ποια βιβλία έχουμε δώσει υψηλή βαθμολογία ψάχνει να βρει άλλα μέλη που έχουν εξίσου υψηλή βαθμολογία στους συγκεκριμένους τίτλους. Αυτό σημαίνει πως όσοι βρεθούν ενδεχομένως να έχουν κοινά γούστα, οπότε μπορούν να προταθούν τίτλοι που έχουν λάβει υψηλή αξιολόγηση από κάποιους και εμείς δεν τους έχουμε στη συλλογή μας.

  Σε δεύτερο επίπεδο το site μπορεί να εισάγει δεδομένα που αφορούν το δίκτυο επαφών μας, μέσω Facebook, Twitter, Gmail κλπ, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα νέο δίκτυο πάνω στο site κι έτσι να βλέπουμε τις επιλογές σε τίτλους των φίλων και γνωστών μας.

  URL: http://www.goodreads.com/