CTRL + T
YOUR WORK IN PROGRESS @ TAF_GALLERYΗ επιμελητική ομάδα του ΤΑF / The Art Foundation καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς δέχεται προτάσεις συμμετοχής στο CTRL+T
Σύντομες παρουσιάσεις και web διευθύνσεις (links), από μια σειρά δικτυακών τόπων που καλύπτουν όλο το φάσμα των online communities σε όλο τον κόσμο.
Γεννημένη από το πάθος μας για τη μόδα και την αγάπη μας για την πνευματικότητα και τη μεταφυσική, η TEOSOPHY αποτελεί το πρώτο spiritual fashion brand. Πρόκειται για ένα contemporary fashion label, του οποίου το στυλ και η αισθητική αντλούν έμπνευση από διάφορες πνευματικές σχολές, πεποιθήσεις, παραδόσεις και φιλοσοφίες, και στη συνέχεια “μεταφράζονται” σε edgy, “spiritual” συλλογές για τον άνδρα και τη γυναίκα.
Αποστολή της TEOSOPHY είναι να κάνει τη μόδα “όχημα” για τους ανθρώπους στο να στραφούν προς τα μέσα (ή προς τα πάνω!) και να εξευρενήσουν τις πνευματικές τους ανάγκες. Παράλληλα, φιλοδοξία μας είναι να γίνουμε η παγκόσμια αυθεντία στη spiritual μόδα, διαδίδοντας τη φιλοσοφία μας σε όλο τον κόσμο.
Η εθνική ένωση νέων αγροτών είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από τοπικές ομάδες νεαρών αγροτών που ασχολούνται με τη βιώσιμη ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφόρησης και υποστήριξης της προσπάθειας νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την αγροτική ανάπτυξη σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εκτός από το παρόν site στο ίδιο δίκτυο ανήκει και το Greenhorns που έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν.
Στο site μπορούμε να διαβάσουμε για τους σκοπούς του οργανισμού καθώς και πληροφορίες για διάφορα επιχορηγούμενα προγράμματα παρόμοιου χαρακτήρα. Υπάρχει ειδική ενότητα με νέα, δελτία τύπου και εκθέσεις του ιδρύματος, όπως και μια ενότητα με παραπομπές σε οργανισμούς που βοηθούν νέους αγρότες ανά πολιτεία. Η πιο ενδιαφέρουσα ενότητα του site είναι το blog όπου φιλοξενούνται άρθρα από δεκάδες μέλη του δικτύου όπου καταγράφουν τις εμπειρίες τους από τη νέα τους ενασχόληση όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια να προσαρμοστούν στο νέο τους ρόλο.
Το Wwoof είναι ένα διεθνές δίκτυο που προάγει τη συμμετοχή εθελοντών σε οργανικές φάρμες. Ιδρύθηκε το 1971 στην Αγγλία και η αρχική του ονομασία ήταν “Working weekends on organic farms”. Η ιδρύτρια εργαζόταν ως γραμματέας στο Λονδίνο κι έψαχνε έναν τρόπο να παράσχει στους κατοίκους της πόλης πρόσβαση στην εξοχή ενώ παράλληλα να υποστηρίξει το κίνημα της οργανικής καλλιέργειας. Έτσι προέκυψε η ιδέα η οποία στην αρχική της μορφή φιλοξενούσε τέσσερα άτομα σε μια βιολογική φάρμα στο Sussex. Στην πορεία οι εθελοντές άρχισαν να συμμετάσχουν για χρονικά διαστήματα πέραν του σαββατοκύριακου με ορισμένους να μένουν ως και χρόνια. Η εξέλιξη του μοντέλου το φέρνει πολύ κοντά σε αυτό των διακοπών με εθελοντική εργασία καθώς οι ενδιαφερόμενοι γαιοκτήμονες παράσχουν τροφή και στέγη στους εθελοντές που εργάζονται στους αγρούς τους.
Ο δικτυακός τόπος ουσιαστικά αποτελεί ένα directory αντίστοιχων ενεργειών που λειτουργούν σε 99 χώρες του πλανήτη. Κάθε τοπικός φορέας έχει δικό του site το οποίο έχει αυτόνομη λειτουργικότητα και εικαστικό χωρίς έτσι να καθορίζεται κάποιος γενικός κανόνας λειτουργίας. Στα τοπικά sites υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες για ενδιαφερόμενους όπως οι ενέργειες για έκδοση βίζας, καθώς και γενικής φύσεως συμβουλές για τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.
URL: http://wwoof.org/
Ο όρος «μεταβατικό κίνημα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει κοινότητες που προσπαθούν να υποστηρίξουν έναν πιο φιλικό για το περιβάλλον τρόπο ζωής με κύριο μέλημα τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την ανάπτυξη ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος. Θεμελιωτής αυτού του ιδεώδους ήταν ο Bill Mollison με το βιβλίο του “Permaculture: A designer’s value” που εκδόθηκε το 1988. Αν και οι βασικές αρχές είναι κοινές, κάθε επιμέρους κοινότητα είναι ελεύθερη να επιλέξει τον τρόπο που θα πετύχει τους στόχους και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν υιοθετηθεί μέχρι κι εναλλακτικά νομίσματα.
Σε αντίθεση με άλλες ενέργειες παρόμοιου χαρακτήρα που λόγω του ερασιτεχνικού ύφους η online παρουσία έχει περιορισμένη δυναμική, το συγκεκριμένο site παρέχει έναν εντυπωσιακό όγκο πληροφορίας. Υπάρχει μια ενότητα με νέα που περιέχει αρκετές ενημερώσεις ακόμα και στην ίδια μέρα, ένα μηνιαίο newsletter, blog που ενημερώνονται από μέλη του δικτύου, directory με όλες τις κοινότητες που λειτουργούν διεθνώς, εκπαιδευτικό υλικό για όσους θέλουν να υιοθετήσουν τις αρχές του κινήματος και μια πλούσια βιβλιοθήκη πόρων με κείμενα κι οπτικοακουστικό υλικό όπως έρευνες και μελέτες για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το Food Project είναι ένα δίκτυο στις ΗΠΑ που προσπαθεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά στην καλλιέργεια της γης και ταυτόχρονα να τα ενημερώσει σε αρχές όπως η οικολογική γεωργία, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο σεβασμός στο περιβάλλον κ.α. Τα παιδιά συμμετάσχουν στην καλλιέργεια των αγρών και τη συγκομιδή των προϊόντων, εκπαιδεύονται μέσω δημιουργικών εργαστηρίων, συνεργάζονται με φορείς που καταπολεμούν τον υποσιτισμό και βοηθούν να διανεμηθούν τα προϊόντα στις τοπικές κοινωνίες. Η διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι έξι εβδομάδες και διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι ενώ απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 14 έως 17 ετών. Ιδρύθηκε το 2001 και κάθε χρόνο στα προγράμματα του εκπαιδεύονται περισσότερα από εκατό παιδιά ενώ στην καλλιέργεια και συντήρηση των αγρών συμμετέχουν αρκετές χιλιάδες εθελοντών.
Στο site οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του οργανισμού, να δηλώσουν συμμετοχή ή να κάνουν δωρεές. Τα προϊόντα που παράγονται από τις φάρμες είναι διαθέσιμα προς πώληση σε λαϊκές αγορές με σκοπό να υποστηρίζονται οι τοπικές κοινότητες. Επίσης μπορούμε να βρούμε μια σειρά από βιβλία με θέματα σχετικά με τη γεωργία, πολλά από τα οποία διατίθενται δωρεάν προς κατέβασμα. Τέλος υπάρχει ένα newsletter με τα νέα του οργανισμού.
Το RuckusRoots είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που συνδυάζει την τέχνη με τον ακτιβισμό σε μια προσπάθεια να μάθει τους νέους έναν εναλλακτικό τρόπο έκφρασης και να αναδείξει το κίνημα του οίκο-ακτιβισμού. Μέσω εγκαταστάσεων που συνδυάζουν την τέχνη με τον ακτιβισμό και τη μουσική ενθαρρύνουν την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης σε νέους ανθρώπους εκπαιδεύοντας τους σε έναν τρόπο ζωής που προάγει τη βιωσιμότητα. Σύμφωνα με τους ιδρυτές του οργανισμού η δημιουργικότητα είναι υποτιμημένη στις σύγχρονες κοινωνίες καθώς μέσω αυτής επιτυγχάνεται η πολυπόθητη καινοτομία. Για να αντιστρέψουν αυτή την τάση χρησιμοποιούν την τέχνη ως μέσο εκπαίδευσης.
Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε τις συνεργασίες με διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα που συμμετέχουν στις δράσεις του οργανισμού, όπως και την ενότητα με τα διάφορα projects του οργανισμού με πληροφορίες για τους σκοπούς του καθενός μαζί με οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει διάφορες εγκαταστάσεις, όπως το bike-bash όπου καλούνται οι κάτοχοι ποδηλάτων σε ομάδες εργασίας για να μεταμορφώσουν εικαστικά τα ποδήλατα τους. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για συμμετοχή, όπως και η δυνατότητα δωρεών.
Οι τράπεζες χρόνου είναι ένα μοντέλο κοινωνικής εργασίας σύμφωνα με το οποίο όλες οι δουλειές είναι ίσης αξίας για μια κοινότητα. Είτε κάποιος είναι γιατρός, είτε δικηγόρος, είτε υδραυλικός, η εργασία του έχει την ίδια σημασία για το κοινωνικό σύνολο. Με βάση αυτή την αρχή, μια ώρα εργασίας εντός μιας συγκεκριμένης κοινότητας αντιστοιχεί με μια ανταλλακτική μονάδα, ένα μέσο που χρησιμοποιείται ως αντικατάσταση των χρημάτων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ανταλλαγή προϊόντων κι υπηρεσιών χωρίς την καταβολή χρημάτων παρά μόνο με τη προσωπική εργασία, ενώ παράλληλα αυξάνεται η εθελοντική προσφορά.
Το 65hours είναι ένα site που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο ανταλλακτικής εργασίας. Ο χρήστης αφού φτιάξει ένα προφίλ, διαδικασία που γίνεται δωρεάν, μπορεί να καταχωρήσει τις δεξιότητες του για τις οποίες ενδιαφέρεται να προσφέρει εθελοντική εργασία και στη συνέχεια να ψάξει για εργασίες ως αντάλλαγμα. Καθώς το δίκτυο είναι διεθνές γίνεται προφανές πως το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στην παροχή υπηρεσιών και λιγότερο σε εργασίες που απαιτούν φυσική παρουσία εκτός κι αν το τοπικό δίκτυο περιλαμβάνει αρκετά μέλη, κάτι που ισχύει για τη Μεγάλη Βρετανία που είναι και η πρωτοπόρος στη συγκεκριμένη πρακτική.
Το Wooloo αφορά καλλιτέχνες που θέλουν να απευθύνουν ανοιχτές προσκλήσεις για διαγωνισμούς, εκθέσεις ή διάφορων ειδών εκδηλώσεις σε άλλους καλλιτέχνες. Ιδρύθηκε το 2002 από μια ομάδα δανών καλλιτεχνών και στα δέκα χρόνια λειτουργίας του περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα από 22.000 projects που έχουν φιλοξενηθεί στο site. Παράλληλα οργανώνονται δράσεις εκτός Διαδικτύου που έχουν ως σκοπό τη συμμετοχή καλλιτεχνών σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα η παρέμβαση στη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών το 2009 στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή.
Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να φτιάξουν ένα προφίλ στο site με ενδεικτικά έργα τους, βιογραφικές πληροφορίες, εκθέσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει όπως και στοιχεία επικοινωνίας. Στη συνέχεια μπορούν να αναζητήσουν ανοιχτές προσκλήσεις για διάφορων ειδών δραστηριότητες που προβάλλονται στο site. Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης βάσει πολλαπλών κριτηρίων όπως το αντικείμενο ή το είδος της δραστηριότητας. Για κάθε μια υπάρχουν γενικές πληροφορίες όπως και στοιχεία επικοινωνίας ενώ παράλληλα μπορούμε να δούμε ποιοι άλλοι καλλιτέχνες από το site έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.
Το ArtFacts απευθύνεται σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τη σύγχρονη τέχνη όπως σύμβουλοι τέχνης, επιμελητές, συλλέκτες κ.α. κι ενδιαφέρονται για στατιστικά στοιχεία, τιμές έργων τέχνης, βιογραφίες καλλιτεχνών, καταλόγους δημοπρασιών κ.α. Το site έχει αναπτύξει έναν ειδικό αλγόριθμο ο οποίος ταξινομεί τους καλλιτέχνες με βάση την αξία των έργων τους στην αγορά και την επιτυχία των εκθέσεων τους και δίνει τη δυνατότητα γραφικής απεικόνισης της εξέλιξης της καριέρας τους.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει το site είναι συνδρομητικές, με τις συνδρομές να ξεκινούν από τα 200 ευρώ το χρόνο για ιδιώτες και να φτάνουν τα 800 για επαγγελματίες που μπορούν να ανεβάζουν έργα υψηλής ανάλυσης στο site και απευθύνεται κυρίως σε γκαλερί που θέλουν να προωθήσουν συνεργαζόμενους καλλιτέχνες. Ενδεικτικό της εξειδίκευσης του site αλλά και της απήχησης του στην κοινότητα της τέχνης είναι πως το clickthrough rate των διαφημίσεων που φιλοξενεί είναι στο 15%, μέγεθος σχεδόν εκατονταπλάσιο από το μέσο όρο στο Διαδίκτυο.
Το Eyebeam είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το ιδρύθηκε το 1997 στη Νέα Υόρκη με σκοπό την προβολή έργων ψηφιακής τέχνης στο ευρύ κοινό και την εξερεύνηση νέων μορφών δημιουργικότητας που ενέχουν έντονα το στοιχείο της τεχνολογίας. Στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίος χώρους έκφρασης και φιλοξενίας projects ψηφιακής τέχνης κι έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες του σε εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους, σε υπηρεσίες ανάδειξης και προώθησης ανερχόμενων καλλιτεχνών, στη διοργάνωση συμποσίων και στη λειτουργία δημιουργικών εργαστηρίων. Το κέντρο εδρεύει σε έναν βιομηχανικό κτίριο 1.500 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Τσέλσι και διατηρεί σταθερή συνεργασία με περισσότερους από είκοσι καλλιτέχνες.
Στο δικτυακό τόπο μπορούμε να δούμε ένα αρχείο με όλες τις εκδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα από το 2002 έως σήμερα. Επίσης υπάρχει ειδική ενότητα με τα τρέχοντα projects τα οποία εκπονούνται από τους καλλιτέχνες με τους οποίους το κέντρο έχει μόνιμες συνεργασίες, με κάθε project να φιλοξενείται σε ξεχωριστό site λειτουργώντας έτσι ημιαυτόνομα από το κέντρο. Κι εδώ όπως και στις εκθέσεις υπάρχει αρχείο με όλα τα projects που έχουν εκπονηθεί από το 2002 και μετά.
URL: http://eyebeam.org/