Η δική σας εκδήλωση
  • στην πόλη
  • εκθέσεις
24 10 2012 Έως 25/11/2012

Μιχάλης Αντωνόπουλος: 'Ο Μεγάλος Καταποντισμός - Αγία Παρασκευή 2112 μ.Χ.'

Solo exhibition / στο Χώρο Τέχνης Άλμπα

Ο γραφίστας Μιχάλης Αντωνόπουλος σας καλεί στην ατομική του έκθεση με θέμα «Ο Μεγάλος Καταποντισμός / Αγία Παρασκευή 2112 μ.Χ.» στον Χώρο Τέχνης Άλμπα, Αγίου Ιωάννου και Ασημακοπούλου 3, τηλέφωνο: 210-600.6171. Εγκαίνια: Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, ώρα 9:00. Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου-25 Νοεμβρίου 2012.

Λίγα λόγια για την έκθεση

100 χρόνια από σήμερα 

Οι επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η Ελλάδα πλήττεται από σφοδρές βροχοπτώσεις και άνοδο της στάθμης χείμαρρων, ποταμών και θάλασσας. Όπως ήταν... αναμενόμενο το Ρέμα Χαλανδρίου υπερχείλισε, βυθίζοντας στα νερά του ολόκληρη -σχεδόν- τη βορειοανατολική Αττική. Ένα πολύ μικρό μέρος της Αγίας Παρασκευής έμεινε πάνω από τα νερά, μετατρέποντας την σε νησί και αλλάζοντας δραματικά τη ζωή των Αγιοπαρασκευιωτών. 

Ο σοβαρός τραυματισμός της πλειοψηφίας των πολιτών της Αγίας Παρασκευής, μετά το τσουνάμι, έκανε την ανακατασκευή της πόλης πιο φιλική στους πολίτες με αναπηρία. Επαρκής σήμανση, εύκολη πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα σε ιδωτικούς και δημόσιους χώρους, υπερσύγχρονα κέντρα αποκατάστασης κ.ά. είναι μερικά μόνο από τα έργα που έγιναν στο νησί, λίγα μόνο χρόνια μετά τον Μεγάλο Καταποντισμό.

Αξιόλογα βήματα έγιναν και στον τομέα των συγκοινωνιών. Συνδέθηκε επιτέλους με απευθείας δρομολόγιο το νησί της Αγίας Παρασκευής με ό,τι απέμεινε από το Δήμο Παπάγου-Χολαργού (Χολάργιοι Νήσοι), ενώ το Κεντρικό Λιμάνι στην οδό Αγίου Ιωάννου, με τα υπερσύγχρονα αερόπλοια προσφέρει καθημερινά, αμέτρητα δρομολόγια προς όλες τις βραχονησίδες του λεκανοπεδίου. Βελτιώθηκε και η εσωτερική μετακίνηση με τα οικολογικά οχήματα του Δήμου, τα οποία τραβούν μεγάλα -παράξενα- πουλιά, μοναδικά στο είδος τους, που το έσκασαν από τα υπόγεια του Δημόκριτου, όταν αυτός καταστράφηκε από τα κύματα. Ευτυχώς κτίστηκε καινούργιος (Νέος Δημόκριτος).

Αλλαγές στην κατασκευή κτιρίων

Πλέον της εύκολης πρόσβασης σε όλα τα κτίρια και τους δρόμους της Αγίας Παρασκευής είχαμε και άλλες αλλαγές όσον αφορά στην αρχιτεκτονική, όχι και τόσο σπουδαίες. Η μικρή έκταση στεγνού έδαφους που απέμεινε στην Αγία Παρασκευή ανάγκασε την κατασκευή στενών και ψηλών πολυκατοικιών. Η φοβερή πιλωτή του αρχιτέκτονα Le Corbusier αγαπήθηκε ακόμη περισσότερο από τους κατοίκους του Νησιού. Χάρη στην ανύψωση που προσέφερε η πιλωτή από το έδαφος, πολλοί σώθηκαν από την απότομη άνοδο των νερών του Ρέματος Χαλανδρίου και τώρα την εγκωμιάζουν. Επανήλθε ο φωταγωγός, λόγω της υγρασίας και της χαμηλής ορατότητας. Από την άλλη γέμισαν όλες οι πολυκατοικίες «πανωσηκώματα» μια και όλοι περιμένουν τις δημοτικές εκλογές ώστε να δοθεί άδεια για έναν ακόμη όροφο. Κάθε πέντε χρόνια η Αγία Παρασκευή ανεβαίνει τρία περίπου μέτρα.
Διάσημα κτίσματα μετά τον Μεγάλο Καταποντισμό

Το κτήμα Ιόλα στο συνοικισμό Κοντόπευκο, που ήθελαν όλοι να το πάρουν, το πήρε τελικά η θάλασσα. Η θαλάσσια περιοχή ονομάστηκε «Θαλάσσιο Πάρκο Ιόλα», προς τιμή του Μεγάλου Συλλέκτη.Παρά το χτύπημα της μοίρας, οι Αγιοπαρασκευιώτες δεν έχασαν το χιούμορ τους σχετικά με το Κολυμβητήριο το οποίο τελικά καταποντίστηκε και αυτό κάτω από τα νερά του Ρέματος: «επιτέλους το Κολυμβητήριο είδε νερό» σχολιάζουν. Μάλλον κάπως έτσι δημιουργήθηκε και το σύγχρονο Μουσείο Μονοδρόμησης Αγ. Ιωάννου όπου σώζονται και δύο επικίνδυνα σίδερα από αυτά που κοσμούσαν τα πεζοδρόμια του δρόμου, 100 χρόνια πριν.

Η ελπίδα

Οι Αγιοπαρασκευιώτες δεν ξεχνούν τον Μεγάλο Καταποντισμό, κοιτούν όμως μπροστά. Προετοιμάζονται για το επόμενο έτος (2113 μ.Χ.) όπου η Αγία Παρασκευή κλείνει 150 χρόνια μετά την αυτονόμηση της ως Δήμος (1963-2113 μ.Χ.). Με μεγάλα πανό καλούν όλους τους κατοίκους, υγιείς και ασθενείς, να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Γιορτή.
Τι θα δείτε στην Έκθεση

Πλέον του χάρτη της Αγίας Παρασκευής, όπως θα είναι 100 χρόνια από σήμερα, θα δείτε έξι σημαντικά κτίρια και κατασκευές του Νησιού. Τρεις μεταμοντέρνες πολυκατοικίες, η μία με πυλωτή κτισμένη μέσα στη θάλασσα στα ανατολικά του νησιού, το Κεντρικό Λιμάνι (δυτικά), το νέο και άσχημο Εμπορικό Κέντρο της Αγίας Παρασκευής και φυσικά το καμάρι του νησιού, το βραβευμένο ξενοδοχείο «Σαμίρα». Τα σημεία αυτά μαζί με τις καταπληκτικές παραλίες της Αγίας Παρασκευής, θεωρούνται HOT SPOT και κατακλύζονται καθημερινά από χιλιάδες ντόπιους, αλλά και επισκέπτες από τις υπόλοιπες βραχονησίδες του λεκανοπεδίου. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί και σχεδιαστεί με το πενάκι του Adobe Illustrator, μετά από εκατοντάδες ώρες δουλειάς, σε διάσταση 35Χ50 εκ.και θα τα δείτε στον εκθεσιακό χώρο του Άλμπα 24 Οκτωβρίου-25 Νοεμβρίου. 

Χώρος Τέχνης Άλμπα, Αγίου Ιωάννου και Ασημακοπούλου 3, τηλέφωνο: 210-600.6171.

Συμμετέχουν: Μιχάλης Αντωνόπουλος

Εγκαίνια: Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, ώρα 9:00.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου-25 Νοεμβρίου 2012.

Περισσότερες πληροφορίες: official facebook page Michael Antonopoulos

tags: έλληνες γραφίστες / εκθέσεις / graphic design