Η δική σας εκδήλωση
  • στο T.A.F.
  • events
15 09 2018 Έως 15/9/2018

Body of Words - Nature Sound Language

Εργαστήριο / για την ηχητική αντίληψη, τη γραφή & τη γλώσσα

επι-Γραφές: Τo σώμα της λέξης / 15.09.2018

Το TAF / the art foundation σε συνεργασία με τον οργανισμό Labirinto: Culture e Civilta' Mediterranee διοργανώνουν το εργαστήριο ‘Το σώμα της λέξης / Φύση, ήχος και γλώσσα: τα φυσικά υλικά της ανθρώπινης ομιλίας’ το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018.

Πρόκειται για το συμπληρωματικό τμήμα του διαπολιτισμικού και διατμηματικού εργαστηρίου που ξεκίνησε το 2016 στο Μουσείο Alex Mylonas-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και είναι αφιερωμένο στην ηχητική αντίληψη, τη γραφή και τη γλώσσα.

Η προτεινόμενη δράση προσεγγίζει την ανθρώπινη ομιλία από την πλευρά των επιμέρους συστατικών της, δηλαδή ως συμβολική νοηματοδότηση και ως ηχητικό υλικό. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούμε να διαχωρίσουμε την ομιλία από τα αρθρωμένα νοήματά της ώστε να διαπιστώσουμε το αισθητηριακό πλαίσιο του ηχητικού γεγονότος σαν μια προ-αρθρωμένη γλώσσα.  Έτσι, εξετάζοντας τη δυναμική της ακουστικής εμπειρίας, θα επιχειρήσουμε να συνδέσουμε τη γλώσσα με το ηχοτοπίο για να καταγράψουμε τις προσωπικές μαρτυρίες, τις σκέψεις και τις διαθέσεις μας με τα ηχητικά υλικά του περιβάλλοντος. Θα συγκρίνουμε στη συνέχεια τα παραδείγματα των ηχητικών και των αρμονικών διαταραχών στις μουσικές εκτελέσεις με την αμηχανία του αναγνώστη και του ακροατή μπροστά σε μια γλώσσα και ένα νόημα που δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν. Και τέλος, θα μελετήσουμε την εκφορά των φωνημάτων, όπως προκαλούνται με τη δόνηση του σώματος, για να εξετάσουμε την υλικότητα της γλώσσας στο πρώιμο στάδιο της ανθρώπινης επικοινωνίας.

__________________________________________________________________

 Αναλυτικό πρόγραμμα

11:00’- 13:30’:  ήχοι και λέξεις, γράφοντας με ήχους

Οι ηχητικοί καλλιτέχνες και ερευνητές Ντάνα Παπαχρήστου και Γιώργος Σαμαντάς από την ομάδα Akoo-o, θα προτείνουν στους συμμετέχοντες μια βασική εργαλειοθήκη για την προαγωγή της ενεργητικής ακρόασης και θα εργαστούν από κοινού πάνω σε διάφορες πρακτικές ηχητικής διάδρασης με το περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τα δικά τους ακουστικά αρχεία σαν μια προσωπική αφήγηση κατασκευασμένη από ήχους. 

13:40’-14:40’: Ο ήχος της γραφής και η αρμονικότητα του νοήματος

Ο Ιταλός φιλόσοφος/συνθέτης Roberto Zanata θα μας παρουσιάσει το ηχητικό-οπτικό πρότζεκτ: The pencil και θα μας μιλήσει για τη σύνδεση της ακουστικής εμπειρίας με το νόημα της γλώσσας. Η αίσθηση αρμονικότητας διευκολύνει την απόλαυση του μουσικού αποσπάσματος, ενώ οι ηχητικές διαταραχές προκαλούν μια αίσθηση άβολη στο κοινό, παρόμοια με την αμηχανία του αναγνώστη μπροστά σε ένα δυσνόητο κείμενο. Θα συγκρίνουμε λοιπόν τις μουσικές διαταραχές με τους κανόνες της γλώσσας και θα επεκτείνουμε την αναζήτησή μας στην αθέατη σχέση της μουσικής αρμονίας με το γλωσσικό νόημα. 

14:45’- 15:00’ Διάλειμμα  

15:10’- 16:10’: Η ενσώματη γλώσσα, οι δονήσεις των λέξεων

Θα παρουσιαστεί η τεχνική της φωνητικής τοποθέτησης από τη mezzo soprano, Μαργαρίτα Συγγενιώτου ώστε να αντιληφθούμε τις δονήσεις της στοματικής κοιλότητας, του διαφράγματος, του λάρυγγα και ολόκληρου του σώματος κατά την παραγωγή των  φωνημάτων. Στόχος είναι να γίνει κατανοητός ο ρόλος του σώματος ως ηχείο για την παραγωγή της γλώσσας πριν από την εκφώνηση των λέξεων και των εννοιών.

Για πληροφορίες και εγγραφές στα email: giorgia@labirintoculturacivilta.org  (Γεωργία Τσουδερού, συντονίστρια προγράμματος), info@labirintoculturacivilta.org  (Ελισάβετ Μπαράκου, υπεύθυνη επικοινωνίας). Τα υλικά των εργαστηρίων περιλαμβάνονται στο κόστος συμμετοχής. Παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής.

Συντονίστρια: Γεωργία Τσουδερού [Labirinto/Mediterranee]

Εκπαιδευτές: Ντάνα Παπαχρήστου / Γιώργος Σαμαντάς & Μαργαρίτα Συγγενιώτου

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, 11.00

Συμμετοχή: 25 € ( 20€ μειωμένο για φοιτητές)

Διεύθυνση: Νορμανού 5, 105 55 Μοναστηράκι

www.theartfoundation.gr

Το διαπολιτισμικό πρόγραμμα ‘Labirinto: Culture e Civiltà Mediterranee’ συστήθηκε το 2016 για να προωθήσει πολιτισμικές και εκπαιδευτικές δράσεις ανάμεσα σε θεσμικούς φορείς και δημιουργικές συλλογικότητες στην Ελλάδα και την Ιταλία. http://www.labirintoculturacivilta.org

tags: σεμινάρια-επιμόρφωση / workshop / SOUND