Η δική σας εκδήλωση
  • στο T.A.F.
  • installations
05 05 2018 Έως 12/5/2018

επι-Γραφές: Το σώμα της λέξης

Διατμηματικό, διαδραστικό και διαπολιτισμικό εργαστήριο / // φυσικά υλικά της γραφής //

Το διαπολιτισμικό πρόγραμμα "Labirinto: Culture e Civiltà Mediterranee", wwwHYPERLINK "http://www.labirintoculturacivilta.org/".HYPERLINK "http://www.labirintoculturacivilta.org/"labirintoculturaciviltaHYPERLINK "http://www.labirintoculturacivilta.org/".HYPERLINK "http://www.labirintoculturacivilta.org/"org  συστήθηκε το έτος 2016 για να προωθήσει πολιτισμικές και εκπαιδευτικές δράσεις ανάμεσα σε θεσμικούς φορείς,δημιουργικές συλλογικότητες και προσωπικότητες στην Ελλάδα και στην Ιταλία.  Στις προτάσεις του περιλαμβάνεται το διαδραστικό εργαστήριο «επί-Γραφές: Tο σώμα της λέξης» για τη γραφή, την οπτική και υλική της αντίληψη.

Στην προτεινόμενη δράση συνεργάζεται η εικαστικός και ανθρωπολόγος Ειρήνη Γκόνου https://irinigonou.gr/ προτείνοντας μια εικαστική εμπειρία-διαδρομή από το ίχνος στο γράμμα, και από το γράμμα-σύμβολο στις έννοιες. [βλ. φωτο απο το εργαστήριο Μάρτιος 2017]

 

Η Μariangela Guatteri, συγγραφέας και επιμελήτρια μαζί με τους: Giulio Marzaioli και Michele Zaffarano- των δίγλωσσων εκδόσεων στο πεδίο  της "πειραματικής γραφής" Benway Series (Tielleci ed.) θα συμμετάσχει στο workshop για την παρουσίαση του έργου της, Τavola delle Materie [Πίνακας υλικών]. Η μετάφραση στα Ελληνικά του έργου της εγκαινιάζει το νέο  project των εκδόσεων που αφορά τη μετάφραση Ελλήνων συγγραφέων στην Ιταλική γλώσσα.  Η Mariangela Guatteri, με αυτή την ευκαιρία, θα προσκαλέσει τους  Έλληνες συγγραφείς να δηλώσουν υποψηφιότητα με ένα κείμενό τους που θα αξιολογηθεί από τους επιμελητές των εκδόσεων.

 

Στο τελευταίο μέρος του εργαστηρίου, ο τυπογράφος και υπεύθυνος των εκδόσεων Διάττων θα μας παρουσιάσει τη "φυσιολογία της ανάγνωσης"  που εξηγεί την διαμόρφωση της τυπωμένης σελίδας κατά αναλογία προς την νευροφυσιολογική λειτουργία της όρασης απο τους αναγνώστες.  

 

To εργαστήρι πραγματοποείται σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα του Taf-theartfoundation, http://theartfoundation.metamatic.gr/EN/About_TAF- και στο πλα΄σιο του προγραμματος του δημου Αθηναίων για την ανακήρυξη της πόλης ως Παγκόσμιας πρωτεύουσας του Βιβλίου για το έτος 2018.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην ενδιαφέρουσα δράση του εργαστηρίου..μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα του TAF, στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων, https://athensHYPERLINK "https://athens2018.gr/language/en/"2018HYPERLINK "https://athens2018.gr/language/en/".gr/language/en/ και στην ιστοσελίδα fb www.facebook.com/labirintolabwords

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­______________________________________________________________________________________________________

 

 Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου που αποτελείται απο τρία (3) μέρη συνολικής διάρκειας περίπου 5 ωρών:

 

 

 «επί-Γραφές: Tο σώμα της λέξης»

Εργαστήριογια την γραφή την οπτική και υλική της αντίληψη.

 

11:30' – 14:00': Ειρήνη Γκόνου (εικαστικό εργαστήριο)

 

Το εργαστήριο αφορά τη σηματοδότηση της γραφής και ασχολείται με τα υλικά της γραφής υπό μια ιδιαίτερη ανθρωπολογική και αισθητική σκοπιά.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με οικεία και ανοίκεια αυτοσχέδια εργαλεία από φυσικά υλικά, η χρήση τους στο χαρτί και το πέρασμα από το φυσικό ίχνος στο γράμμα (σύμβολο) και μετά στις έννοιες.

 

                                    coffee break- Διάλλειμα καφέ

 

Οι λέξεις σημαίνουν:

το τυπωμένο κείμενο & οι λέξεις ως σύνδεσμοι

 

14:30'-15:45’: Παρουσίαση του εκδοτικού project: "Tavola delle materie"

H συγγραφέας/εικαστικός στο πεδίο της πειραματικής λογοτεχνίας, Mariangela Guatteri, συνοψίζει την τυπογραφική ιστορία του βιβλίου και του εκδοτικού επαγγέλματος σε ενα συναρπαστικό κείμενο γεμάτο αντικείμενα, σύμβολα και αισθήσεις.

 

15:45’-16:45';: Η φυσιολογία της ανάγνωσης: Ο τυπογράφος και υπεύθυνος των συλλεκτικών εκδόσεων Διάττων θα μας εισάγει στη φυσιολογία  της ανάγνωσης με παράλληλη αναδρομή σε ιστορικά παραδείγματα. Η σχέση της όρασης με την διάταξη της τυπωμένης σελίδας για να ικανοποιεί την λειτουργία της ανάγνωσης.

 

         ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ....

 

      Για περαιτέρω πληροφορίες και εγγραφές :

            giorgiaHYPERLINK "mailto:giorgia_ts67@yahoo.it"_HYPERLINK "mailto:giorgia_ts67@yahoo.it"tsHYPERLINK "mailto:giorgia_ts67@yahoo.it"67HYPERLINK "mailto:giorgia_ts67@yahoo.it"@HYPERLINK "mailto:giorgia_ts67@yahoo.it"yahooHYPERLINK "mailto:giorgia_ts67@yahoo.it".HYPERLINK "mailto:giorgia_ts67@yahoo.it"it,

 

 

    Κόστος συμμετοχής : Το κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ ( 30 ευρώ με έκπτωση για άνεργους και φοιτητές). Στις  πέντε πρώτες εγγραφές εως 1/5/2018 έκπτωση: 30 ευρώ. Για κάθε διπλή εγγραφή (2 άτομα) έκπτωση 10% : 60 ευρώ.. (Βεβαίωση Παρακολούθησης)

 Tα βιβλία των εκδόσεων Benway Series θα είναι διαθέσιμα στο πωλητήριο του Τaf , https://ohsosouvenir.com/en/ και στο ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο Polyglot με την ευγενική παραχώρηση των υπευθύνων.

 

Yποστηρικτής Επικοινωνίας    /                          Επίσημος Συνεργάτης