Η δική σας εκδήλωση
  • στην πόλη
  • εκθέσεις
07 12 2017 Έως 8/2/2018

Modelling Phenomena

Ο Χρήστος Τζίβελος (1949-1995), ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες των δεκαετιών του ’80 και του ’90, χρησιμοποίησε το φως ως materia prima για να δημιουργήσει, σε συνέργεια με τον χώρο, συμβολικές εγκαταστάσεις, μαγικά σήματα.

Η πρώτη αναδρομική έκθεση του Τζίβελου, με τίτλο Modelling Phenomena (ο τίτλος προέρχεται από το ομώνυμο έργο του), στόχο έχει να παρουσιάσει τις σημαντικότερες στιγμές της εικαστικής του παραγωγής, αναδεικνύοντας λιγότερο γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της. Περιλαμβάνει έργα από το 1977 έως το 1995, με αφετηρία την αναπαράσταση της διαδραστικής εγκατάστασης που εξέθεσε στην έκθεση Mito e Realtà στο Μπάρι της Ιταλίας και σημείο λήξης ένα ανολοκλήρωτο σχέδιο από τη σειρά Φώτα-Απολιθώματα.

H έκθεση υπογραμμίζει τη σχέση του Τζίβελου με τη σημειολογία, την ελληνική μυθολογία, τη φιλοσοφία, την αλχημεία, την κοσμογονία, την κοσμολογία. Σκιαγραφεί διαφορετικά στάδια της εργασίας του, δίνοντας έμφαση στις τρισδιάστατες αυτόφωτες εγκαταστάσεις, με τις οποίες έγινε ευρύτερα γνωστός. Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης τα άυλα έργα του Τζίβελου με προβολές εντόμων στον τοίχο, γυάλινες σφαίρες, γλυπτά, φωτογραφίες και σχέδια από την ενότητα Φώτα-Απολιθώματα. Πλούσιο υλικό από το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη (σκαριφήματα, προσχέδια, χειρόγραφες σημειώσεις, προσκλήσεις, κατάλογοι, κ.λ.π) θα εκτεθεί σε προθήκες ενώ η έκθεση θα συνοδεύεται από ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό ντοκουμέντο (συμβολή της Διοχάντης) το οποίο καταγράφει τις πρώιμες, in situ εγκαταστάσεις του Τζίβελου σε ομαδικές εκθέσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της πρωτοπορίας στο εξωτερικό.

Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 11854 Αθήνα
Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00 / Παρασκευή, Σάββατο 10:00-22:00
www.benaki.gr

tags: εκθέσεις