Η δική σας εκδήλωση
  • στην πόλη
  • εκθέσεις
29 11 2017 Έως 5/12/2017

Το Φως του Μαύρου

Με αφορμή την έκδοση του σημειωματάριου των Εκδόσεων Πορφύρα με τίτλο «Το Φως του Μαύρου», στις σελίδες του οποίου περιλαμβάνονται αποφθέγματα 40 και πλέον μεγάλων Ελλήνων ποιητών και στοχαστών από διαφορετικές γενιές, παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έκθεση 12 Ελλήνων δημιουργών.

Στην έκθεση αυτή, Έλληνες καλλιτέχνες κάνουν τις δικές τους «σημειώσεις», ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση, πλάι στους στίχους τουΚωνσταντίνου Καβάφη, της Ζωής Καρέλλη, του Γιώργου Σεφέρη, της Κικής Δημουλά, του Κώστα Καρυωτάκη. Τα εικαστικά συνυπάρχουν με τις λέξεις και όλοι μαζί, επιστρατεύοντας είτε τον λόγο είτε την εικόνα, καταθέτουν τη δική τους εκδοχή σχετικά με τη μοναξιά. Κάποιοι τη διασκεδάζουν, άλλοι τη βρίσκουν λυτρωτική και άλλοι μιλούν για ανθρώπινο δράμα.

Ενδεικτικοί οι στίχοι του Νίκου Καρούζου: «Αν είδατε τη μοναξιά πίσω απ’ το τζάμι/ να σας απειλεί/ μ’ ένα μαχαίρι σιωπή/ που αργά θα σχίσει το δικό σας στήθος/ όπως φάντασμα την πόρτα περνά/ με γελαστά τα εξογκωμένα μήλα/ και να στέκει-/ θα με αγαπήσετε…». Αλλά και του Κώστα Μόντη: «Ο κίνδυνος δεν είν’ η μοναξιά, ο κίνδυνος είναι να μη συνηθίσεις στη μοναξιά.»

Επίσημη παρουσίαση και έκθεση

Το σημειωματάριο «Το Φως του Μαύρου» θα κυκλοφορήσει μέσα στο Νοέμβριο, ενώ η παρουσίασή του θα γίνει την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στο Φουαγιέ τουΙδρύματος Κακογιάννη. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της ομώνυμης έκθεσης.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 12:00 ο εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου φιλοτεχνεί χειροποίητες κατασκευές από χαρτί, δίνοντας μας πρωτότυπες ιδέες για δώρα.

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 ο Αλέκος Κυραρίνης δίνει ραντεβού με τα παιδιά για μια διαδραστική εμπειρία με τίτλο «Ο άγγελός μου».

Επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), 17778 Αθήνα
www.mcf.gr

tags: ζωγραφική