Η δική σας εκδήλωση
  • στην πόλη
  • εκθέσεις
14 11 2017 Έως 9/12/2017

Ανθρώπων πόλεις

Μετακίνηση, περιδιάβαση χωρίς εκπλήξεις, χωρίς αισθητικές ανατροπές και ενδιαφέρον αποτελεί για τους περισσότερους η καθημερινότητα σ’ ένα αστικό κέντρο. Στην πόλη των γκρίζων, αδιάφορων και ασύμμετρα υπερμεγεθών κτιρίων προσδίδεται χρώμα, ενδιαφέρον, συμμετρία και φως στη νέα καλλιτεχνική δουλειά του Πέτρου Ματζάκου.

Οι εικόνες της πόλης, αποτελώντας ένα άθροισμα από ψηφίδες που της δίνουν μοναδικό χαρακτήρα, με πρωταγωνιστικό στοιχείο το ιδιαίτερο σκηνικό των κτιρίων που κουβαλούν μακραίωνη ιστορία, μεταπλάθονται, με τον χρωστήρα του καλλιτέχνη, από απλή καθημερινότητα σε γοητευτική περιήγηση.

Ο καλλιτέχνης εκφράζει συναισθήματα, αντανακλά μνήμες, αποδίδοντας παραστατικά την περιήγηση στους δρόμους της πόλης, η οποία ζωντανεύει στον καμβά του, χρωματίζεται και μας ξαφνιάζει ευχάριστα σε κάθε της γωνιά.

Ο Πέτρος Ματζάκος, δίνοντας έμφαση στο σχέδιο και απεικονίζοντας τις λεπτομέρειες, εκτονώνει στις χρωματικές του συνθέσεις μια εσωτερική ένταση που αποτελεί, εν τέλει, αφήγηση των βιωμάτων και συναισθημάτων από τη ζωή στην πόλη. Επιπλέον, αυτή η καλλιτεχνική έκφραση του δημιουργού και η ενδελεχής απόδοση της λεπτομέρειας αποκαλύπτουν το μέγεθος του δημιουργικού του ταλέντου.

Η καλλιτεχνική έκφραση του ζωγράφου, δίχως να παραβιάζει τα όρια της ορατής πραγματικότητας, σου εξάπτει τον νου, τη φαντασία και την ψυχή και σε καλεί με άρμα τη χρωματική παλέτα του να ταξιδέψεις σε μια πόλη πολυπολιτισμική, πολύβουη, πολύοσμη, πολύχρωμη. Εικόνες επιβλητικές αποδίδονται με την ιδιαίτερη ματιά του καλλιτέχνη, υπό το πρίσμα της προσωπικής του οπτικής και καθηλώνουν το βλέμμα, υποτάσσουν το συναίσθημα, αντηχούν τη βοή της πόλης, σκιαγραφούν τις γειτονιές της και απηχούν αισθήματα στην καρδιά όσων την περιδιαβαίνουν μέσα από τα έργα του δημιουργού.

Δρόμοι μικροί, μεγάλοι, έρημοι, πολυσύχναστοι, κτίρια σημαντικά, άσημα, ταράτσες και μπαλκόνια ελκυστικά, αδιάφορα, φιλόξενα, αφιλόξενα, πολύχρωμα, μονότονα, αποδίδονται από τον δημιουργό και εγείρουν τις αισθήσεις, προσδίδοντας απρόσμενο χαρακτήρα στην πόλη, που η «καρδιά» της πάλλεται αδιάλειπτα.

Η εμπειρία που προσλαμβάνει ο επισκέπτης είναι αποκαλυπτική, τόσο στο φάσμα της προσωπικής βίωσης της αισθητικής απόλαυσης, όσο και στη διάσταση της αντανάκλασης των καλλιτεχνικών αναζητήσεων του δημιουργού. Ο Πέτρος Ματζάκος επικοινωνεί την καλλιτεχνική του άποψη, ξεπερνώντας την περιγραφική απόδοση, προσδίδοντας βάθος, στοχασμό και συναίσθημα στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις του. Αυτές, υπό την πανδαισία των χρωμάτων που χρησιμοποιεί, αντηχούν τον παλμό της δημιουργικής ψυχής του, ενώ απηχούν τη δυναμική της τέχνης του, το μέτρο, τον ρυθμό της.

Ο απόηχος, λοιπόν, του θρύλου μιας πόλης ακούγεται, με την ευαισθησία της καλλιτεχνικής έκφρασης, βαθιά, μυστηριακά, ενδόμυχα, αποκαλύπτοντας υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα ...
Μαρία Χωριανοπούλου,
MSc Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων

Genesis Gallery
Χάρητος 35, 10675 Αθήνα
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:30-21:00 / Τετάρτη, Σάββατο: 10:30-15:00
www.gallerygenesisathens.com

tags: ζωγραφική