Η δική σας εκδήλωση
  • στην πόλη
  • προβολές ταινιών
04 09 2017 Έως 18/9/2017

Κείμενα: ένα πρόγραμμα ταινιών της documenta 14 στην ΕΡΤ2

Μετά από σαράντα εβδομάδες εκπομπών, το εβδομαδιαίο κινηματογραφικό πρόγραμμα της documenta 14 στην ΕΡΤ2 με τίτλο Κείμενα ολοκληρώνεται στις 18 Σεπτεμβρίου 2017. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για τις τελευταίες ταινίες.

 
Κείμενα #38

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, 24:00
Ismyrna (Ισμύρνα), 2016, Λίβανος/Γαλλία/Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 50΄
Σκηνοθεσία: Joana Hadjithomas και Khalil Joreige
Εισαγωγικό κείμενο: Joana Hadjithomas και Khalil Joreige  

Όταν η Λιβανέζα καλλιτέχνις Joana Hadjithomas γνώρισε τη ζωγράφο και ποιήτρια Etel Adnan, συνδέθηκαν με αφορμή τους οικογενειακούς δεσμούς τους με μια πόλη την οποία δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ: τη Σμύρνη, σήμερα πλέον Ίζμιρ. Στην ταινία, οι προσωπικές ιστορίες των δύο γυναικών προσφέρουν τον τρόπο να κατανοήσουμε τις αλλαγές που έλαβαν χώρα στη Μέση Ανατολή μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Κείμενα #39

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, 24:00
UHF42, episodes 1–2 (UHF42, επεισόδια 1-2), 2017, Παλαιστινιακή Επικράτεια, 40΄
Σκηνοθεσία: Mike Crane
Εισαγωγικό κείμενο: Shama Khanna

UHF42 είναι ο τίτλος μιας τηλεοπτικής σειράς με συμπαραγωγό τον καλλιτέχνη MikeCrane και έναν 24ωρο ειδησεογραφικό σταθμό στη Ραμάλα της Παλαιστίνης. Το UHF42 μετατρέπει την πρώτη ανεξάρτητη τηλεοπτική συχνότητα σε πλατφόρμα για την έκθεση έργων τέχνης. Καθένα από τα έξι επεισόδια περιγράφει μία από τις εργάσιμες ημέρες μιας εβδομάδας. Εδώ παρουσιάζονται τα πρώτα δύο.


Κείμενα #40

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, 24:00
An Opera of the World (Μια όπερα του κόσμου), 2017, Πορτογαλία/ΗΠΑ/Μάλι, 71΄
Σκηνοθεσία: Manthia Diawara
Εισαγωγικό κείμενο: Monika Szewczyk

Στην ταινία An Opera of the World ο κινηματογραφιστής Manthia Diawara από το Μάλι χρησιμοποιεί την όπερα για να στοχαστεί σχετικά με την προσφυγική κρίση και τη σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αφρική. Η ταινία πραγματεύεται μια παράσταση της όπερας Bintou Were, a Sahel Opera στο Μπαμακό, γύρω από την οποία ο Diawara χτίζει μια ιστορία για τη μετανάστευση, συνδυάζοντας συνεντεύξεις με σκηνές από ντοκιμαντέρ και αρχειακό υλικό.


Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

 

Κάθε Δευτέρα μεσάνυχτα, από 19 Δεκεμβρίου 2016 έως 18 Σεπτεμβρίου 2017

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών υπό την επιμέλεια της Hila Peleg και του Βασίλη Μπούρικα, την οποία παρουσιάζει η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ) και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

 

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, πρόσφατες παραγωγές καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν τη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικού αναβρασμού.

 

Kάθε εκπομπή ξεκινά με ένα σύντομο εισαγωγικό κείμενο γραμμένο από διεθνείς ειδήμονες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της documenta 14.