Η δική σας εκδήλωση
  • στο T.A.F.
  • εκθέσεις
06 07 2017 Έως 3/9/2017

Boobs – Η Σημειολογία του Στήθους

το στήθος / ως χώρος ελευθερίας για όλους (ε)μάς

Το TAF / The Art Foundation παρουσιάζει την έκθεση Boobs – Η Σημειολογία του Στήθους, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Αρετής Μπότσαρη, επιλέχθηκε μέσα από το ετήσιο ανοιχτό κάλεσμα για την κατάθεση επιμελητικών προτάσεων που οργανώθηκε φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά από το TAF / The Art Foundation. Το κάλεσμα απευθύνεται σε νέους και νέες έως 35 ετών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προτείνουν μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης και να την υλοποιήσουν στην γκαλερί του TAF.

Οι σημασίες που αποδίδονται στο γυναικείο στήθος, διαφέρουν στα μάτια κάθε παρατηρητή. Τα μωρά βλέπουν τροφή. Οι άνδρες βλέπουν σεξ. Οι γιατροί βλέπουν ασθένειες. Οι επιχειρηματίες βλέπουν χρήματα” Marilyn Yalom

Η γοητεία του στήθους χάνεται στα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας και συμβαδίζει παράλληλα με τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη γη.

Από την προϊστορική εποχή, που παρουσιάζεται με τη μορφή της γονιμότητας και της μητρότητας, έως το βιομηχανικό – τεχνολογικό καπιταλιστικό κόσμο, το στήθος διανύει μια αυτόνομη πορεία και εισχωρεί σε νέα σημασιολογικά/ερευνητικά πεδία. Σήμερα το “πολιτικό” στήθος στέκεται όρθιο ξανά, απέναντι και ενάντια στις προκαθορισμένες πατριαρχικές νόρμες και τους κοινωνικούς φορμαλισμούς. Διεκδικεί “ορατότητα” και φωνή στο δημόσιο χώρο και αμφισβητεί με τη ζωντανή παρουσία του την κυρίαρχη αντίληψη που το θέλει αποκλεισμένο, αλλοτριωμένο και αποξενωμένο από την κοινωνική σφαίρα και το res publica.

Η ομάδα των εικαστικών δημιουργών προσ-καλείται να διερευνήσει και να διαπραγματευτεί τη διαχρονική σημασιολογία του στήθους, χρησιμοποιώντας καλλιτεχνικά μέσα και υλικά (επιτοίχια, δισδιάστατα και τρισδιάστατα, ψηφιακά, εγκαταστάσεις, γλυπτά). Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει να αποδώσει το πολυπρισματικό υπόβαθρό του που αναδύεται μέσα από την ενασχόληση-πειραματισμό του καθενός/μιας δημιουργού με το στήθος και το ρόλο του στο κόσμο, την εποχή, την κοινωνία. Αυτόνομες ιστορίες-παρεμβάσεις που αφηγούνται με αλλότριο κάθε φορά τρόπο το σημαίνον ως μάχη και αγώνα, ως ζωή και θρέψη, ως εμπόρευμα και φετίχ, ως απώλεια και εξάρτηση, ως αντίσταση και ως ανατροπή. Τελικά, το στήθος ως χώρος ελευθερίας για όλους (ε)μάς.

Συμμετέχουν: Άντα Αναστασέα, Lucia Baldini, Μάρω Βασιλειάδου, Sarah Bowker-Jones, Diogo da Cruz, Ελένη Δημητροπούλου, Claire Dorsett, Μαρία Ζαχαρογιάννη, Σταμάτης Ζέρβας, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Άννα Καρατζά, Κωστής Κόντος, Nanna Lysholt Hansen, Paulina Michnowska, Κατερίνα Μπότσαρη, Δέσποινα Νισυρίου, Θεοδώρα Πανταζοπούλου, Ελένη Παρούση, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Νάνα Σαχίνη, Γιάννης Σκαλτσάς, Παναγιώτα Στάικου, Σοφία Τούμπουρα, Δημήτρης Τράκας

Επιμέλεια: Αρετή Μπότσαρη

Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017, 20.30

Eίσοδος ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 06.07-03.09.2017

Ώρες λειτουργίας: Δευτ - Σαβ 12:00 – 21:00, Κυρ 12:00 – 19:00

Διεύθυνση: Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, μετρό Μοναστηράκι

tags: εκθέσεις