Η δική σας εκδήλωση
  • στην πόλη
  • θέατρο
10 07 2017 Έως 13/7/2017

Ρόμπερτ Γουίλσον – Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ

tags: θέατρο

Γράμμα σ’ έναν άντρα / Βασισμένο στα ημερολόγια του Νιζίνσκι / @ Στέγη

Οι σπουδαίοι Ρόμπερτ Γουίλσον και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεισδύσουν στο διαλυμένο μυαλό ενός από τους διασημότερους χορευτές όλων των εποχών, του Βάσλαβ Νιζίνσκι.

Η σόλο παράσταση βασίζεται στα ημερολόγια του εμβληματικού χορευτή, ένα πραγματικό έργο τέχνης που καταγράφει την κάθοδό του στην τρέλα και σκιαγραφεί τη βασανισμένη σεξουαλικότητα και πνευματικότητά του, όπως επίσης και την τρικυμιώδη σχέση του με τον ιδρυτή των Ρωσικών Μπαλέτων, ιμπρεσάριο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ, στον οποίον αναφέρεται και το γράμμα του τίτλου.

Η παρτιτούρα του Χαλ Γουίλνερ, εν είδει κολάζ, συνυφαίνει ηχητικά αποσπάσματα από το ημερολόγιο με τραγούδια και μουσικές των Τομ Γουέιτς, Άρβο Περτ, Χένρυ Μαντσίνι και του Σοβιετικού φουτουριστή συνθέτη Αλεξάντερ Μοσόλοφ. Γοητευμένος εδώ και καιρό από το ημερολόγιο του Νιζίνσκυ, ο Μπαρίσνικοφ, κορυφαίος χορευτής της γενιάς του, άλλοτε χορεύει και άλλοτε τρεκλίζει μέσα στο τοπίο του Γουίλσον, καθώς παρουσιάζει μιαν εκπληκτική, συγκινητική μαρτυρία των τελευταίων στιγμών διαύγειας στη ζωή ενός ανθρώπου. Όπως έγραψε ο Χένρυ Μίλλερ: «Αν δεν είχε καταλήξει στο άσυλο, ο Νιζίνσκι-συγγραφέας θα γινόταν ισάξιος με τον Νιζίνσκι-χορευτή».

Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Σύλληψη φωτισμών: Ρόμπερτ Γουίλσον, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ

Κείμενο: Christian Dumais-Lvowski

Δραματουργία: Darryl Pinckney

Μουσική: Hal Willner

Κοστούμια: Jacques Reynaud

Συνεργασία σε ζητήματα κίνησης και ομιλούμενου κειμένου: Lucinda Childs

Φωτισμοί: A.J. Weissbard

Ήχος: Nick Sagar, Ella Wahlström

Βίντεο: Tomek Jeziorski

Διάρκεια: 10.07-13.07.2017

Περισσότερες πληροφορίες: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

tags: θέατρο