Η δική σας εκδήλωση
  • στην πόλη
  • εκθέσεις
15 05 2017 Έως 31/5/2017

Tidal Flow Revesited

Ομαδική έκθεση / στην Πινακοθήκη Πειραιά

Η ομαδική έκθεση εικαστικών "TIDAL FLOW" πραγματοποιήθηκε από  14 έως και 16 Οκτωβρίου 2016, σε έναν χώρο 4.000τμ στην οδό Θεσσαλονίκης 37 στο Μοσχάτο. Ένα συνεργείο επισκευής σκαφών θαλάσσης διαμορφώθηκε και φιλοξένησε  για τρείς μέρες καλλιτέχνες και θεατές που απο κοινού  συνέπραξαν ώστε η εμπειρία της άμμεσης επαφής να ανανεώσει τη σχέση των επισκεπτών με την τέχνη.

Παρουσιάστηκαν: ζωγραφική, εικαστικά δρώμενα, όπως video art,performance αυτοσχεδιασμού, in situ installations, φωτογραφίες, γλυπτική, προβολή ντοκυμαντέρ, γκράφιτι.

Η αντίδραση των θεατών και η συνεχής διεργασία ανάμεσα στα σημεία επαφής των καλλιτεχνών και του κοινού έφερε την Tidal Flow Revisited στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, ενός χώρου διαπιστευμένου για την προώθηση και τη μεθοδική υποστήριξη της τέχνης, όπου από τις 15 Μαΐου έως και τις 31 θα παρουσιαστεί η ομαδική έκθεση, Tidal Flow Revisited . Στα πλαίσια της Documenta 14,  συμπεριλαμβάνεται ως παράλληλη έκθεση της ευρύτερης  περιοχής του Πειραιά.

Το σύνολο των έργων ξεπερνά τα όρια της φαντασίας και ανοίγει νέους δρόμους. Πρόκειται για  ίχνη, για τμηματικά και σιωπηλά απομεινάρια στα οποία πρέπει να δοθεί ένα νόημα, και των οποίων η ερμηνεία είναι ένας κατ’εξοχήν χώρος προβολής των δικών μας πνευματικών και πολιτισμικών πλαισίων. Σε όλα τα παρουσιάζομενα έργα οι καλλιτέχνες θεωρητικοποιούν λιγότερο, και αντιμετωπίζoυν περισσότερο, με μια διάθεση ελαφρά και με χιούμορ, τα κοινωνικά δεδομένα εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες, συμπυκνωνόντας τα υλικά και τις φόρμες.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, καθώς και νέοι εμπνευσμένοι δημιουργοί που καταδεικνύουν με τα έργα τους ότι η Αθήνα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή της Σύγχρονης Τέχνης.

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Άγγελος Αντωνόπουλος, Άρτεμις Αλκαλάη, Αμαλία Αντωνιάδου, Ανθή Ζάχου, Γιάννης Ζιώγας, Πηνελόπη Κουβαρά, Σοφία Κυριακού, Γεωργία Λαλέ, Δήμητρα Λιάκουρα, Μανώλης Μεραμπελιώτης, Χρήστος Μπληγιάννος, Βικτώρια Νταρίλα, Γιώργος Παλαμάρης, Μαρούσα Παράβαλου, Περικλής Πραβήτας, Μαίρη Ρουσιώτη, Χριστίνα Σημαντήρα, Ηλίας Σιψάς, Μαρία Σχινά, Βαγγέλης Χατζής , Ayis Zita, Laura Dodson, Spy.

Σύλληψη-επιμέλεια έκθεσης: Τζέννυ Τσουμπρή

Performance από την εικαστικό Γεωργία Λαλέ

Την ημέρα των εγκαινίων, 15 Μαΐου, η Ελληνοαμερικανίδα καλλιτέχνης Γεωργία Λαλέ, επιστρέφει στην Αθήνα (μετά από 3 χρόνια), για να πραγματοποιήσει την περφόρμανς  In Crisis στα εγκαίνια της έκθεσης Tidal Flow Revisited στην Πινακοθήκη του Πειραιά. Η περφόρμανς σχολιάζει την οικονομική και ηθική κρίση στην Ελλάδα του σήμερα. Η καλλιτέχνης κατά την διάρκεια της δράσης, θα τρώει-μπουκώνει τον εαυτό της με υπερμεγέθη νομίσματά του ενός ΕΥΡΩ. Μέσω αυτής της συμβολικής δράσης επιθυμεί να εκφράσει τις δυσκολίες και παθήματα που αντιμετωπίζει η γενιά της. Μια γενιά η οποία καλείτε να πληρώσει για τις αμαρτίες όσον κυβερνούσαν την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Τώρα η Ελληνική κοινωνία περιμένει από αυτή την νεά γενιά να θυσιαστεί, να κτίσει το μέλλον της κάτω από την σκιά της πτώχευσης και των δανείων.

Λίγα λόγια για την Γεωργία Λαλέ

Ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. Είναι απόφοιτός της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο New York School of Visual Arts, όπου βραβεύτηκε επανειλημμένως με υποτροφίες. Η δουλειά της εξετάζει τα όρια του ανθρώπινου σώματος στα πλαίσια της σύγχρονης κοινωνίας και τις αντιδράσεις του σώματος σε σχέση με παγκόσμιες ανθρωπιστικές και οικονομικές καταστροφές. Η δουλειά  της έχει εκτεθεί ευρέως στην Αμερική και την Ευρώπη. Η περφορμανς της #OrangeVest παρουσιάστηκε στην 15η Βιεννάλε Βενετίας της Αρχιτεκτονικής το περασμένο καλοκαίρι.

Η performance με τον τίτλο Όλη η δυστυχία του ανθρώπου προέρχεται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να καθίσει ήσυχος στο δωμάτιό του – σύλληψη- ιδέα Δήμητρας Λιάκουρα και εκτέλεση Άρης Παπαδόπουλος θα παρουσιαστεί στις:

17 Μαίου ωρα 9.15μμ

27 Μαίου ωρα 9.15μμ

30 Μαίου ωρα 9.15μμ

κατα την διάρκεια της έκθεσης στο περιστύλιο της Πινακοθήκης

Εγκαίνια 15 Μαΐου, 19:30-22:00

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Φίλωνος 29, 185 31 Πειραιάς

‘Ώρες λειτουργίας 5μμ-10μμ, καθημερινά εκτός Κυριακής

Είσοδος Ελεύθερη 

facebook   Tidal Flow Contemporary Art Exhibition

Ιnvigilators: Ευα Μπαντίνη, Βανέσσα Διβάνη, Τάσος Φακίνος

Πηγή (ΔΤ)

tags: εκθέσεις