Η δική σας εκδήλωση
  • στο T.A.F.
  • events
04 05 2017 Έως 14/5/2017

Terrains Vagues

tags: events

Ένα βιωματικό, διερευνητικό πρότζεκτ / Για να αφουγκραστούμε την πόλη

To T.A.F. / The Art Foundation παρουσιάζει το πρότζεκτ Terrains Vagues, το οποίο θα είναι ανοιχτό στο κοινό από την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 και θα διαρκέσει έως και τις 14 Μαΐου 2017. 

Με τον όρο «terrains vagues» στα μέσα του 1990, ο Ισπανός αρχιτέκτονας Ignasi de Solà-Morales αναφέρθηκε στα υπάρχοντα αστικά κενά, στους κενούς “ασαφείς” χώρους των σύγχρονων μητροπόλεων. Οι χώροι αυτοί -ερειπωμένα βιομηχανικά κτίσματα, εγκαταλελειμμένοι χώροι στάθμευσης, αδρανείς εμπορικές ζώνες- μπορούν να ερμηνευτούν ως ανενεργά εδάφη αποσπασμένα από την παραγωγική δομή της πόλης. Εδάφη που διακόπτουν τη συνέχεια του αστικού ιστού, ενεργοποιώντας μια συνθήκη αμηχανίας, αβεβαιότητας, φόβου ή περιφρόνησης, μία κατάσταση ανοίκεια.

Το πρότζεκτ Τerrains Vagues συνιστά μια πρόταση εξερεύνησης και επανεξέτασης του αστικού κενού μέσα από μια σειρά επιτελεστικών και ερευνητικών δράσεων.  Το κενό εδώ αντιμετωπίζεται ως συνθήκη παραγωγής δυνατοτήτων, μέσω της οποίας γίνονται αντιληπτές οι σημασίες της έντασης, της επανάληψης, της αντίληψης του «πλήρους».

Εκκινώντας από την παραδοχή ότι η ίδια η σύγχρονη έννοια του ερειπίου είναι συνυφασμένη με την αστική εξερεύνηση, το Τerrains Vagues καλεί τον περιπατητή να αφουγκραστεί την ύφανση του σύγχρονου αστικού τοπίου μέσα από τις συνέχειες και ασυνέχειές του.

Το πρότζεκτ περιλαμβάνει προβολές, μια ηχητική εγκατάσταση και περιπάτους/δράσεις στην πόλη. Ο κλειστός εκθεσιακός χώρος του T.A.F. θα λειτουργήσει και ως Open Studio για τους φοιτητές του Α’ εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίοι θα καταπιαστούν με το χώρο και την έννοια της χαρτογράφησης μέσω ομαδικών συνθέσεων και ατομικών έργων.

Βίντεο: Patrick Baxter, Metasitu, Γιώργος Σαμαντάς

Ηχητική εγκατάσταση: Ντάνα Παπαχρήστου (Akoo.o)

Open Studio: Πρακτική χαρτογράφησης με φοιτητές της ΑΣΚΤ. Εισήγηση: Σοφία Γρηγοριάδου

Ο κλειστός εκθεσιακός χώρος της γκαλερί μετατρέπεται για 10 ημέρες σε ένα ανοιχτό εργαστήριο.  Mια ομάδα φοιτητών που συμμετέχουν στο εργαστήριο χαρτογράφησης του προπυχιακού προγράμματος σπουδών της Ανώτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με εισηγήτρια τη Σοφία Γρηγοριάδου θα καταπιαστούν με το χώρο και την έννοια της χαρτογράφησης μέσω ομαδικών συνθέσεων και ατομικών έργων.

Συμμετέχουν οι: Στέλλα Καβάγρου, Βασιλική Κούκου, Μελίνα Κωνσταντίνου, Ελένη Μακροπούλου, Ελένη Μαραγκάκη, Βλαδίμηρος Μητρόπουλος, Ιωάννα Μιχοπούλου, Βασίλειος Οκουβέ, Αλεξάνδρα Χαρίτου

Περίπατοι & δράσεις με τους: Akoo.o, ΑΤΑ- Alternative Tours of Athens, Big Olive, Ντάνα Παπαχρήστου, Γιώργο Σαμαντά

Πέμπτη 4/5,  18.00  Αkoo.o: Τhe Future ahead of us #2.

Περιπατητική περφόρμανς. Οι συμμετέχοντες καλούνται να μεταφερθούν στο γλωσσικό σύμπαν των Αϊμάρα των ορεινών Άνδεων και να διερευνήσουν τη σχέση τους με το χρόνο.

Χωρίς κόστος συμμετοχής. Για δηλώσεις συμμετοχής στέλνετε email στο home@theartfoundation.gr

ΑΤΑ – Αlternative Tours of Athens | Αστική αγρανάπαυση

Τετάρτη 10/5, 17.00

Από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια, ιστορίες πύκνωσης και κενού, μια συμμετοχική ανάγνωση του χώρου.

Χωρίς κόστος συμμετοχής. Για δηλώσεις συμμετοχής στέλνετε στο info@atathens.org.

Γιώργος Σαμαντάς | What remains? what ruins?

Παρασκευή 12/5, 18.00

Συμμετοχικό περιπατητικό εργαστήριo. Σχεδίασμα πάνω στη σχέση του εκθεσιακού "λευκού κύβου" με το δημόσιο χώρο στην πόλη.

Χωρίς κόστος συμμετοχής. Για δηλώσεις συμμετοχής  στέλνετε email στο home@theartfoundation.gr

ΑΤΑ – Αlternative Tours of Athens | Εργαστήριο

Σάββατο 13/5, 11.00

Εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού σε ανοιχτό χώρο στην Ομόνοια

Για δηλώσεις συμμετοχής στέλνετε στο info@atathens.org.

Γιώργος Παπαματθαιάκης - Big Olive | Aστικές ζυμώσεις

Σάββατο 13/5, 12.00

Στο δυτικό τμήμα της Αθήνας έχει φωλιάσει ο παραγωγικός τομέας της ελληνικής πρωτεύουσας κατά τον 20ο αιώνα. Οι περιοχές γύρω από την Ομόνοια, ειδικά, έχουν επιτυχημένα εξυπηρετήσει ένα παλίμψηστο πληθυσμών από διάφορες τάξεις και εθνοτικές ομάδες. Οι σύγχρονες πρακτικές και πεποιθήσεις οδήγησαν σταδιακά το δευτερογενή τομέα παραγωγής εκτός της πόλης, αφήνοντας πίσω απομεινάρια από χώρους παραγωγής: άδεια κουφάρια κτιρίων και εγκαταλειμένες βιομηχανικές περιοχές είναι τα σημερινά τοπία μιας δυνητικής ανάπτυξης. Ο περίπατος αυτός ακολουθεί τις κοινωνικές ζυμώσεις και μεταλλάξεις στις πρώην παραγωγικές περιοχές Ψυρρή, Μεταξουργείο και Κεραμεικός. Διηγείται μια ιστορία διαδοχικής επέκτασης, εκτοπισμού και εξευγενισμού, προσφέροντας μία βαθύτερη κατανόηση στην τρέχουσα αστική γεωγραφία των αναπτυσσόμων περιοχών του κέντρου.

Xωρίς κόστος συμμετοχής. Για δηλώσεις συμμετοχής στέλνετε στο info@bigolive.org

Νίκος Μαγουλιώτης - Big Olive | Spolio-λογία των Αθηνών

Κυριακή 14/5, 18.00

Η Αθήνα είναι μια πόλη που συναρμολογήθηκε από ποικίλλα θραύσματα διαφορετικών φάσεων της ιστορίας. Η σημερινή της εικόνα συνδιαμορφώνεται από πολλά στρώματα ιστορίας, συχνά ταυτοχρόνως ορατά και σε απρόσμενες γειτνιάσεις. Η βόλτα "Spolio-λογία των Αθηνών" στο λόφο του Φιλοπάππου θα επικεντρωθεί στην αρχιτεκτονική της πόλης και στο πώς τα αρχιτεκτονικά της θραύσματα (spolia, όπως τα αποκαλούν οι αρχαιολόγοι) χρησιμοποιήθηκαν σε διαφορετικές περιπτώσεις για την κατασκευή του ετερόκλητου μωσαϊκού της πόλης και των κτιρίων της.

Xωρίς κόστος συμμετοχής. Για δηλώσεις συμμετοχής στέλνετε στο info@bigolive.org

Σύλληψη - Επιμέλεια: Χριστίνα Δηλάρη, Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα, Ντάνα Παπαχρήστου, Γιώργος Σαμαντάς

Διάρκεια project: 4 -14.05.2017

‘Ωρες λειτουργίας γκαλερί: Δευτ – Σαβ 12-21.00, Κυρ 12-19.00

Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση: Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, μετρό Μοναστηράκι

tags: events