Η δική σας εκδήλωση
  • στην πόλη
  • events
31 03 2017 Έως 30/4/2017

We think in squares, we love in triangles

Όταν ο Αθηναικός αρχιτεκτονικός μοντερνισμός / συναντάει την Αφρικανική κομμωτική

«Σκεφτόμαστε Τετράγωνα, Αγαπάμε σε Τρίγωνα»

Όταν ο Αθηναικός αρχιτεκτονικός μοντερνισμός συναντάει την Αφρικανική κομμωτική.

Ατομική έκθεση: Noemi Niederhauser 

Αμέτρητα μοτίβα των Chevrons, Frozen Fountains, Ziggurats, Sunbursts ή του Helix μπορεί να παρατηρήσει κανείς στα μεταλλικά προστατευτικά στις πόρτες και στα παράθυρα των κτιρίων της Αθήνας που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1930-’70. Όλα έχουν εμπνευστεί από το Γαλλικό κίνημα της Art Deco όπου άκμασε στην πόλη μέσω κύρίως των Ελλήνων αρχιτεκτόνων που σπούδασαν στο εξωτερικό.

Η Κυψέλη έχει ακόμα πολύ ζωντανά τα ίχνη αυτών των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών. Γνωστή ως μία από τις πιο πλούσιες γειτονιές της πόλης στο διάστημα 1930-’80, έχει πολλά κτίρια που ανήκουν στα κινήματα του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού, του Bauhaus και της Art Deco. Η Κυψέλη ήταν βασικά και η πρώτη περιοχή οπού χτίστηκαν και οι πρώτες μοντέρνες πολυκατοικίες.

Από το ’80 και μετά, η περιοχή αρχίζει να ελκεί διαφορετικές εθνικές μειονότητες που εγκαθίστανται μόνιμα εκεί. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί ίσως την πιο πολυπληθή Δυτικοαφρικανική κοινότητα της Αθήνας. Κατά μήκος των δρόμων της, συναντά κανείς μαγαζιά που πουλούν ειδικά προιόντα καθώς και την αξιοσημείωτη παρουσία των κομμωτηρίων ειδικευμένων στο Αφρικανικό στυλ πλεξίματος, που προσδίνουν στην Κυψέλη ένα διαφορετικό αέρα από την υπόλοιπη Αθήνα.

Περπατώντας του πολυσύχναστους δρόμους της, κανείς γίνεται μάρτυρας των συσχετισμών μεταξύ των δύο: Των μεταλλικών προστατευτικών μοτίβων που κυριαρχούν στις πόρτες και τα παράθυρα των μοντερνιστικών κτιρίων της Κυψέλης και των μοτίβων πλεξίματος των Αφρικανικών κομμώτηρίων.

Το έργο «Σκεφτόμαστε Τετράγωνα, Αγαπάμε σε Τρίγωνα» ερευνά την πιθανότητα διασταύρωσης αυτών των δύο οπτικών αναφορών σε μία καλλιτεχνική εγκατάσταση και περφόρμανς. Η κατασκεύη γλυπτών-επίπλων τα οποία φέρουν μία μίξη στοιχείων του Αθηναικού μοντερνισμού και της Αφρικανικής κομμωτικής θα χρησιμεύσει στη δημιουργία ένος προσωρινού χώρου που θα λειτουργεί ως κομμωτήριο με τη συνεργασία δύο τοπικών κομμωτριών.

Η εγκατάσταση του θα πραγματοποιηθεί στο A-DASH project space όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να αποκτήσουν δωρεαν Αφικανικά κοτσιδάκια και χτενίσματα ή απλώς να καθίσουν και να συζητήσουν ενώ παρακολουθούν Chunky Mohawk, Criss-Cross Goddess, Kinky Twist ή Dookie πλεξίματα να ξεπετάγονται επάνω σε κεφάλια άλλων.

Το «Σκεφτόμαστε Τετράγωνα, Αγαπάμε σε Τρίγωνα» στοχεύει στην ανάπτυξη ενός χώρου διαλόγου και συζήτησης ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες μέσω των συγκεκριμένων οπτικών αναφορών.

Όποια-ος επιθυμεί να αποκτήσει αφρικανική κόμμωση η διαδικασία είναι δωρεάν και μπορεί απλώς να περάσει όταν η έκθεση και το κομμωτήριο είναι ανοιχτά δηλαδή κάθε Παρ.Σαβ. 17.00-22.00 και κάθε Κυριακή 10- 17.00.

Για ραντεβού και απορίες σχετικά με το χτένισμα μπορείτε να επικοινωνείτε με τις κομμώτριες απ’ευθείας στα παρακάτω τηλ: Blessing Erevbenagie (+30 694 946 7790) Catherine Igboeli (+30 695 646 8620)

πληροφορίες για τον καλλιτέχνη:http://www.noemi-niederhauser.ch/

Εγκαίνια: Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, 19:00-23:00

Διάρκεια έκθεσης: 01.04-30.04.2017

Παρ, Σαβ: 5-10μμ και Κυρ: 10πμ - 5μμ (κλειστά στις διακοπές του Πάσχα: 14-16/4)

A-DASH project space, 

Περισσότερες πληροφορίες: FB event

tags: εκθέσεις