Η δική σας εκδήλωση
  • στην πόλη
  • events
31 03 2017 Έως 2/4/2017

Identity Issues: Do you own the land or does the land own you?

tags: events

δημιουργικό κοινό & τοπικοί καλλιτέχνες / θα συμπράξουν μέσα σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο πολιτισμικής κληρονομιάς

To Communitism​ είναι ένα αρτ πρότζεκτ με στόχο να κινητοποιήσει κοινωνικές δομές προς την αποκατάσταση εγκαταλειμμένων κτιρίων πολιτισμικής κληρονομιάς της Αθήνας.Έχουμε σχεδιάσει μία σειρά τριών εκδηλώσεων, όπου θα αλληλεπιδράσουν τρεις ευρείες κοινότητες: Δημιουργικό κοινό,τοπικοί καλλιτέχνες και διεθνείς καλλιτέχνες.

Η τέχνη είναι το μέσο επικοινωνίας των ιδεών μας, καθώς αποτελεί κοινή γλώσσα έκφρασης και παρέχει ευκαιρίες για κοινή δράση. Ωστόσο, θεωρούμε το ίδιο το γεγονός πως υποβάλουμε τους εαυτούς μας στη μεταμορφωτική διαδικασία της συμμετοχικότητας, ως καλλιτεχνική πράξη.

Το “Communitism vol. II: Identity issues // Does the land ownyou or do you own the land?” (Ζητήματα ταυτότητας// Ανήκειςστη γη ή η γη σου ανήκει;)​, είναι η δεύτερη ε κδήλωσή μας, μέσω της οποίας το δημιουργικό κοινό και οι τοπικοί καλλιτέχνες θα συμπράξουν μέσα σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο πολιτισμικής κληρονομιάς που βρίσκεται στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Η μέθοδός μας είναι η πρόκληση αλληλεπίδρασης μέσω εργαστηρίων που θα οργανώσουν οι καλλιτέχνες, καθώς η προσέγγισή μας στην κοινοτική δράση είναι πως μέσω της κοινής πρακτικής και του στόχου για ένα αποτέλεσμα μέσα σε δεδομένο χρόνο, καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε, να δεσμευτούμε και να δεθούμε μεταξύ μας.

Ανυπομονούμε να παρατηρήσουμε πως το κτίριο θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλά και πως το κτίριο θα μεταμορφωθεί από την ενέργεια που θα φέρουν.

Ως θεματική της εκδήλωσης, επιλέξαμε την αναζήτηση των θετικών ιχνών της προόδου που συνέβη στην πόλη και την κοινωνία της Αθήνας κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Πιστεύουμε πως, προκειμένου να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση ενός συστήματος όπου οι κοινότητες διαμορφώνουν το περιβάλλον τους, πρέπει πρώτα να εστιάσουμε στη δημιουργία μίας στέρεης βάσης. Για να γίνει το επόμενο βήμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά χαρακτηριστικά μας. Δεδομένου πως η κοινή τακτική είναι να εστιάζουμε τα αρνητικά, κινούμαστε συμπληρωματικά και επισημαίνουμε τα θετικά.

Προσκαλέσαμε τους τοπικούς καλλιτέχνες * να μας καταθέσουν τηνέμπνευση και τις πρακτικές τους μέσω ενός open call, και σχεδιάσαμε μαζί τους μία σειρά από εργαστήρια που θα διενεργηθούν την περίοδο 20-31/03. Σε κάθε εργαστήριο, ο καλλιτέχνης θα δουλέψει μαζί με το δημιουργικό κοινό * του. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, θα παρουσιαστεί στο κτίριο κατά τη διάρκεια της περιόδου 31/03-02/04.

*δημιουργικό κοινό: άνθρωποι που δεν είναι απαραίτητα καλλιτέχνες αλλά νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν

*τοπικοί καλλιτέχνες: καλλιτέχνες που ζουν στην Αθήνα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

***Ακολουθήστε την περιπέτειά μας

https://www.facebook.com/commun.identityissues/

https://www.facebook.com/communitism/?fref=ts

https://communitism4art.wordpress.com/

Identity Issues | Communitism vol.2 | trailer from FLP Athens on Vimeo.

Πηγή (ΔΤ)

tags: events