Η δική σας εκδήλωση
  • στο T.A.F.
  • εκθέσεις
09 03 2017 Έως 2/4/2017

10 ασκήσεις πάνω στην έννοια του κοινού

10 ασκήσεις πάνω στην έννοια του κοινού

Mια έκθεση / για τα όρια της συλλογικότητας

Το metamatic:taf παρουσιάζει την έκθεση 10 ασκήσεις πάνω στην έννοια του κοινού που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως και τις 2 Απριλίου.

Επαναγράφοντας τον χάρτη των κοινωνικών δράσεων στην Αθήνα της κρίσης, στην Αθήνα που μετασχηματίζεται μέσα από συγκρούσεις και εντάσεις, σ’ αυτόν τον ιδιότυπο χώρο της παλιάς Αθηναϊκής γειτονιάς που φιλοξενεί το metamatic:taf, μια ομάδα εικαστικών επιδόθηκε σε μια σειρά ασκήσεων ερευνώντας τις διάφορες έννοιες του Κοινού.

Η ομάδα URBAN ART LAB.ATHENS, εργάστηκε με αναφορά στον συγκεκριμένο χώρο προσπαθώντας να διαστείλει τη λέξη «Κοινός» διαλέγοντας κάποια ομόρριζά της. Οι 10 ασκήσεις είναι πειραματισμοί στο να αναδείξει κάθε δημιουργός τη σημασία της παρουσίας ή απουσίας της κοινωφέλειας.

Η αρχιτεκτονική έννοια του Κοινόχρηστου χώρου, η οικογενειακή δυσλειτουργία στην Επικοινωνία λόγω του διαδικτύου, τα Κοινωνικά Δίκτυα, η πολυπολιτισμική Κοινωνία της Αθήνας, η Κοινή γνώμη, ο Κομμουνισμός, η Αντικοινωνικότητα των νέων, οι Κοινές γυναίκες-θύματα, το Κοινοβούλιο, το Κοινωφελές έργο είναι κάποια από τα θέματα που επεξεργάστηκαν.

Πέρα από τον Κοινό άνθρωπο του Αριστοτέλη, που ως «ζώον πολιτικό» προορίζεται να ζει μέσα στην πόλη και πέρα από την έννοια της Κοινοκτημοσύνης, στόχος της έκθεσης είναι να στρέψουμε το βλέμμα στην Κοινή μας μοίρα, στην επανεξέταση των ορίων της συλλογικότητας και της από κοινού δράσης με αφετηρία μια φράση που προσδιορίζει το θέμα στην ολότητά του:

«το πρόβλημα του κόσμου δεν έχει πρακτικά λύση, ζητάει απλά μια βαθιά επέκταση της ηθικής…»

Garret Hardin, Η τραγωδία του κοινού

Συμμετέχουν:  Νίκος Αποστόλου, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Εβίτα Γαβριήλ, Χρυσή Δουργουνάκη, Τάνια Δρογώση, Στέφανος Λουμάκης, Κλειώ Μακρή, Τατιάνα Μουκάκου, Σέργιος Παππάς, Νάντια Ράπτη, Δώρα Ταράση, Εύη Τσάδαρη, Σαρίτα Χαΐμ

και οι αρχιτεκτονικές ομάδες: Κ. Τσέλλος, Ε. Ζιμπουνούμης, Α. Μαλεβίτης & Ι. Πολιτοπούλου, Θ. Σταματέλου, Θ. Βάγιας

Επιμέλεια/ εγκατάσταση: Ράνια Καπελιάρη

Είσοδος ελεύθερη

Εγκαίνια: Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017, 20:30

Διάρκεια έκθεσης: 09.03- 02.04.2017

Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Σαβ 12:00-21:00, Κυρ 12:00-19:00

Διεύθυνση: Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, μετρό Μοναστηράκι

tags: εκθέσεις