- στην πόλη
- events
Η πολιτική του ψέματος

performance, talk, workshop / @ Circuits & Currents
Λέω πάντα την αλήθεια. Όχι όλη την αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να τη πεις όλη. Είναι κυριολεκτικά αδύνατο να τη πεις όλη: οι λέξεις αποτυγχάνουν. Ωστόσο, μέσα από αυτή ακριβώς την αδυνατότητα η αλήθεια διατηρεί το πραγματικό.
Jacques Lacan, “Television.”
Το Circuits & Currents, Project Space της ΑΣΚΤ και η ΜοΚΕ της ΑΣΚΤ παρουσιάζουν την «Πολιτική του Ψέματος». Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες καλλιτεχνικές πρακτικές από την Ελλάδα επιλέγουν να πειραματιστούν με τη χρήση του ψέματος και της προσποίησης (semblance). Πρόκειται για παραδείγματα που κατασκευάζουν ένα δημόσιο ψέμα ή τις συνθήκες ώστε αυτό να αναδυθεί. Πίσω από τα παραδείγματα αυτά κρύβεται συχνά μια στρατηγική της υπερταύτισης (overidentification) και της υπονομευτικής κατάφασης (subversive affirmation). Ορισμένες φορές επιλέγεται η ιδιαίτερη στάση της «υποταύτισης» (underidentification) βασιζόμενη στην υποτονική αναπαραγωγή της, ήδη νωθρής/επαναληπτικής, καθημερινότητας που βιώνεται ως καταπιεστική. Πιθανότατα, η αύξηση των παραδειγμάτων αυτών συνιστά μια, περισσότερο ή λιγότερο, αυθόρμητη οριοθέτηση απέναντι σε φαινόμενα «υπερκανονικοποίησης» (hypernormalization) της πολιτικοκοινωνικής συνθήκης, της δημόσιας σφαίρας και του ανταγωνιστικού λόγου της κρίσης.
Η διαρκής και ενίοτε κυνική (αυτό-)υπονόμευση των πολιτικών εναλλακτικών, η διαρκής επιστροφή της ρητορικής περί της «εθνικής κυριαρχίας» και της «απώλειάς της», η αναπαραγωγή παραδοσιοκεντρικών προταγμάτων ζωής από τον κυρίαρχο ριζοσπαστικό λόγο, το εκκρεμές ανάμεσα στον ηρωισμό της «αντίστασης» και στη συλλογική αυτοθυματοποίηση, ο οριενταλισμός με τον οποίο το διεθνές πεδίο της τέχνης και της διανόησης συχνά αντιμετωπίζει το τοπίο της ελληνικής κρίσης, συγκροτούν τον πυρήνα μιας εμπειρίας που δεν προσφέρει καθαρές και ασφαλείς επιλογές ανάμεσα στην «αντίσταση» και στον «κομφορμισμό». Το ψέμα, ως μια μορφή του «προσποιητού», αναδεικνύεται ως ένας τρόπος αναχαίτισης της ολοποιητικής λειτουργίας της κοινωνικής κανονικότητας αλλά και ως ένα πιο γόνιμο πεδίο εξερεύνησης των σύνθετων δεσμών ανάμεσα στην επιθυμία και την καταπιεστική καθημερινότητα. Οι πρακτικές που θα παρουσιαστούν σε αυτόν τον μίνι-μαραθώνιο προβολών, συζητήσεων και δράσεων δεν συγκροτούν κάποιο ενιαίο αντιπαράδειγμα αλλά ένα σύνθετο «δίκτυο» δραστηριοτήτων που συστηματικά αμφισβητεί τις ουμανιστικές αναπαραστάσεις της κρίσης και τον υποκριτικό μετασχηματισμό της τέχνης σε μηχανισμό «κοινωνικής προσφοράς».
Παρασκευή 25 Νοέμβρη (17:00 – 22:00):
Μίνι-μαραθώνιος για την «πολιτική του ψέματος». Παρουσιάσεις, εισηγήσεις, ομιλίες, επιτελεστικές δράσεις από τις/τους συμμετέχουσες/χοντες. Στον χώρο θα βρίσκεται προβολή και επιπλέον υλικό για τις πρακτικές που φιλοξενούνται. Το υλικό αυτό θα είναι επισκέψιμο και την επόμενη μέρα (Σάββατο 26 Νοέμβρη).
Σάββατο 26 Νοέμβρη (11:00 – 17.00):
Workshop με θέμα την ιστορία της τέχνης της υπερταύτισης. Συλλογικοί και ατομικοί πειραματισμοί με την κατασκευή ψεμάτων. Συμμετέχουν φοιτητές και απόφοιτοι της ΑΣΚΤ, φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Παντείου και όποια/όποιος επιθυμεί.
Επιμέλεια και συντονισμός της «πολιτικής του ψέματος»: Κωστής Σταφυλάκης.
Συμμετοχές: Ai WeiWei for the Nobel Peace Prize 2016 (Βασίλης Βλασταράς/Πάνος Σκλαβενίτης/Κωστής Σταφυλάκης), Ελεάνα Γιαλούρη, Εύα Γιαννακοπούλου & Ριλέν Μαρκοπούλου, Σοφία Γρηγοριάδου, ΔΟΚΟΥΜΕΝΑ, ΙΔΑΜΜ (Ινστιτούτο Διαχείρισης της Αθηναϊκής Μεταντοκουμενταϊκής Μελαγχολίας), Ελπίδα Καραμπά/Δέσποινα Ζευκιλή/Γλυκερία Σταθοπούλου (Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών), KavecS (Βάνα Κωσταγιόλα & Κωστής Σταφυλάκης), Ayşenur Babuna, Μάνος Μπαζάνης, Λυκούργος Πορφύρης, Puerto Rico (Πάνος Σκλαβενίτης/Κωστής Σταφυλάκης/Αλέξης Φιδετζής), Πάνος Σκλαβενίτης, Αλέξης Φιδετζής, ΦΥΤΑ, Ηώ Χαβιαρά, Μάριος Χατζηπροκοπίου.
Με την υποστήριξη του Προγράμματος της DAAD: Συνεργασία με ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 2014 – 2016 / Συνεργασία της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου (ADBK) και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Περισσότερες πληροφορίες: Circuits & Currents