Η δική σας εκδήλωση
  • στην πόλη
  • εκθέσεις
09 11 2016 Έως 12/2/2017

Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι – Υποθετικοί Χοροί

Ο Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι συνδιαλέγεται με την σχέση εικόνας και λόγου / Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η Εννοιολογική Σχολής της Μόσχας είναι ένα κίνημα που αναπτύχθηκε στις δεκαετίες 1970 και 1980 και συγκρίνεται σε αισθητική προσφορά και επιρροή μόνο με τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος είναι ο συνδυασμός της εικόνας με τον γραπτό λόγο.

Ο Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι συνδιαλέγεται, όπως και οι υπόλοιποι εννοιολογικοί καλλιτέχνες, με την σχέση εικόνας και λόγου, όμως ο ίδιος ανέπτυξε ένα προσωπικό ύφος καθώς στράφηκε, σχεδόν αποκλειστικά, στην αισθητική του κόμικς και του γκράφιτι. Σήμερα θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του κόμικς στην σύγχρονη ρωσική τέχνη. Έχει διαμορφώσει ήρωες όπως ο «Πινόκιο» της σύγχρονης εποχής, οι «Φυσικοί» και οι «Λυρικοί», τα «Ψυχοπαθή Μυρμήγκια», η «Ισιδώρα Ντάνκαν και ο Γιεσένιν», «Οι Ιοί και οι Αντιιοί» κ.ά. και συχνά χρησιμοποιεί πρόσωπα από περιόδους της ρωσικής αλλά και της διεθνούς ιστορίας που συναντιούνται μεταξύ τους και δημιουργούν ευφάνταστες ιστορίες.

Με τον τρόπο της επιφανειακής παιδικής αθωότητας και αφέλειας αναδεικνύει σε δεύτερο επίπεδο ουσιαστικά θέματα φιλοσοφίας και κοινωνικών σχέσεων. Στο έργο του υπάρχουν συχνές αναφορές στην αρχαία ελληνική ιστορία την οποία μελέτησε και αγάπησε από τα φοιτητικά του χρόνια, σπούδασε αρχαία ελληνικά και έμαθε νέα ελληνικά.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016.

Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια του ΚΜΣΤ

Εγκαίνια: Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016, 19:30

Διάρκεια έκθεσης: 09.11.2016-12.02.2017

Μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00

Περισσότερες πληροφορίες: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

tags: εκθέσεις