Η δική σας εκδήλωση
  • στο T.A.F.
  • performance
23 06 2016 Έως 23/6/2016

In-Between States / Performances

tags: performance

‘In-Between States’

κλείσιμο της έκθεσης ''Το είναι και το στοιχείο της έκπληξης'' / με περφόρμανς έκπληξη

Στα πλαίσια της έκθεσης Το είναι και το στοιχείο της έκπληξης παρουσιάζουμε μια σειρά από περφόρμανς με τίτλο ‘In-Between States’ με τις οποίες θα γιορτάσουμε το κλείσιμο της έκθεσης. Το περιεχόμενο των περφόρμανς θα είναι μια έκπληξη. Πέμπτη 23.6, 7:00 μμ, metamatic:taf

Κατά την Marina Gržinić η σύνδεση της θεωρίας, της πολιτικής και της τέχνης είναι η μόνη θέση με την οποία μπορεί κανείς να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο ανισοτήτων, μέσω μιας εφαρμοσμένης σύζευξης χώρων, ιδρυματικών συστημάτων, το “μέσα” και το “έξω” και δημιουργώντας με όρους διαφορετικών οικονομιών και αξιακών συστημάτων μέσα στα οποία βρίσκεται κανείς να εργάζεται και να ζεί.

Το μέσο της performance art και οι διάφορες εκφάνσεις της, έχει αναδειχθεί εκ νέου ως ένα σημαντικό πεδίο κριτικής σχετικά με την ταυτότητα, το φύλο, την ανισότητα και την κοινωνική αδικία, καθώς και για την εξέταση εναλλακτικών τόπων παραγωγής και παρουσίασης, και δια-συνοριακών και άτυπων συγκερασμών, δικτύων και συνεργασιών που προκαλούν και έρχονται σε αντίθεση με τα κυρίαρχα ρεύματα. Όπως προειδοποιεί ο Francois Pluchart το1974 για την  performance art, “δεν πρόκειται για μια νέα εικαστική συνταγή που θα καταγραφεί φιλήσυχα σε μια ιστορία τέχνης που έχει χρεοκοπήσει”. Αντιθέτως, η performance art –  η οποία, σύμφωνα με την Ira Licht, επανεξετάζει την σχέση μεταξύ εικαστικού, υποκειμένου, και κοινού – μας προτρέπει να αναπροσδιορίσουμε τις ίδιες τις μεθόδους με τις οποίες κατασκευάζονται οι “ιστορίες της τέχνης”, συντελώντας στην έκπληξη.

Οι συνεχείς αποσυνδέσεις – ασυνέχειες, η μεταναστευτική κινητικότητα, και η αίσθηση ξεριζώματος που δημιουργείται, μεταφορικά και υλικά, αντανακλούνται σε ένα επιτελεστικό κίνημα χωρίς σύνορα και επωνυμία. H performance art επιτελεί την σταδιακή, αλλά δραματική μετατόπιση του υποκειμένου ως προς τον προσδιορισμό του μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο.

Επιμέλεια επιτελέσεων: James Simbouras

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Nina Adelajda Olczak

Η Nina Adelajda Olczak είναι εικαστικός των νέων μέσων με έδρα την Γερμανιά. H Olczak εργάζεται κυρίως στους τομείς του video, των εγκαταστάσεις και της performance art.Η εικαστική μεθοδολογία της συμπεριλαμβάνει συχνά συνεργασίες με άλλους εικαστικούς και ομάδες. Τα πολυκάναλα video-έργα της, οι εγκαταστάσεις και οι επιτελέσεις της συνθέτουν παράξενες, διορατικές, και συχνά σατιρικές αφηγήσεις, εξερευνώντας διάφορες εκφάνσεις της ταυτότητας και του εικαστικού πειραματισμού.

Joulia Strauss

Η Joulia Strauss είναι εικαστικός με έδρα το Βερολίνο και την Αθήνα. Το έργο της πηγάζει από τα σημεία τομής των χώρων της τέχνης, της πολιτικής, της τεχνολογίας και της επιστήμης. Συνέβαλε γλυπτικά στο κίνημα του ''Νεοακαδημαϊσμού'' και αποφοίτησε με διακρίσεις από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου, από το εργαστήριο του Georg Baselitz. Τα γλυπτά της, τα 3D περιβάλλοντα, οι πίνακες ζωγραφικής, και τα έργα ηχητικής τέχνης της έχουν εκτεθεί παγκοσμίως. Ενδεικτικά: Modulating Politics“, Kunsthalle Palazzo, Switzerland, 2011, “Welcome to the Mediterranean Basin“, Beton7 Gallery, Athens, 2010, “Cat-Notation“, COMA Gallery, Berlin, 2008, “Medienspiritismus. Videokabinet“, Guelman Gallery, Moscow, 2003, “Virtual Kingdom of Beauty“, Pergamon Museum, Berlin, 2000,  Martin-Gropius-Bau, Berlin, Hudson Valley Center for Contemporary Art, NY, Tirana Biennale, Oostende Museum of Modern Art, Stedelijk Museum, Amsterdam, Esther M. Klein Art Gallery, Philadelphia, Wolfsburger, Fraknfurter, Hamburger Kunstvereins, 2nd Athens Biennale, Fourth Moscow Biennale, Tate Modern, London, ZKM | Center for Art and Media, Karlsruhe. Προσφάτως, έχει επιμεληθεί της έκδοσης ''Global Activism'' του περιοδικού Krytyka Polityczna μαζί με τον Daniel Mützel.

James Simbouras

O James Simbouras είναι διατομεακός εικαστικός με εστίαση στην ηχητική τέχνη, καθώς και  εικαστικός επιμελητής και οργανωτής, με έδρα την Αθήνα. Εχει συμμετάσχει στην επιμέλεια εκθέσεων και εργαστηρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. O Simbouras είναι ιδρυτικό μέλος της αυτόνομης πλατφόρμας Contemporary Art Showcase Athens. Πρόσφατες επιμέλειες: Re.Formance Performance Art Festival, BAD Painting | Unreliable Urban Witness,  Edge Condition Sound Art Festival, Showcase Festival στο Θέατρο Σημείο, Transmission Athens-Karlsruhe για την Athens Biennale AB5to6 Omonoia, και συνεπιμέλεια της έκθεσης of Re-Framing Memory στο metamatic:taf. μαζί με τον Δημοσθένη Αγραφιώτη.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016, 19:00

Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση: Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, μετρό Μοναστηράκι

tags: performance