Η δική σας εκδήλωση
  • στο T.A.F.
  • events
28 05 2016 Έως 30/5/2016

CTRL T: Declinación Magnética

tags: events

Περιθώρια σφάλματος / ανοίγοντας μια νέα καρτέλα για την ιστορική μνήμη

To metamatic:taf συνεχίζει το πρόγραμμα δράσεων CTRL+T σε επιμέλεια των METASITU, καλλιτεχνικών διευθυντών του metamatic:taf, με τη συμμετοχή των Declinación Magnética και το project τους Margin of Error. Το project  θα ξεκινήσει στις 28 Μαΐου 2016. Η προβολή της ταινίας και η ανοιχτή συζήτηση θα πραγματοποιηθούν στις 30 Μαΐου 2016 στις 20.00.

Το πρόγραμμα CTRL+T αποτελεί μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να αναπτύξουν την καλλιτεχνική πρακτική τους διαμορφώνοντας ένα έργο σε εξέλιξη. Καθόλη τη διάρκεια του έτους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικοί καλλιτέχνες καταλαμβάνουν το  φυσικό και ψηφιακό χώρο του metamatic:taf επεξεργαζόμενοι την ιδέα του CTRL+T με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά τη μεθοδολογία και τα εικαστικά μέσα.

Το CTRL+T συνιστά μια πλατφόρμα εργασίας για καλλιτέχνες και ερευνητές σε μια περίοδο κοινωνικών αναταραχών και σημαντικών πολιτιστικών αλλαγών, που πυροδοτούν διαρκώς νέες αναζητήσεις στο πεδίο της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει αναδυθεί ένα κλίμα προβληματισμού, ειδικότερα στο πεδίο του πολιτισμού, όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αντιλήψεις που αφορούν στη διαμόρφωση της ταυτότητας. Η Ισπανική κολλεκτίβα Declinación Magnética παρεμβαίνει στο πρόγραμμα CTRL+T με την ιδέα της αμφισβήτησης καθιερωμένων ιστορικών αφηγήσεων. Πρόκειται για μια επανεξέταση της ιστορικής μνήμης. Κατά τη διάρκεια της «κατάληψής» τους στο χώρο του metamatic:taf, πολλά ζητήματα που είναι εγγενή στην ιστορία τόσο της Ισπανίας όσο και της Ελλάδας θα αναδυθούν μέσα από την προβολή του 60λεπτου φιλμ με τίτλο ‘Margin of Error’, ενώ θα ακολουθήσει μια Q&A / ανοιχτή συζήτηση. Το έργο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στο ελληνικό πλαίσιο, μιας και ταυτοποιεί τους μηχανισμούς παραγωγής Ιστορίας και  επισημαίνει τις διαφορετικές στρατηγικές συνέργειας και διάδοσης που βρίσκονται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το ‘Margin of error’ («Περιθώριο σφάλματος») εμβαθύνει στο αποικιακό παρελθόν και  παρόν της Ισπανίας μέσα από μια κριτική προσέγγιση στις παγιωμένες κρίσεις γύρω από την "Ανακάλυψη και τον αποικισμό της Αμερικής», όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στα σχολικά εγχειρίδια. Το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συλλογικών ασκήσεων που διεξήχθησαν με μια ομάδα μαθητών και καθηγητών της ισπανικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκαν για πάνω από τρεις ημέρες σε ένα κινηματογραφικό στούντιο, ενώ καταγράφηκαν σε βίντεο. Οι μαθητές έλαβαν μέρος σε δύο τύπους δραστηριοτήτων. Αυτές περιελάμβαναν, από τη μια πλευρά, ασκήσεις που είχαν ως στόχο να ανασύρουν ιδέες και απεικονίσεις θαμμένες στο υποσυνείδητο, προκαλώντας καταστάσεις όπου συζητήθηκαν ιδέες και έννοιες που σπάνια θίγονται κατά τη διδασκαλία ανάλογων θεμάτων (π.χ. γενοκτονία) και, από την άλλη, πιο δομημένες ασκήσεις στο πλαίσιο των οποίων δόθηκαν οδηγίες στους μαθητές να επιχειρήσουν συγκεκριμένες πράξεις απομνημόνευσης και οργάνωσης -σημαντικά εργαλεία στην εκμάθηση και αναπαράσταση του παρελθόντος.

Η επέμβαση των Declinación Magnética στο CTRL+T εισαγάγει μια νέα ποιητική και φόρμες αφήγησης που είναι ουσιαστικές για το, συχνά αμφιλεγόμενο, παρελθόν της Ελλάδας και τις πολλαπλές επίσημες εκδοχές του. Η ομάδα θα εκπροσωπηθεί από τις Julia Morandeira και Sally Gutiérrez.

Declinación Magnética: Aimar Arriola, Jose Manuel Bueso, Diego del Pozo, Eduardo Galvagni, Juan Guardiola, Sally Gutiérrez, Julia Morandeira και Silvia Zayas

Προβολή ταινίας και ανοιχτή συζήτηση: Δευτέρα 30 Μαΐου, 20.00

Ώρες λειτουργίας: Δευ-Σαβ 12.00-21.00, Κυρ 12.00-19.00

Είσοδος ελεύθερη

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Acción Cultural Española (AC/E) χάρη στις επιχορηγήσεις κινητικότητας  για το Πρόγραμμα PICE (Program for Internationalization of Spanish Culture).

Mε την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Διεύθυνση: Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, μετρό Μοναστηράκι

tags: events