Η δική σας εκδήλωση
  • στην πόλη
  • εκθέσεις
07 09 2012 Έως 18/9/2012

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012

Σύγχρονη τέχνη / Ο πολίτης συνδέεται με τη φύση και το σύγχρονο πολιτισμό

Το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» είναι μία από τις σημαντικότερες μη-μουσειακές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, συνυφασμένη απόλυτα με την εικαστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά, το 2001 σε ένα σπάνιο για την ελληνική καλλιτεχνική δραστηριότητα περιβάλλον, που κάθε Σεπτέμβρη, συνδέει τον πολίτη με τη φύση, τη μνήμη και τον σύγχρονο πολιτισμό.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια της Θεσσαλονίκης όλες οι εκθέσεις του φετινού «Πεδίου Δράσης Κόδρα» διοργανώνονται σε σχέση με ένα κεντρικό θέμα, που αντλεί το αισθητικό του ενδιαφέρον από τη νεωτερική παράδοση που ανέπτυξε η πόλη τον τελευταίο αιώνα.Η ιδέα και η θεωρητική σκέψη γύρω από την οποία διαμορφώθηκαν όλες οι δράσεις του φετινού προγράμματος είναι οι εξής: Η Θεσσαλονίκη στα εκατό χρόνια ελληνικής ιστορίας της παρήγαγε ένα λόγο νεωτερικότητας στον οποίον η σύγχρονη τέχνη θα μπορούσε να αναζητήσει έναν διακεκριμένο και χαμένο πρόγονο.

Το «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012» θα αποπειραθεί να διερευνήσει εάν ένας διάλογος – έστω και φαντασιακός - μεταξύ της αστικής, λόγιας παράδοσης της Θεσσαλονίκης και της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας είναι όχι, μόνον δόκιμος, αλλά και ικανός να φωτίσει πτυχές των δύο τεχνών. Έτσι, διοργανώνει ένα συνολικό εκθεσιακό πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώνεται σε διαφορετικές όψεις του ζητήματος και περιλαμβάνει ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο, καλλιτεχνικές δράσεις και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο .

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Διεθνές επιστημονικό συνέδριο, Δύο εικαστικές εκθέσεις σε διάλογο, Έκθεση Stopover σε επιμέλεια Νίκου Μυκωνιάτη, Έκθεση Σημείο Φυγής σε επιμέλεια Κατερίνας Νίκου, Γαλήνης Νόττι, Εβίτας Τσοκάντα .

Έκθεση φωτογραφίας  του Ινδονήσιου επιμελητή Alex Supartono, Post-colonial Photo studio και  Έκθεση πλαισίωσης των Κοιτώνων σε επιμέλεια Θεόφιλου Τραμπούλη, Μαρία Κενανίδου 

What we want” είναι ο τίτλος της φετινής έκθεσης φοιτητών και αποφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών. Πρόκειται για την καθιερωμένη έκθεση Κόδρα Fresh, σε επιμέλεια Βασίλη Ζωγράφου.                                                                     

ImagiNation, Έκθεση βιντεοπροβολών και φωτογραφικών εικόνων των φοιτητών του Εργαστηρίου Φωτογραφίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σε επιμέλεια Μανώλη Μπαμπούση

Cyber Art Space , ένας καινοτόμος εκθεσιακός διαδικτυακός χώρος,σε επιμέλεια Δημήτρη Μιχάλαρου, Μπάμπη Βενετόπουλου

Έκθεση φωτογραφίας στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά σε επιλεγμένα κτήρια και δημόσιους χώρους της πόλης σε επιμέλεια του καθηγητή John Kippin του Πανεπιστημίου του Sunderland και του καθηγητή Γεώργιου Κατσάγγελου 

Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία 

Tanz macht Frei”, Ομαδική χορευτική performance στην παραλία Θεσσαλονίκης σε επιμέλεια Νίκου Μυκωνιάτη . 

Επιμέλεια : Μαρία Κενανίδου, Θεόφιλος Τραμπούλης,  Δημήτρης Μιχάλαρος

Περισσότερες πληροφορίες: Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012 

tags: σύγχρονη τέχνη / εκθέσεις