Η δική σας εκδήλωση
  • στην πόλη
  • εκθέσεις
11 07 2015 Έως 19/7/2015

Phenomenon

ένα πρόγραμμα για τη σύγχρονη τέχνη που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια / @ Ανάφη

Το Phenomenon είναι ένα πρόγραμμα για τη σύγχρονη τέχνη που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο νησί της Ανάφης και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας, μια έκθεση και έναν κατάλογο.

Διοργανώνεται από την Association Phenomenon και τη Συλλογή Kerenidis Pepe. Η πρώτη έκδοση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο 2015.

Το φαινόμενο είναι κάτι που γίνεται ορατό ή έρχεται στο φως, αλλά μπορεί, το ίδιο εύκολα, να ξαναπέσει στην αφάνεια ή τη λήθη. Σε αυτό το απομακρυσμένο νησί, το οποίο ο Απόλλωνας αποκάλυψε ξαφνικά μέσα από το σκοτάδι, το πρόγραμμα διερευνά τη δυνατότητα της σύγχρονης τέχνης να λειτουργήσει ως ένας φακός που αποκαλύπτει το αόρατο, θολώνει το προφανές και δίνει πρόσβαση σε νέους κόσμους. Αντιμέτωποι με τα όριά μας, μέσα από το αισθητήριο σοκ του εκθαμβωτικού φωτός και της απέραντης θάλασσας, καλούμαστε να πειραματιστούμε, να χαράξουμε καινούριους χάρτες, να αλλάξουμε προοπτική και να (επανα)δημιουργήσουμε αναμνήσεις. Η τέχνη, δρώντας από τα άκρα της περιφέρειας, μπορεί να προσφέρει νέες εμπειρίες και να παράγει γνώση.

Προσφέροντας εναλλακτικές πρακτικές και διερευνώντας τον απειροελάχιστο χώρο μεταξύ αυτού που λέγεται και αυτού που φαίνεται, το πρόγραμμα προσπαθεί να ξεπεράσει καθιερωμένες ιεραρχίες, να παραγάγει απρόσμενες συνδέσεις και να αποτελέσει μια δύναμη δημιουργίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (6-10 Ιουλίου)

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν in situ έργα, που θα παρουσιαστούν ως μέρος της έκθεσης.

Επιπλέον, οι καλλιτέχνες και οι υπόλοιποι καλεσμένοι θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από εκδηλώσεις, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, προβολές, περιπάτους, και άλλες δραστηριότητες.

Η ΕΚΘΕΣΗ (11-19 Ιουλίου)

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο σχολείο,ένα νεοκλασικό κτίριο στη Χώρα, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους. Θα λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό φόρουμ, όπου οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα σε σχέση με το νησί και την ιδέα του προγράμματος. Όσον αφορά στην πρώτη έκδοση, η έκθεση διερευνά τις έννοιες του ορατού και αόρατου και το πέρασμα από το ένα στο άλλο.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Φωτογραφικό υλικό και κείμενα θα αποτελέσουν σημεία εκκίνησης για τη δημιουργία μίας έκδοσης-κατάλογου και ταυτόχρονα αντικείμενου τέχνης.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Κώστας Μπασάνος

Alejandro Cesarco

Daniel Gustav Cramer

Angela Detanico/Rafael Lain

Haris Epaminonda

Νίνα Παπακωνσταντίνου

ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ-ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ

Theodora Domenech (philosopher)

Κώστας Ιωαννίδης (ιστορικός τέχνης)

Wendy Tronrud (writer)

Ο ΤΟΠΟΣ

Σύμφωνα με τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου Ρόδιου, το νησί πήρε το όνομα Ανάφη επειδή ο Απόλλωνας το εμφάνισε στους Αργοναύτες ως καταφύγιο, χρησιμοποιώντας το βέλος του για να ρίξει πάνω του φως. Τα ερείπια του Ναού του Απόλλωνα είναι ακόμα διακριτά ως βάση ενός μοναστηριού. Ένα μαρμάρινο άγαλμα του Απόλλωνα που βρέθηκε στην Ανάφη εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η Χώρα, με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της, συμπληρώνει ένα τοπίο άγονο, με θυμάρια και αμμουδερές παραλίες. Ο Κάλαμος, στο ανατολικό μέρος του νησιού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος στη Μεσόγειο. Στην κορυφή του είναι χτισμένη η εκκλησία της Καλαμιώτισσας, σε μία τοποθεσία με ασύλληπτη θέα στην οποία φτάνει κανείς έπειτα από μιάμιση ώρα περπάτημα σε δύσβατο μονοπάτι. Είναι ένα απομακρυσμένο σημείο όπου σύννεφα εμφανίζονται και εξαφανίζονται συστηματικά.Η Ανάφη είναι ένα απομακρυσμένο νησί, απέχει 90 λεπτά με το πλοίο από την Σαντορίνη. Η Σαντορίνη συνδέεται με πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις με καθημερινές πτήσεις. Από την περιοχή της Αθήνας υπάρχουν ακτοπλοϊκά δρομολόγια για Ανάφη, διάρκειας 4 έως 12 ωρών.

Εγκαίνια έκθεσης 11 Ιουλίου

Διάρκεια Έκθεσης 11.07-19.07.2015

Περισσότερες πληροφορίες: Phenomenon official website

tags: εκθέσεις