Η δική σας εκδήλωση
  • στο T.A.F.
  • εκθέσεις
19 05 2014 Έως 31/8/2014

uP

το metamatic:taf στη Θεσσαλονίκη / εγκαίνια με την έκθεση uP

Το metamatic:taf με ενθουσιασμό ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου φυσικού χώρου συνεύρεσης και πολιτιστικής δράσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα λειτουργήσει παράλληλα με τον αγαπημένο πια χώρο της Αθήνας, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες και διαμορφώνοντας τη δική του ιδιαίτερη ταυτότητα. Με σημείο αναφοράς τις αξίες που χαρακτηρίζουν συνολικά το εγχείρημα του metamatic:taf, ο χώρος θα αποτελέσει έναν ανεξάρτητο φορέα υλοποίησης εκδηλώσεων από όλο το φάσμα του πολιτισμού δίνοντας έμφαση στο διάλογο μεταξύ εφαρμοσμένων και καλών τεχνών και την προώθηση διεπιστημονικών διερευνήσεων.

Το metamatic:taf Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται στις 19 Μαΐου 2014 με την έκθεση uP, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Η έκθεση uP παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο χώρο της γκαλερί του metamatic:taf της Αθήνας από την πλατφόρμα Create an Accident και αποτέλεσε μέρος του ετήσιου προγράμματός της με τίτλο “View Images in High Revolution”.

Παραφράζοντας μία από τις πιο οικείες φράσεις του διαδικτύου (view images in high resolution), η ανάλυση αντιμετωπίζεται ως μέθοδος επινόησης ανατρεπτικών εκδοχών του πραγματικού. Το uP, η χειρονομία του να κοιτάς ψηλά, καθίσταται πράξη που μπορεί να τροφοδοτεί ριζοσπαστικά τις ζωές των ανθρώπων και απάντηση στο αίτημα για αλλαγή θέασης και αντίληψης του κοινωνικού πεδίου.

Εκατό καλλιτέχνες και δημιουργικές ομάδες εκκίνησαν από το ερώτημα του τι βλέπει κανείς όταν στρέφει το βλέμμα ψηλά και εξέφρασαν πολυδιάστατες, μοναδικές προσεγγίσεις μέσω της προσωπικής τους ματιάς. Συνέβαλαν έτσι στη σύνθεση ενός ουρανού/πανοράματος που κάλυψε την οροφή της γκαλερί, κατασκευάζοντας ένα pixel 50x50 εκ. αυτού του ουρανού με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και χαρακτήρα. Τώρα, η νέα εκδοχή σύνθεσης του ουρανού θα σχηματιστεί στην οροφή της γκαλερί του metamatic:taf Θεσσαλονίκης.

Επανεξετάζοντας την έννοια της θέασης του περιβάλλοντος χώρου και με τη δυναμική της ανάλυσης ως εργαλείο, τα έργα που σχηματίζουν τον ουρανό του uP φέρνουν στην επιφάνεια αυτό που το βλέμμα μας δε μπορούσε να αντιληφθεί. Η νέα οπτική συντίθεται από τις εικόνες που βρισκόντουσαν κρυμμένες ή ασχημάτιστες στο βάθος των pixels, πίσω από την πρώτη εντύπωση για κάθε ερέθισμα που ερχόμαστε ενώπιόν του.

Το uP είναι ένα διαρκές, πρωτότυπο, συναρπαστικό πείραμα πάνω στη φιλοσοφία της σύνθεσης και τον τρόπο που η ξεχωριστή ταυτότητα του κάθε δημιουργού διατηρεί την αυτονομία της, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποτελεί κομμάτι ενός ενιαίου, μοναδικού έργου. Ενός έργου που την ίδια στιγμή επινοεί, επανασχηματίζει και επαναπροτείνει τη σχέση με τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Συμμετέχουν: Akira MushiΕλευθέριος ΑμπατζήςAlex Andreev, Another day, Kanella Arapoglou, Νίκος Αρβανίτης, Riikka AresaloathensvilleAngelica ΑufraisΧρήστος ΒαγιάταςPaola BazzΑμαλία ΒεκρήBendΕιρήνη ΒιανέλληAnnes BilBlaqkblemobill, Jack Burton, Γιώργος ΓεροντίδηςAndrew CarsonCity of Errors, Briony Clarke, Benoit Côté-Jodoin, CRA•DE, Ανδριάνα Δαούτη, Lucas DoerreKarina Eibatova, Elektron Just, Ελένη Το Κουνούπι, Δημήτρης Εφέογλου, Πασχάλης Ζέρβας, Frédéric FauMarcos FaunnerJane FogartyAndrés GaleanoSean HartAlma HaserTheresa HimmerGethin Wyn Jones, Ειρήνη Καπετανάκη, Αλεξία Καραβέλα, Νικήτας Κλιντ, Bartosz Kokosinki,Kollektivemind* , Ηλίας Κοντονικόλας, Αθηνά Κόρδα, Χρυσάνθη ΚουμιανάκηΜαρίνος Κουτσομιχάλης, Thanos Kyriakides (από το Blind Adam Project), Κωνσταντίνος Κωτσής,Boris Lafargue, Αναστασία Λαμπροπούλου, Miju LeeKeegan Luttrell, Κατερίνα Μαγκανιάρη, Γιάννης Μαλεγιαννάκης, Michael Vincent ManaloAndrew Peter Mason, Πάνος Ματθαίου, Emma McGordon - Rich Davis, Medea Electroniquemetoo, Εύα Μήταλα, Ειρήνη ΜπαχλιτζανάκηΚωνσταντίνος Μπελιάς, ni.ko, Καμίλο Νόλλας, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Ιωάννα Ξημέρη, Παναγιώτης Πανταζής, Άρτεμις Παπαγεωργίου, Άρτεμις Παπαδάτου, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Κατερίνα Παπαζήση, papairlines, Κωνσταντίνος Παππάς, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Λία Πέτρου, Plastic Flowers, Τούλα Πλούμη, Gregorio PoggettiΔημήτρης ΠολυχρονιάδηςAntonio Rodriguez JrroosterΠάνος ΣκλαβενίτηςAdam Švejda (OBJEKT studio)SynchrodogsΣτρατής Ταυλαρίδης, Γεωργία Τσαμπούκα aka tsambou, Ανθή Τζάκου, Κώστας Τζημούλης, Θάνος Τσιούσης, Νίκος Τσούτης, Σοφία Υφαντή, Αριστέα Χαρωνίτη, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Carolin WanitzekChoi WongTazio Zambi.

Επιμέλεια: Ντίνος Νικολάου, Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα

Εγκαίνια: Δευτέρα 19.05.14, 20:30

Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 19.05-31.08.2014

metamatic:taf Thessaloniki

Εδέσσης 5

Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Σαβ 12:00-21:00, Κυρ 12:00-19:00

Διεύθυνση: Εδέσσης 5, Άνω Λαδάδικα 546 25, Θεσσαλονίκη

tags: εκθέσεις