Η δική σας εκδήλωση
  • στην πόλη
  • εκθέσεις
28 11 2013 Έως 21/12/2013

Γιώργος Σαμψωνίδης: Conatus

Γιώργος Σαμψωνίδης - Conatus

Ατομική έκθεση του Γιώργου Σαμψωνίδη / στη gallery Genesis

Η gallery genesis παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Σαμψωνίδη με τίτλο ''Conatus''
  
Επιμέλεια έκθεσης:  ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
 
CONATUS
 
«D'you want a hand?' he asked,
Taking a step towards her. 'I can manage,'
She answered, feeling for the stairs.
Three times, like that, he tried to reach her.
But, being so little practiced in such gestures,
Three times the hand fell back, and took its place,
Unmoving at his side.»
 
Bernard O'Donoghue, «Ter Conatus»

conatus [από το λατιν. cōnārī , το επιχειρείν]: σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Σπινόζα, η τάση όλων των όντων να υπεραμύνονται της ύπαρξής τους.

«Στην πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο Conatus, ο Γιώργος Σαμψωνίδης  εφευρίσκει εκ νέου το μαύρο και το λευκό στη ζωγραφική. Μαύρο από στάχτη, λευκό από φτερουγίσματα περιστεριών, τονικό γκρίζο της αλήστου μνήμης.  

Στο μεταξύ, ο νέος ζωγράφος ταΐζει τις εικόνες του με σκοτεινές φτέρες και φρέσκο χιόνι. Ονειρεύεται χλωμές Οφηλίες που πνίγονται σιωπηλά ανάμεσα στα νούφαρα, αγγελικές βαλκυρίες που θρέφονται με λυκόφως και ταραγμένα χνώτα εφήβων, απαλά κλειστά βλέφαρα μικρών κοριτσιών με ευγενικά μέτωπα, σε τόπους όπου η λήθη διώχνει τη λύπη.  

Κι ύστερα σχεδιάζει χάρτινα λουλούδια και διάφανα γράμματα, αινιγματικά χαμόγελα της Τζοκόντας και κινητικούς μηχανισμούς του Descartes, ξύλινα έλκηθρα που πνίγονται στις υπερβόρειες λίμνες, αιχμάλωτες πεταλούδες που σπαρταρούν κάτω από τη  διπλή ξιφολόγχη ενός αιχμηρού ψαλιδιού, επιβεβαιώνοντας την πρώτη μου εντύπωση έναν ακριβώς χρόνο πριν, όταν είδα την πτυχιακή του εργασία: την εξαιρετική δεινότητα του σχεδίου αλλά ταυτόχρονα τη συγκινητική ικανότητά του να ορίζει ένα προσωπικό μαγικό πεδίο στη ζωγραφική δονούμενος από την εξαίσια ποίηση του Tarkovsky και του Rimbaud, ενσκύπτοντας στους φιλοσοφικούς στοχασμούς του Αριστοτέλη και του Dante, του Schopenhauer και του Nietzsche, κινούμενος ανάμεσα σε μικρές κολάσεις και φωτεινά ξέφωτα παραδείσου, αφουγκραζόμενος τις φαιές οικογενειακές του μνήμες και τα ταραχώδη ίχνη της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας». 

Ίρις Κρητικού

Εγκαίνια: Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013, 20:00
 
Διάρκεια έκθεσης: 28.11-21.12.2013

Περισσότερες πληροφορίες: Gallery Genesis, 35 HARITOS Street, Kolonaki, tel.211 7100566

tags: εκθέσεις